Sănătatea mintală: cum ne putem menține echilibrul în viața de zi cu zi

Sanatatea mintala cum ne putem mentine echilibrul in viata de zi cu zi

Sănătatea mintală este un subiect actual, sensibil și de mare interes pentru noi toți. Mai mult decât oricând, ritmul alert în care se întâmplă lucrurile, stresul prin care trecem zilnic și evenimentele mondiale ne expun la un impact emoțional foarte puternic.

Totuși, sănătatea mintală nu a fost dintotdeauna o temă de interes. Faptul că preocuparea pentru ea crește constant este un pas înainte spre o viață mai împlinită. Sănătatea mintală produce efecte – pozitive sau negative – în toate aspectele vieții de zi cu zi.

Sănătatea mintală: definiție, importanță și cum o obținem

Preocupările intense pentru sănătatea mintală sunt de dată relativ recentă. Abia în ultimii ani am început să ne uităm cu mai multă atenție și curiozitate la acest aspect al vieții noastre. Informațiile și resursele despre sănătatea mintală și cum putem lucra la ea sunt astăzi la îndemâna oricui, datorită Internetului și altor mijloace de comunicare.

În ultimii ani, tot mai mulți oameni și-au făcut curaj și au împărtășit deschis problemele de sănătate mintală cu care s-au confruntat. Rezultatul a fost că a sporit conștientizarea importanței acestui subiect, precum și empatia și înțelegerea celor din jur.

Ce este sănătatea mintală?

Dar ce este sănătatea mintală, de fapt? Sănătatea mintală poate fi definită ca starea de bine emoțională, psihologică și socială a unei persoane. Putem spune despre ea că este mai mult decât o componentă a vieții. Este chiar un mod de a fi, pentru că ne ajută să facem față cu brio stresului cotidian, să fim mai productivi și să contribuim pozitiv în comunitățile din care facem parte.

Dacă vrem să aprofundăm definiția sănătății mintale, putem să o analizăm din prisma celor trei componente pe care le integrează:

  1. sănătatea emoțională, care se referă la gestionarea eficientă, controlul și mai ales exprimarea emoțiilor într-un mod deschis și echilibrat;
  2. sănătatea psihologică, care înseamnă claritate în gândire, un bun management al stresului și al presiunilor exterioare, precum și absența tulburărilor mintale de orice fel;
  3. sănătatea socială, care vizează capacitatea de a construi și de a menține relații pozitive, bazate pe respect, încredere, empatie și întrajutorare cu cei din jur, fie ei membri ai familiei, prieteni, vecini sau colegi de muncă.

Cum asiguri o stare de bine?

Toate acestea de mai sus sunt piese care alcătuiesc ceea ce numim „stare de bine”. Pentru a susține această stare, putem să integrăm în dieta noastră suplimente alimentare care contribuie la funcționarea optimă a creierului. Capsulele Neuro Formula pot deveni aliatul tău pentru un creier sănătos. Acest organ este responsabil de toate procesele din organismul nostru. Grija față de creier înseamnă grijă față de întregul nostru corp. Suplimentul alimentar Neuro Formula restabilește echilibrul mental, protejând totodată creierul de bolile neurodegenerative.

O capsulă pe zi îți va aduce un plus de limpezime mentală, o mai mare capacitate de concentrare și memorare și o îmbunătățire a vitezei de gândire. Principalul ingredient este Isopul de apă (sau Monnieri). Aceasta este o plantă folosită în medicina ayurvedică, cu beneficii dovedite pentru creier. În plus, acest supliment conține Dimetilaminoetanol, un compus organic produs natural în creierul uman, vitamina B12 și vitamina C. În plus, este vegan, fără gluten, putând fi consumat de către oricine.

Sănătatea mintală mai înseamnă și sentimentul de mulțumire interioară – adică de împlinire. Aceasta derivă din atingerea obiectivelor personale și profesionale, precum și din sentimentul de apartenență și conectare cu cei din jur.

De ce este importantă sănătatea mintală?

Un creier sănătos sau o minte sănătoasă înseamnă reziliență, fericire, autonomie și satisfacții zilnice, și acestea sunt doar câteva exemple. O minte sănătoasă, liniștită, înseamnă o mai bună calitate a vieții, în toate aspectele ei.

Sănătatea mintală este cea care ne permite să ne atingem potențialul în ceea ce privește productivitatea și eficiența cu care ne îndeplinim sarcinile zilnice. Astfel, vom dezvolta relații mai solide și legături mai profunde cu cei din jur. Acestea sunt esențiale pentru menținerea echilibrului în fața provocărilor cotidiene. De altfel, sănătatea mintală înseamnă adaptabilitate la schimbările vieții și o mai mare capacitate de a ne bucura de toate lucrurile frumoase, oricât de mărunte ar fi ele. Recunoștința, în general, este un indicator al sănătății mintale.

Este perfect normal să avem momente de stres, tristețe sau anxietate, dar este important să cerem ajutor atunci când aceste sentimente devin copleșitoare sau ne afectează capacitatea de a funcționa în viața de zi cu zi. De fapt, o persoană sănătoasă mintal are curajul și abilitatea de a cere ajutor din partea celorlalți atunci când are nevoie și capacitatea de a-și exprima clar această nevoie, respectiv emoțiile atașate ei.

Despre sănătatea mintală: echilibrul emoțional în viața de zi cu zi

Sănătatea mintală poate fi influențată de factori genetici, biologici, de mediu și sociali. Din acest motiv, abordarea ei nu poate fi decât holistică și integrată în grija pe care o manifestăm față de noi înșine. Echilibrul emoțional în viața de zi cu zi este esențial pentru a ne menține sănătatea mintală și bunăstarea generală și se manifestă mai ales prin:

  • înțelegerea propriilor emoții și a modului în care acestea ne influențează gândurile și comportamentul;
  • capacitatea de a ne regla și de a ne gestiona sentimentele;
  • dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului – tehnicile de relaxare, precum respirația profundă sau meditația, pot ajuta la promovarea unei stări interioare de liniște și
  • calm;
  • flexibilitate și adaptabilitate în fața schimbărilor;
  • rezervarea de timp pentru activități care ne bucură: hobby-uri, relaționarea cu cei dragi etc.;
  • capacitatea de a ne exprima nevoile și preocupările într-un mod constructiv.

Menținerea echilibrului emoțional în viața de zi cu zi necesită practică și efort continuu, dar aduce și numeroase beneficii, esențiale pentru o viață împlinită. Este important nu doar să acceptăm importanța echilibrului, ci mai ales să dedicăm timp și energie pentru a-l cultiva și a ne dezvolta abilitățile necesare pentru a face față mai ușor provocărilor care vor veni.

Sănătatea mintală este întreținută de o nutriție adecvată

Progresele în cercetarea științifică au adus la lumină informații valoroase despre complexitatea și importanța sănătății mintale, precum și despre factorii care o influențează, tratamentele disponibile și în special legătura directă cu alimentația și stilul de viață.

Legătura dintre sănătatea mintală și alimentație

Există o conexiune puternică între ceea ce mâncăm și modul în care ne simțim emoțional și mental:

  1. Consumul alimentelor bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi fructele și legumele proaspete, proteine slabe (carne slabă, leguminoase, tofu), grăsimi sănătoase (avocado, nuci, semințe) și carbohidrați complecși (cereale integrale) susține funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos.
  2. Acizii grași Omega-3, pe care îi găsim mai ales în peștele gras (somon, sardine, macrou), dar și în semințele de in sau în nuci, au fost asociați cu reducerea riscului de depresie și anxietate
  3. Consumul adecvat de vitamine și minerale, precum vitamina D, complexul B, magneziu și zinc joacă de asemenea un rol esențial în menținerea sănătății mintale și în îmbunătățirea funcției cognitive. Aronia și cătina sunt fructe bogate în substanțe nutritive și antioxidanți, cum ar fi vitamina C, flavonoidele și polifenolii, putând contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate, inclusiv a sănătății mintale și emoționale. Acești antioxidanți ajută la combaterea stresului oxidativ din organism, protejând celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Datorită conținutului ridicat de vitamina C și alte substanțe nutritive, aronia și cătina pot contribui la întărirea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor. În plus, nutrienții conținuți pot influența în mod pozitiv funcționarea creierului și a sistemului nervos, contribuind astfel la o stare de bine mentală și emoțională completă.
  4. Deși nu este un nutrient în sine, hidratarea corectă poate afecta starea de spirit, nivelul de energie și funcționarea cognitivă. Consumul suficient de apă este, așadar, un alt aspect nutrițional esențial.
  5. Alcoolul și cofeina ar trebui consumate moderat, pentru că în exces, acestea ne pot destabiliza din punct de vedere psihic.

Nutriția adecvată este doar unul dintre factorii care contribuie la sănătatea noastră mintală. O abordare completă implică, de asemenea, odihna adecvată și exercițiile fizice regulate. Cu toate acestea, adoptarea unui regim alimentar sănătos rămâne un aspect-cheie în promovarea sănătății creierului și minții noastre.

Sfaturi pentru sănătatea mintală, utile atât pentru adulți, cât și pentru copii

Cum ne putem îmbunătăți sănătatea mintală? Există numeroase modalități concrete prin care putem face asta:

  • Menținerea unui echilibru între viața personală și profesională. Este important să avem o rutină echilibrată, care să includă timp pentru muncă, odihnă, distracție și relații sociale. Timpul liber și activitățile recreative sunt la fel de importante ca și munca, atunci când vine vorba de sănătatea psihică.
  • Activitatea fizică regulată. Aceasta contribuie la eliberarea stresului din organism și la îmbunătățirea stării de spirit și a nivelului de energie. Acest lucru poate fi realizat prin practicarea unor sporturi, simple plimbări în aer liber sau jocuri și diverse activități interactive, pentru copii.
  • Odihnă și somn. Odihna și somnul sunt esențiale pentru sănătatea mintală și funcționarea cognitivă optimă. Este important să ne asigurăm că atât noi, ca adulți, cât și copiii noștri, beneficiem de suficient somn și de odihna necesară pentru a ne reîncărca bateriile.
  • Activități plăcute. A face lucruri care ne aduc bucurie și satisfacție poate avea de asemenea un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Este important să îi încurajăm pe cei mici să-și urmeze pasiunile și să participe la activități recreative care îi fac să se simtă bine, însă nu trebuie să neglijăm nici nevoia noastră de a face aceste lucruri.

Sănătatea mintală a copiilor

Copiii sunt într-un proces continuu de dezvoltare emoțională, prin care învață să-și exprime și să-și regleze emoțiile. Este important să le oferim un spațiu sigur, în care să le poată explora și învăța despre ele.

Relațiile strânse cu membrii familiei, prietenii și alte persoane de încredere sunt vitale. Ele oferă sprijin emoțional și social și contribuie la dezvoltarea unei stime de sine pozitive.

Mai departe, este important să îi încurajăm pe cei mici să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor de comunicare și de colaborare cu cei din jur. Este important pentru ei să se simtă iubiți, înțeleși și susținuți. Monitorizarea comportamentului lor trebuie făcută cu multă atenție. Izolarea excesivă, schimbările bruște de dispoziție, problemele de somn sau scăderea performanței școlare pot fi semne că un copil se confruntă cu probleme de sănătate mintală și că are nevoie de sprijin suplimentar.

Astfel, sănătatea mintală a copiilor este extrem de importantă pentru dezvoltarea lor generală și pentru bunăstarea lor pe termen lung. Ajutând generatiile tinere, ne asigurăm că și societatea, în ansamblul ei, se va însănătoși treptat din punct de vedere psihologic.

Sănătatea mintală în România: o scurtă analiză și comparația cu UE

Avem nevoie de echilibru emoțional și psihologic în fiecare zi. Orice dezechilibru se va răsfrânge atât asupra vieții noastre personale, cât și asupra celei profesionale.
Sănătatea mintală în România, ca în orice alt stat, de fapt, este influențată de o serie de factori sociali, culturali și economici. Aceștia pot avea un impact semnificativ asupra problemelor de sănătate psihică existente în rândul populației.

Schimbările de atitudine și interesul crescut pentru sănătatea mintală reprezintă un pas important în direcția recunoașterii și îngrijirii noastre față de propria persoană și față de cei din jur. Un risc social major în România, însă, este lipsa prioritizării sănătății mintale la nivelul politicilor de stat. Nu există monitorizări ale acesteia, nu avem politici publice țintite, iar accesul populației la serviciile de asistență psihologică este precar.

Un alt factor de risc îl constituie abuzurile și violența în familie. Acestea pot avea un impact devastator asupra sănătății mintale a victimelor. În plus, persoanele cu probleme de această natură sunt frecvent stigmatizate, ceea ce face ca oamenii să fie descurajați în a căuta ajutor și tratament. Suferința și izolarea socială a persoanelor afectate ajung astfel să se amplifice.

Costurile sanătății mintale

Costurile economice ale tulburărilor mintale netratate în România sunt semnificative. Ele reprezintă o parte substanțială din PIB-ul țării. Din păcate, nici la nivelul Uniunii Europene statisticile nu sunt mai încurajatoare, estimările fiind că aceste costuri ar fi peste 4% din PIB-ul UE. Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), incidența anxietății și depresiei a crescut cu 25% la nivel global în 2020, ca urmare a pandemiei. Drept consecință, Comisia Europeană a raportat faptul că oamenii simt o intensificare a sentimentului de singurătate.

Anxietatea și depresia rămân cele mai frecvente probleme de sănătate mintală la nivelul Uniunii Europene. Pe locul 2 se situează tulburările legate de consumul de alcool și droguri. Asta subliniază, încă o dată, nevoia de educație și dezvoltare în acest sens.

Sănătatea mintală continuă așadar să fie o preocupare majoră în UE, deci și în România. Statele membre și instituțiile europene vor continua să lucreze împreună, pentru a îmbunătăți promovarea și gestionarea ei în următorii ani.

Concluzii

În concluzie, un stil de viață sănătos și echilibrat înseamnă o calitate mai bună a vieții. Asta va conduce la o sănătate mintală optimă. Corpul și mintea nu pot fi disociate, ci vor fi mereu într-o strânsă legătură. Psihicul, ca și fizicul, are nevoie de îngrijire permanentă și de atenție constantă.

Obiceiurile mici pot produce schimbări mari. Prin ele, ne vom îmbunătăți sănătatea mintală. Viețile noastre vor fi mai echilibrate, mai armonioase și cu mai multe bucurii.

Referințe medicale:

  1. Good mental health – https://www.healthdirect.gov.au/good-mental-health
  2. Food, drink and mental health – https://www.healthdirect.gov.au/food-drink-and-mental-health
  3. What is mental health? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/154543

Sursă foto cover: imagine de Andrea Piacquadio, pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Acneea chistică – din ce cauze apare și ce metode de prevenire sau ameliorare există?

Acneea chistică este atât o afecțiune dermatologică, cât și o problemă estetică. Această formă severă de acnee, în cad...
Blog

Scleroză multiplă – speranța de viață, cauze și simptome

Câte lucruri ai auzit până acum despre scleroza multiplă? Aceasta este o afecțiune destul de complexă, iar multe lucruri ră...
Blog

Lipsa de fier și simptomele care îți pot afecta viața de zi cu zi: ce alimente poți să consumi pentru a preveni efectele nedorite ale carenței de fier?

  Aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume nu consumă suficient fier în dieta lor. În timp ce corpul n...
Blog

Bronșita – cauze, tipuri, simptome și importanța prevenției prin remedii naturiste

Cu siguranță ai auzit până acum de această afecțiune, dar știi ce înseamnă bronșita? Ea reprezintă una dintre cele mai ...
Neuro Formula – 60 capsule

Neuro Formula – 60 capsule

89 lei80,10 lei
Adaugă în coș