Siliciu – mineralul care ajută la menținerea sănătății osoase și nu numai

Siliciu mineralul care ajuta la mentinerea sanatatii osoase si nu numai cover

Vitaminele și mineralele sunt elemente esențiale pentru un corp sănătos. Carența unuia sau a mai multora dintre nutrienții esențiali poate duce la dezechilibre ușoare sau chiar la anumite boli. Pentru că numărul lor este foarte mare, și cantitățile și distribuția lor în organism diferă foarte mult. De asemenea, despre unele dintre ele știm mai multe, în timp ce despre altele cunoaștem foarte puține informații.

Unul dintre mineralele despre care nu se vorbește atât de des, dar care este esențial pentru un organism sănătos este siliciul. La fel ca alte elemente, acesta nu este sintetizat în mod natural de organism. Una dintre curiozitățile legate de siliciu este, însă, că el se găsește într-o cantitate mare în corpul nostru chiar la naștere. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul său scade.

Acest lucru ne poate duce cu gândul la o proteină care are aceleași proprietăți: colagenul. Legătura dintre cele două este că siliciul ajută la sinteza acestuia din urmă.

Ce mai trebuie să știm despre siliciu? Pe lângă faptul că este foarte important pentru sănătatea țesuturilor noastre, ne ajută și să avem un păr, o piele și unghii sănătoase. Mai departe, vom descoperi cum funcționează acesta și care sunt sursele din care îl putem obține.

Siliciu – ce funcții și proprietăți are acest mineral

Corpul uman este alcătuit dintr-o mulțime de minerale, vitamine și proteine. Primele ajută la sintetizarea celor din a treia categorie. Acesta este probabil primul lucru pe care ar trebui să îl știm despre siliciu: este implicat în formarea colagenului și elastinei, unele dintre cele mai importante proteine din organism.

Dincolo de acest aspect, ce este siliciul și de ce este el important pentru noi? Mai este denumit și mineralul frumuseții, având o contribuție decisivă la sănătatea pielii.

Ce este siliciul?

Siliciul este un mineral natural sau organic, care se regăsește în organism în cantități mari încă de la naștere. Pe parcursul înaintării în vârstă, însă, acesta scade. De ce? Deoarece este responsabil de producția de colagen care ne menține sănătatea oaselor și a pielii. După cum bine știm, scade pe măsură ce îmbătrânim, acest lucru întâmplându-se din cauza scăderii nivelului de siliciu.

Siliciul se găsește în mod natural pe Pământ, fiind al doilea cel mai răspândit după oxigen.

Iată și alte curiozități despre el:

  • cu toate că se regăsește în cantități mari în organism, în comparație cu alte minerale, proporția sa este destul de mică;
  • datorită siliciului, rănile noastre se vindecă mai repede în copilărie;
  • pentru a favoriza sănătatea oaselor, siliciul ,,lucrează’’ alături de vitamina K2, dar și de alte elemente.

Vitamina K2 este esențială pentru femei, în special, deoarece poate preveni instalarea osteoporozei. Pentru a putea ajuta organismul, aceasta se poate consuma sub formă de supliment împreună cu vitamina K1. Un astfel de produs este Vitamina k2 MK7 tablete, care contribuie nu doar la sănătatea oaselor, ci și la cea a inimii. De asemenea, în această formulă, joacă un rol foarte important și în absorbția corectă a calciului. Așadar, pentru a ne bucura cu adevărat de beneficiile sale, vom alege soluții complexe cu multiple avantaje pentru corpul nostru.

Ce alte proprietăți mai are siliciul?

Favorizează o mulțime de procese care au loc în organism încă din copilărie.

Siliciul și proprietățile sale

Siliciul este unul dintre mineralele importante pentru țesuturile conjunctive, în special pentru întărirea elastinei și a colagenului.

El are mai multe proprietăți, printre care cele mai importante sunt:

  • susținerea sănătății oaselor și articulațiilor;
  • susținerea sănătății pielii, părului și unghiilor;
  • susținerea sănătății dinților, în special a smalțului acestora;
  • formarea de celule noi în organism;
  • asimilarea corectă și fixarea calciului și magneziului în organism.

La polul opus unei cantități optime de siliciu, se află o carență a acestuia, ale cărei efecte pot fi destul de serioase. Există și o serie de simptome care ne pot indica o lipsă a acestui mineral din organism. Primele semne se pot observa la nivelul pielii.

Lipsa de siliciu și simptomele sale

Cele mai vizibile semne ale deficitului siliciului din corp sunt:

  • aspectul tern al pielii;
  • fragilitatea părului și a unghiilor;
  • diminuarea densității osoase, simțită prin dureri articulare;
  • vindecarea lentă a rănilor ca urmare a încetinirii procesului de regenerare a țesuturilor conjunctive.

Lipsa de siliciu se poate să fie mai vizibilă la femei decât la bărbați, însă și aceștia pot experimenta diverse simptome. La nivelul pielii, apariția sau accentuarea ridurilor poate fi unul din cele mai evidente semne. De asemenea, părul se poate subția și începe să cadă. Unghiile pot deveni subțiri și se pot rupe mult mai repede. Aceleași simptome, însă, pot fi asociate și cu o carență de calciu.

Pe lângă semnele vizibile, lipsa de siliciu se poate simți, în special, la nivelul articulațiilor. Astfel, durerile articulare și chiar instalarea osteopeniei sau a osteoporozei sunt efecte ale carenței acestui mineral.

Cum combatem sau cum ne raportăm la lipsa siliciului din organism?

Printr-o dietă corectă și echilibrată. Pentru a determina această carență, însă, poate fi nevoie de un set de analize. Astfel, un medic specialist poate recomanda și anumite suplimente alimentare. Cu toate acestea, există numeroase alimente bogate în acest mineral. De asemenea, sunt și anumite plante medicinale care îl conțin.

Unde se găsește siliciul

Sursele de siliciu organic sunt destul de numeroase, în special în ceea ce privește alimentele. Pe această listă pot fi incluse anumite legume, dar și produse făinoase. Mai multe studii au relevat faptul că persoanele vegetariene au un aport de siliciu mai mare decât cele care consumă carne.

Pe lângă siliciul care se găsește în alimente, la recomandarea medicului, pot fi luate și anumite suplimente.

Alimente bogate în siliciu

Dacă nu avem o carență de siliciu, este recomandat să ne bazăm pe o dietă variată și bogată în siliciu organic. Printre cele mai bune surse naturale pentru acest mineral sunt legumele și cerealele.

3.1. Alimente bogate in siliciu

Poză de Karolina Grabowska pe Pexels

Ce legume conțin siliciu? Iată câteva exemple:
  • varza crudă;
  • fasolea verde, o cană conținând aproximativ 7 miligrame de dioxid de siliciu;
  • țelina este și ea o sursă bună de siliciu;
  • morcovii, ceapa, castraveții și dovleceii sunt alimente bogate în siliciu organic și pot fi introduse ușor în orice dietă.

Spanacul și lintea sunt și ele unele dintre cele mai bune surse de siliciu natural. Pe lângă acestea, extractul de bambus s-a dovedit a fi și el bogat în acest mineral. Orezul este și el un aliment pe care îl putem consuma pentru un aport echilibrat de siliciu. Dintre toate variantele, cel brun s-a dovedit a fi cel mai bun, trei linguri putând să conțină până la 4,51 miligrame de dioxid de siliciu.

Există și câteva fructe care conțin siliciu, printre ele regăsindu-se merele și bananele. Studiile au indicat că o banană de mărime medie poate conține până la 4,77 miligrame de dioxid de siliciu.

Alte alimente bogate în siliciu sunt oleaginoasele, precum arahidele și migdalele. Pe lângă acestea, berea este una dintre cele mai bune surse ale acestui mineral. O porție (330 de mililitri) conține mai mult siliciu decât orice produs alimentar.

Deși aceste alimente pot fi introduse cu ușurință în orice dietă, anumite carențe pot împiedica absorbția corectă a siliciului în organism. În acest caz, putem apela la diverse suplimente alimentare. De cele mai multe ori, însă, este indicat să fie luate la recomandarea unui medic specialist. Acestea pot fi prescrise în urma unor analize de sânge.

Siliciul și alte surse din care îl putem obține

De cele mai multe ori, aportul de siliciu în organism doar din dietă este insuficient. Acest lucru se întâmplă deoarece mineralul este eliminat de rinichi. De aceea, suplimentele pe bază de siliciu pot să fie unul dintre cele mai bune moduri de asimilare. Ele sunt disponibile sub formă de tablete, dar și de tincturi.

Este foarte important să știm că organismul nostru nu poate asimila decât siliciul organic. Atunci când este luat sub formă de tablete, acesta poate fi găsit alături de alte vitamine, precum K1 și K2, dar și de calciu și magneziu. Pe de altă parte, el poate fi obținut și din alte surse vegetale, cum sunt tincturile. Printre cele mai cunoscute sunt cele extractele de coada-calului și de bambus.

Necesarul zilnic de siliciu

Pentru că este vorba despre suplimente, totuși, este bine să știm și în ce cantități le putem lua pentru a-i oferi corpului aportul zilnic. Acesta poate varia între 20 și 50 de miligrame, în funcție de vârstă.

Siliciul are foarte multe beneficii pentru noi, însă luat în cantități prea mari, poate da și efecte adverse. Astfel, trebuie să fim atenți și la contraindicațiile sale.

Siliciu – beneficii și contraindicații

Când spunem despre siliciu că este mineralul tinereții și al frumuseții, poate părea că am zis aproape tot. El are, însă, și alte beneficii mai puțin cunoscute asupra organismului. De asemenea, trebuie să ținem cont și de contraindicațiile sale în anumite circumstanțe.

Siliciul organic și beneficiile sale pentru organism

Iată câteva beneficii ale siliciului:

Susține sănătatea pielii, părului și unghiilor.

În special după expunerea la radiațiile ultraviolete care distrug colagenul. Suplimentele sau alimentele bogate în siliciu organic ajută la producția acestei proteine, contribuind la sănătatea foliculilor de păr și elasticității și fermității pielii.

Ajută sistemul imunitar. 

Pielea este una dintre căile de care virusurile și bacteriile se pot prinde, atacând sistemul imunitar. Cum siliciul contribuie la sănătatea tegumentului, acesta ajută în mod direct și la creșterea imunității.

Oferă protecție sistemului cardiovascular. 

Una dintre curiozitățile legate de siliciu este că ajută la întărirea vaselor de sânge. Sănătatea acestora este vitală pentru inimă și toate organele prin care trec.

Poate ameliora simptomele bolii Alzheimer. 

Mai multe studii au concluzionat că acumularea aluminiului în organism poate duce la instalarea bolii Alzheimer. Cum una dintre proprietățile siliciului este a elimina aluminiul din organism, poate contribui la îmbunătățirea semnelor acestei maladii.

Pe lângă beneficiile siliciului, trebuie să știm că atunci când cantitatea sa este în exces în organism, poate duce la diverse probleme.

Contraindicațiile siliciului

Siliciul este considerat în general sigur pentru persoanele sănătoase. Atunci când știm că nu avem probleme, dar decidem să folosim suplimente, trebuie să fim, însă, conștienți și de efectele sale adverse. Unul dintre cele mai importante este consumul pe termen lung, care poate cauza probleme cu stomacul.

Coada-calului este și un bun diuretic, eliminând astfel potasiul din organism. De asemenea, poate interfera cu anumite medicamente. La fel de bine, un consum exagerat poate duce la aritmii. Deoarece conține enzima tiamină, planta va distruge vitamina B1, ceea ce poate cauza tulburări neurologice, în lipsa enzimei respective.

Nu doar siliciul care se găsește în această plantă este contraindicat, ci și cel din alte surse.

Astfel:

  • curele lungi cu siliciu pot duce la afecțiuni hepatice și pietre la rinichi;
  • poate elimina din corp diverși nutrienți, ceea ce poate cauze o mulțime de dezechilibre.

Pe lângă acestea, femeilor care alăptează le este recomandată evitarea suplimentelor pe bază de siliciu din cauza acelorași posibile afecțiuni.

Concluzia despre siliciul organic este că joacă un rol foarte important pentru sănătatea oaselor și pielii. Mai are însă și alte beneficii, cum sunt cele asupra sistemelor cardiovascular și imunitar. Este un mineral pe care îl obținem din diverse surse alimentare, dar și din suplimente, în funcție de nevoile corpului. Cele mai bogate alimente sunt legumele precum varza, fasolea și spanacul. Acesta se găsește și în plante medicinale precum coada-calului, din care se pot face diverse tincturi. Cu toate acestea, nu este indicat consumul ridicat al acesteia, deoarece are câteva contraindicații. Nerespectate, ele pot duce la anumite afecțiuni. Anumite suplimente, în combinație cu alte vitamine, pot avea și alte beneficii, precum susținerea mai multor funcții ale organismului. Cu toate acestea, o dietă echilibrată ne va asigura o stare de sănătate optimă.

Referințe:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24470100/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1096/silicon

https://www.healthline.com/health/silica-for-hair#takeaway

https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-silicon.html

Sursa foto: Shutterstock

Blog

Ultimele articole

Blog

Spondiloza toracală – importanța sănătății oaselor în prevenția acestei afecțiuni

Sistemul osos uman este foarte complex, fiind alcătuit nu doar din oase, ci și din tendoane și cartilaje. Acestea se interconectează prin articulații, iar peste ele se ,,așează’’ mușchii, care ne ajută să ne mișcăm. Având în vedere ...
Blog

Simptomele lipsei de vitamina K: când să consulți un specialist și cum să previi complicațiile

Vitaminele joacă un rol crucial în menținerea sănătății și prelungirea vieții. Predominant prezente în fructe, legume și nuci, acestea furnizează nutrienții esențiali pentru buna funcționare a organismului. Deși importanța vitamin...
Blog

Pavorul nocturn la copii și adulți: cum să gestionăm eficient episoadele de anxietate în timpul somnului 

Visele neplăcute sunt comune la majoritatea persoanelor, indiferent de vârstă. Stresul, programul încărcat sau incapacitatea de a face față ritmului cotidian poate duce la aceste experiențe nocturne. Însă, spre deosebire de această experie...
Blog

Pelin, o resursă valoroasă pentru sănătatea digestivă: beneficii, moduri de consum și contraindicații

Pelinul, o plantă medicinală fascinantă, cu o istorie bogată ce se întinde până în antichitate, continuă să fie un ingredient de bază în medicina modernă și holistică. Cunoscută pentru aroma sa distinctivă, această plantă deține p...
Vitamina K2 100μg MK7 – 90 Tablete

Vitamina K2 100μg MK7 – 90 Tablete

59 lei53,10 lei
Adaugă în coș