Sucul de aronia creste eficienta chimioterapiei in cancerul pancreatic

Un pahar de suc de aronia

Sucul  creste eficienta tratamentului impotriva cancerului pancreatic, conform studiilor.
Cercetatorii au studiat efectele extractului de aronia asupra celulelor canceroase din pancreas.
In laborator, aceste celule au fost supuse chimioterapiei, extractului de aronia si combinatiei dintre cele doua. Adaugarea sucului la medicamentul folosit pentru chimioterapie a crescut eficienta acestuia, incetinind cresterea celulelor canceroase.

In acelasi timp, rezultatul studiului este promitator pentru toti pacientii cu cancer, in special pentru cei cu cancer pancreatic. Acest tip de cancer este cunoscut pentru rata mare de mortalitate, precum si pentru rezistenta celulelor la radioterapie si chimioterapie.

Antioxidantii sunt esentiali

Fructele sunt cunoscute pentru continutul lor mare de antioxidanti. Arbustul, intalnit in America de Nord, este folosit pentru productia de suplimente alimentare. Datorita continutului mare de antioxidanti, acesta are efecte benefice asupra sanatatii, unul dintre cele mai importante fiind cresterea imunitatii.

Studiile s-au concentrat pe folosirea substantelor antioxidante numite polifenoli, intalnite in fructe si legume. Polifenolii au abilitatea de a sustine apoptoza, moartea programata a celulelor, in cazul celulelor canceroase. Cercetari din trecut au aratat ca anumiti polifenoli, inclusiv cei continuti in acest suc de aronia, au proprietati anti-cancer in tumorile cerebrale maligne.

Experimentele au implicat diverse concentratii de extract de aronia

Pentru testarea efectelor extractului acestui fruct asupra celulelor pancreatice canceroase obtinute in laborator, cercetatorii au incercat mai multe metode, pentru a observa rata de crestere a acestor celule. Au fost folosite medicamente tipice pentru tratamentul cancerului pancreatic, diferite concentratii de extract si o combinatie intre extractul si medicamente. Au fost efectuate cercetari si asupra modului in care sucul duce la moartea celulelor
canceroase si in ce concentratie. Pentru testul de control a fost observat efectul extractului asupra celulelor sanatoase, prelevate
din cordonul ombilical. Acest tip de celule sunt adesea folosite in cercetarile de laborator. Testele au aratat ca cea mai eficienta metoda de a distruge celulelor canceroase este folosirea combinatiei dintre medicament si extractul de aronia. De asemenea, cu cat se creste concentratia de aronia din acest mix, cu atat mai eficient este tratamentul.
De asemenea, celulele sanatoase din testul de control nu au fost afectate de acest fruct.

Sucul de aronia, parte a tratamentului impotriva cancerului pancreatic

Cercetatorii au concluzionat ca extractul din acest fruct si alte micronutrienti ar trebui luati in considerare ca adjuvanti in tratamentul cancerului. Elemente ale extractului pot avea efecte supra aditive atunci cand sunt folosite in combinatie cu medicamente conventionale.
Acest studiu nu este singurul care arata ca aronia sustine cu succes tratamentul chimioterapiei.
Un alt studiu arata ca poate incetini cresterea celulelor canceroase in cancerul de colon. Au fost studiate si efectele antioxidantilor din struguri si afine. Dintre cele trei fructe, s-a observat ca extractul din acest fruct are cel mai mare potential chimiopreventiv (prevenirea progresiei bolii) impotriva cancerului de colon.

Alte cercetari asupra potentialului antioxidantilor din plante de a preveni cancerul mamar au dovedit ca extractul din acest fruct poate reduce leziunile celulare .

In prezent se cunosc efectele benefice ale antioxidantilor din fructe si legume, printre care se numara si reducerea riscului unor forme de cancer. Studiile efectuate asupra sucului de aronia dovedesc inca o data beneficiile suplimentarii dietei cu fructe bogate in antioxidanti, ca parte a unei alimentatii sanatoase.

Blog

Ultimele articole

Blog

5 plante minune care combat insomniile și asigură un somn bun

Ai probleme cu somnul? Fie că dormi prea puțin, te trezești mereu obosit sau suferi de insomnie, e important să știi că exis...
Blog

Gastrita: Simptome, Cauze și Tratament

Gastrita este o afecțiune a mucoasei stomacului care afectează negativ digestia și confortul stomacului. Această afecțiune po...
Blog

Omega 3 – ce este, ce beneficii are și cum îți asiguri doza necesară

Inimă. Creier. Ochi. Imunitate. Oase. Articulații. Ficat. Omega 3 are grijă de toate, fiind un element vital pentru sănătatea...
Blog

Sucul de aronia — un ajutor natural care combate stresul, anxietatea și depresia

Ce beneficii are sucul de aronia împotriva anxietății și depresiei? Ce spun studiile medicale în această privință? Dar oam...