Tot ce trebuie să știi despre expunerea la radiații ultraviolete

ce trebuie sa stii despre expunerea la radiatii uv jpg

Expunerea îndelungată la radiatii ultraviolete poate avea riscuri crescute asupra sănătății noastre. Tocmai de aceea, fiecare dintre noi trebuie să-și găsească cea mai potrivită metodă de a se proteja. 

Factori care influențează efectele radiatiilor ultraviolete

factori care influenteaza efectele radiatiilor ultraviolete

Sursa: Freepik.com

Efectele radiatiilor ultraviolete sunt influențate de o multitudine de factori care depind fie de corpul nostru, fie de mediul în care ne aflăm:

 • Altitudinea – Cu cât altitudinea crește, cu atât crește și cantitatea radiațiilor solare ce intră în contact cu pământul. Așadar, plaja nu reprezintă singura locație unde ar trebui să iei în calcul protejarea de radiatii ultraviolete.
 • Poziția geografică față de Ecuator – Radiațiile devin din ce în ce mai puternice odată ce ne apropiem de zona Ecuatorului. 
 • Stratul de ozon – El reprezintă stratul protector al planetei în fața razelor solare. Așadar, este foarte important să nu fie degradat prin diverse activități de natură industrială. 
 • Condițiile meteorologice – Cantitatea de radiatii ultraviolete va mult mai scăzută într-o zi ploioasă și înnorată comparativ cu una însorită. 
 • Tipul nostru de piele – Un ten mai închis la culoare are o mai bună capacitate de a se proteja de razele UV în comparație cu un ten deschis. 
 • Momentul anului și zilei – Sezonul primăvară-vară este cel mai periculos atunci când ne referim la radiatii ultraviolete. De asemenea, este recomandat ca în intervalul orar 10-16 să eviți pe cât de mult cu putință de expunerea la soare. 
 • Suprafețele ce reflectă razele – Apa, nisipul, zăpada și asfaltul sunt doar câteva dintre suprafețele care intensifică efectele radiațiilor. Așadar, protecția solară trebuie aplicată zi de zi, nu doar când stai la plajă. 

Câte tipuri de radiații ultraviolete există și ce efecte generează?

efecte radiatii ultraviolete

Sursa: Freepik.com

Clasificarea razelor ultraviolete se face în funcție de lungimea de undă. Astfel, în atmosfera planetei noastre pătrund doar radiatii ultraviolete de tip UVA și UVB. 

Radiațiile UVA pot afecta ADN-ul pielii și reprezintă principalul motiv al îmbătrânirii tenului și apariției ridurilor. De asemenea, crește riscul apariției cancerului la nivelul pielii. Mai mult decât atât, ele sunt emanate și de aparatura utilizată în saloanele de bronzare. Așadar, dacă dorești să-ți menții sănătatea pielii, indicat este să te protejezi. Evitarea expunerii, aplicarea cremei SPF și consumul de suc Aronia reprezintă rețeta perfectă de întreținere a tenului. 

Asemenea razelor UVA, cele de tip UVB afectează ADN-ul pielii și reprezintă o cauză pentru apariția cancerului de piele. De asemenea, ele sunt vinovate pentru arsurile solare. 

Cum ne protejăm de radiatii ultraviolete?

masuri protectie radiatii ultraviolete

Sursa: Freepik.com

Pentru a-ți proteja cât mai bine sănătatea, este indicat să apelezi la protecție împotriva razelor UVA și UVB. Există o multitudine de variante pe care poți alege chiar să le combini. Îți poți asigura cea mai bună protecție luând în calcul următoarele sfaturi:

 • Evită expunerea la radiatii ultraviolete în intervalul 10-16

Reprezintă perioada din zi în care razele soarelui sunt cele mai puternice, deci și cele mai periculoase pentru sănătatea noastră. Chiar dacă utilizezi factor de protecție, recomandat este să găsești un loc umbros. Astfel, nu vei fi expus niciunui pericol generat de expunerea la radiatii ultraviolete. 

 • Ai grijă la suprafețele în care se reflectă soarele

Dacă dorești să petreci o zi pe plajă, este bine să știi că atât nisipul, cât și apa intensifică efectele razelor UV. Așadar, dacă îți dorești să înoți, încearcă să eviți intervalul menționat mai sus, deoarece vei fi expus direct radiațiilor. 

 • Utilizează cremă cu factor ridicat de protecție

Îți sunt puse la dispoziție variante de la multiple brand-uri și cu multipli indici de protecție. În funcție de tenul tău, trebuie să-ți alegi și crema cu SPF potrivită. Dacă dorești o protecție garantată, cremele cu factor de protecție 50 sunt cele mai indicate. De asemenea, ai grijă să achiziționezi o protecție solară potrivită atât pentru radiatii ultraviolete UVA, cât UVB. 

 • Aplică protecția în mod corect

Înainte de a merge la plajă sau a te expune la soare, crema ar trebui să fie deja aplicată de aproximativ 15 minute. Astfel, ea are timp să intre în piele. De asemenea, folosește o cantitate potrivită! Stratul aplicat ar trebui să fie unul generos pentru a protecția să fie asigurată. Nu în ultimul rând, nu uita să reaplici crema atunci când ieși din apă sau la fiecare 2-3 ore. 

 • Consumă suc de Aronia pentru a preveni riscurile expunerii la radiatii ulraviolete

Consumul de suc de Aronia înainte de a pleca într-o vacanță te poate ajuta să-ți crești rezistența împotriva razelor UVA și UVB. Astfel, poți petrece o perioadă mai îndelungată la soare fără a te confrunta cu arsuri.

De asemenea, un suc Aronia și Cătină reprezintă o altă variantă ideală. Pe lângă întărirea sistemului imunitar împotriva radiațiilor solare, mai poți avea parte și de alte avantaje. Printre ele, se numără prevenirea diabetului, reglarea tensiunii și reducerea riscului apariției unor forme de cancer. 

Așadar, înainte de a te confrunta cu efectele negative ale radiațiilor solare, informează-te în legătură cu riscurile și metodele de protecție. Astfel, vei ști ce trebuie să faci și ce să nu faci dacă-ți dorești o vacanță lipsită de evenimente neplăcute. Protejează-ți sănătatea și recurge la cele mai potrivite soluții pentru tine!

Blog

Ultimele articole

Blog

Dureri articulare – cum pot fi gestionate sau chiar prevenite aceste dureri care pot afecta pe (aproape) oricine?

Durerile articulare reprezintă o problemă care se întâlnește la milioane de oameni din întreaga lume. Acestea pot varia de l...
Blog

Alergii – TOT ce trebuie să știi despre cauze, simptome, tipuri, alergeni sezonieri, prevenție și tratare la adulți și la copii

Ce sunt alergiile? Cu siguranță multe persoane se confruntă cu ele, însă nu mulți știu exact ce reprezintă pentru corp. To...
Blog

Anti aging – semnele îmbătrânirii, cauzele și prevenirea procesului

Cu siguranță ai auzit de acest termen de „anti-aging”, însă în spatele lui există o mulțime de „povești” despre or...
Blog

Glanda tiroidă – rolurile pe care le joacă în organism și mijloacele prin care o poți menține sănătoasă

Glanda tiroidă este un organ vital în corpul uman, cu o formă asemănătoare unui fluture, situată în partea frontală a gât...
Blog

Alimente pentru masa musculară – tot ce trebuie să știi pentru o dietă corectă și eficientă

Construirea masei musculare nu este doar un obiectiv pentru sportivi și culturiști, ci și pentru cei care doresc să își îmb...
Blog

Cancerul la sân – tot ce trebuie să știi pentru a identifica și a ține sub control această problemă de sănătate

Cancerul de sân este una dintre cele mai răspândite și amenințătoare forme de cancer la femei din întreaga lume. Cu toate c...
Blog

Ficat gras – cum afectează această problemă de sănătate buna funcționare a organismului și cum o poți ține sub control

Ficatul gras este o tulburare de natură medicală care a câștigat din ce în ce mai multă atenție în ultimele decenii, pe m...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei89,10 lei
Adaugă în coș