Cheloid: ce înseamnă și cum recunoști o astfel de cicatrice? Recomandări utile pentru îngrijirea pielii tale

Cheloid ce inseamna si cum recunosti o astfel de cicatrice Recomandari utile pentru ingrijirea pielii Copy

Pielea noastră are un rol deosebit de important: acela de barieră protectoare esențială. Din acest motiv, ea este supusă constant agresiunilor din mediul înconjurător. Indiferent că este vorba de o simplă zgârietură, o intervenție chirurgicală sau o arsură, orice leziune poate lăsa în urmă o cicatrice. În unele cazuri, procesul de vindecare poate lua o turnură nedorită, ducând la formarea unor cicatrici proeminente și inestetice. Ele sunt cunoscute sub numele de cicatrici cheloide.

Află mai multe despre aceste cicatrici și despre cum să îți îngrijești pielea pentru a minimiza riscul formării lor sau pentru a le îmbunătăți aspectul!

Cheloid: ce înseamnă și de ce apare?

Termenul „cheloid” provine fie din grecescul „kele”, care înseamnă umflătură sau cocoașă, fie din grecescul „khele”, care înseamnă „gheară”. De asemenea, „cheloid” se compune din „eidos”, care înseamnă formă sau aspect. Așadar, termenul descrie aspectul de creștere tumorală, fibros și alungit întâlnit în cazul unor cicatrici.

În continuare, vom explora caracteristicile și cauzele formării cicatricilor cheloide.

Ce sunt cicatricile cheloide?

Cicatricile cheloide sunt creșteri excesive de țesut cicatricial, fibrotic, care se formează la locul unei leziuni a pielii. Spre deosebire de cicatricile obișnuite, care rămân în limitele rănii inițiale, acestea se extind dincolo de acestea, invadând țesutul sănătos din jur. Au un aspect ridicat, ferm, lucios și pot varia în culoare de la roz la roșu închis sau chiar maro.

Deși nu sunt periculoase pentru sănătate, aceste cicatrici pot provoca disconfort fizic și pot avea consecințe asupra aspectului estetic și a stării emoționale a persoanei afectate.

Pentru a sprijini sănătatea pielii și a contribui la reducerea semnelor de deteriorare, poți apela la Premium Aronia Colagen 10.000 mg. Această formulă avansată, cu o concentrație puternică de colagen hidrolizat, este special concepută pentru a hrăni pielea, de la interior spre exterior. Colagenul este proteina esențială care conferă fermitate pielii, elasticitate și contribuie la menținerea unui aspect tânăr.

premium-collagen-10-000-mg-formula-avansata-pentru-piele-par-si-unghii-sanatoase-frumoase
(106)
Prețul inițial a fost: 148 lei.Prețul curent este: 129 lei.109,65 lei

Cu vârsta, producția naturală de colagen scade, iar semnele timpului devin vizibile. Acest supliment alimentar vine în ajutorul pielii tale, oferindu-i un boost de colagen, biotină, acid hialuronic și vitamine. Astfel, ridurile, liniile fine și vergeturile sunt estompate, iar pielea își recapătă suplețea și strălucirea. Dar beneficiile nu se opresc aici. Colagenul ajută la regenerarea țesuturilor și la formarea unor cicatrici mai fine și mai puțin vizibile.

Așadar, dacă te confrunți cu cheloide sau alte cicatrici inestetice, Premium Aronia Colagen 10.000 mg poate fi un aliat de nădejde în călătoria ta către o piele frumoasă și sănătoasă.

Cheloidul și cicatricea – care sunt cauzele apariției?

Cauza exactă a formării cheloidelor nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este rezultatul unei combinații de factori declanșatori:

  • predispoziția genetică;
  • tipul de piele – cea cu risc fiind mai închisă la culoare;
  • localizarea rănii: pieptul, umerii, lobii urechilor și partea superioară a spatelui sunt mai predispuse la formarea cheloidelor;
  • tipul de leziune: arsurile, intervențiile chirurgicale, acneea severă, vaccinările, piercingurile și chiar zgârieturile minore pot declanșa formarea cheloidelor;
  • tensiunea la nivelul rănii: zonele supuse unei tensiuni constante, cum ar fi articulațiile, sunt mai susceptibile la dezvoltarea cheloidelor;
  • infecțiile de la nivelul plăgii;
  • vârsta între 10 și 30 de ani.

Desigur, nu toate rănile conduc la formarea cheloidelor, nici măcar în cazul persoanelor predispuse la acestea. Totuși, dacă observi o cicatrice care crește rapid, se extinde dincolo de marginile rănii inițiale sau care provoacă disconfort, este indicat să consulți un medic dermatolog. Acesta va putea oferi evaluare și tratament adecvat pentru a gestiona disconfortul și eventualele complicații.

Cicatricile cheloide: simptome și semne caracteristice

Aceste cicatrici se disting printr-o serie de simptome și semne caracteristice. Astfel, în ceea ce privește aspectul fizic, cheloidele:

  • se extind dincolo de marginile rănii inițiale, invadând țesutul sănătos din jur;
  • au o textură fermă, îngroșată, fiind ridicate deasupra nivelului pielii din jur;
  • variază în nuanțe: pot fi roz, roșii, maro închis și doar foarte rar, chiar de culoarea pielii înconjurătoare;
  • sunt lucioase și netede și nu prezintă foliculi de păr sau glande sudoripare;
  • formele variază, fiind neregulate și asimetrice.

Cheloidul: simptome cu care te poți confrunta

În ceea ce privește semnele cheloidelor, acestea se manifestă prin:

  • Mâncărime. Aceasta reprezintă un simptom frecvent asociat cu cheloidele. De cele mai multe ori este intensă și persistentă, așadar foarte deranjantă.
  • Durere sau sensibilitate. Unele cheloide pot fi dureroase sau sensibile la atingere, mai ales în primele etape de formare.
  • Rigiditate. În funcție de localizare, cheloidele pot restricționa mișcarea articulațiilor, provocând o senzație de constricție.
  • Disconfort estetic. Prin aspectul lor proeminent și inestetic, pot afecta semnificativ încrederea și imaginea de sine a persoanei afectate.
  • Anxietate și depresie. În unele cazuri, se poate ajunge inclusiv la anxietate, depresie sau izolare socială.

Nu în ultimul rând, în funcție de localizare și severitate, cheloidele pot limita anumite activități sau pot descuraja persoana afectată să poarte anumite articole vestimentare.

Toate aceste simptome pot varia în intensitate de la o persoană la alta și pot evolua în timp. Dacă te confrunți cu oricare dintre ele, cel mai bine ar fi să te adresezi de îndată unui medic dermatolog.

Aspectul cheloid diferă de cel al altor cicatrici?

Aspectul caracteristic al cheloidelor le face ușor de recunoscut, așadar dificil de confundat cu alte cicatrici. Totuși, pentru o mai bună înțelegere a acestora, o analiză comparativă poate fi utilă. Pe lângă cicatricile cheloide, mai există și alte tipuri de cicatrici:

  • Cicatrici hipertrofice

Deși au același aspect ridicat și ferm, distincția este că ele rămân în limitele rănii, fără a se extinde la țesutul sănătos din jurul acesteia. Culoarea este roz sau roșie și pot apărea în orice zonă a corpului, fără să existe zone cu risc mai ridicat. Spre deosebire de cicatricile cheloide, acestea se opresc din creștere după câteva luni. Printre cauzele frecvente se numără atât tensiunea de la nivelul rănii, ca și în cazul cheloidelor, cât și unele cauze specifice, precum excesul de colagen din timpul vindecării rănii.

  • Cicatrici atrofice

Cicatricile atrofice sunt adâncite sub nivelul pielii, având fie culoarea acesteia, fie o nuanță de alb. Nu cresc și nici nu se extind, ci rămân stabile, și sunt asimptomatice. De cele mai multe ori, apar pe față, după episoade acneice sau varicelă. Se tratează cu fillere dermice, laser sau microdermabraziune.

  • Cicatrici de contractură

După cum le spune și numele, cicatricile de contractură au un aspect strâns, rezultat din contractarea pielii din jurul lor. Nu au culori distincte de cea a pielii, însă pot deforma zona afectată. Apar, de regulă, pe locul unor arsuri severe sau a unor răni profunde și pot restricționa mișcarea. Opțiunile de tratament includ chirurgia, fizioterapia și grefele de piele.

Fiecare tip de cicatrice necesită o abordare terapeutică specifică, adaptată nevoilor individuale ale pacientului. Astfel, consultul medical de specialitate este esențial. În plus, un diagnostic corect permite medicului să ofere pacientului informații realiste despre evoluția probabilă a cicatricii și rezultatele așteptate în urma tratamentului. În acest mod, se evită așteptările nerealiste și dezamăgirile.

Cicatricea cheloidă: metode de prevenire și recomandări utile

Nu se poate afirma că există o metodă de prevenire sigură, eficientă și completă a formării cheloidelor. În schimb, există câteva strategii și recomandări care pot reduce riscul apariției lor sau care pot minimiza efectele acestora la nivel estetic și psihologic.

Dacă ai antecedente personale sau familiale de cheloide, informează-ți medicul înainte de orice procedură chirurgicală sau tratament care poate afecta pielea. Având aceste informații, în cazul intervențiilor chirurgicale, medicul poate alege să facă incizii în zone mai puțin predispuse la formarea cheloidelor. Totodată, se pot utiliza tehnici chirurgicale speciale, gândite special pentru a minimiza tensiunea de la nivelul plăgii.

Cum se curăță corect o rană?

O îngrijire adecvată a unei plăgi este esențială pentru a preveni infecțiile, acestea fiind un factor de risc din perspectiva formării cheloidelor. Urmează întotdeauna instrucțiunile medicului privind curățarea și pansarea rănilor și ai grijă să protejezi zona în curs de vindecare de alte traumatisme. Orice lovitură sau zgârietură care întârzie vindecarea poate crește riscul de formare a cheloidelor. Nu în ultimul rând, permite crustelor să se desprindă natural. Îndepărtarea lor forțată poate leza pielea și favoriza formarea cheloidelor.

Evoluția cicatricii poate fi oprită, iar aspectul cicatricii se poate ameliora

Cheloidele și cicatricile pot reprezenta o sursă de disconfort estetic și emoțional. Însă, dincolo de acceptarea lor ca firești, există multiple acțiuni de îmbunătățire a aspectului acestora sau de oprire a deteriorării țesutului din jur.

  • În primul rând, aplicarea unei presiuni constante pe cicatrice cu ajutorul unor bandaje elastice poate ajuta la prevenirea creșterii excesive a țesutului cicatricial. La fel, utilizarea unor articole vestimentare compresive contribuie la menținerea cicatricii poate fi de ajutor în acest sens.
  • Suplimentar, aplicarea regulată a gelului de silicon pe suprafața cicatricii poate ajuta la menținerea hidratării, reducerea mâncărimilor și îmbunătățirea aspectului.
  • Nu în ultimul rând, protejează cicatricea de expunerea la soare cu ajutorul unei creme cu factor de protecție solară ridicat. Soarele poate închide culoarea cicatricii, făcând-o astfel mai vizibilă.

Recomandări generale pentru protecția pielii

Dacă îți dorești o piele sănătoasă, mai rezistentă la răni, care este așadar mai puțin predispusă la cheloide, este important să ai un stil de viață echilibrat.

  • Adoptă o dietă sănătoasă. O alimentație bogată în vitamine și minerale va contribui la sănătatea pielii tale. În unele cazuri, suplimentarea dietei cu colagen poate fi benefică pentru sănătatea pielii. De exemplu, Premium Aronia Colagen 10.000 mg îți oferă o doză concentrată de colagen hidrolizat, ușor de absorbit de către organism. În plus, formula conține și alți nutrienți esențiali pentru frumusețe, precum biotina, acidul hialuronic și vitaminele, care acționează sinergic, pentru a-ți oferi rezultate remarcabile.
premium-collagen-10-000-mg-formula-avansata-pentru-piele-par-si-unghii-sanatoase-frumoase
(106)
Prețul inițial a fost: 148 lei.Prețul curent este: 129 lei.109,65 lei
  • Evită fumatul. Fumatul afectează circulația sângelui și poate întârzia vindecarea, crescând riscul formării cicatricilor anormale.
  • Învață să îți gestionezi stresul. Acesta poate afecta sistemul imunitar și poate influența procesul de vindecare. Învață să îl ții sub control, prin tehnici de relaxare, exerciții fizice sau alte activități care te ajută să te simți bine.
  • Dacă ești predispus la cheloide, evită piercingurile și tatuajele, deoarece acestea pot declanșa formarea unor noi cheloide.

Pentru orice eventualitate, dacă o anumită cicatrice te deranjează, apelează la un medic dermatolog, pentru a primi îngrijire de specialitate și sfaturi particularizate.

În concluzie, cu o îngrijire adecvată a pielii, o informare corectă și un tratament adecvat, poți obține rezultate remarcabile în ameliorarea aspectului cicatricilor. Nu uita că fiecare piele este unică, iar ceea ce funcționează pentru o anumită persoană s-ar putea să nu funcționeze pentru tine și invers. Așadar, consultă întotdeauna un medic dermatolog pentru a primi un diagnostic corect și a beneficia de un plan de tratament personalizat.

Oferă-i pielii tale toată grija și atenția de care are nevoie, în fiecare zi!

 

Referințe:

https://www.nhs.uk/conditions/keloid-scars/

https://www.healthline.com/health/keloids

https://www.medicalnewstoday.com/articles/keloid

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Eritrasma, o afecțiune a pielii cu potențial de recidivă – cum să ne protejăm împotriva acestei infecții cutanate?

Eritrasma este o infecție bacteriană cutanată, întâlnită mai ales la adulți. Infecția apare cu predilecție în regiunile cu climă tropicală și umedă, unde transpirația excesivă și fricțiunea favorizează dezvoltarea bacteriei Coryne...
Blog

Prolactina: ce reprezintă și cum afectează sănătatea hormonală? Funcții și dezechilibre 

Prolactina este un hormon esențial în organismul nostru. Acesta joacă un rol semnificativ în reglarea funcției sistemului reproducător, metabolismului, imunității și chiar a stării de dispoziție. Dezechilibrele nivelurilor de prolactină, ...
Blog

Pemfigus – patologia uneia dintre cele mai rare boli autoimune

Organismul nostru este proiectat în așa fel încât să funcționeze corect. Există însă cazuri în care sistemul nostru imunitar atacă celulele din corp, cauzând așa-numitele boli autoimune. Multe dintre acestea sunt foarte rare, afectând d...
Blog

Impetigo – ce trebuie să știm despre afecțiunea denumită popular “bube dulci”

Pielea poate fi considerată un indicator al stării noastre generale de sănătate. Atunci când ne confruntăm cu diverse afecțiuni interne, aceasta poate prezenta semne vizibile care să indice probleme în organism. De asemenea, pielea poate fi ...
Premium Aronia Colagen 10.000 mg – formulă avansată pentru piele, păr și unghii sănătoase & frumoase

Premium Aronia Colagen 10.000 mg – formulă avansată pentru piele, păr și unghii sănătoase & frumoase

Prețul inițial a fost: 148 lei.Prețul curent este: 129 lei.109,65 lei
Adaugă în coș