Aronia, beneficii pentru sanatate

Aronia, beneficii pentru sanatate

Fructele de aronia se coc vara, incepand cu luna august, si sunt recunoscute pentru numeroasele efecte benefice pe care le au. Fructele de aronia sunt mici, de culoare inchisa si au un gust astringent. Dintre toate frunctele, aronia contine cea mai mare cantitate de antioxidanti. Fructele de aronia contin, printre altele, tanin, zaharuri, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, PP si E, saruri minerale si numerosi antioxidanti, fiind astfel deosebit de nutritive. Cu toate acestea, fructele de aronia au putine calorii, fiind astfel recomandate in curele de slabire.

Descopera toate beneficiile pentru sanatatea ale aroniei:

Mentine sanatatea tractului urinar

Aronia mentine sanatatea tractului urinar. Infectiile urinare pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul acestui fruct care este mult mai eficient decat alte fructe de padure, de asemenea recomandate in tratarea infectiilor urinare, datorita unei doze mai mari de acid chinic care se regaseste in aronia si are capacitatea de a preveni infectiile urinare. De asemenea, aronia are rolul de a reduce dezvoltarea unor micro organisme, inclusiv Escherichia coli care este principa cauza a aparitiei infectiilor urinare.

Imbunatateste circulatia sangelui

Aronia este recunoscuta datorita faptului ca imbunatateste circulatia sangelui, intareste vasele de sange si reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Sucul de aronia poate preveni formarea radicalilor liberi, care sunt cauza aparitiei multor afectiuni. In acest fel, aronia poate
impiedica aparitia diabetului si bolilor cardiovasculare.

Fructele de aronia contin o cantitate mare de fenoli, care dezinfecteaza sistemul sanguin si organismul, ajuta la vindecarea ranilor, elimina toxinele din corp, reduc inflamatiile, imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange. Aronia ajuta si la combaterea stresului oxidativ in cazul pacientilor care sufera de boli cardiovasculare.

Previne si ajuta in tratamentul diabetului

Aronia este un fruct cu efecte benefice si in cazul celor care sufera de diabet. Aceste superfructe nu cresc nivelul de zahar din sange, mai mult chiar, ajuta la scaderea acestuia. Consumul sucului de aronia este recomandat persoanelor care doresc sa previna aparitia acestei afectiuni si ii ajuta pe cei care sufera de aceasta bola sa tina nivelul zaharului din sange sub control. Unele studii au aratat chiar ca fructul de aronia poate fi bun pentru a preveni si controla diabetul si alte complicatii ale acestei boli.

Protejeaza vederea

Pe langa celelalte beneficii pentru sanatate, aronia este ideala pentru a proteja sanatatea ochilor. Aceste fructe contin o cantitate mare de caroten, care previne distrugerea celulelor si protejeaza ochii impotriva formarii cataractei. De asemenea, aronia este bogata in antioxidanti flavonoizi, cum sunt luteina si zeaxantina, care protejeaza ochii de razele UV, de formarea bolii maculare legata de varsta sau de inflamatii ale ochilor.

Efect antibacterian

Consumul de aronia este recomandat pentru a tine la distanta racelile si infectiile bacteriene de la nivelul calilor respiratorii. Aronia poate fi consumata atat pentru a combate aceste probleme de sanatate, dar si pentru a le preveni.

Intareste sistemul imunitar

Aronia este un fruct bogat in antioxidati si contine o cantitate semnificativa de vitamina C. Aceasta stimuleaza activitatea celulelor albe si ajuta la formarea colagenului in organism. Colagenul are rolul de a reface tesuturile, celulele, vasele de sange si alte organe din corp.

Stimuleaza digestia

Aronia contine multe fibre, fapt care ajuta la o buna digestie. Consumul sucului de aronia ajuta la prevenirea si tratarea constipatiei, balonarii si altor probleme digestive. Sistemul imunitar este intarit datorita faptului ca aronia are compusi chimici care protejeaza intestinele de bacterii.

Efect antioxidant

Printre cele mai importante beneficii ale consumului de aronia este efectul antioxidant pe care il au aceste fructe. Aronia contine o cantitate semnificativa de antioxidanti care elimina radicalii liberi din sange, de la nivelul tesuturilor, piele, organe si previn anumite anomalii care pot aparea la nivel celular.

Blog

Ultimele articole

Blog

Prediabet: ce presupune această stare medicală și ce măsuri ar trebui luate de îndată?

Diabetul nu este doar o afecțiune ce ne poate pune în primejdie viața și care necesită îngrijire constantă, ci și una care ne ține departe de micile bucurii dulci. Astfel, identificarea primelor semne de prediabet, dar și intervenția promp...
Blog

Ambrozia și alergia: predispoziții, simptome și metode de ameliorare a reacțiilor alergice

Primăvara este considerat a fi anotimpul în care apar cele mai multe alergii. Odată cu încălzirea vremii, multe persoane încep să manifeste diverse reacții alergice, în special la plante. Una dintre cele mai comune este ambrozia. Aceasta are...
Blog

Demineralizarea dinților: ce este, care sunt cauzele și cum să o prevenim eficient?

Smalțul dentar, învelișul exterior dur care protejează dinții împotriva cariilor, este compus din mai multe minerale. Structura sa complexă include în principal calciu și fosfat, care se formează împreună în cristale puternice de hidroxi...
Blog

Steatohepatita – ce înseamnă, ce o cauzează, câte tipuri sunt, diagnostic și prevenire

Sănătatea ficatului este un pilon fundamental al bunăstării noastre generale. Ficatul, un organ esențial și complex, nu numai că joacă un rol esențial în detoxifiere și metabolism, dar și în gestionarea nivelurilor de energie și substan...