Ceai de aronia. Beneficii pentru organism

ceai de aronia

Ceaiul de aronia este un remediu deosebit de căutat pentru tratarea semnelor de îmbătrânire. Ei bine, află că ceaiul și boabele de aronia au mai multe efecte printre care și acest leac mult căutat. 

Consumat moderat, (la recomandarea unui specialist), ceaiul și boabele de aronia te ajută și în lupta cu cancerul. Poți consuma aronia sub diverse forme. Dar, astăzi, vei afla mai multe despre ceaiul de aronia și beneficiile sale asupra organismului.

Ce este aronia?

aronia este un arbust

Sursa: Stockvault.net

Originară din America de Nord, aronia este un arbust care a ajuns să fie cultivat și în Europa de Est și Rusia. Aronia face referire la boabele care cresc pe arbustul respectiv, care pot fi consumate ca atare. De asemenea, poți prepara cu ele, sucuri, ceaiuri sau diverse prăjituri.

Fructul a fost utilizat în medicina tradițională de amerindieni ca tratament pentru răcelile obișnuite. Aronia se regăsește, de asemenea, sub formă de capsule și alte tipuri de suplimente.

Oferă o serie de beneficii pentru sănătate și are proprietăți care luptă împotriva cancerului. Aronia are un conținut semnificativ de substanțe nutritive care poartă denumirea de polifenoli. Fiind antioxidanți cu rolul de a preveni radicalii liberi, aceștia acționează împotriva îmbătrânirii pielii.

Istoria boabelor de aronia

aronia a fost cultivată și consumată prima dată de nativii americani

Sursa: Unsplash.com

Pentru primii americani, aceste fructe de pădure au fost un aliment important, sănătos și de bază. Boabele de aronia au fost consumate crude, uscate sau amestecate cu pemican (o pastă preparată din carne uscată, amestecată cu grăsime topită și alte ingrediente). 

Tribul nativ american Apache a uscat aceste fructe de aronia și le-a adăugat în prăjituri. Le-au pus la adăpost în lunile friguroase de iarnă. Boabele proaspete puteau fi transformate în gem. Nativii americani foloseau fiecare parte a plantei. Inclusiv scoarța și rădăcinile au fost folosite pentru a produce un ceai medicinal

Odată cu revoluția industrială, aronia și-a pierdut popularitatea în Statele Unite. Trecerea către era industrială și agricultura modernă au făcut ca boabele de aronia să nu mai fie așa de cunoscute. Cu toate acestea, pe măsură ce popularitatea boabelor a scăzut în Statele Unite, ele au câștigat teren în țările din Europa de Est, în special în Polonia. 

În SUA, astăzi, interesul pentru aronia și producția acesteia sunt în creștere. În SUA, Iowa are cea mai mare suprafață de aronia, de aproximativ 1.300 de acri. Aronia a fost cultivată în majoritatea țărilor din Europa de Est încă din anii 1950 și în Rusia începând cu anii 1940. Din 2010,  piața boabelor de aronia a rămas constantă, în principal din cauza volatilității prețurilor. Cu aproape 15.000 de acri, Polonia deține încă 90% din producția mondială. Polonia este de departe cel mai mare producător de fructe de aronia din lume. 

Producția de boabe de aronia a crescut. Datorită acestui lucru, un număr de institute medicale din Polonia au studiat de-a lungul anilor beneficiile legate de sănătate. Pe lângă asta, au studiat și modul în care acestea contribuie la sănătatea oaselor și a articulațiilor, dar și la cea cardiovasculară

Ce informații nutriționale au fructele de aronia?

ce conține Aronia

Sursa: Stockvault.net

Nutrienții specifici aroniei variază ținând cont de modul în care a fost cultivată și preparată. Asemenea fructelor de pădure, aronia este foarte bogată în nutrienți. 

Vitamine 

 • vitamina C: 137-270 mg/kg
 • folat: 200 micrograme/kg
 • vitamina B-1: 180 micrograme/kg
 • vitamina B-2: 200 micrograme/kg
 • vitamina B-6: 280 micrograme/kg 
 • niacină: 3.000 micrograme/kg 
 • acid pantotenic: 2.790 micrograme /kg 
 • tocoferol: 17,1 miligrame/kg 
 • vitamina K: 242 micrograme/kg 

Minerale 

 • sodiu: 26 mg/kg 
 • potasiu: 2.180 mg/kg
 • calciu: 322 mg/kg 
 • magneziu: 162 mg/kg
 • fier: 9,3 mg/kg 
 • zinc: 1,47 mg/kg 

Care sunt beneficiile ceaiului de aronia pentru organism?

1.Conține antioxidanți puternici

aronia reduce numărul de afecțiuni

Sursa: Unsplash.com

Boabele de aronia și ceaiul de aronia conțin niveluri ridicate de antioxidanți. Aronia reprezintă o sursă bună de polifenoli. Acest lucru face ca celulele să fie protejate de radicalii liberi. Radicalii liberi pot provoca stres oxidativ. Stresul oxidativ duce la afecțiuni cronice precum:

 • Boli de inimă;
 • Cancer;

Mai mult decât atât, într-un studiu realizat pe 30 de persoane fără afecțiuni, s-a constatat că extractele din fructele de aronia au diminuat considerabil stresul oxidativ determinat de consumul unui medicament antipsihotic.

De asemenea, contribuie și la diminuarea inflamației, precum și reducerea germenilor și a celulelor care determină apariția cancerului.

2.Ajută la combaterea cancerului

aronia combate cancerul

Sursa: Pexels.com

Aronia îți poate oferi protecție împotriva cancerului. De asemenea, și ceaiul te ajută extrem de mult atâta timp cât știi cum să-l consumi. S-au realizat studii, prin care s-a demonstrat că antocianinele din boabele de aronia pot opri multiplicarea celulelor canceroase din colon. Un alt studiu, a constatat faptul că 50 mg de extract de aronia a redus multiplicarea celulelor cancerului de colon cu 60% după numai 24 de ore. 

Activitatea antioxidantă a antocianinelor este responsabilă de acest efect de îndepărtare a cancerului. În mod asemănător, extractele de aronia pot reduce stresul oxidativ în cazul cancerului de sân. Într-un studiu efectuat, aceste extracte au condus la diminuarea numărului de radicali liberi. Aceste cercetări sunt limitate și sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua concret situația.

3.Ajută sănătatea inimii

aronia reduce nivelul colesterolului

Sursa: Pexels.com

Ținând cont de caracteristicile sale antioxidante, boabele de aronia precum și ceaiul de aronia pot îmbunătăți starea inimii. În special, acestea pot ajuta persoanele cu sindrom metabolic (o serie de afecțiuni, care determină dezvoltarea unor boli de inimă și diabetului). 

Un studiu,care a durat 2 luni, a fost efectuat pe 38 de persoane cu sindrom metabolic. Cercetarea a identificat că 300 mg de pudră de aronia diminuează considerabil nivelul trigliceridelor, colesterolului LDL și a celui total din sânge.

De asemenea, sunt necesare mai multe studii pentru a surprinde rolul pe care fructele de aronia îl pot avea în sănătatea inimii.

4.Oferă sprijin sistemului imunitar

aronia crește puterea sistemului imunitar

Sursa: Freepik.com

Boabele de Aronia îți pot îmbunătăți și susține sistemul imunitar. Extractele de boabe de aronia dispun de proprietăți antibacteriene puternice, ceea ce le face potrivite pentru combaterea potențialilor dăunători. Boabele de aronia precum și ceaiul de aronia, pot reduce diferite inflamații.

5.Tratarea altor tipuri de afecțiuni

beneficiile aroniei

Sursa: Freepik.com

Aronia pare, de asemenea, să aibă efecte pozitive semnificative în ceea ce privește menținerea glicemiei optime și tratamentul diabetului. De asemenea, ceaiul de aronia poate grăbi refacerea sănătății ficatului. În plus, produsele din aronia pot contribui și la reducerea simptomelor și a problemelor legate de stomac. Aronia contribuie și la îmbunătățirea tensiunii arteriale și la decontractarea sistemului sanguin.

Ce poți utiliza pentru prepararea ceaiului de aronia?

pudra de aronia

pudra de aronia

Pudra de aronia se obține prin măcinarea coajei, pulpei și semințelor de aronia. Conține o proporție mare de antioxidanți (antociani, polifenoli). Acești doi antioxidanți fac pudra de aronia atât de apreciată și căutată.

De asemenea, pudra de aronia are următoarele caracteristici:

 • este 100% organică.
 • nu conține adaosuri de conservanți.
 • nu conține gluten. 
 • are un conținut ridicat de fibre, ceea ce o face potrivită pentru dietele de slăbit.
 • reprezintă un antioxidant de înaltă calitate.
 • este un stimulent natural al sistemului imunitar și oferă suport digestiv. 
 • detoxifică eficient, îmbunătățind sănătatea și furnizând un nivel ridicat de energie.

De unde poți cumpăra și cum pot fi adăugate în dietă produsele din aronia?

produse aronia

Pudra, boabele sau sucurile pot fi utilizate în diverse rețete sau pot fi consumate ca atare. Ele pot fi folosite în același mod ca și alte tipuri de fructe de pădure (de exemplu, ca afinele). 

Printre metodele prin care aronia poate fi consumată, enumerăm 5 posibilități:

 • Ca atare – se pot consuma proaspete sau uscate.
 • Sucuri, piureuri sau smoothie-uri – boabele, pudra sau sucul de aronia pot fi combinate cu alte fructe pentru a obține sucuri, piureuri sau smoothie-uri bogate în arome.
 • Cofetărie și patiserie – boabele sau pudra de aronia pot fi adăugate în brioșe, prăjituri, fursecuri și plăcinte.
 • Dulcețuri – prepară dulceață sau gem cu fructe sau pudră de aronia.
 • Ceai, cafea și vin – fructele și pudra de aronia pot fi incluse în ceaiuri, vin și cafea pentru a oferi o aromă aparte.

Pudra de aronia, capsulele de aronia și extractul de aronia sub formă lichidă se găsesc, de asemenea, în multe magazine de produse naturiste și online. În unele cazuri, un produs poate elibera o doză diferită față de cantitatea specificată pe etichetă. Când alegi un supliment, încearcă să cumperi de la un vânzător de încredere. 

Aronia este un produs alimentar bogat în nutrienți, vitamine, minerale, zinc, magneziu și fier. Valorile pot să varieze ținând cont de modul de cultivare și preparare a fructelor. De aceea, se recomandă analizarea etichetei. Aronia poate avea beneficii considerabile asupra sănătății, printre care menționăm:

 • stoparea evoluției unor anumite tipuri de cancer.
 • prevenirea unor probleme de sănătate.

Care sunt riscurile posibile și efecte secundare ale consumului de aronia?

Aronia are de obicei capacitatea de a-ți usca gura. Poate fi foarte deranjant pentru unii dintre noi, dar este foarte puțin probabil să prezinte vreun risc pentru sănătate. Nu există dovezi clare în acest sens. Pe de altă parte, unii oameni pot fi alergici la aronia.

Concluzii

Acum că știi toate aceste informații despre ceaiul de aronia, dar și despre fructul în sine, ai grijă de unde le cumperi și cum le folosești. Dacă vrei să utilizezi aronia pentru a trata sau preveni o anumită problemă de sănătate, asigură-te că vei consulta un medic nutriționist. Pentru a te bucura de beneficiile aroniei, accesează site-ul Aroniei Charlottenburg și cumpără produsul dorit.

Blog

Ultimele articole

Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Blog

Gripa: inamicul invizibil al sezonului rece. Cum să te protejezi eficient?

Gripa este o boală respiratorie care își face simțită prezența mai ales în lunile reci ale anului. Este extrem de contagioa...
Blog

Valeriana – tot ce ai nevoie să știi despre proprietăți benefice, asimilare și contraindicații

Dacă ai probleme cu somnul, este posibil să fi încercat deja diverse remedii naturale, inclusiv suplimente pe bază de plante. ...
Blog

Ulei de cocos – ce trebuie să ştim despre proprietăţile şi beneficiile sale pentru uz intern şi extern?

În ultimele decenii, uleiul de cocos a câștigat popularitate la nivel global datorită versatilității și beneficiilor sale p...
Pudră Aronia 200G ECO (RO-ECO-029)

Pudră Aronia 200G ECO (RO-ECO-029)

29 lei24,65 lei
Adaugă în coș