Top 12 fructe exotice populare în toată lumea

fructe exotice populare in toata lumea

Fructele sunt surse fundamentale de vitamine și carbohidrați. Sunt sărace în calorii și dulci în mod natural. Fructele și sucurile lor reprezintă, de asemenea, surse bune de lichide. În plus, ele conțin numeroși nutrienți și de aceea este important să le incluzi în alimentație.

Deși sortimentația este relativ redusă în supermarketurile noastre, în lume, există numeroase tipuri  de fructe parfumate și bogate în elemente sănătoase. Iată, așadar, care sunt cele mai populare fructe exotice din întreaga lume.

12. Kaki

fructe kaki

Sursa: Unsplash.com

Kaki este fructul de persimmon (curmală) cultivat în Valencia. Acest fruct a fost adus în Europa în secolul al XIX-lea din China (cultivat încă din secolul al VIII-lea). Fructul este roșu intens, moale și are o aromă foarte dulce, de caramel. Fructul nu conține semințe și este foarte ușor de curățat.

11. Mere White Star 

Mărul White Star (Chrysophyllum albidum) este un fruct de pădure care se găsește în Africa tropicală. Dacă este ales din copac, este acru și acid, dar când cade pe pământ, fructul este copt și dulce.

Numele vine de la pulpa care înconjoară cinci semințe maronii dispuse în formă de stea. Pulpa se mănâncă ca atare, mestecând-o încet după ce sucul lăptos și lipicios s-a scurs. Sucul este uneori fermentat în vin sau distilat în băuturi spirtoase.

10. Portocale roșii de Sicilia

portocale roșii

Sursa: Unsplash.com

Aceste portocale sunt cultivate pe terenurile fertile întinse de la baza vulcanului Etna. În timpul coacerii, datorită unei variații semnificative a temperaturii diurne în zonă, portocalele produc niveluri ridicate de pigmenți de culoare purpuriu (antociani) care oferă această culoare distinctivă.

Chiar dacă portocalele roșii siciliene se caracterizează prin fructul lor acid și pot fi destul de tari, studiile au sugerat că acestea protejează ADN-ul de deteriorarea oxidativă și reduc riscul bolilor cardiovasculare.

9. Banane cu interior de fructul pasiunii

banană cu interior de fructul pasiunii

Sursa: Picspree.com

Aparținând familiei fructului pasiunii, este un fruct tropical originar din regiunile andine din America de Sud. Cu forma sa ovală distinctivă și coaja de culoare galben deschis până la galben-portocaliu, acest fruct seamănă foarte mult cu o banană mică, de unde vine și denumirea specifică.

Asemănarea cu banana este doar la nivelul cojii, deoarece în interior se află o pulpă zemoasă, portocalie, care acoperă multe semințe mici închise la culoare. Acest fruct exotic are un parfum plăcut similar portocalelor, în timp ce aromele sunt dulci și acidulate.

8. Smochine Aydin

smochine Aydin

Sursa: Unsplash.com

Regiunea istorică Aydin este cunoscută mai ales pentru smochinele sale aromate, care au fost cultivate de secole. Primele smochinele Aydin apar de obicei după 5 ani de la plantare, dar sunt capabile să rodească anual timp de 50 de ani.

Smochinele Aydin sunt o sursă bună de energie, fiind bogate în fibre și fructoză. Pot fi folosite ca umplutură în diverse produse de patiserie tradiționale turcești și nu numai.

7. Cireșe de pământ (Golden Berry)

cireșe de pământ

Originară din America de Sud, Golden Berry este o plantă perenă care produce fructe de pădure comestibile, rotunde, galben-portocalii. Ele au o pulpă moale, suculentă și sunt caracterizate de o dulceață plăcută și acidulată.

6. Guave

guave

Sursa: Unsplash.com

Originară din America tropicală, de unde s-a răspândit în alte părți tropicale ale lumii, guava este un tufiș fructifer care a fost mult timp recoltat de indigenii din Argentina.

Fructul se distinge printr-o pulpă dulce și oarecum granulară, care reprezintă o sursă excelentă de substanțe nutritive esențiale (vitamina C, fier, calciu și fosfor). Poate fi consumat proaspăt, în salate sau ca desert, în conserve sau sub formă de jeleuri, gemuri sau sucuri.

5. Durian

regele fructelor

Sursa: Unsplash.com

Cunoscut adesea ca „regele fructelor”, durianul este un fruct tropical bizar care crește în toată Asia de Sud-Est. O coajă exterioară mare și plină de țepi acoperă o pulpă cremoasă cu o aromă ușor dulce. Fructul este renumit și pentru mirosul ciudat emanat.

Foarte hrănitor și sănătos, fructul durian merge bine atât în mâncărurile sărate, cât și în cele dulci. Este utilizat pentru a pregăti prăjituri, înghețată sau gheață rasă, tempoyak (durian fermentat) și lempok durian (o bomboană dulce cu durian).

4. Mere

mere

Sursa: Unsplash.com

Regăsite în diverse soiuri, merele reprezintă o sursă bogată de vitamine (A, B1, B2, B6, C, E), precum și potasiu, magneziu, fosfor, ș.a. Fibra dietetică pe care o furnizează crește senzația de plinătate și reduce aportul caloric.

Flavonoizii găsiți în mere oferă proprietăți antioxidante pentru a proteja împotriva bolilor cronice, inclusiv cancerul, bolile de inimă și diabetul. De asemenea, diminuează nivelul de colesterol și stimulează sănătatea oaselor și funcția creierului.

3. Banane

banane

Sursa: Unsplash.com

Minunat de dulci, cu pulpă fermă și cremoasă, bananele vin acoperite de o coajă galbenă și sunt disponibile pentru recoltare indiferent de sezon.

Bananele cremoase și dulci sunt un aliment preferat în întreaga lume, de la bebeluși până la bătrâni. Superfructul este o sursă bună atât de vitamine și minerale, cât și de fibre.

2. Aronia

fructe de aronia

Sursa: Unsplash.com

Aronia se referă la acele boabe mici și închise la culoare, originare din America de Nord, dar care cresc și în alte părți ale lumii, inclusiv în Europa. În mod tradițional, aronia era utilizată drept remediu pentru răceală de către nativii americani.

Fructele de Aronia au un număr redus de calorii, dar reprezintă o sursă esențială de fibre, vitamina C și magneziu. Superfructul furnizează, totodată, folat, fier și vitaminele A și E, precum și antioxidanți benefici. Datorită acestor proprietăți, aronia oferă protecție împotriva cancerului sau bolilor de inimă și fortifică sistemul imunitar.

1.Roșii

roșia este fruct

Sursa: Unsplash.com

Roșia este un fruct din familia solanelor, originară din America de Sud. În ciuda faptului că este un fruct din punct de vedere botanic, este în general consumată și preparată ca o legumă.

Cu un conținut scăzut de calorii și bogate în vitamina C, potasiu și folat, roșiile conțin și licopen (compus antioxidant). Cercetări promițătoare arată că licopenul ar diminua probabilitatea de a dezvolta boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Roșiile mai conțin beta-caroten, naringenina, acid clorogenic și fibre. Fibrele previn coprostază, diminuează nivelul colesterolului, gestionează nivelul zahărului din sânge și contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase.

Concluzii

Aceasta este doar o selecție a celor mai populare fructe exotice din lume. De fapt, există peste 2000 de tipuri de fructe în întreaga lume, dintre care lumea occidentală folosește doar 10% dintre acestea.

Blog

Ultimele articole

Blog

Boala Whipple și impactul asupra sistemului digestiv și imunitar: ce semne indică nevoia unui consult medical?

Sindromul Whipple este o afecțiune rară, de natură infecțioasă, provocată de bacteria Tropheryma whipplei. Boala afectează, în special, sistemul digestiv, dar poate implica și alte organe. Una dintre caracteristicile acestei boli este că p...
Blog

Nefropatia diabetică: o complicație a diabetului zaharat. De ce apare și cum poate fi gestionată?

Nefropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente și mai dificile complicații ale diabetului zaharat. Aproape o treime din pacienții cu diabet se confruntă cu această problemă suplimentară de sănătate. Nefropatia diabetică afectează...
Blog

Antocianii – flavonoidele cu beneficii multiple pentru sănătatea noastră

Fructele și legumele sunt considerate a fi unele dintre cele mai sănătoase alimente. Culorile vii ale multora dintre ele au rolul de a le face plăcute vizual, astfel încât ne conving să le consumăm în stare brută. Dar de unde provin acești...
Blog

Zona zoster: simptome, factori de risc și recomandări pentru o recuperare rapidă

Zona zoster afectează, în general, persoanele de peste 50 de ani, dar și pe cele cu un sistem imunitar slăbit. Boala este cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, care rămâne în corp după ce o persoană a avut varicelă. De altfe...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei84,15 lei
Adaugă în coș