Cum poți preveni natural viroza respiratorie?
Viroza respiratorie este o afecțiune frecventă în rândul persoanelor de orice vârstă, care apar mai ales toamna și iarna. Acestea este de fapt o infecție a căilor respiratorii superioare sau inferioare. Ea se transmite în mod direct (prin aerosoli) sau indirect (prin contaminarea obiectelor) între oameni.
O viroză respiratorie se manifestă printr-o serie de simptome, printre care:
- nas înfundat;
- febră;
- frisoane;
- tuse;
- dureri musculare;
- dureri de cap;
- dureri în gât;
- disconfort abdominal;
- greață;
- oboseală;
- strănut.
Cum se tratează viroza respiratorie?
Principalele tipuri de afecțiuni respiratorii sunt răceala și gripa. În cazul persoanelor care au viroză respiratorie, este recomandată hidratarea corespunzătoare cu până la 2 litri de lichide pe zi. Aceștia pot bea apă, ceai sau pot consuma compot și supe. În ceea ce privește temperatura încăperii, aceasta trebuie să asigure confort termic persoanei care poate avea frisoane.
Simptomele pot varia de la persoană la persoană. Cei care au febră pot utiliza antitermice pentru a scădea temperatura corpului. Tratamentul cu antibiotice nu este recomandat pentru viroze, ci doar în cazul unor infecții bacteriene care pot să agraveze viroza. Persoanele care constată că simptomele se agravează trebuie să meargă la medic. Febra foarte mare, dificultățile de respirație și apariția unor stări de confuzie constituie semne de îngrijorare.
Cum se poate preveni viroza respiratorie în mod natural?
Înainte de toate, pentru a preveni viroza respiratorie este esențială respectarea unor reguli de igienă. Evitarea atingerii gurii, nasului și ochilor cu mâinile murdare și spălatul frecvent al mâinilor sunt obiceiuri care trebuie să intre în rutina oricărei persoane. De asemenea, este important să nu intri în contact cu o persoană bolnavă, deoarece virozele se transmit foarte rapid prin contact direct.
Pe lângă respectarea unor reguli de bază în ceea ce privește igiena personală, nutriția sănătoasă este un alt factor care te poate proteja de virzoa respiratorie. Este recomandat să adopți un stil alimentar sănătos, bogat în alimente care să-ți asigure aportul zilnic de vitamine, nutrienți și minerale. Pe lângă dieta echilibrată, nu uita să te hidratezi corespunzător în fiecare zi și să te odihnești.
Pentru întărirea sistemului imunitar, poți integra în dietă anumite alimente care sporește imunitatea și care au multiple beneficii asupra sănătății. Acestea te pot ajuta să îți menții sistemul imunitar puternic și să fii mai puțin predispus la viroze respiratorii. Include în dieta ta alimente precum ghimbirul, broccoli, citrice, migdale sau fructe de aronia. Ține cont că alimentația joacă un rol foarte important pentru sănătatea organismului.
Dintre alimentele menționate anterior, unul dintre acestea a devenit din ce în ce mai popular în ultima perioadă, iar motivele sunt ușor de înțeles. Este vorba despre fructele aronia, considerate fructe minune datorită numeroaselor avantaje pe care le au asupra sănătății.
Cum întăresc fructele de aronia sistemul imunitar?
Aceste fructe mici și rotunde, de culoare neagră, mov sau roșie, sunt un adevărat izvor de vitamine și minerale. Printre beneficiile principale ale acestor fructe se numără și întărirea sistemului imunitar. Conform ultimelor studii, sucul de aronia este benefic în prevenirea infectării cu virusul gripal.
Fructele de aronia conțin din plin mai multe vitamine esențiale pentru un sistem imunitar puternic (vitamina C, vitamina E, vitamina A) și minerale (calciu, fier, zinc). Fiind un complex de vitamine, minerale și antioxidanți, fructele de aronia întăresc și apără sistemul imunitar de factorii care amenință sănătatea, printre care și viroza respiratorie. Pe lângă apărarea organismului și întărirea sistemului imunitar, se pare că fructele de aronia pot împiedica reproducerea virusului gripal, conform unor cercetări.
Ce alte beneficii mai au fructele de aronia pentru sănătate?
Fructele de aronia au un conținut bogat de antioxidanți, necesari pentru a combate efectele negative produse de radicalii liberi. Studiile au arătat că aceste fructe au un conținut mult mai mare de antioxidanți în comparație cu afinele. Numărul mare de antioxidanți fac fructele de aronia să fie benefice în diminuarea riscului de cancer. Aronia poate fi consumată în perioadele de chimioterapie, deoarece întărește organismul.
O altă boală care poate fi prevenită prin consumul regulat de aronia este diabetul. Fructele de aronia reglează nivelul de zahăr din sânge, reduc riscul de obezitate și de apariție a unor boli de inimă. Astfel, sucul de aronia poate fi integrat în dieta persoanelor care au diabet.
Pe lângă funcția de a preveni viroza respiratorie, fructele de aronia sunt ideale și pentru persoanele care vor să adopte un stil de viață sănătos. Aronia contribuie la detoxifierea organismului și la pierderea kilogramelor în plus. Mai mult decât atât, aceste fructe miraculoase au efecte pozitive și asupra sănătății psihice. Consumul regulat de aronia poate avea un impact major asupra stărilor generate de anxietate și depresie.
Sucul de aronia conține antioxidanți care favorizează sănătatea ochilor și care reduc riscul de cataractă și inflamații. În plus, îmbunătățește memoria și este o adevărată sursă de energie pentru organism, datorită conținutului bogat de vitamine care energizează în mod natural organismul.
Cum poți consuma fructele de aronia?
Ideale pentru a trata și preveni viroza respiratorie, fructele de aronia pot fi consumate ca atare, însă au un gust destul de amar și astringent. De aceea, cei mai mulți preferă să le consume sub formă de suc, fructe uscate sau gem. Pentru a te bucura de toate proprietățile acestor fructe poți introduce în dieta ta zilnică consumul moderat de suc de aronia.
Sucul de aronia presat la rece are multiple beneficii pentru organism, inclusiv pentru sănătatea psihică, având un efect de calmare și liniștire. Poți alege să urmezi o cură cu suc de aronia, consumând zilnic o cantitate de 100 ml timp de 3-6 luni.
Gemul de aronia este ideal pentru a-i convinge pe cei mici să mănânce sănătos, mai ales că îl poți folosi în clătite sau prăjituri. De asemenea, pentru energie pe tot parcursul zilei, poți să încerci capsulele de aronia, 100% naturale și vegane. Acestea pot fi consumate și de persoanele cu intoleranță la gluten, întrucât au beneficii pentru sistemul imunitar, inimă și pot ameliora simptomele menopauzei.
Așadar, dacă ești în căutarea unor alimente naturiste care să te ajute să te protejezi de viroza respiratorie specifică sezonului rece și nu numai, ia în considerare integrarea fructelor de aronia în dieta ta zilnică. Consumate în orice formă (suc, gem, pudră sau capsule), acestea au efecte pozitive pentru sănătate și contribuie la întărirea sistemului imunitar.