Ce presupune alimentația sănătoasă la copii?

alimentatie sanatoasa la copii

O alimentație sanatoasa la copii este esențială pentru sănătatea, creșterea și dezvoltarea lor. Pe termen lung, o alimentatie sanatoasa la copii joacă un rol important în prevenirea apariției unor boli cronice, precum cele cardiovasculare, diabetul și obezitatea. 

O alimentatie sanatoasa la copii aduce numeroase beneficii mai ales datorită amestecului unic de nutrienți, fie că vorbim de carbohidrați, proteine și grăsimi, fie de vitamine și minerale. O alimentatie sanatoasa la copii este construită pe principii similare dietei adulților. Totuși, ea se deosebește prin consumul unor cantități diferite de nutrienți.

Ce reprezintă o alimentație sănătoasă la copii?

ce presupune o alimentatie sanatoasa la copii

Sursa: Freepik.com

Ca părinte, este normal să fii interesat de maniera în care îți poți obișnui copilul să mănânce sănătos. Pentru a-și menține sănătatea și o greutate optimă, copiii trebuie să consume cantitatea potrivită de nutrienți și să fie activi fizic. 

O alimentatie sanatoasa la copii implică consumul unei varietăți de alimente nutritive. Prin încorporarea unor alimente diferite în fiecare masă, copiii ar trebui să aibă o dietă sănătoasă și bine definită. De aceea, o alimentatie sanatoasa la copii presupune consumul de:

 • Fructe și legume –  acestea oferă copilului tău energie, vitamine, antioxidanți, fibre și apă. Încurajează-ți copilul să aleagă fructe și legume la fiecare masă și gustare. Aici sunt incluse fructe și legume de diferite culori, texturi și gusturi, proaspete și gătite.
 • Alimente din cereale – această categorie inlcude pâinea, pastele, tăițeii, cerealele, orezul, porumbul. Aceste alimente furnizează micuților energia de care au nevoie pentru a crește, a se dezvolta și a învăța.
 • Produse lactate și/sau alternative – fiind surse excelente de calciu, aceste alimente sunt esențiale pentru oase puternice și sănătoase.
 • Alimente bogate în proteine (carne slabă, pește, ouă, nuci, semințe, ș.a.) – proteinele sunt responsabile de producția de hemoglobină și adrenalină. Totodată, contribuie la construirea, întreținerea și repararea țesuturilor.  

De asemenea, este bine de știut că o alimentație sănătoasă implică limitarea consumului de alimente cu conținut de grăsimi saturate, sare sau zahăr adăugat.

Ce rol are o alimentatie sanatoasa la copii?

importanta alimentatie sanatoasa la copii

Sursa: Freepik.com

O dietă echilibrată și bogată în substanțe nutritive joacă un rol primordial în viața copilului. Nutrienții obținuți din consumul alimentelor sănătoase îi ajută pe copii să crească și să se dezvolte optim. În plus, îi va face să se simtă plini de energie și motivație.

Ce beneficii aduce o alimentatie sanatoasa la copii?

avantaje alimentatie echilibrata la copii

Sursa: Freepik.com

Începută de la vârste fragede, urmarea unor obiceiuri de alimentatie sanatoasa la copii va aduce numeroase beneficii pe tot parcursul vieții. Printre principalele avantaje, menționăm:

 • Dezvoltare normală – în procesul de creștere, alimentele hrănitoare asigură dezvoltarea optimă. Organismul unui copil are nevoie de cantități suficiente de nutrienți pentru a face oasele sănătoase și puternice, pentru a îmbunătăți mușchii și sistemul imunitar și pentru a spori bunăstarea generală. Copiii pot obține acești nutrienți de consumul alimentelor lactate, cereale, verdeață sau chiar pește.
 • Obținerea unei greutăți corporale optime – chiar dacă greutatea corporală ideală variază de la o persoană la alta, consumul de alimente sănătoase ajută la controlul poftei de mâncare și al greutății. Studiile arată că odată cu creșterea numărului de alimente procesate cu conținut scăzut de nutrienți, crește și riscul de obezitate în rândul copiilor. Pentru a menține greutatea corporală optimă, se recomandă introducerea unor obiceiuri de alimentatie sanatoasa la copii. Adică vei adăuga alimente nutritive în mesele și gustările pe care le servești acestora.
 • Îmbunătățirea imunității – un sistem imunitar mai bun înseamnă un risc mai scăzut de apariție a răcelii și gripei. Un studiu privind legătura dintre dietele alimentare și sănătatea respiratorie a copiilor a arătat că un consum ridicat de fructe și legume diminuează riscul de rinoconjunctivită, care provoacă simptome nazale, congestie și ochi roșii sau eczeme.
 • Dezvoltarea eficientă a funcțiilor creierului – alimentația sănătoasă permite îmbunătățirea nivelului de concentrare și memoria. Astfel, copiii se vor descurca mai bine în situațiile de la școală sau acasă. Alimentele care sporesc funcțiile cognitive sunt: peștele, ouă, cerealele, aronia, ș.a.

Ce provocări generează o alimentatie sanatoasa la copii?

de ce este greu sa aborzdezi o alimentatie sanatoasa la copii

Sursa: Freepik.com

Cu toate că oferă beneficii evidente, alimentatie sanatoasa la copii implică următoarele provocări:

 • Pretențiile copiilor – abordarea unei alimentații sănătoase poate fi dificilă. Preferințele alimentare și obiceiurile pot fi modelate de la vârste fragede. Dar uneori este imposibil să convingi copilul să consume alimente nutritive. Se recomandă expunerea repetată a copilului la o varietate de alimente odată ce începe să experimenteze și să consume alimente solide. Acest lucru poate fi un element critic în acceptarea unei game mai largi de arome și texturi mai târziu în viață.
 • Tulburările de alimentație – pot afecta toate categoriile de copii, din motive precum lipsa de încredere în sine, greutatea corporală, etc. Pentru a-ți ajuta copilul să construiască o relație sănătoasă cu mâncarea, trebuie să faci o rutină din a servi mese sănătoase și echilibrate în familie. În plus, este bine să discuți despre importanța alimentelor sănătoase. Poți apela la un specialist în cazul unor forme grave de tulburări alimentare.
 • Costul alimentelor sănătoase – alimentele presupun o cheltuială predominantă într-o gospodăriei. Astfel, părinții cu un buget limitat trebuie să acorde o atenție sporită achizițiilor de alimente care le vor crește costurile. Frustrarea apare atunci când părinții cheltuiesc bani suplimentari pentru a cumpăra alimente sănătoase, pe care copiii refuză să le mănânce. 
 • Comoditatea și restricțiile de timp – confortul este un alt aspect major care influențează intenția părinților de a aborda o alimentatie sanatoasa la copii. Din cauza programului de lucru al părinților sau a activităților copiilor, multe familii sunt presate de timp în ceea ce privește pregătirea mesei. Astfel, aceștia apelează la produse procesate, care deși sunt preparate rapid, conțin un nivel ridicat de zahăr, grăsimi și calorii.

Ce elemente se regăsesc în alimentația sănătoasă la copii?

suc de mere si aronia

 1. Cereale – optează pentru cereale integrale, îmbogățite cu calciu și fibre. Cerealele sunt o sursă importantă de folat, fier, zinc, vitamina A și E și unele vitamine B.
 2. Ouă remarcându-se printr-un conținut ridicat de proteine și vitamine, ouăle sunt una dintre cele mai bogate surse de colină, care ajută la dezvoltarea creierului.
 3. Mere – similar altor fructe, acestea sunt o gustare excelentă. Sunt suculente, dulci și sărace în calorii, devenind o sursă bună de vitamina C și fibre.
 4. Iaurtul – este un aliment sănătos pentru copii, fiind o sursă bună de calciu și probiotice.
 5. Aronia – consumate ca atare sau ca ingredient în alimente (plăcinte, sucuri, ceai), fructele de aronia sunt o excelentă sursă de fibre, vitamina C și antioxidanți puternici. Acest fruct are proprietăți sănătoase pentru inimă, imunitate și oferă protecție împotriva bolilor cronice.
 6. Carne – fiind o sursă excelentă de proteine și fier, carnea optimizează dezvoltarea și funcționarea creierului și susține sistemul imunitar.
 7. Fructe și legume viu colorate – bogate în beta-caroten și alte carotenoide, această categorie de alimente este esențială pentru o piele și o viziune bune. De asemenea, are un rol important în creșterea și repararea țesuturilor corpului.
Blog

Ultimele articole

Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Blog

Gripa: inamicul invizibil al sezonului rece. Cum să te protejezi eficient?

Gripa este o boală respiratorie care își face simțită prezența mai ales în lunile reci ale anului. Este extrem de contagioa...
Blog

Valeriana – tot ce ai nevoie să știi despre proprietăți benefice, asimilare și contraindicații

Dacă ai probleme cu somnul, este posibil să fi încercat deja diverse remedii naturale, inclusiv suplimente pe bază de plante. ...
Blog

Ulei de cocos – ce trebuie să ştim despre proprietăţile şi beneficiile sale pentru uz intern şi extern?

În ultimele decenii, uleiul de cocos a câștigat popularitate la nivel global datorită versatilității și beneficiilor sale p...
Suc Aronia si Mar 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia si Mar 3L ECO (RO-ECO-029)

55 lei46,75 lei
Adaugă în coș