Cancerul la prostată: simptome, cauze și forme de tratament
Cancerul de prostată este o afecțiune gravă și una dintre cele mai comune forme de cancer la bărbați. În general, această boală afectează glanda prostatică, o parte a sistemului reproducător masculin, însă se poate răspândi și în alte organe ale corpului. Impactul asupra calității vieții poate fi semnificativ, afectând funcțiile urinare și sexuale, precum și bunăstarea generală. Prin urmare, depistarea precoce este crucială, dar, înainte de toate, este important să înțelegem ce este această afecțiune, cum apare și cum se manifestă.
Cancerul la prostată: simptome, definiție și primele indicii
În cazul cancerului la prostată, semnele și simptomele caracteristice, așa cum vom vedea, apar, de regulă, în stadiile deja avansate. Sigur, pot fi identificate unele indicii și anterior acestui moment.
Însă, pentru a le recunoaște trebuie să știm, mai întâi, care sunt acestea.
Ce este cancerul de prostată?
Cancerul de prostată este o afecțiune destul de gravă, ce poate afecta semnificativ organismul și, implicit, calitatea vieții. Din punct de vedere medical, această formă de cancer malign se manifestă prin creșterea necontrolată a celulelor din glanda prostatică. Aceasta este o glandă mică, de mărimea unei nuci, situată sub vezica urinară a bărbaților. Rolul ei este de a secreta un lichid ce intră în componența spermei, fiind așadar esențială în sistemul reproducător masculin.
Din nefericire, în stadiile incipiente, cancerul la prostată nu se manifestă în moduri vizibile decât rareori. Abia când se dezvoltă semnificativ, afectând uretra prin presiunea pe care o pune asupra ei, persoana afectată își poate da seama.
În unele cazuri, pot apărea totuși unele indicii, precum:
- nevoia bruscă și puternică de a urina, care nu poate fi amânată;
- nevoia de a urina mai des decât de obicei, în special noaptea;
- dificultăți sau durere la urinare.
Astfel, întrucât primele semne apar rar, se recomandă screeninguri regulate, pentru a se putea interveni din timp, dacă este cazul. Aceste semne pot indica însă și alte probleme de sănătate, mult îndepărtate de cancer. Prin urmare, dacă le sesizezi prezența, adresează-te unui medic, pentru un consult de specialitate.
Cum se manifestă cancerul de prostată?
Simptomele cancerului de prostată reprezintă, cu siguranță, un subiect sensibil din cauza caracterului său predominant asimptomatic. Acest lucru înseamnă că boala poate progresa semnificativ înainte ca pacientul să observe vreo problemă.
În stadiile mai avansate, pot apărea simptome precum:
- urinarea întârziată sau dificultatea la urinare;
- fluxul urinar slab, eventual însoțit de o urinare îndelungată;
- senzația că vezica nu s-a golit complet;
- prezența sângelui în urină sau în spermă;
- durerile în zona pelviană sau durerile de spate.
Este important de știut că, în multe cazuri, aceste simptome apar firesc, odată cu vârsta și degradarea organismului, și nu indică prezența cancerului. Pe măsură ce înaintează în vârstă, prostata bărbaților se mărește natural, însă afecțiunea poate fi benignă.
Tocmai de aceea, un consult medical de specialitate este esențial pentru un diagnostic corect și un tratament eficient.
Importanța depistării precoce
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la bărbați la nivel mondial, după cancerul pulmonar. Deși este o boală gravă, depistarea precoce poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește șansele de vindecare.
În stadiile incipiente, există numeroase opțiuni de tratament disponibile. Tratamentul timpuriu este, de obicei, mai puțin agresiv și are mai puține efecte secundare comparativ cu tratamentele pentru formele avansate ale bolii. De asemenea, statisticile arată că bărbații diagnosticați cu cancer de prostată în stadiile incipiente au o rată de supraviețuire semnificativ mai mare decât cei diagnosticați în stadii avansate.
Cancer la prostată – cauze și factori de risc
Similar tuturor formelor de cancer, nici pentru cel de prostată cauzele nu sunt certe. În schimb, există un set de factori de risc ce pot crește șansele unei persoane de a dezvolta această afecțiune.
Factori de risc pentru cancerul la prostată
La nivel global, estimările arată că peste 1,4 milioane de bărbați sunt diagnosticați anual cu această formă de cancer. În România, numărul anual al cazurilor noi este de aproximativ 5.000. Incidența cancerului de prostată crește în prezența anumitor factori de risc, respectiv:
- vârsta: cancerul la prostată este mai frecvent diagnosticat la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani;
- istoricul familial: dacă ai avut un frate sau un tată care a suferit de cancer de prostată anterior vârstei de 60 de ani, există șanse mai mari de a dezvolta și tu această boală;
- dieta nesănătoasă: studiile sunt încă în desfășurare, însă există indicii puternice că o alimentație prea bogată în calciu crește riscul de cancer de prostată;
- obezitatea: există legături și între obezitate și cancerul de prostată, motiv pentru care o dietă echilibrată și integrarea exercițiilor fizice în rutina zilnică sunt aspecte importante în prevenirea acestuia.
Cauzele cancerului de prostată rămân un teren al cercetărilor. În timp, probabil că vom ști mai multe despre originile acestei afecțiuni și ce putem face pentru a o preveni. Până atunci, un stil de viață sănătos rămâne principala modalitate de a avea grijă de noi și de corpul nostru. În acest sens, Sucul de Merișor este un produs excelent pentru corp și minte, obținut prin presare la rece, doar din fructe proaspete. Beneficiile merișoarelor variază de la ameliorarea balonării și constipației, îmbunătățirea sănătății părului și gestionarea diabetului, până la prevenirea cancerului, artritei, bolilor hepatice și multe altele. Datorită faptului că are la bază un mix extraordinar de antioxidanți, vitamine și minerale, acest produs este un adevărat tonic pentru organism.
Cancerul de prostată: simptome îngrijorătoare
Este important de menționat de la început că nu toți bărbații cu cancer de prostată vor experimenta aceleași simptome. În plus, la fel de important de reținut este faptul că aceleași simptome pot indica, de fapt, alte afecțiuni. Totodată, la unii bărbați, simptomele cancerului la prostată nu apar deloc, nici măcar în stadiile avansate ale bolii, ceea ce face din controalele medicale regulate un aspect deosebit de important.
Cancerul de prostată doare?
În stadiile incipiente, ca regulă, cancerul de prostată nu provoacă durere. Pe măsură ce tumoarea crește, este posibil să apară durerea sau disconfortul, mai exact:
- dureri de oase;
- dureri în partea inferioară a spatelui, ce pot iradia către șolduri, fese sau picioare;
- durere perineală, manifestată mai ales sub formă de arsuri, înțepături sau presiune;
- dureri de testicule;
- dureri în partea inferioară a abdomenului, similară cu cea din timpul indigestiei sau constipației.
Alte simptome îngrijorătoare sunt pierderea poftei de mâncare, slăbirea neintenționată, eventual bruscă, sau disfuncția erectilă. În cazul în care te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, nu amâna o vizită la medic. Acesta îți poate recomanda teste de screening, care permit evaluarea rapidă și care sunt importante pentru depistarea bolii cât mai aproape de începuturile acesteia.
Radioterapia în cancerul de prostată și alte forme de tratament
Tratamentul pentru cancerul de prostată poate varia de la monitorizarea activă în cazurile cu risc scăzut. În cazurile mai avansate, poate include intervenții chirurgicale, radioterapie, terapie hormonală și chimioterapie. Alegerea tratamentului depinde de stadiul cancerului, starea generală de sănătate a pacientului și preferințele acestuia.
Radioterapia în cancerul de prostată
Radioterapia este o opțiune de tratament comună pentru cancerul de prostată. Aceasta poate fi utilizată singură sau în combinație cu alte tratamente, cum ar fi chirurgia sau terapia hormonală. Există două tipuri principale de radioterapie utilizate pentru cancerul de prostată:
- Radioterapia externă, în care radiațiile sunt direcționate către prostată și ganglionii limfatici din exteriorul corpului cu ajutorul unui aparat special, numit accelerator liniar. Este o procedură nedureroasă, care are loc de obicei în ambulatoriu, 5 zile pe săptămână, timp de 6-8 săptămâni.
- Brahiterapia, care implică introducerea de surse radioactive mici direct în prostată, prin intermediul unor ace sau catetere. Există două tipuri principale de brahiterapie: brahiterapia temporară și brahiterapia permanentă. Cea temporară este de obicei utilizată ca supliment la radioterapia externă, sursele radioactive fiind îndepărtate după câteva zile. Brahiterapia permanentă implică implantarea permanentă a surselor radioactive mici în prostată. Avantajul este că pacienții își pot relua în scurt timp activitățile obișnuite.
Alte forme de tratament pentru cancerul de prostată pot include:
- Chirurgia, numită prostatectomie radicală. Aceasta implică îndepărtarea completă a prostatei și a ganglionilor limfatici din jur.
- Terapia hormonală, care scade nivelul de testosteron din organism, ceea ce poate ajuta la încetinirea sau oprirea creșterii cancerului.
- Chimioterapia, care ucide celulele canceroase din organism.
- Imunoterapia, care ajută sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului.
Datorită concentrației ridicate de proantocianidină, un antioxidat de 20 de ori mai puternic decât vitamina C, Sucul de Merișor poate fi un remediu natural extraordinar. Merișoarele sunt fructe cu beneficii extraordinare, care pot ajuta într-o gamă foarte largă de afecțiuni. Acestea variază de la anemie și infecții urinare, până la cancer, ateroscleroză sau reumatism, iar lista poate continua. Sucul are un gust plăcut și nu conține aditivi, conservanți sau zahăr, ci doar merișoare proaspete, fiind un produs 100% natural, vegan și fără gluten, pe care aproape oricine îl poate consuma.
Cancerul de prostată se vindecă?
Cancerul de prostată poate fi tratat cu succes, mai ales dacă este depistat în stadii incipiente. În multe cazuri, tratamentul poate duce la remisiune completă, iar pacienții pot trăi mulți ani fără semne de boală. Totuși, „vindecarea”, în sensul absolut al cuvântului, poate fi dificil de constatat, oricare ar fi tipul de cancer analizat, deoarece există întotdeauna posibilitatea recidivei.
Șansele de supraviețuire în cancerul de prostată
Din fericire, în cele mai multe cazuri, cancerul de prostată progresează lent, de-a lungul mai multor ani. Acesta este și motivul pentru care simptomele este posibil să nu se manifeste deloc în această perioadă, iar nevoia de tratament să fie de asemenea redusă. Practic, viața se poate desfășura normal, fără inconveniente majore, însă este adevărat că evoluția cancerului este imprevizibilă. Din această cauză, atunci când este descoperit, vine însoțit de depresie și anxietate, ambele stări putând afecta odihna si, implicit, calitatea vieții, chiar dacă organismul în sine este într-o condiție bună.
În cazurile în care riscul de răspândire este ridicat, poți opta pentru radioterapie sau intervenție chirurgicală, cu scopul de a te vindeca. Totuși, aceste forme de tratament sunt însoțite, de regulă, de efecte adverse. Pe durata lor, corpul este slăbit, crește nevoia de odihnă, iar recuperarea completă este de lungă durată. Așadar, cu toate că există atât cazuri în care cancerul de prostată se vindecă, cât și unele în care acest lucru nu este posibil, a avea grijă de organismul nostru rămâne o prioritate. Este important să acordăm atenție sănătății noastre pentru a preveni și gestiona cât mai bine această boală.
Cancerul de prostată: metastaze și forme rare
Cancerul de prostată metastazat este cel care s-a răspândit de la prostată la alte părți ale corpului. Cele mai frecvente locuri în care se metastazează cancerul de prostată sunt oasele, ficatul, plămânii și ganglionii limfatici. În funcție de mărimea și întinderea tumorii, afectarea ganglionilor limfatici și de prezența metastazelor, i se atribuie cancerului de prostată un stadiu de la 0 la IV:
- În stadiul 0, cancerul este izolat în interiorul prostatei și nu a invadat țesutul înconjurător.
- În stadiul 1, acesta s-a extins deja la capsula prostatică – o membrană subțire, ce înconjoară prostata.
- În stadiul 2, cancerul s-a extins dincolo de capsula prostatică, dar nu a afectat încă ganglionii limfatici.
- Stadiul 3 este cel în care sunt afectați și ganglionii limfatici regionali.
- Stadiul 4 și cel mai grav, înseamnă că asistăm deja la o metastazare la distanță, în alte părți ale corpului, cum ar fi oasele sau ficatul.
Astfel, este necesară o evaluare de specialitate, pentru că în fiecare dintre aceste puncte ale evoluției tratamentul va fi diferit.
Adenocarcinomul și alte tipuri de cancer de prostată
Cel mai des întâlnit tip de cancer de prostată este adenocarcinomul – cel care se dezvoltă direct în glanda prostatică. În cazurile rare, pot apărea și alte tipuri:
- carcinomul cu celule mici, un tip ce apare frecvent în plămâni și are o evoluție rapidă;
- carcinomul cu celule scuamoase, specific cancerului de piele și care începe în țesuturile din jurul prostatei;
- cancerul uretral, care apare în celulele din pereții interiori ai uretrei;
- tumorile neuroendocrine, extrem de rare însă în cancerul de prostată.
Doar un medic poate face o evaluare completă și corectă, determinând tipul de cancer și stadiul acestuia, estimând ritmul în care va evolua și alte aspecte similare. Toate acestea sunt decisive pentru tratamentul ales ulterior.
Cancerul, fie el de prostată sau de orice alt fel, este în mod cert o boală dintre cele mai grave. Pe lângă faptul că afectează corpul, produce efecte negative și la nivel psihic. Indiferent dacă suferi de cancer sau ai o persoană apropiată în această situație, o abordare optimistă este importantă pentru vindecare sau încetinirea evoluției, după caz. Pe lângă aceasta, este esențial să avem grijă de corpul nostru prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Referințe:
https://www.healthline.com/health/prostate-cancer-treatments#Radiation-therapy
https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/symptoms/
https://www.healthline.com/health/prostate-cancer-symptoms
https://www.webmd.com/prostate-cancer/types-prostate-cancer
Sursă foto: shutterstock.com