Seleniu – ce indică deficiența și excesul în organism și surse din care îl putem obține
O stare optimă de sănătate constă în echilibrul tuturor nutrienților din corpul nostru care lucrează pentru ca acesta să funcționeze corect. Cum anumite obiceiuri sau activități pot duce la dezechilibre, pot exista anumite tulburări la nivelul acestor elemente. Acesta este momentul în care ajungem să ne simțim rău și să ne întrebăm care este motivul.
Unul dintre elementele implicate în procese-cheie în organismul nostru este seleniul. Acesta joacă nu unul, ci mai multe roluri vitale, chiar dacă este mai puțin cunoscut decât altele. Ce este el? Este un mineral esențial pentru corpul uman, având mai multe funcții. Una dintre cele mai importante și care vizează atât femeile, cât și bărbații este fertilitatea.
Deși se vorbește destul de mult despre seleniu și, în special, despre suplimentele bazate pe acest nutrient, nu se cunoaște cu exactitate încă ce indică o deficiență sau un exces al său. Acest aspect, dar și altele, precum sursele naturale din care poate fi obținut sunt discutate în acest articol. De asemenea, vom descoperi și beneficiile pe care acesta le aduce organismului nostru.
Seleniu – principalele funcții în organism
Ce este seleniul? Este unul dintre mineralele esențiale pentru corpul nostru. Acest lucru înseamnă și că el nu este sintetizat în mod organic, ci se asimilează din surse externe. Cu toate că nevoia corpului nostru este una mică în ceea ce-l privește, nu înseamnă că nu este foarte important pentru organism. Din contră, o cantitate corectă a sa joacă roluri foarte importante în organism.
Rolurile seleniului în organism
Cea mai mare cantitate de seleniu din organism se găsește în glanda tiroidă. Astfel, acesta este direct răspunzător de procesele care au loc la nivelul său.
Pe lângă această funcție, acest element:
- se găsește în componența celulelor enzimatice antioxidante, având rolul de a repara țesuturile;
- contribuie și la îndeplinirea corectă a funcției cognitive;
- ajută la funcționarea corectă a sistemului imunitar;
- este responsabil de fertilitatea femeilor și bărbaților;
- ajută și la metabolizarea hormonilor tiroidieni, T3 și T4;
- joacă un rol important în sinteza ADN-ului.
Având în vedere funcțiile importante ale seleniului, trebuie să știm și de unde îl obținem. Pentru că el nu se găsește în mod natural în organism, avem două variante de a-l asimila: alimentația și suplimentele. Pentru că nu putem controla foarte strict dieta, suplimentele alimentare precum Immunity Formula ne pot ajuta. După cum îi spune și numele, aceste capsule susțin funcționarea corectă a sistemului imunitar și nu numai. Are și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, prevenind infecțiile. În combinație cu zinc și alte vitamine, este un produs pe care ne putem baza pentru o sănătate optimă.
Immunity Formula este suplimentul de care avem nevoie pentru un organism puternic și rezistent în toate anotimpurile, dar mai ales în cele reci. De asemenea, alături de vitaminele A, C și E, acesta contribuie și la o stare de bine pe parcursul întregii zile.
Deficitul și excesul de seleniu din corp
Multe procese din corpul nostru se bazează pe seleniul natural pe care îl obținem din diverse surse. De aceea, un deficit sau un exces al său în organism poate duce la dezechilibre serioase. În primul rând, funcția tiroidiană va fi afectată. De asemenea, o carență sau un surplus al acestui element înseamnă și anumite semne clinice trimise de corpul nostru. Din fericire, ambele pot fi corectate fie prin administrarea de suplimente, fie prin alimente care conțin acest mineral.
Lipsa de seleniu și simptomele sale
Deficitul de seleniu în organism se poate manifesta în mai multe forme. Acestea depind, în principal, de doi factori: cât de mare este carența și de cât timp se manifestă. Principalele simptome pe care le putem avea sunt:
Dezechilibre la nivelul sistemului imunitar.
- acestea se manifestă prin sensibilitate crescută la virusuri și bacterii, dar și prin recuperarea lentă după anumite boli.
Tulburări ale glandei tiroide
- care vor atrage apariția unor boli precum hipotiroidismul. Atunci când funcția acesteia este diminuată, o altă afecțiune care se poate instala este tiroidita autoimună, care este la fel de gravă.
Deficiențe ale funcției cognitive
- care se pot manifesta prin pierderi de memorie și a capacității de concentrare. Pentru conexiunea dintre lipsa de seleniu și aceste simptome încă se efectuează studii.
Probleme articulare și musculare.
- o lipsă de seleniu în organism poate duce la dureri articulare, rigiditate la nivelul acestora și slăbiciune musculară.
Afecțiuni dermatologice.
- pielea poate deveni sensibilă, se poate usca și descuama în urma unei lipse de seleniu în organism, în special în cazul femeilor. De asemenea, aceste simptome se regăsesc și în bolile tiroidiene.
Afecțiuni cardiovasculare.
- deoarece seleniul protejează vasele de sânge și inima, o deficiență a acestuia poate duce la creșterea riscului de boli cardiace.
Este foarte important să știm, însă, că aceste simptome pot fi asociate și altor deficiențe. De aceea este indicat să efectuăm o serie de analize pentru a afla dacă lipsa seleniului este de vină pentru ele.
Nu doar deficiența de seleniu poate cauza anumite simptome, ci și excesul acestuia.
Excesul de seleniu în organism
Deși este un element esențial în organism, seleniul este necesar în cantități foarte mici. De aceea, excesul său nu este o raritate.
Printre simptomele pe care le putem manifesta în astfel de cazuri sunt:
- dermatita sau alte afecțiuni ale pielii;
- căderea părului și casarea unghiilor;
- halena, cu precădere respirația asemănătoare consumului de usturoi;
- insuficiența hepatică;
- apariția cariilor în pofida unei îngrijiri orale corecte;
- tulburări ale sistemului nervos;
- durerile și crampele musculare.
Intoxicația cu seleniu se numește selenoză, iar tratarea sa se face prin stoparea expunerii la acest element.
Când se consideră că putem suferi de selenoză? Atunci când doza recomandată depășește 600 – 800 micrograme (mcg) pe zi, în cazul adulților.
Seleniul și doza zilnică recomandată
Ce știm despre seleniu este că nu avem nevoie de o cantitate mare în organism pentru ca acesta să își îndeplinească funcțiile. De aceea, doza optimă pe zi este una destul de mică. În general, pentru un adult, 55 de micrograme sunt suficiente.
Iată care este situația pe vârste și sexe:
- pentru copiii cu vârste între 0 și 6 luni, necesarul zilnic este de 15 mcg;
- pentru cei cu vârste între 1 și 3 ani, doza zilnică recomandată este de 20 mcg;
- pentru copiii cu vârste între 4 și 8 ani, doza zilnică optimă nu trebuie să depășească 30 mcg;
- pentru copiii cu vârste între 9 și 13 ani, aportul zilnic necesar de seleniu este de 40 mcg;
- pentru adolescenți cu vârsta de peste 14 ani se recomandă o doză de 55 mcg pe zi;
- pentru femeile și bărbații adulți, doza zilnică necesară este tot de 55 mcg.
Doze mărite sunt necesare femeilor însărcinate și celor care alăptează de 60 mcg, respectiv 70 mcg pe zi.
În cazul lipsei sau excesului de seleniu, se vor ajusta dozele pentru a evita diverse probleme de sănătate.
Care sunt cele mai bune surse de seleniu? Alimentele, însă și suplimentele pot constitui soluții viabile atunci când sunt recomandate de medic, în urma unor analize de sânge.
Seleniul și sursele din care se obține
Cele mai importante două surse de seleniu sunt alimentele și suplimentele. Cele din a doua categorie pot fi recomandate de medic, în urma unor analize de sânge. Altfel, atunci când carențele sunt mici, o dietă adecvată va putea suplini aportul necesar pentru a ne menține starea de bine.
Alimente care conțin seleniu
Există câteva grupe de alimente bogate în seleniu. Un lucru mai puțin știut este că în cazul legumelor, de exemplu, cantitatea acestui mineral depinde de solul în care au fost cultivate.
Iată, așadar, care sunt cele mai bune surse alimentare de seleniu organic sau natural:
- alimentele oleaginoase, printre care nucile de diferite feluri (dintre toate, nucile de Brazilia sunt cele mai bogate în seleniu);
- peștele, precum tonul și sardinele, dar și fructele de mare sunt alimente bogate în seleniu și zinc;
- carnea de vită este și ea bogată în zinc și seleniu;
- carnea de pui are un conținut optim de seleniu;
- cerealele, precum ovăzul, orezul și chiar pastele au conținut ridicat de seleniu;
- ouăle sunt și ele o sursă bună pentru acest macroelement, astfel că un singur ou acoperă până la 28% din necesarul zilnic de seleniu;
- fasolea, care, pe lângă seleniu, conține și fibre, contribuind la sănătatea tractului digestiv.
Multe persoane se întreabă când se ia seleniul, mai precis dacă dimineața sau seara. Când vine vorba despre suplimente, acestea se pot lua indiferent de ora din zi.
Seleniul și asimilarea sa din suplimente
Suplimentele alimentare pe bază de seleniu pot fi consumate sub formă de tablete. Acestea sunt prescrise de medic atunci când se constată un deficit al acestui element. În acest scop, avem nevoie de o analiză a sângelui. În funcție de valorile de referință pe baza vârstei, se pot prescrie produse pentru a ajuta organismul să își revină. De asemenea, doza maximă de seleniu asimilată din suplimente într-o zi nu trebuie să depășească 200 mcg.
Seleniul – beneficii și contraindicații
Seleniul are o mulțime de beneficii pentru organism. Iată doar câteva dintre ele:
Seleniul este un bun antioxidant.
Celulele noastre se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim. Există însă și obiceiuri care pot duce mai repede la ,,moartea’’ lor, precum fumatul, alcoolul, expunerea prelungită la soare. Seleniul este un antioxidant care reduce stresul oxidativ, ajutând la longevitatea celulelor.
Seleniul are multe beneficii pentru tiroidă.
Numeroase persoane se întreabă dacă seleniul organic slăbește sau îngrașă, punând variațiile de greutate pe seama sa. Afecțiunile tiroidiene sunt, însă, cele care duc la creșterea sau scăderea greutății. Acest element protejează această glandă de stresul oxidativ, însă este implicat și în susținerea producției de hormoni.
Seleniul protejează inima.
Seleniul natural ajută și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Unul dintre principalele sale beneficii pentru corp este că reduce markerii inflamatorii din organism. De asemenea, cantitatea optimă a acestui element crește nivelul de glutation peroxidază, un alt antioxidant important. Împreună, stresul oxidativ și inflamația din corp pot cauza ateroscleroză.
Seleniul contribuie la sănătatea creierului.
Stresul oxidativ poate distruge și celulele nervoase, iar seleniul, prin rolul său antioxidant, îl va reduce. Printre bolile care pot fi prevenite cu ajutorul unui aport suficient al acestui element sunt Alzheimer, Parkinson și scleroza multiplă, care nu sunt reversibile.
Pe lângă aceste beneficii, trebuie să fim atenți să nu ingerăm sau să ne expunem la prea mult seleniu.
Contraindicațiile seleniului
Deși sunt destul de rare cazurile de intoxicație cu seleniu, aceasta este una dintre principalele contraindicații ale unui consum ridicat. Pe lângă expunere, este indicat să întrerupem utilizarea suplimentelor (în cazul în care ne-au fost recomandate) și în următoarele cazuri:
- de alergie la minerale de tipul calcogenilor, din această grupă făcând parte seleniul, sulful și telurul;
- de probleme renale, deoarece se poate ajunge la supradozaj prin faptul că rinichii nu pot să elimine excesul;
- viitoarelor intervenții chirurgicale, deoarece seleniul poate crește riscul de sângerare, astfel administrarea sa trebuie să fie oprită cu câteva zile înainte de operație;
- interacțiuni cu alte medicamente, pe această listă fiind imunosupresoarele, anticoagulantele și cele pentru afecțiuni tiroidiene.
În concluzie, ce este seleniul? Este un mineral care se găsește în cantități destul de mici în organism. Cea mai mare concentrație este în glanda tiroidă. De aceea, este esențial în funcționarea corectă a acesteia. Mai are și alte roluri la fel de importante, precum susținerea sistemului imunitar și cel al asigurării fertilității bărbaților și femeilor. Seleniul natural sau organic poate fi asimilat din alimente sau din suplimente. Pentru o doză corectă, trebuie să fim atenți atât la lipsa, cât și la excesul său în corp, deoarece amândouă pot avea efecte destul de grave. Corectarea deficienței sau surplusului sever poate începe în urma unei analize de sânge și a stabilirii unui protocol de către medicul curant.
Referințe:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006306100820268
https://www.healthline.com/nutrition/selenium-benefits
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482260/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/
Sursă foto: Shutterstock