Stres oxidativ: Cum îl combați?

stres oxidativ

Afecțiunea numită „stres oxidativ” apare în urma unui dezechilibru în organism între producerea radicalilor liberi și a antioxidanților.

Principiul prin care acest lucru se întâmplă este unul simplu. Celulele din organismul nostru produc radicali liberi în timpul proceselor metabolice firești. Cu toate acestea, celulele produc și antioxidanți care neutralizează acești radicali liberi. Într-un cadrul normal, organismul este capabil să mențină un echilibru între antioxidanți și radicalii liberi. 

Însă, odată ce apare dezechilibrul, există riscul manifestării stresului oxidativ, care poate să aducă efecte negative la nivelul tenului, ducând la o îmbătrânire prematură.

Care sunt factorii care contribuie la stres oxidativ?

obezitatea conduce la stres oxidativ

Sursa: Freepik.com

Apariția stresului oxidativ este favorizată de mai mulți factori care depind mai mult sau mai puțin de noi: 

  • dieta;
  • stilul de viață;
  • factorii externi precum poluarea;
  • expunerea la radiații;
  • razele ultraviolete;
  • obezitatea;
  • fumatul.

Ca reacție a unui stil de viață nepotrivit, organismul poate avea un răspuns imunitar natural care poate să declanșeze, de asemenea,  stresul oxidativ pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. 

Stresul oxidativ provoacă o inflamație ușoară care poate să dispară după ce sistemul imunitar luptă împotriva sa. De aceea, este important să avem grijă de sistemul nostru imunitar, pentru a ne menține sănătoși.

Ce elemente sunt afectate de stres oxidativ?

sistemul imunitar si stresul oxidativ

Sursa: Freepik.com

Dacă nu este ținut sub control, stresul oxidativ, în timp, poate să accelereze vizibil procesul de îmbătrânire și poate contribui la dezvoltarea unui număr generos de afecțiuni.

Atâta timp cât corpul tău se luptă cu dezechilibru la nivelul radicalilor liberi și al antioxidanților, există riscul de a te confrunta automat cu stresul oxidativ, care conduce implicit la acțiunea de a compromite starea celulelor și a țesuturilor. Cu toate acestea, pot exista unele beneficii ale acestui dezechilibru. În unele studii, în mod surprinzător, s-a demonstrat că stresul oxidativ ajută la combaterea anumitor afecțiuni precum cancerul.

Ce trebuie să știi despre stres oxidativ?

stresul oxidativ

Sursa: Freepik.com

Deși unele cercetări au demonstrat ca stresul oxidativ poate să combată unele afecțiuni, este important de menționat faptul că are mai multe proprietăți dăunătoare decât utile. În timp, acesta poate să descompună țesutul celular și poate provoca diverse leziuni la nivelul ADN-ului. De aici este un drum sigur către la inflamație. Acești factori pot duce la manifestarea multor boli grave pe tot parcursul vieții, cum ar fi diabetul sau cancerul, în unele cazuri.

Așadar, problema constă în a avea niveluri extrem de scăzute de antioxidanți. Există posibilitatea să crezi că printr-o simplă suplimentare a antioxidanților se va rezolva această situație, însă nu este de ajuns. Prin urmare, stresul oxidativ este o afecțiune provenită dintr-un dezechilibru complex care afectează mai multe părți ale sănătății tale generale.

Stres oxidativ – cum poate fi combătut?

soluții naturale pentru combaterea stresului oxidativ

Sursa: Freepik.com

Pentru a putea combate cât mai eficient stresul oxidativ, trebuie să se remarce care sunt factorii care i-au provocat apariția și să facem schimbări în acest sens. De exemplu, dacă ai dobândit stresul oxidativ în urma unei alimentații nesănătoase și sărace în antioxidanți, poți alege să introduci în rutina ta alimentară mâncăruri bogate în antioxidanți.

Antioxidanții pot fi găsiți în diverse alimente și condimente, precum: cacao, ceai și cafea, condimente bogate în antioxidanți (scorțișoară și turmeric), fructe (aronia, afine, căpșuni, etc) și legume (cartofi, morcovi, etc), nuci (cum ar fi nucile pecan, migdalele), fasole, ulei de măsline și pește.

Unul dintre superalimentele bogate în antioxidanți este aronia. Regăsită atât sub formă de fructe, cât și în variante de gem, suc, pudră sau capsule, aronia are capacitatea de a combate stresul oxidativ și de a preveni apariția unor boli grave.

Dacă îți dorești să folosești un supliment alimentar, este necesar să consulți medicul de familie, deoarece consumul prea ridicat de antioxidanți ar putea să fie chiar dăunător. Important este să se restabilească echilibrul de la nivelul organismului. Consumul unor doze concentrate de antioxidanți ar putea să creeze un alt dezechilibru.  

Pentru a te asigura că obții antioxidanții de care ai nevoie, concentrează-te pe consumul unei varietăți de alimente bogate în nutrienți. Evită sau limitează cât de mult se poate consumul de alimente care sunt foarte procesate, bogate în grăsimi saturate sau zahăr.

Cum prevenim eficient apariția stresului oxidativ?

sucul de aronia

Pe lângă consumarea unor alimente bogate în antioxidanți, mai există și alte moduri prin care poți preveni apariția stresului oxidativ:

  1. Renunțarea la fumat: studiile au demonstrat că stresul oxidativ cauzat de fumat scade la doar câteva săptămâni după ce ai renunțat la fumat. În plus, fumatul poate să cauzeze o mulțime de alte afecțiuni.
  2. Exerciții fizice regulate: Exercițiile fizice au capacitatea de a stimula producția de antioxidanți din organism. Totodată, ajută la reducerea stresului oxidativ.
  3. Utilizarea adecvată a protecției solare: Dacă folosești o loțiune cu cel puțin SPF 30 și eviți să te expui la soarele din timpul după-amiezii, când este cel mai puternic, te poți proteja de radiațiile ultraviolete care provoacă apariția radicalilor liberi.
  4. Stabilirea și respectarea unui program de somn: Când nu dormi suficient noaptea, nivelul antioxidanților din corp scade. De aceea, este foarte important să avem un program de somn pe care să-l respectăm, pentru a avea grijă de organismul nostru.
  5. Alimentație moderată: Cercetătorii au descoperit că o alimentație echilibrată, fără excese, poate să ajuta organismul să fie cât mai sănătos. Dacă alegi să consumi cantități mari de alimente, în timp, poți contacta această afecțiune. Cu cât mănânci mai moderat și incluzi alimente bogate în antioxidanți (de exemplu, sucul de aronia), cu atât corpul tău se va bucura de o armonie între radicalii liberi și antioxidanți.

Stresul oxidativ este întâlnit în cazul multor persoane:

  • care nu au un stil de viață sănătos;
  • care nu au mese regulate;
  • care nu au un somn odihnitor;
  • care nu sunt active;
  • care consumă alimente mult prea sărace în antioxidanți.

Este foarte important felul în care îți gestionezi activitățile de zi cu zi și felul în care îți acorzi timp și pentru tine.

Concluzii

Prin urmare, odată ce această afecțiune s-a instalat în organismul tău, alege să acorzi mai multă importanță stilului de viață, alimentației, somnului, activităților fizice. Bineînțeles, în cazul în care dorești să folosești suplimente alimentare pentru reglarea nivelului de antioxidanți din corp, este neapărată nevoie să se contacteze medicul de familie. Nu trebuie să fie depășită doza recomandată. În caz contrar, pot apărea alte afecțiuni greu de stăpânit și de gestionat.

Blog

Ultimele articole

Blog

Disbioza intestinală, o dereglare a microbiomului natural: preia controlul sistemului tău digestiv cu aceste soluții naturiste eficiente și prietenoase cu organismul!

Disbioza intestinală reprezintă o afecțiune tot mai întâlnită la nivel global, afectând milioane de oameni în fiecare an. ...
Blog

Radicali liberi – să cunoaștem acești compuși chimici care pot influența buna funcționare a organismului!

Radicalii liberi au fost asociați în literatura de specialitate cu apariția mai multor boli și a procesului de îmbătrânire....
Blog

Parodontita: ce înseamnă, cum ne afectează și cum o putem preveni sau trata?

Parodontita este o afecțiune dentară comună și serioasă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este cunoscut...
Blog

Degenerescența maculară: ce este, cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament?

Văzul este un simț esențial pentru o viață normală și ușoară, de care să ne putem bucura din plin. Din păcate, diverse ...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei89,10 lei
Adaugă în coș