Sucul de aronia excelent in tratamentul impotriva diabetului

Fructe si suc de Aronia

In ultimii ani romanii acorda din ce in ce mai multa atentie unei alimentatii sanatoase. Lista de cumparaturi contine mai multe fructe si legume, pe masura ce oamenii realizeaza ca fiecare aliment consumat are un efect important asupra organismului.

Unul dintre super-alimentele acestei decade este aronia, ale carui proprietati au inceput sa fie cercetate relativ recent. Micile fructe sunt o sursa excelenta de antioxidanti si fitonutrienti, fiind de asemenea bogate in minerale si vitamine.

Beneficiile fructului asupra organismului sunt numeroase, de la reglarea tensiunii arteriale si prevenirea atacului cerebral si pana la regenerarea tesutului muscular. Unul dintre beneficiile notabile asupra corpului uman este reglarea nivelului de glucoza din sange.

Antocianinele, secretul fructelor de aronia

Bobitele puternic colorate ale acestor fructe au un continut ridicat de antocianine, numite si antociani. Aceasta substanta cu efect antioxidant este un colorant natural, fiind responsabila de culorile albastru, violet si portocaliu ale fructelor. Fructele bogate in antocianine, erau folosite inca din antichitate pentru colorarea alimentelor. PH-ul ridicat al antocianinelor si gustul lor distinct au facut ca fructele bogate in aceste substante sa fie folosite pentru conservarea alimentelor. In prezent se cunosc 539 antocianine.

Efectul antocianinelor asupra corpului

Atunci cand sunt ingerate, antocianinele protejeaza corpul de efectele nocive ale poluarii. Cercetarile au aratat ca efectele benefice ale antocianinelor se datoreaza proprietatilor antiinflamatorii ale acestora. Inflamatia generalizata este numitorul comun al unui numar considerabil de boli cu care se confrunta omenirea in prezent, una dintre cele mai grave dintre acestea fiind cancerul.

Diabetul si fructele de aronia

 

Acestea regleaza functia pancreatica, fiind un ajutor semnificativ in tratarea diabetului de tip 2 si a sindroamelor metabolice. Acestea din urma se refera la grupul de factori care maresc riscul de boli cardiovasculare, atac cerebral si diabet.

Anumite antocianine din aceste fructe regleaza glicemia si stimuleaza productia de insulina.

Efectele benefice ale acestor fructe pot preveni declansarea diabetului si pot regla nivelul de zahar din sange. Un studiu recent arata ca un nivel de glucoza peste 80mg/dl in repaos creste riscul de boala cardiovasculara, iar un nivel peste 90mg/dl creste riscul leziunilor cerebrale la adultii care nu sufera de diabet.

Aronia poate fi folosita si in ameliorarea complicatiilor diabetului de tip 2. Cercetarile au aratat ca un aport zilnic de 100ml de suc din aronia, din acest fruct timp de 3 luni reduce semnificativ nivelul de glucoza din sangele pacientilor cu diabet. Rezultatele acestei cercetari au fost corelate cu alte studii asupra efectelor nutrientilor bogati in procianidine asupra legarii zaharului de celulele rosii din sange la diabetici.

Antocianinele ajuta organismul diabeticilor sa combata cu succes enzima care dizolva colagenul si elastina, ceea ce duce la normalizarea nivelului de colagen. De asemenea, combat eficient radicalii liberi care duc la leziuni ale vaselor sanguine si previn oxidarea grasimilor nocive din sange, cauza principala a depunerii grasimilor pe peretii vaselor de sange. Acest lucru duce la cresterea permeabilitatii vaselor sanguine.

Aceste fructe sunt utile in tratamentul diabetului zaharat, iar pentru a beneficia de efectele acestor fructe se recomanda consumul zilnic a 100 ml de suc.

Blog

Ultimele articole

Blog

Somnambulism – cauze, diagnostic și opțiuni de tratament pentru adulți și copii

La nivel global, se raportează faptul că peste 15% din populație a suferit un episod de somnambulism măcar o dată în viață. Însă, atunci când aceste episoade devin recurente, avem de-a face cu o afecțiune care poate perturba calitatea som...
Blog

Zeaxantina – rolul şi beneficiile sale remarcabile pentru menţinerea sănătăţii oculare

Zeaxantina joacă un rol esențial în protecția sănătății oculare. În acest articol, vom examina definiția sa, structura chimică, funcțiile și proprietățile ei remarcabile. De asemenea, vom prezenta exemple de alimente cu un conținut ri...
Blog

Bilirubina – un pigment biliar cu mari influențe asupra sănătății. Care sunt valorile normale şi ce alimente ajută la scăderea sa?

Bilirubina este un pigment biliar, esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului, și un indicator important al stării de sănătate. În acest articol, vom descoperi împreună ce e bilirubina, care este rolul bilirubinei în organism,...
Blog

Licopen – în ce alimente se găsește acest pigment carotenoid + beneficiile sale asupra sănătăţii

  În domeniul sănătății şi nutriţiei, licopenul a câștigat o atenție deosebită datorită numeroaselor sale beneficii pentru organism. Acest pigment carotenoid este apreciat atât pentru rolul său în colorarea anumitor fructe și ...