Hidratarea pe timp de vară – Recomandări pentru sănătate

hidratare pe timp de vara

În zilele călduroase de vară hidratarea este importantă pentru buna funcționare a organismului nostru. Pentru a avea o stare optimă a sănătății și a fi activ în timpul zilei nu trebuie să lipsească consumul de apă. 

Apa este vitală pentru organism, mai ales în timpul verii când avem tendința de a pierde o cantitate mult mai ridicată de apă. Aceasta reprezintă o parte esențială a corpului nostru, iar în momentul deshidratării, el întâmpină numeroase probleme ale funcțiilor organismului. În vederea desfășurării activităților de zi cu zi, celulele din corp au nevoie de apă, din acest motiv este subliniată importanța hidratării, mai ales în lunile călduroase de vară.

În rândurile următoare vei descoperi câteva recomandări privind hidratarea pe timp de vară pentru a menține corpul sănătos și în cea mai bună formă.

De ce este importantă hidratarea?

hidratarea pe timp de vara

Sursa: Freepik.com

O bună hidratare este primordială pentru sănătate și starea optimă a corpului. Fiecare celulă din corpul uman necesită apă. Hidratarea este primordială pentru cele mai elementare funcții printre care reglarea tensiunii arteriale, digestia, funcționarea în parametrii normali a rinichilor etc.

Organismul uman utilizează apă pentru numeroase funcții ale acestuia. O hidratare corespunzătoare contribuie la:

  • Reglarea temperaturii corpului – apa din corp are un rol fundamental în reglarea temperaturii generale a corpului, contribuind la disiparea căldurii. Funcțiile organismului are nevoie de o valoare constantă optimă a temperaturii;
  • O digestie normală – hidratarea joacă un rol esențial în digestia alimentelor și absorbția nutrienților. Apa este necesară pentru a dizolva substanțele nutritive, astfel încât acestea să poată fi asimilate în sânge. O hidratare insuficientă va încetini procesul digestiv, contribuind la apariția constipației;
  • Funcționarea în parametri normali a creierului – o hidratare corespunzătoare este esențială pentru buna funcționare a creierului. Apa furnizează energia necesară dezvoltării proceselor cognitive ca memoria sau concentrarea. Când suntem bine hidratați, celulele creierului sunt mult mai bine oxigenate. 
  • Menținerea pielii sănătoase – la o temperatură ridicată, pielea capătă un aspect mai deteriorat, lipsită de strălucire și vitalitate. Din acest motiv, o hidratare corectă garantează echilibrul și reglează pH-ul pielii.

Hidratarea implică numeroase beneficii pentru organism, de la un nivel ridicat de energie, la o performanță crescută sau recuperare mai rapidă. În plus, menținerea unei hidratări adecvate în zilele călduroase poate contribui la eliminarea riscului de gură uscată, dureri de cap, senzație de amețeală sau urină concentrată. Din fericire, majoritatea cazurilor de deshidratare pot fi soluționate cu ajutorul aportului de lichide.

Recomandări privind hidratarea pe timp de vară

Fundamental procesului de hidratare este consumul constant de apă. Numeroși nutriționiști recomandă consumul a minim 2 litri de lichide pe zi, însă este important de menționat că nu doar apa se încadrează în această categorie. Indicat este consumul de fructe, legume, ceaiuri și alte lichide cu un conținut ridicat de nutrienți necesari organismului. Hidratarea pe tot parcursul unei zile este importantă pentru buna funcționare a organismului.

Printre recomandările principale pe care le menționează nutriționiști privind hidratarea pe timpul veri menționăm:

Consumul constant de apă

hidratarea corpului cu apă

Sursa: Unsplash.com

Consumul de apă este vital și îmbunătățește starea corpului și a creierului, menținând totodată o piele sănătoasă. În timpul verii pierdem prin transpirație foarte multă apă, fiind predispuși frecvent la deshidratare. 

Se recomandă un consum zilnic de apă pentru a menține un nivel optim de hidratare. În momentul în care îți este sete, corpul tău deja este deshidratat. Din acest motiv, este esențial un consum regulat de apă, chiar dacă nu îți este suficient de sete. Purtarea unei sticle cu apă atunci când călătoriți este indicată pentru a preveni deshidratarea.

De asemenea, poți opta și pentru infuzarea apei cu diverse fructe (lămâie, portocale, căpșuni etc.), fiind o variantă sănătoasă cu multiple beneficii pentru sănătate. Ceaiurile din plante reprezintă o alternativă sănătoasă datorită numeroaselor proprietăți terapeutice pe care le are asupra organismului. În plus, ceaiurile ajută la hidratarea corespunzătoare a organismului..

Alimentație sănătoasă – Consumul de fructe, legume și sucuri naturale

alimentatie sanatoasa

Sursa: Freepik.com

În timpul verii este recomandat creșterea aportului de vitamine și minerale pentru o bună funcționare a organismului. Prin intermediul consumului de fructe și legume, organismului îi este furnizat un aport de nutrienți, vitamine și minerale esențiale pentru sănătate. Fructele și legumele cu un conținut ridicat de vitamine și antioxidanți au numeroase beneficii pentru corp. Legumele precum castraveții, roșiile, ridichile, spanacul au un aport esențial de apă, minerale și nutrienți necesari organismului. Mai mult decât atât, sucurile naturale furnizează un aport ridicat de nutrienți ce menține corpul hidratat și în formă. O altă recomandare pe timp vară este consumul unor supe reci din legume în vederea echilibrării metabolismului și hidratării corpului. Este o bună sursă de vitamine, fiind consumată în timpul dietelor sau detoxifierii organismului.

 Considerate printre cele mai sănătoase fructe din lume, fructele de aronia reprezintă o sursă bogată de vitamine și minerale necesare pentru un corp și o minte sănătoasă. Acestea au un conținut ridicat de vitamine (A, C, E sau Q), minerale (magneziu, calciu, mangan etc) și numeroși antioxidanți ce contribuie la întărirea sistemului imunitar. Totodată, sucul de aronia este o băutură sănătoasă și gustoasă, ce îți menține corpul hidratat și în cea mai bună condiție. 

aronia

Este esențial de evitat consumul unor alimente ce pot favoriza deshidratarea. Spre exemplu, produsele cu un conținut ridicat de zahăr sau carbohidrați sau băuturile alcoolice stimulează deshidratarea.

Concluzii

O bună hidratare a corpului este un aspect esențial pe care trebuie să îl avem în vedere mai ales în lunile călduroase de vară. Consumul ideal de lichide asigură buna funcționare a organismului și ajută la menținerea sănătății pielii. O hidratare corespunzătoare are efecte pozitive și asupra calității somnului și a stării de spirit.

Apa este esențială pentru numeroase funcții ale organismului și curăță corpul în maniera în care elimini toxinele. Cu cât consumi mai multă apă, cu atât corpul tău eliberează toxinele și se simte mult mai energizat și revigorat.

Totodată, o alimentație sănătoasă bazată pe vitamine și minerale este esențială în timpul verii. Fructele și legumele reprezintă o sursă bogată de nutrienți esențiali organismului, iar consumul lor constant are un aport asupra echilibrului energetic al corpului.

Blog

Ultimele articole

Blog

5 plante minune care combat insomniile și asigură un somn bun

Ai probleme cu somnul? Fie că dormi prea puțin, te trezești mereu obosit sau suferi de insomnie, e important să știi că exis...
Blog

Gastrita: Simptome, Cauze și Tratament

Gastrita este o afecțiune a mucoasei stomacului care afectează negativ digestia și confortul stomacului. Această afecțiune po...
Blog

Omega 3 – ce este, ce beneficii are și cum îți asiguri doza necesară

Inimă. Creier. Ochi. Imunitate. Oase. Articulații. Ficat. Omega 3 are grijă de toate, fiind un element vital pentru sănătatea...
Blog

Sucul de aronia — un ajutor natural care combate stresul, anxietatea și depresia

Ce beneficii are sucul de aronia împotriva anxietății și depresiei? Ce spun studiile medicale în această privință? Dar oam...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei
Adaugă în coș