Sângerări nazale: ce trebuie să știm despre acestea și cum le putem gestiona corect?

Sangerari nazale ce trebuie sa stim despre acestea si cum le putem gestiona corect

Sângerarea nazală este o problemă cu care, cel mai probabil, fiecare dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață. De cele mai multe ori, ea nu este o problemă medicală severă și trece cu ușurință. Însă, există și situații în care aceasta poate scoate în evidență o problemă mai gravă, așa încât este important să putem distinge între cele două categorii.

Sângerările nazale: normale sau un semnal de alarmă?

Sângerarea din nas sau „epistaxis”, în termeni medicali, poate crea îngrijorare pe moment. Însă, este o problemă frecventă, care afectează oameni de toate vârstele, în special copiii și persoanele peste 65 de ani. Deși pot fi deranjante, sângerările nazale sunt de obicei inofensive și se opresc de la sine în câteva minute.

Tipuri de hemoragie nazală

Există două tipuri principale de hemoragie nazală:

  • Epistaxis anterioară: aceasta este și cea mai frecventă, implicând sângerarea din partea anterioară a nasului, unde se află vasele de sânge superficiale.
  • Epistaxis posterioară: aceasta este mai puțin frecventă și implică sângerarea din partea posterioară a nasului, unde se află vasele de sânge mai mari.

Sângerări nazale dimineața

Aceste sângerări sunt o experiență neplăcută și deranjantă, dar de obicei nu reprezintă un motiv de îngrijorare. De asemenea, dormirea cu gura deschisă, în special în zonele cu climat arid sau iarna, când aerul este uscat, poate agrava această problemă.

În plus, alergiile, răceala sau infecțiile sinusurilor irită mucoasa nazală și pot crește riscul de sângerare. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dimineața, deoarece mucusul acumulat în timpul nopții poate irita mucoasa nazală.

Când trebuie să mergi de urgență la medic?

Cauza sângerării nazale nu este întotdeauna vizibilă sau deja cunoscută. Astfel, există situații în care consultarea unui medic în cazul în care te confrunți cu o astfel de problemă este importantă și trebuie făcută în cel mai scurt timp posibil:

  • dacă apare la un copil sub 2 ani;
  • dacă ești sub administrarea unor medicamente anticoagulante;
  • dacă suferi de anemie sau ai simptome specifice acesteia: palpitații, piele palidă, respirație dificilă;
  • dacă suferi de boli în care sângele nu se coagulează corespunzător, de tipul hemofiliei.

În toate aceste cazuri, recomandarea este să te adresezi de îndată unui medic. Riscurile pentru sănătate sunt semnificative, comparativ cu o sângerare nazală intervenită în cazul unei persoane de altfel perfect sănătoase.

Sângerarea nazală: cauze și factori de risc

Sângerările nazale și cauzele lor sunt o temă des întâlnită, datorită frecvenței cu care aceste probleme apar. Cunoașterea lor este importantă, pentru că poate face diferența între o intervenție rapidă și una întârziată. De regulă, o sângerare nazală nu constituie o urgență medicală, însă există și situații distincte. Conștientizarea diferenței între ele este importantă.

Cauze pentru sângerările nazale

Aerul uscat este principala cauză a acestei probleme, însă nu singura. Alte cauze comune ale sângerărilor nazale sunt:

  • schimbările de temperatură;
  • suflarea viguroasă a nasului, care poate usca mucoasa nazală, făcând-o mai predispusă la crăpare și sângerare;
  • alergiile, răceala sau infecțiile sinusurilor;
  • o lovitură aplicată direct în față sau în zona capului;
  • leziunile minore ale mucoasei nazale – fie din cauza unor obiecte introduse accidental în nas, fie ca urmare a suflării puternice a nasului;
  • nasul înfundat, din cauza unei răceli sau a unei alergii;
  • anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau aspirina, pot crește riscul de sângerare;
  • constipația;
  • existența unei infecții în nas, gât sau sinusuri.

Copiii au obiceiul de a introduce diverse obiecte în nas. În astfel de cazuri, dacă obiectul a rămas blocat și nu poate fi îndepărtat cu ușurință, evită să o faci tu. Mergi la medic, pentru că este posibil ca această acțiune să declanșeze alte probleme și este mai sigur pentru cel mic să se afle într-un mediu controlat, sub supraveghere de specialitate.

Sângerările nazale dese sau persistente – semne de îngrijorare

Motivele sângerărilor nazale pot fi variate. Există diferite elemente sau condiții fizice ce pot declanșa o astfel de problemă. Primele semne de îngrijorare ar trebui să apară însă în anumite situații, în care chiar este recomandat să consulți un medic:

  • sângerarea este severă sau persistă mai mult de 10 minute;
  • sângerările apar frecvent sau fără o cauză aparentă;
  • sângerarea este însoțită de alte simptome, cum ar fi febră, dureri faciale sau dificultăți de respirație;
  • suferi de hipertensiune arterială sau tulburări de coagulare a sângelui;
  • sângerarea apare după o leziune la cap.

Dincolo de aceste motive, păstrează-ți calmul și urmează pașii de oprire a sângerării. Cel mai probabil, aceasta se va opri de la sine în câteva minute.

Ai grijă de corpul tău, protejându-l și oferindu-i tot ce are nevoie pentru a face față provocărilor zilnice. De exemplu, Sucul de Aronia 100% Natural, Ecologic – 3L este un produs excelent pentru menținerea sănătății, datorită proprietăților remarcabile. Bogat în nutrienți esențiali, antioxidanți puternici și compuși bioactivi, sucul de aronia se remarcă drept un aliat natural pentru prevenirea bolilor. Pe lângă gustul delicios, acesta sprijină sistemul imunitar, protejează celulele creierului împotriva deteriorării oxidative. În plus, este un supliment alimentar care poate îmbunătăți circulația sanguină, contribuind la reducerea colesterolului „rău” și la protejarea inimii.

Atunci când organismul este sănătos, poate face față mai ușor factorilor de risc, iar șansele declanșării episoadelor de sângerări nazale sunt diminuate considerabil.

Sângerări nazale frecvente: factori de risc

Cu toate că sângerările nazale sunt o problemă frecventă, care afectează oameni de toate vârstele, există persoane cu un risc mai mare de a avea sângerări nazale frecvente:

  • Femeile însărcinate sau cele care trec de menopauză sunt mai predispuse la acestea, din cauza modificărilor hormonale.
  • Persoanele care suferă deja de anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, tulburările de coagulare a sângelui sau anumite tipuri de cancer, pot prezenta un risc mai mare de sângerare nazală.

Factorii de risc pot fi grupați în mai multe categorii:

  1. factori de mediu:
  • aerul uscat;
  • trecerea bruscă de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute sau invers;
  • expunerea la poluanții din aer, cum ar fi fumul sau substanțele chimice.
  1. factori comportamentali:
  • suflarea viguroasă a nasului;
  • lezarea mucoasei nazale.
  1. factori medicali:
  • anumite afecțiuni medicale preexistente: hipertensiunea arterială, tulburările de coagulare a sângelui, leucemia, diabetul zaharat, polipii nazali sau afecțiunile hepatice;
  • deformații ale septului nazal: o deviere a septului nazal poate provoca o uscare inegală a mucoasei nazale, crescând riscul de sângerare;
  • anumite medicamente: anticoagulantele, aspirina sau spray-urile nazale decongestionante;
  • tumori nazale, benigne sau maligne.
  1. factori individuali:
  • sângerările nazale sunt mai frecvente la copii și adolescenți, deoarece mucoasa nazală este mai delicată în această perioadă a vieții;
  • persoanele care suferă de deshidratare sau au pielea uscată pot avea o mucoasă nazală mai uscată și, prin urmare, un risc mai mare de sângerare;
  • predispoziția genetică pentru sângerări nazale frecvente, care se întâlnește la unele persoane.

Desigur, nu toți cei care prezintă un factor de risc vor avea sângerări nazale frecvente. De asemenea, este posibil ca astfel de probleme să apară mai ales din cauza unor combinații între factorii de risc.

Hemoragie nazală: cum o putem opri?

Oprirea sângerării nazale se poate face prin diverse metode, cea mai simplă fiind aplicarea de presiune, care presupune 4 pași:

  • Așază-te confortabil și apleacă-ți capul ușor în față;
  • Strânge nara afectată timp de 5-10 minute, respirând pe gură. Prin strângerea narei, se aplică o presiune directă pe vasele de sânge din mucoasa nazală, oprind temporar fluxul de sânge către zonă. Presiunea aplicată stimulează coagularea sângelui prin activarea trombocitelor, celulele sanguine responsabile de formarea cheagurilor. Cheagul format va bloca vasul afectat, oprind definitiv sângerarea. De asemenea, respirația pe gură previne pătrunderea sângelui în gât, făcând oprirea sângerării mai eficientă și mai confortabilă;
  • Aplică o compresă rece pe puntea nasului. Vasele de sânge din mucoasa nazală sunt responsabile pentru sângerare. Atunci când temperatura scade, vasele de sânge se contractă, reducând fluxul de sânge către zona respectivă. O compresă rece aplicată pe nas stimulează această contracție, diminuând cantitatea de sânge care ajunge la suprafața mucoasei, prin urmare reducând sângerarea.

În plus, temperatura rece a compresei are un efect analgezic, amorțind temporar terminațiile nervoase din zonă și reducând senzația de durere;

  • După ce sângerarea se oprește, evită să sufli nasul sau să îți atingi nara timp de câteva ore. Suflarea nasului poate disloca cheagul de sânge care s-a format și poate relua sângerarea, așa că evită să o faci în primele ore de la oprirea sângerării. 

Dacă sângerarea nazală reîncepe, reia pașii de mai sus. Întotdeauna, în cazul unei hemoragii nazale, păstrează-ți calmul. Cel mai probabil, se va opri de la sine. Nu te culca pe spate, pentru că sângerarea poate pătrunde în gât. De asemenea, dacă ai reușit să o oprești, nu introduce în nas șervețele sau vată.

Dacă sângerezi abundent sau au trecut mai mult de 15 minute de când ai început să aplici presiune, iar sângerarea nu s-a oprit, deplasează-te la cel mai apropiat punct de urgențe. Este posibil să fie necesară intervenția unui medic, pentru a o opri.

Prevenirea sângerărilor nazale

Cauzele sângerării nazale pot fi prevenite în primul rând prin mai multă grijă față de igiena nasului și prin renunțarea la obiceiurile nocive:

  • menține mucoasa nazală umedă, folosind un umidificator sau spray nazal salin;
  • dacă aerul este uscat sau foarte rece, protejează-l cu ajutorul unei măști faciale;
  • nu sufla nasul cu prea multă putere;
  • renunță la fumat;
  • hidratează-te suficient, pentru a evita constipația;
  • menține o umiditate ambientală adecvată.

Consultă întotdeauna un medic dacă ai îngrijorări legate de sângerările nazale sau alte probleme de sănătate. De asemenea, adresează-te unui medic dacă suferi de o afecțiune dintre cele care constituie factori de risc pentru această problemă.

 

În concluzie, sângerările nazale sunt o problemă comună și care nu ar trebui să te îngrijoreze decât dacă apare pe fondul unei alte afecțiuni sau prezintă semne nefirești. Altfel, urmează cu răbdare pașii descriși, iar sângerarea se va opri de la sine, fără vreo consecință negativă. De asemenea, acordă atenție cauzelor și factorilor de risc și ai grijă de corpul tău.

 

Referințe:

  1. https://www.healthdirect.gov.au/nosebleed
  2. https://www.nhs.uk/conditions/nosebleed/
  3. https://www.webmd.com/first-aid/nosebleeds-causes-and-treatments

Sursă foto cover: shutterstock.com

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Candidoza – ce trebuie să știi despre această infecție fungică și cum să previi apariția și recurența sa?

Peste 75% dintre femei au suferit sau vor suferi de candidoză vaginală cel puțin o dată în viață, potrivit studiilor. Îns...
Blog

Proteinele: nutrienții de care organismul nostru are cea mai mare nevoie pentru a funcționa optim

Proteinele sunt macronutrienți esențiali, cu un rol vital pentru organism. Acestea sunt implicate în diverse funcții vitale, c...
Blog

Litiaza biliară și rolul unei alimentații echilibrate – ce dietă să adopți?

Dieta joacă un rol crucial în gestionarea multor afecțiuni, iar litiaza biliară nu face excepție. Balonarea, durerile abdomin...
Blog

Migrena – cum recunoaștem această problemă și cum poate fi ținută sub control?

Durerile de cap sunt probleme comune, pe care cu toții le întâlnim zilnic, însă anumite episoade sunt mai intense. Este impor...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei84,15 lei
Adaugă în coș