Tromboza venoasă profundă: simptome, cauze și metode de prevenire sau tratament

Tromboza venoasa profunda simptome, cauze si metode de prevenire sau tratament

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune a sistemului circulator, considerată a fi gravă din cauza riscurilor pe care le implică. Deși este adesea subestimată, apare într-o mare varietate de situații, fiind așadar mai prezentă decât am fi înclinați să credem la o primă vedere. În plus, poate fi asociată și cu factori de risc modificabili, precum obezitatea, fumatul sau utilizarea anumitor medicamente. Doar prin înțelegerea tuturor acestor elemente putem lua măsurile adecvate, pentru a reduce riscurile asociate acestei afecțiuni și efectele negative ale acesteia asupra sănătății și calității vieții noastre.

Tromboza venoasă profundă: simptome, cauze și semne

Tromboza venoasă profundă (TVP) este o afecțiune circulatorie ce apare, de cele mai multe ori, la nivelul picioarelor sau al coapselor. După cum îi sugerează și numele, este o afecțiune a vaselor de sânge numite vene, care se manifestă prin formarea unor cheaguri care împiedică circulația normală a sângelui. Venele sunt vasele de sânge care transportă sângele sărac în oxigen din toate părțile corpului, cu excepția plămânilor, înapoi spre inimă. Dacă venele sunt blocate, circulația nu se mai poate face în condiții normale.

Simptome în tromboza venoasă profundă

Primele semne ale trombozei venoase profunde pot apărea brusc. Altele se manifestă atunci când intervine o modificare a dimensiunii cheagului de sânge, a localizării acestuia sau în urma unei reacții specifice a corpului.

Ulterior, când afecțiunea se instalează în organism, apar și simptomele caracteristice ei:

  • umflarea piciorului sau a gleznei;
  • durerea pulsatilă în coapsă sau la nivelul gambelor, atunci când mergi sau stai în picioare;
  • o senzație de căldură în jurul zonei afectate;
  • roșeață în jurul zonei dureroase.

Durerea și inflamația asociate trombozei venoase profunde, însoțite de durere în piept și dificultăți respiratorii sunt semne îngrijorătoare. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, recomandarea este să mergi de urgență la medic. Pericolul în tromboza venoasă profundă constă în posibilitatea de deplasare a cheagurilor de sânge către plămâni, unde pot cauza embolia pulmonară, o condiție cu consecințe potențial fatale pentru sănătate.

Cauzele trombozei venoase profunde

Persoanele care stau mult timp nemișcate, cum ar fi în timpul unui zbor lung, în timpul unei spitalizări sau după o intervenție chirurgicală, pot prezenta simptome de tromboză venoasă profundă la scurt timp după aceste perioade de imobilizare prelungită. De fapt, orice context în care circulația sângelui prin vene este redusă poate conduce la TVP.
Leziunile grave, cum ar fi fracturile osoase sau vătămările la nivelul membrelor pot crește și ele riscul de TVP.

Există, totodată, numeroși factori de risc de care este important să fim conștienți:

  • vârsta peste 60 de ani;
  • supraponderabilitatea;
  • cancerul sau insuficiența cardiacă;
  • fumatul;
  • istoricul de tromboză venoasă profundă;
  • sarcina sau o naștere recentă;
  • administrarea de contraceptive orale sau terapia de substituție hormonală;
  • venele varicoase.

Pentru unii dintre aceștia, luarea de măsuri poate reduce riscul de a TVP. În cazul altora, simpla conștientizare poate fi utilă, pentru că ne îndeamnă să acordăm o mai mare atenție stilului de viață în anumite circumstanțe sau după o anumită vârstă.

Aronia are efecte antioxidante și reduce inflamația, fiind benefică în combaterea stresului oxidativ din organism. Astfel, Sucul de Aronia și Rodie 3L ECO este excelent de administrat pentru un aport optim de nutrienți, care să contribuie la menținerea sănătății vasculare. Pe lângă aronia, acesta conține și rodie, o sursă bogată de polifenoli, antociani și vitamina C. Aceste substanțe îmbunătățesc circulația sângelui și pot reduce agregarea plachetară, contribuind la prevenirea formării cheagurilor de sânge în vene. Sucul de aronia și rodie este obținut prin presare la rece, din fructe proaspete. Este un produs vegan, fără lactoză sau gluten, putând fi consumat de către oricine. Combinația dintre aceste două super-fructe este așadar o sursă de sănătate și reprezintă un aliat puternic împotriva numeroaselor afecțiuni care ne amenință calitatea vieții.

În cât timp se tratează tromboza venoasă profundă?

Tratamentul trombozei venoase profunde presupune, în primul rând, medicamente cu rol de dizolvare a cheagurilor. Acestea ar trebui și să prevină formarea altor cheaguri. Prin urmare, tratamentul poate include:

  • anticoagulante, care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge;
  • trombolitice, care pot dizolva cheagurile de sânge existente;
  • filtrele cave, adică niște dispozitive mici, plasate într-o venă mare, pentru a prinde cheagurile de sânge înainte ca acestea să poată ajunge la plămâni.

În plus, medicul poate recomanda purtarea unor ciorapi de compresie, care să îmbunătățească fluxul sangvin. În cazuri rare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală, pentru îndepărtarea în această modalitate a unui cheag de sânge dintr-o arteră pulmonară.

Timpul necesar pentru tratamentul trombozei venoase profunde poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de gravitatea trombozei, de starea generală de sănătate a pacientului și de modalitatea de tratament aleasă. Tratamentul TVP poate implica atât măsuri de scurtă durată, pentru prevenirea complicațiilor imediate, cât și terapii pe termen lung, pentru prevenirea recurenței și pentru gestionarea riscului de complicații.

Deși TVP este o afecțiune gravă, majoritatea persoanelor se recuperează complet dacă urmează un tratament adecvat. De aceea, este important să urmezi cu atenție instrucțiunile medicului și să te prezinți cu regularitate la controale.

Tromboza venoasă profundă a membrului inferior: riscurile asociate

Riscurile frecvent asociate trombozei venoase profunde sunt embolia pulmonară și insuficiența venoasă cronică. Așa cum spuneam, în cele mai multe cazuri, tromboza venoasă profundă apare la nivelul membrelor inferioare, adică la nivelul picioarelor.

Embolia pulmonară

Embolia pulmonară apare atunci când o arteră din plămâni se blochează, de obicei cu un cheag de sânge. Cel mai frecvent, acest cheag provine de la venele profunde ale picioarelor, adică urmare a trombozei venoase profunde. Blocajul arterei pulmonare împiedică sângele bogat în oxigen să ajungă la țesutul pulmonar. Din această cauză, se poate ajunge la leziuni ale țesutului pulmonar (infarct pulmonar) și chiar poate fi pusă în pericol viața pacientului.

Insuficiența venoasă cronică

Insuficiența venoasă cronică apare atunci când valvele din venele picioarelor nu funcționează corect. Valvele din vene sunt ca niște mici uși, care se deschid pentru a permite sângelui să curgă spre inimă, după care se închid pentru a împiedica o curgere înapoi (adică un reflux). Dacă valvele nu funcționează corect, sângele se acumulează în picioare. Acestea vor fi umflate, dureroase, poți avea senzația de picioare obosite, grele și chiar se poate schimba culoarea pielii.

În cazurile ușoare, insuficiența venoasă cronică se manifestă exclusiv printr-o ușoară inflamație a picioarelor la finalul zilei. În cazurile severe, se pot dezvolta inclusiv ulcere venoase, adică zone deschise dureroase pe piele. Nu există un remediu pentru insuficiența venoasă cronică, însă există lucruri pe care le putem face pentru a-i ameliora simptomele. Menținerea unei greutăți sănătoase este un astfel de exemplu. Ținerea picioarelor ridicate atunci când stai jos și evitarea statului îndelungat în picioare, precum și integrarea exercițiilor fizice regulate sunt alte modalități de ameliorare a simptomelor asociate.

În toate cazurile, tratamentul precoce poate ajuta la prevenirea agravării simptomelor și a complicațiilor. Pe lângă embolia pulmonară și insuficiența venoasă cronică, există și alte riscuri asociate cu tromboza venoasă:

  • Sângerarea. În cazuri rare, dacă cheagul de sânge se dezintegrează, TVP poate duce la sângerare;
  • Sindromul post-trombotic. Această afecțiune poate apărea după TVP și poate provoca durere, umflare și oboseală la piciorul afectat;
  • În cazuri rare, se poate ajunge inclusiv la deces.

Pentru toate acestea, în cazul în care suferi de tromboză venoasă profundă, o vizită la medic este obligatorie. Tratamentul precoce este singurul care poate preveni complicațiile grave, care ne pun viața în pericol. Însă, pentru a fi eficient, este important ca acesta să fie administrat corect și în acord cu nevoile pacientului și gradul de avansare a afecțiunii.

Tromboza venoasă profundă se vindecă? Metode de ameliorare și prevenire

Ca în orice altă afecțiune, a preveni este mai bine și mai ușor decât a trata. Reducerea riscului de a dezvolta tromboză venoasă profundă se poate face în mai multe moduri:

  • Hidratează-te! Hidratarea adecvată ajută la menținerea unui volum optim de sânge și la subțierea acestuia, ceea ce poate contribui la prevenirea formării cheagurilor de sânge.
  • Ai grijă ca alimentația ta să fie una echilibrată. Evită alimentele prăjite, fast-food-ul, produsele de patiserie și alte alimente procesate care conțin grăsimi nesănătoase. Evită și consumul excesiv de sare, pentru că poate crește tensiunea arterială. Încearcă să urmezi o dietă echilibrată și variată, bogată în fructe, legume, proteine ​​slabe, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, pentru a evita apariția inflamațiilor în corp. Acestea sunt printre principalele cauze ale apariției TVP. Astfel, pe lângă Sucul de Aronia și Rodie, alte alimente cu efecte antiinflamatoare sunt cătina și aloe vera, pe care ar fi bine să le incluzi în dieta ta. Toate acestea pot contribui la asigurarea aportului optim de nutrienți, pentru un organism sănătos și plin de energie.
  • Practică exerciții fizice regulate. Exercițiile fizice stimulează circulația și ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge către toate părțile corpului, inclusiv către membrele inferioare. În plus, prin intermediul acestora îți vei asigura și o greutate sănătoasă, evitând un factor de risc al TVP, și anume obezitatea.
  • Evită fumatul. Acesta este un factor de risc major pentru TVP și alte afecțiuni vasculare.
  • Ai grijă să folosești măsurile de prevenție recomandate în situații de risc. Călătoriile lungi sau perioadele de imobilizare trebuie să fie însoțite de mișcări frecvente. Ridică-te și întinde-te la fiecare câteva ore, ridică-ți picioarele și fă exerciții ușoare cu gleznele, pentru a stimula circulația. Alege încălțăminte confortabilă și adecvată, care să permită circulația sângelui și să nu exercite presiune excesivă asupra picioarelor.

Concluzii

Adoptarea unei diete echilibrate și variate, alături de un stil de viață activ și sănătos, poate contribui semnificativ la menținerea sănătății vasculare și la prevenirea TVP și a altor afecțiuni. Pe lângă acestea, suplimentele alimentare din Aronia și Rodie sub formă de suc pot veni ca un ajutor adițional. Dacă totuși ai ajuns să te confrunți cu această afecțiune, nu mai amâna vizita la medic. Acesta va putea face o evaluare corectă și îți va prescrie tratamentul corespunzător, pentru ca tu să revii la un stil de viață normal cât mai curând posibil.

Referințe:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/deep-vein-thrombosis-dvt/
  2. https://www.healthdirect.gov.au/deep-vein-thrombosis
  3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/deep-vein-thrombosis-dvt-thrombophlebitis

Sursă foto cover: imagine de Andrea Piacquadio, pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Răceala: cauze, simptome și tratament. Care sunt cele mai eficiente remedii?

Răceala este o problemă de sănătate des întâlnită, ce poate apărea chiar și de mai multe ori pe sezon la aceeași persoan...
Blog

Psyllium – informaţii esenţiale şi beneficii remarcabile pentru sănătatea organismului

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătatea și bunăstarea individuală, plantele medicinale au un rol esenţial. U...
Blog

Păpădie – informaţii esențiale despre beneficii, proprietăţi şi moduri de consum

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Aceasta are o istorie înde...
Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Suc de Aronia și Rodie 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc de Aronia și Rodie 3L ECO (RO-ECO-029)

129 lei109,65 lei
Adaugă în coș