Cum poți îmbunătăți memoria si concentrarea în mod natural?
Pentru a susține memoria si concentrarea trebuie să avem grijă de sănătatea și de tonusul creierului.
Conform specialiștilor, memoria si concentrarea nu depind de vârstă. Mai exact, creierul deține o capacitate uluitoare de perfecționare și totodată de adaptare indiferent de aceasta. În termeni medicali, aceasta poartă denumirea de neuroplasticitate.
Cu o impulsionare corectă, creierul poate să formeze noi legături neuronale, reușind să ofere performanță. Este de la sine înțeles că oamenii își doresc o minte cât mai sănătoasă pe tot parcursul vieții, însă pentru a îndeplini acest obiectiv este necesar să acorde atenție factorilor perturbatori care afectează memoria si concentrarea.
În rândurile următoare, se regăsesc informații utile despre cauzele pierderii puterii de concentrare și de memorare și modalitățile prin care se pot îmbunătăți.
Ce reprezintă memoria și concentrarea?
Memoria înglobează procesele utilizate pentru a identifica, obține și menține informații. Ea funcționează astfel: informația este modificată într-o variantă care poate fi stocată prin intermediul codificării acesteia. Practic, memoria constă în capacitatea creierului de a sistematiza și recupera o informație.
Aceasta este fundamentală pentru viața unei persoane, fiind singura capabilă să influențeze direcțiile sau sensul unor acțiuni viitoare. Prin intermediul memoriei, se formează limbajul și identitatea proprie a omului.
Concentrarea reprezintă capacitatea oamenilor de a-și centra atenția. Randamentul și eficiența proceselor cognitive este influențată de capacitatea de direcționare a atenției. Concentrarea presupune un întreg proces neurocognitiv prin care creierul se orientează strict pe stimulii de interes pentru activitatea ce o prestează.
Care sunt efectele deteriorării puterii de memorare si concentrare?
Odată cu înaintarea în vârstă apar și unele afecțiuni de ordin intern care pot genera deteriorarea memoriei și implicit puterea de concentrare. Degradarea acestora are o mare influență asupra calității vieții provocând în cele din urmă tulburări de memorie. Indiferent de perioadă (ocazională, pe termen lung sau scurt), aceste tulburări sunt provocate de un factor perturbator.
Printre efectele generate de aceste tulburări enumerăm:
- Probleme de logică și atenție;
- Dificultăți în gândire;
- Anxietate;
- Pierderi temporare de luciditate (lacune de memorie);
- Dificultăți de organizare;
- Incapacitatea de a finaliza acțiuni începute;
- Insomnie;
- Dificultăți de vorbire – afazie.
De asemenea, pierderile de concentrare pot avea ca efecte probleme de natură internă precum:
- Tulburări de ritm cardiac – bradicardie/tahicardie;
- Oscilații în greutate;
- Dezvoltarea unor intoleranțe;
- Cefalee, nevralgii;
- Constipație, vărsături;
- Oboseală cronică.
Care sunt cauzele care determină pierderea capacității de concentrare și memorare?
Problemele de memorie și concentrare sunt rar determinate de boli, ele fiind generate din cauza un stil haotic de viață. Tulburările de memorie presupune de fapt o imposibilitate de a stoca și readapta informațiile.
Cauzele acestor probleme pot fi multiple, de la cele legate de alimentație până la afecțiuni precum accidentele vasculare sau demența. Cele mai des întâlnite cauze ale acestor probleme de concentrare și memorare sunt:
- Stresul/tensiunea psihică – este una dintre cauzele principale ale deteriorării funcțiilor creierului. Atunci când te confrunți cu activități încărcate la locul de muncă sau acasă, acest fapt ar putea genera panică și oricât te-ai strădui nu poți gestiona situația. În acest caz, intervine stresul care determină uitarea frecventă. Stresul nu este resimțit la fel de toată lumea, dar în final produce aceleași efecte, mai exact tulburări de somn, anxietate și tulburări la nivel cognitiv.
- Medicamentele – sunt numeroase medicamente care au ca efect pierderea din concentrare și memorare. Spre exemplu, antidepresivele sau medicamentele hipnotice pentru un somn liniștit sunt des asociate cu problemele legate de memorie și concentrare.
- Alcool, tutun sau substanțe psihoactive – consumul lor determină tulburările de memorie, de atenție și concentrare.
- Lipsa somnului – puterea de concentrare se reduce atunci când te confrunți cu tulburări de somn. Calitatea somnului influențează nivelul concentrării. În schimb, dacă ai un somn agitat sau coșmaruri, acestea afectează menținerea atenției și concentrării pe tot parcursul zilei.
- Dezechilibre alimentare – o alimentație necorespunzătoare generează carențe nutriționale. Vitaminele, mineralele și grăsimile nesaturate sprijină procesul cognitiv, menținând ritmul normal al funcțiilor creierului. Deficiențele provocate de alimentație este una dintre cauzele frecvente ale problemelor de atenție, concentrare și memorare și necesită o îngrijire corespunzătoare pentru a evita probleme mai grave și de lungă durată.
Prin ce metode naturale poți îmbunătăți memoria si concentrarea?
Odată identificată sursa acestor probleme de memorare si concentrare, trebuie avut în vedere tratarea lor într-o manieră cât mai eficientă. De cele mai multe ori, tratamentul pornește cu o schimbare a stilului de viață. Rareori, aceste probleme au la bază o afecțiune medicală și din acest motiv nu se apelează la un tratament medicamentos. Corectarea și eliminarea factorilor perturbatori este cheia combaterii pierderii de memorie și concentrare. Cele mai eficiente metode de îmbunătățire a funcțiilor creierului sunt următoarele:
Sesiuni de exerciții fizice
Funcțiile creierului sunt îmbunătățite în momentul în care efectuezi o activitate fizică regulată. Mișcarea fizică determină schimbări la nivel cognitiv, contribuind la protejarea și dezvoltarea întregului proces al creierului. Când simți că ai un blocaj iar capacitatea ta de concentrare este slăbită, o poți ajuta prin activitate fizică. Exercițiile cardio sunt eficiente pentru creier deoarece numeroși neuroni se dezvoltă la nivelul hipocâmpului, parte a creierului care susține memoria si concentrarea.
Somnul liniștit
Durata și calitatea sunt aspecte cheie pentru un somn odihnitor. Numărul orelor ar trebui să se încadreze la adulți între 7- 9 ore, iar la copii între 9-10 ore. Calitatea somnului este influențată de ambianță și de rutina creată. Îți poți îmbunătăți somnul cu ajutorul mișcării fizice sau meditației.
Alimentația echilibrată
Creierul consumă foarte multă energie datorită activității sale. Din acest motiv este nevoie de o alimentație sănătoasă care să susțină funcțiile cerebrale. Se regăsesc numeroase alimente care contribuie la menținerea memoriei și a puterii de concentrare la un nivel optim. Acestea conțin multe vitamine și minerale esențiale pentru creier. Cele mai cunoscute alimente care ajută funcția cognitivă sunt:
- Aronia – fructele de aronia sunt printre cele eficiente în dezvoltarea activității neuronale, diminuând stresul oxidativ. Sucul de aronia are numeroase vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a creierului. Aceasta conține calciu, potasiu, fier, magneziu, ce susțin funcțiile cerebrale. De asemenea, conține numeroase vitamine (A, C, K B etc.) care susțin sănătatea organismului uman. În sucul natural de aronia se regăsește complexul B de vitamine, care furnizează energie și garantează o funcționare optimă a funcțiilor creierului. Mai este cunoscută ca Vitamina Memoriei, având efecte uluitoare la nivelul neuronal, reducând riscul unor boli precum demența sau boala Alzheimer.
- Pește – este o sursă bogată de acizi grași Omega-3, proteine și vitamine. Acestea au un rol important în dezvoltarea memoriei și în protejarea legăturilor neuronale.
- Avocado – este considerat un fruct cu numeroase beneficii asupra creierului datorită conținutului său bogat de grăsimi mononesaturate, vitamine și minerale. Acestea reduc riscul de apariție a accidentelor vasculare cerebrale și ajută memoria si concentrarea.
- Nuci și ciocolată neagră – au un conținut ridicat de proteine, ce ajută funcțiile creierului și reduc semnificativ riscul de apariție a bolilor neurogenerative. Atât pudra de cacao, cât și ciocolata neagră prezintă compuși care impulsionează activitatea cerebrală. Flavonoidele au un rol definitoriu în privința capacității de învățare și memorie.
Funcționarea creierului este determinată de o serie de factori ce țin de stres, ereditate, mediu și alimentație. Sportul, odihna potrivită, gestionarea emoțiilor și alimentația echilibrată susține memoria si concentrarea, diminuând riscul de apariție a unor afecțiuni de ordin cognitiv.