Ulei de pește: un superaliment cu multiple beneficii pentru minte și corp

Ulei de peste un superaliment cu multiple beneficii pentru minte si corp

Deficitul de Omega 3 este o problemă comună, pentru că peștele nu este consumat cu regularitate de cea mai mare parte a populației. Omega 3 sunt acizi grași esențiali, care joacă un rol foarte important în funcționarea optimă a creierului, reducerea inflamațiilor și menținerea sănătății cardiovasculare. Uleiul de pește este una dintre cele mai bogate surse naturale de Omega 3, oferind numeroase beneficii pentru sănătate, însă există și anumite contraindicații, pe care trebuie să le avem în vedere.

Omega 3 cu ulei de pește: beneficii și contraindicații

Peștele ar trebui inclus în dieta noastră și consumat de cel puțin două ori pe săptămână. Motivul? Foarte simplu: anumite tipuri de pește, în special somonul, macroul, păstrăvul de lac, sardinele și unele soiuri de ton, sunt bogate în grăsimi sănătoase (sau colesterol „bun”). Acestea sunt necesare pentru buna funcționare a organismului: începând cu inima și creierul, până la diverse procese ce au loc în corp.

Principala problemă este că organismul uman nu produce acizii grași Omega 3 de unul singur. Prin urmare, alimentația este singura sursă, dar adesea uităm să includem alimentele bogate în Omega 3 în meniul nostru.

Este important să cunoaștem atât beneficiile, cât și contraindicațiile uleiului de pește. Acesta oferă numeroase avantaje pentru sănătate, dar trebuie folosit cu prudență pentru a evita eventualele riscuri.

Capsule cu ulei de pește – beneficii pentru adulți

Importanța acizilor grași Omega 3 este prea mare pentru a neglija aportul lor în organism. Astfel, o soluție la îndemâna oricui sunt capsulele cu ulei de pește, ce au multiple beneficii dovedite pentru organismul uman. Înainte de a discuta despre uleiul de pește cu Omega 3 și beneficiile sale însă, este important de precizat că există 3 tipuri de acizi grași Omega 3:

EPA (acid eicosapentaenoic), cu un rol esențial în reducerea inflamației în corp;

Principalele surse de Omega 3 EPA sunt peștele, unele tipuri de ouă sau suc de portocale îmbogățite cu Omega 3, respectiv suplimentele cu ulei de pește.

DHA (acid docosahexaenoic), care contribuie la sănătatea și buna funcționare a creierului;

Aceștia se găsesc de asemenea în pește, suplimentele cu ulei de pește și alimentele îmbogățite cu Omega 3, dar și în suplimentele cu alge.

ALA – pe acesta, corpul nostru îl convertește în formele sale mai active, EPA și DHA, însă proporțiile sunt foarte mici;

Poți lua ALA din nuci, ulei de soia sau rapiță, respectiv semințe de in și chia.

Majoritatea adulților sănătoși ar trebui să consume zilnic între 250 și 500 mg de EPA și DHA, o doză care este rar atinsă.

Beneficiile Omega 3 cu ulei de pește

În ceea ce privește beneficiile uleiului de pește Omega 3 pentru organism, ne referim în primul rând la faptul că:

  • Susține sănătatea inimii. Uleiul de pește poate reduce riscul de boli cardiace prin scăderea trigliceridelor, tensiunii arteriale și agregării plachetare.
  • Îmbunătățește sănătatea creierului. Uleiul de pește poate îmbunătăți funcția cognitivă, memoria și starea de spirit, reducând totodată riscul de Alzheimer și demență. De asemenea, uleiul de pește poate ameliora simptomele depresiei și anxietății.
  • Reduce riscul de boli oftalmologice. Uleiul de pește poate reduce și riscul de degenerare maculară legată de vârstă.
  • Scade inflamația. Uleiul de pește reduce inflamația din organism, fiind benefic în afecțiuni precum artrita reumatoidă și astmul.
  • Menține sănătatea pielii. Uleiul de pește menține pielea hidratată și poate reduce riscul de acnee și eczemă.
  • Contribuie la sănătatea articulațiilor. Foarte important, uleiul de pește poate reduce durerea și inflamația articulațiilor asociate cu artrita, contribuind la prevenirea acesteia.
În plus, studiile au sugerat și beneficii ale uleiului de pește pentru adulți în ceea ce privește bolile neurologice:
  • PTSD (tulburarea de stres post-traumatic);
  • boala Parkinson;
  • demența;
  • epilepsia;
  • schizofrenia;
  • ADHD (tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție).

Acizii Grași Omega 3 sunt grăsimi sănătoase, de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa optim. Pentru a asigura aportul acestora în organism, este necesar să consumăm alimente bogate în acizi grași. Studiile arată că nu mâncăm destule alimente bogate în Omega 3, astfel că doza zilnică recomandată este rar îndeplinită.

În acest sens, Capsulele Omega 3 – Ulei de pește concentrat sunt o variantă la îndemână la care putem apela. După caz, 1-3 capsule pe zi te ajută să îți menții organismul puternic: de la inimă și creier, până la ficat, ochi, oase și articulații. Grație concentrației ridicate, printre cele mai mari de pe piață, aceste capsule îți asigură o protecție superioară și multiple beneficii terapeutice. Cumpără acum acest supliment alimentar pentru a fi 100% sigur că ai doza zilnică de Omega 3 asigurată!

Alte surse de Omega 3, pe lângă peștele gras, sunt fructele de mare, semințele de in și chia, ouăle, fasolea roșie și nucile. Acestea ar trebui să acopere necesarul zilnic, dar realitatea este că nu sunt consumate în cantitățile necesare – de aceea apelăm la suplimente.

Uleiul de pește: contraindicații

Uleiul de pește este un supliment alimentar popular, bogat în acizii grași Omega 3 benefici pentru sănătate. Totuși, concentrația de Omega 3 a suplimentului ales este fundamentală. Astfel, produsele în concentrații foarte ridicate nu sunt recomandate femeilor însărcinate, care alăptează sau copiilor. În cazul acestora, este necesară prescripția medicală.

Mai mult decât atât, ar trebui să ai mare grijă dacă:

  • Iei anticoagulante. Uleiul de pește poate subția sângele și poate crește riscul de sângerare, deci dacă iei deja anticoagulante, trebuie să vorbești neapărat cu medicul tău înainte de a lua ulei de pește.
  • Ai alergii la pește sau crustacee.
  • Suferi de hipocalcemie. Uleiul de pește poate reduce nivelul de calciu din sânge. Prin urmare, dacă ai hipocalcemie preexistentă, ar trebui să vorbești mai întâi cu medicul despre a lua ulei de pește.
  • Ai probleme hepatice. Și în acest caz ar trebui să te consulți mai întâi cu medicul tău, pentru că uleiul de pește poate agrava afecțiunile hepatice preexistente.

În plus, pentru că pot apărea interacțiuni cu alte medicamente, medicul trebuie să știe despre acest supliment, pentru a-ți putea face recomandările adecvate. Uleiul de pește este un supliment valoros. Totuși, înainte de a începe administrarea, ar trebui să fii conștient atât de beneficiile, cât și de posibilele riscuri, pentru a evita expunerea inutilă.

Beneficiile uleiului de pește pentru copii

Uleiul de pește poate fi administrat copiilor sub formă de capsule masticabile sau în formă lichidă, întotdeauna ținând cont de recomandările medicului. Bineînțeles, înainte de a începe administrarea, este esențială consultarea medicului. Acesta va stabili doza optimă și concentrația corectă a suplimentului. Consultarea unui specialist este foarte importantă pentru a asigura eficiența și siguranța administrării.

Ulei de pește la copii: beneficii pentru sănătate și dezvoltare armonioasă 

  1. DHA este o componentă majoră a creierului și a retinei ochilor. Așadar, Omega 3 ajută și la îmbunătățirea concentrării și capacității de învățare a copiilor. Studiile au arătat că suplimentarea cu Omega-3 poate contribui la îmbunătățirea performanțelor academice, inclusiv a abilităților de citire și scriere.
  2. Uleiul de pește poate sprijini creșterea sănătoasă a oaselor și a mușchilor, contribuind la dezvoltarea fizică optimă a copiilor.
  3. Poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiace la maturitate, prin scăderea trigliceridelor și a tensiunii arteriale.
  4. Are și proprietăți antiinflamatoare, ce pot fi benefice în cazul unor afecțiuni precum astmul și artrita reumatoidă juvenilă.
  5. Uleiul de pește mai poate sprijini funcția sistemului imunitar, grație proprietăților antiinflamatorii, și poate reduce riscul de infecții.
  6. DHA este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a retinei și a vederii. Consumul adecvat de Omega 3 poate ajuta deci la prevenirea problemelor de vedere pe termen lung.

Este recomandat uleiul de pește pentru memoria copiilor?

Studiile referitoare la beneficiile uleiului de pește pentru memorie sunt mixte. Unele au sugerat că suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți:

  • Funcția cognitivă. Un studiu a constatat o îmbunătățire a funcției executive, a memoriei de lucru și a atenției în cazul copiilor cu hiperactivitate (ADHD), care au luat ulei de pește timp de 6 luni.
  • Abilitățile de citire. Un alt studiu a constatat că acei copiii cu dificultăți de citire care au luat ulei de pește timp de 8 luni au prezentat o îmbunătățire a fluenței citirii și a înțelegerii textelor.

Iată deci că uleiul de pește și beneficiile pentru copii reprezintă un subiect amplu. Unele studii vor susține toate aceste beneficii, altele le vor contesta. Asigură-te că alegi un produs de cea mai înaltă calitate și că nu neglijezi dieta echilibrată a celui mic. Aceasta rămâne principala sursă de minerale și vitamine, și inclusiv de Omega 3.

 Uleiul de pește și alegerea suplimentului potrivit: pot apărea efecte adverse?

Uleiul de pește este disponibil sub formă de capsule, lichide și gumă. Capsulele sunt o opțiune populară, datorită comodității și ușurinței de administrare. Uleiul de pește lichid poate avea un gust mai puternic de pește, dar poate fi absorbit mai ușor de organism. De exemplu, adulții pot opta pentru noile Capsule Omega 3 – Ulei de pește concentrat cu beneficii care merg dincolo de susținerea funcțiilor obișnuite ale corpului. Acestea nu conțin coloranți, conservanți și nici gluten.

Pentru copii, există drajeuri, în diverse forme și culori, menite să facă administrarea suplimentului o experiență cât mai plăcută.

Doza de ulei de pește și concentrația recomandată pentru copii variază în funcție de vârstă și de nevoile individuale. Consultă un medic sau un dietetician, înainte de a începe administrarea. Uleiul de pește poate interacționa și cu anumite medicamente, ceea ce înseamnă că este necesară mai multă atenție.

Când alegi un supliment de ulei de pește, verifică eticheta, pentru a te asigura că acesta conține cantități adecvate de EPA și DHA. Produsele certificate pentru puritate sunt de preferat, deoarece acestea sunt testate pentru a garanta absența contaminanților, cum ar fi mercurul și alte metale grele. Evită uleiul de pește obținut din ficatul de cod, deoarece acesta poate conține niveluri ridicate de vitamina A. Deși benefică pentru organism, în doze mari devine toxică.

Posibile efecte adverse ale suplimentelor cu Omega 3

Pe lângă beneficii, este bine să cunoști și posibilele efecte adverse ale suplimentelor cu Omega 3, ce apar în special când dozele sunt prea mari, adică peste cele recomandate:

  • diareea;
  • amețeala;
  • refluxul acid (gastroesofagian);
  • durerile de stomac;
  • senzația de gust neplăcut în gură.

Desigur, suplimentele de Omega 3 și ulei de pește ar trebui să completeze o dietă echilibrată. Pentru un corp sănătos, este important să ai grijă ca din dieta ta zilnică să facă parte cât mai multe alimente bogate în acești acizi grași. De asemenea, este esențial să nu te limitezi doar la suplimente.

În concluzie, uleiul de pește Omega 3 oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătatea organismului. Integrarea acestuia în dieta zilnică, atât prin consumul de pește gras de cel puțin două ori pe săptămână, cât și prin suplimente de calitate, poate contribui semnificativ la menținerea și îmbunătățirea stării generale de sănătate. Nu uita însă să te consulți în prealabil cu medicul, în special dacă suferi deja de anumite afecțiuni sau te afli sub orice formă de tratament.

 

Referințe:

https://www.webmd.com/cholesterol-management/omega-3s-in-fish-oil-and-supplements-whats-your-best-strategy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/40253

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Talasemia: o afecțiune ereditară. Simptome, provocări și tratament 

Bolile genetice reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătatea publică și individuală. Talasemia este una dintre numeroasele boli genetice ce afectează capacitatea organismului de a desfășura optim procesele obișnuite într-un corp ...
Blog

E. coli în urină: simptome, cauze și tratament

Bacteria E. coli nu este o bacterie rară sau despre care puțină lume a auzit. De fapt, este una dintre cele mai frecvent întâlnite bacterii din lume. Se găsește în mod natural în intestinul uman și al animalelor cu sânge cald, unde joacă ...
Blog

Prediabet: ce presupune această stare medicală și ce măsuri ar trebui luate de îndată?

Diabetul nu este doar o afecțiune ce ne poate pune în primejdie viața și care necesită îngrijire constantă, ci și una care ne ține departe de micile bucurii dulci. Astfel, identificarea primelor semne de prediabet, dar și intervenția promp...
Blog

Ambrozia și alergia: predispoziții, simptome și metode de ameliorare a reacțiilor alergice

Primăvara este considerat a fi anotimpul în care apar cele mai multe alergii. Odată cu încălzirea vremii, multe persoane încep să manifeste diverse reacții alergice, în special la plante. Una dintre cele mai comune este ambrozia. Aceasta are...
Omega 3 – 1000mg, 450 EPA – 230 DHA, 90 capsule

Omega 3 – 1000mg, 450 EPA – 230 DHA, 90 capsule

75 lei67,50 lei
Adaugă în coș