Pitiriazisul: o analiză detaliată asupra cauzelor, simptomelor și gestionării eficiente

Pitiriazisul o analiza detaliata asupra cauzelor, simptomelor si gestionarii eficiente

Afecțiunile dermatologice sunt probleme comune ale pielii, care afectează persoane de toate vârstele. Printre acestea se numără și pitiriazisul, care reprezintă un grup variat de afecțiuni ale pielii, caracterizate prin inflamații și descuamări. Aceste condiții afectează o gamă largă de persoane. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și opțiunile de tratament disponibile pentru diversele tipuri de pitiriazis. Astfel, vom oferi o perspectivă detaliată asupra modului în care aceste afecțiuni afectează pielea și calitatea vieții pacienților.

Pitiriazis: cauze, manifestări și factori de risc

Noțiunea de pitiriazis acoperă diverse afecțiuni dermatologice, fiecare cu un set specific de simptome. Recunoașterea acestora este importantă pentru o diagnosticare corectă și un tratament adecvat.

Ce este pitiriazisul și cum afectează sănătatea pielii

Pitiriazisul este un termen folosit pentru a descrie mai multe afecțiuni dermatologice caracterizate prin erupții cutanate, descuamare și pete variate pe piele. Printre cele mai comune forme se numără pitiriazisul versicolor, cel rozat, alba, dar și pitiriazis capitis simplex.

Pruritul este un simptom des întâlnit în cazul pitiriazisului, oricare ar fi forma acestuia. Prin scărpinare, pielea poate deveni inflamată și roșie. Inflamația cronică poate deteriora bariera naturală a pielii, făcând-o mai susceptibilă la infecții și alte probleme dermatologice.

Nu în ultimul rând, persoanele afectate pot experimenta anxietate, stres și chiar depresie, din cauza aspectului inestetic și a disconfortului constant. Prin urmare, o vizită la medic este cea mai bună alegere pentru prevenirea unei evoluții nedorite a acestei afecțiuni.

Pitiriazis: cauze și factori de risc pe care este bine să îi cunoști

În unele cazuri, pitiriazisul poate fi prevenit, însă în cele mai multe dintre ele, apariția lui nu poate fi controlată. Cu toate acestea, abordarea corectă depinde de situația fiecărei persoane și de originea problemei, deoarece cauzele pitiriazisului pot fi multiple. Printre acestea se numără:

  1. Seborea, respectiv activitatea excesivă a glandelor sebacee, care înseamnă un exces de sebum pe scalp, creându-se mediul propice dezvoltării fungilor;
  2. Infecțiile cu fungi, cum ar fi cele cu ciupercile numite Malassezia, care se hrănesc cu uleiurile produse de scalp;
  3. Lipsa de hidratare a pielii, ce o face uscată și predispusă la leziuni;
  4. Produsele de îngrijire care conțin ingrediente iritante;
  5. Igiena precară sau excesivă, poate afecta echilibrul natural al pielii.

Pe lângă aceste potențiale cauze, există și un set de factori de risc, pe care este important să îi avem în vedere:

  • stresul, pentru că afectează sistemul imunitar, slăbind barierele naturale ale organismului;
  • transpirația excesivă;
  • lipsa unor nutrienți esențiali, cum ar fi zincul, vitaminele B și grăsimile sănătoase;
  • clima rece sau uscată și expunerea la poluanți;
  • utilizarea frecventă a produselor care conțin substanțe chimice agresive, cum ar fi anumite geluri de duș, vopsele de păr și produse cosmetice, care pot irita pielea;
  • istoricul familial;
  • prezența simultană a altor afecțiuni dermatologice: dermatita seboreică, psoriazisul sau eczemele.

Dacă ai expunere la astfel de factori, recomandarea este să iei măsuri imediate, pentru a evita apariția pitiriazisului. Chiar dacă nu este o afecțiune gravă, prezența acesteia este în mod cert inconfortabilă și inestetică, iar remedierea poate dura destul de mult.

Pitiriazis: simptome generale pe care le poți întâlni

Principala manifestare a pitiriazisului este descuamarea pielii: apar astfel, la nivelul acesteia, fulgi albi, roz sau galbeni. În cazul afecțiunii pitiriazis simplex capitis aceștia se întind apoi pe lungimea părului, în special la baza firelor, creând un aspect inestetic.

De asemenea, pot apărea pete roz sau roșiatice, din cauza inflamației de la nivelul pielii, iritații și mâncărimi. Scărpinarea frecventă poate agrava aceste probleme și poate duce la leziuni minore ale pielii, cum ar fi zgârieturile și rănile, crescând astfel riscul de infecții. Suplimentar, fiecare tip are și anumite simptome specifice, prin intermediul cărora poate fi diferențiat de celelalte și pe care le vom analiza mai departe.

În toate cazurile însă este vorba despre sănătatea pielii, inclusiv cea a scalpului. Suplimentul alimentar Curcuma ECO Forte 120 Capsule 100% naturale, pe bază de Curcuma Longa, are beneficii dovedite pentru susținerea sănătății întregului organism. Acest produs este un aliat de nădejde care păstrează toate proprietățile acestei plantei de bază în medicina tradițională indiană și chineză, utilizată inclusiv pentru îngrijirea pielii. Disponibilă într-o formă nouă, concentrată, curcurma are efecte beneficii chiar și pentru inimă, sânge, ficat și nu numai.

Flaconul conține 120 de bucăți ușor de consumat și este suficient pentru o întreagă lună. Doza recomandată este de 4 capsule pe zi, administrate câte 2, la momente diferite din zi. O cură completă durează între 3 și 6 luni. Încearcă și tu acest supliment alimentar pentru a simți efectele sale pe propria piele!

Despre pitiriazis: informații utile despre fiecare tip

Există diverse infecții fungice, fiecare cu anumite cauze, particularități și scheme de tratament ideale. Identificarea corectă a tipului de pitiriazis cu care te confrunți este prima condiție pentru remedierea problemei medicale.

Pitiriazis versicolor: cauze și simptome

Cea mai frecventă formă de pitiriazis este cel versicolor, deoarece este cauzat de o ciupercă ce trăiește în mod normal pe piele. Atunci când această ciupercă se multiplică excesiv, pe piele apar pete de culoare maro, alb sau roz, care devin mai vizibile la soare. Pot provoacă, de cele mai multe ori, mâncărime. Petele apar în special pe gât, piept, spate și brațe. Pentru tratament, se administrează de regulă antifungice. Urmele dispar complet după aproximativ 6 luni sau chiar un an.

Din cauza unui acid înălbitor pe care ciuperca Malassezia îl conține, pe piele apar pete în nuanțe diferite de cele ale pielii din jurul lor și de diferite dimensiuni. Acestea pot fi izolate sau grupate și reacționează diferit: unele se bronzează mai mult decât pielea din jurul lor, în timp ce altele nu par să fie afectate deloc de soare. De asemenea, pot dispărea în sezonul rece, dar se pot și înrăutăți, din cauza umidității și a temperaturilor ridicate, în sezonul cald.

Iată de ce pitiriazisul versicolor, numit și tinea versicolor, se întâlnește cel mai frecvent la adulții tineri. Și, în special la persoanele care transpiră mult sau care locuiesc în climate calde și umede. Alți factori de risc sunt pielea grasă, schimbările hormonale și un sistem imunitar slăbit.

Pitiriazis rozat: cauze și simptome

Pitiriazisul rozat este o erupție cutanată ce începe printr-o pată mare, ovală, urmată apoi de pete mai mici, pe trunchi și membre. De regulă, petele sunt roz sau roșii, au margini distinctive și provoacă mâncărime. Afectează în special copiii și adulții între 20 și 30 de ani, iar sarcina și expunerea la stres pot fi printre factorii declanșatori.

În cazul pitiriazisului rozat, simptomele sunt reprezentate în primul rând de aceste pete, însă ai putea suferi și de dureri de cap, febră sau durere în gât. Vestea bună este că nu lasă urme și se vindecă de la sine, în 6-8 săptămâni. Medicul îți poate recomanda însă medicamente antihistaminice, corticosteroizi, creme cu oxid de zinc sau fototerapie.

Dacă suferi de pitiriazis rozat Gilbert, cauzele sunt de asemenea încă necunoscute. Se suspectează o origine virală, posibil asociată cu virusurile herpes 6 și 7. Adesea, cele două denumiri sunt utilizate alternativ, însă pitiriazisul rozat Gilbert este un termen mai specific. Pitiriazisul rozat, pe de altă parte, este un termen mai general, care se poate referi la diverse erupții cutanate rozate, cu caracteristici variate.

Alte forme și manifestări ale pitiriazisului

În afară de cele două forme de pitiriazis descrise anterior, mai există și alte, iar distincția este importantă din perspectiva tratamentului ce va fi administrat:

Pitiriazis alba, după cum îi spune și numele, se manifestă prin pete mici și albe, rotunde, ovale, sau cu margini ondulate, ce apar la nivelul pielii. Este frecvent întâlnit la copii, dar poate apărea și la adulți, iar cauzele sale nu sunt cunoscute la acest moment. De regulă, nu provoacă alte simptome, dar poate fi însoțit de mâncărime, roșeață sau descuamarea pielii.

Persoanele cu pielea sensibilă sau cu expunere îndelungată la soare sunt mai predispuse la apariția acestei afecțiuni. Din fericire, se vindecă de la sine, fiind recomandate totuși creme sau loțiuni hidratante, pentru a limita uscarea pielii.

Pitiriazis rubra pilaris (PRP) este o altă formă, destul de rară, ale cărei cauze au rămas de asemenea necunoscute, dar care este specifică adulților. Această afecțiune provoacă pete roșii sau portocalii pe piele, inflamație și descuamare. Există diverse forme de pitiriazis rubra pilaris, după cum apare în copilărie sau în perioada adultă, se transmite genetic, durează mai multe sau mai puțin. Și în cazul acestei afecțiuni cauzele sunt necunoscute, însă se pare că formele mai severe sunt cele moștenite genetic. Există unele studii care sugerează o legătură între PRP și asimilarea vitaminei A în corp, dar încă nu există dovezi concrete.

Pitiriazis capitis simplex: mătreața 

Pitiriazis capitis simplex, cunoscută și sub denumirea comună de mătreață, este o afecțiune dermatologică frecvent întâlnită și care afectează scalpul. Se caracterizează prin descuamarea excesivă a pielii de pe scalp, producând fulgi mici, albicioși, care pot cădea pe umeri și haine. În plus, ciuperca Malassezia se hrănește cu sebumul produs de glandele sebacee, iar proliferarea excesivă a acesteia poate dezechilibra microbiomul natural al pielii. Un dezechilibru microbian poate duce la alte probleme dermatologice, cum ar fi dermatita seboreică, mult mai dificil de tratat. Deși mătreața nu este o problemă gravă de sănătate, poate fi inestetică. În plus, cauzează deseori mâncărime și disconfort.

Indiferent dacă vorbim despre forme frecvent întâlnite sau rare ale pitiriazisului, cauzele acestora pot fi bine cunoscute sau încă sub cercetare. Unele forme necesită tratament, în timp ce altele se vindecă de la sine. În ambele cazuri, consultul medical rămâne foarte important. Doar un medic poate identifica în mod corect afecțiunea, gravitatea ei și îți poate prescrie tratamentul cel mai potrivit.

Pitiriazisul: contagios sau necontagios?

Dacă ai simptome de pitiriazis, este important să consulți un medic dermatolog, pentru a obține diagnosticul corect și un plan de tratament adecvat. Indiferent de tipul acestuia, o vizită la medic este esențială.

Pitiriazisul este contagios?

O întrebare des întâlnită este dacă pitiriazisul se transmite. Acesta nu este contagios, dar poate fi recurent. Pitiriazisul versicolor, cea mai frecventă formă de pitiriazis, este cauzat de o ciupercă ce trăiește în mod normal pe pielea noastră și care poate crește excesiv la unele persoane, deci nu există riscul de transmitere.

Pitiriazis rubra pilaris este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că este cauzată de un atac al sistemului imunitar asupra propriilor țesuturi, deci nici aceasta nu ar putea fi contagioasă.

De asemenea, deși cauzele exacte ale pitiriazisului rozat sau alb nu sunt cunoscute, se crede că ar putea avea la bază infecții virale. Virusurile pot fi contagioase, dar în cazul pitiriazisului transmiterea ar fi dificilă, așa încât nu constituie un risc.

În consecință, deși nu suntem în prezența unei afecțiuni contagioase, practicarea unei igiene corespunzătoare este esențială pentru prevenirea răspândirii altor infecții.

Pitiriazisul: modalități de gestionare și planuri de tratament

Scopul tratamentului, în cazul pitiriazisului, este de a reduce descuamarea și a ameliora celelalte simptome. Astfel, se pot recomanda:

  • Șampoane anti-mătreață. Acestea conțin substanțe active, precum zinc pirition, ketoconazol, sulfură de seleniu sau gudron de cărbune. Ele au o eficiență dovedită în controlarea mătreții.
  • Loțiuni antimicotice. Tot un medicament topic, loțiunile antimicotice funcționează prin uciderea sau oprirea creșterii ciupercii care provoacă infecția. Există multe tipuri diferite de loțiuni antimicotice disponibile, fiecare conținând un medicament antifungic diferit.
  • Pastilele antimicotice. Acestea sunt prescrise de către medic pentru o vindecare mai rapidă, în special în cazul unor forme mai agresive sau recurente de pitiriazis. Pot avea efecte adverse, așa încât se administrează doar cu prescripție medicală și sub supravegherea dermatologului.
De asemenea, foarte importante în procesul de gestionare a pitiriazisului sunt și metodele de îngrijire propriu-zisă:
  • Hidratarea pielii. Substanțele active din șampoanele anti-mătreață usucă scalpul. Din acest motiv, se poate recomanda folosirea alternativă a unor șampoane puternic hidratante, pentru a reface pH-ul pielii capului. De asemenea, este important să aplici regulat creme hidratante, pentru a menține pielea hidratată. Alege produse care nu conțin alcool sau parfumuri. Totodată, uleiurile precum cel de cocos sau de jojoba pot ajuta la menținerea hidratării și la calmarea pielii iritate.
  • Îngrijire adecvată a părului. Spălarea regulată a părului, cu șampoane blânde, și evitarea produselor iritante rămân esențiale. Igiena este foarte importantă în lupta împotriva acestor fungi.
  • Utilizarea cremelor cu SPF. Protejează-ți pielea de expunerea directă la soare folosind creme cu factor de protecție solară (SPF). Expunerea la soare poate agrava anumite forme de pitiriazis și poate face leziunile mai vizibile.
  • Îmbrăcăminte adecvată. Poartă haine care acoperă pielea afectată și care sunt fabricate din materiale respirabile, pentru a reduce iritarea și expunerea la soare.
  • Evitarea dușurilor fierbinți. Apa fierbinte poate usca și irita pielea, agravând simptomele. După duș sau baie, usucă pielea delicat cu un prosop moale, fără a freca zonele afectate.

În toate cazurile, chiar dacă problema nu este una majoră, în cazul în care persistă, adică nu se ameliorează după utilizarea unor produse obișnuite, ar trebui să te adresezi unui medic dermatolog. Acesta îți va putea analiza pielea, recomandându-ți un tratament personalizat, potrivit pentru tine. Problemele se pot amplifica dacă nu sunt abordate din timp. În schimb, dacă sunt gestionate dintr-un stadiu incipient, remedierea lor poate fi mai rapidă și mai ușoară.

 

În concluzie, pitiriazisul reprezintă o gamă variată de afecțiuni dermatologice cu potențial variabil de recurență și severitate. Cauzele și tratamentele pot fi diferite în funcție de tip. Chiar și așa, consultul medical este esențial pentru diagnosticul corect și stabilirea unui plan de îngrijire adecvat. Înțelegerea și gestionarea corespunzătoare pot aduce îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate, contribuind la o piele mai sănătoasă și frumoasă.

 

Referințe:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/skin-pityriasis-alba

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tinea-versicolor-cause-symptoms-treatments

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/whats-pityriasis-rosea

https://www.healthline.com/health/pityriasis-rubra-pilaris

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Coenzima Q10, soluția ta naturală pentru combaterea oboselii și îmbătrânirii: beneficii, doza recomandată și contraindicații

Coenzima Q10 este o moleculă esențială pentru sănătatea celulară și pentru producerea de energie în organism. Descoperită în anii '50, această substanță a fost intens studiată. Rolul său este relevant în diverse afecțiuni medicale, d...
Blog

Anevrism aortic – ce îl cauzează, de ce apare și ce opțiuni de tratament există

Anevrismul aortic reprezintă una dintre cele mai serioase afecțiuni vasculare, având un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare. O astfel de problemă medicală este caracterizată de o dilatare anormală a pereților aortei, care...
Blog

Cortizol – cum se poate monitoriza şi gestiona nivelul de cortizol în mod natural şi echilibrat?

Cortizolul, cunoscut adesea ca "hormonul stresului", este esențial pentru buna funcționare a organismului nostru. Acest hormon influențează răspunsul la stres, metabolismul și funcțiile imunitare. Așadar, el are un impact semnificativ asupra ...
Blog

Acizii grași saturați și nesaturați: ghid util pentru o dietă echilibrată

Deși mulți dintre noi evităm grăsimile din considerente legate de sănătate, este crucial să înțelegem un lucru important. Există și grăsimi care sunt benefice pentru organism. Grăsimile alcătuiesc 60% din creier și din nervii care coor...
Curcuma ECO Forte 120 Capsule

Curcuma ECO Forte 120 Capsule

89 lei80,10 lei
Adaugă în coș