Rotavirusul: tot ce ai nevoie să știi despre această infecție intestinală

Rotavirusul este un virus extrem de contagios, care provoacă gastroenterită acută, mai ales la sugari și copii mici. Afecțiunea se manifestă în special prin diaree severă, vărsături, febră și dureri abdominale. Deși poate fi o experiență neplăcută, rotavirusul este, de obicei, o boală autolimitată, cu care organismul se poate lupta singur, dacă este sănătos. În plus, infecția conferă imunitate pe termen lung.
Descoperă mai multe informații despre rotavirus: ce este, cum se manifestă, semne și simptome. Află răspunsul la întrebări precum „Cât timp este contagios rotavirusul?”, „Până la ce vârstă se face rotavirusul?” sau „Cum ar trebui acționat?” și fii informat.
Rotavirusul: simptome, cauze și prevenire
Rotavirusul este un virus comun, ce afectează în special copiii mici și sugarii. Reprezintă una dintre cauzele principale ale gastroenteritei acute la nivel mondial. Studiile arată că rotavirusul este responsabil pentru aproximativ 450.000 de decese în rândul copiilor sub 5 ani anual, în special în țările în curs de dezvoltare.
În continuare, vom analiza ce este rotavirusul și simptomele sale comune. Este important să cunoști și măsurile de prevenire pentru a proteja micuțul de infecții viitoare.
Ce este rotavirusul și cum se transmite?
Rotavirusul aparține familiei Reoviridae. Diareea severă la sugari și copii mici are drept cauză, de foarte multe ori, infecția cu acest virus. Tot el stă la baza a milioane de cazuri anuale de gastroenterită, la nivel global.
Are o structură complexă și este foarte rezistent în mediul extern. Este alcătuit dintr-o capsidă proteică, ce înconjoară materialul genetic viral (ARN). Această capsidă îi conferă virusului o formă caracteristică, asemănătoare unei roți, de unde și numele său.
Structura sa robustă îi permite să supraviețuiască perioade îndelungate în mediul extern, pe suprafețe și în apă, ceea ce facilitează transmiterea.
De unde se ia rotavirusul?
Rotavirusul este contagios și se transmite cel mai frecvent pe cale fecal-orală. Aceasta înseamnă că pătrunde în organism prin gură, după ce mâinile, alimentele sau obiectele contaminate cu fecale ale unei persoane infectate sunt aduse la gură.
- Atunci când o persoană infectată strănută sau tușește, virusul poate ajunge pe mâini, pe obiecte sau în aer. Dacă o persoană sănătoasă atinge aceste suprafețe contaminate și apoi își duce mâinile la gură, există riscul de infectare.
- Dacă alimentele sau apa sunt contaminate cu fecale infectate, consumul lor poate duce la infecție.
- Jucăriile, obiectele de uz comun, suprafețele din toalete sau din zonele de schimbare a scutecelor pot fi contaminate cu virusul. Atunci când un copil sănătos atinge aceste suprafețe și apoi își duce mâinile la gură, riscul de infecție crește.
Copiii din colectivități precum grădinițele și creșele petrec mult timp împreună, jucându-se cu aceleași obiecte. Acest contact apropiat facilitează transmiterea virusului de la un copil la altul. În plus, cei mici nu au întotdeauna o educație perfectă în materie de igienă și pot duce greșit mâinile contaminate la gură. De asemenea, în creșe și grădinițe se schimbă frecvent scutece, iar dacă nu se respectă măsurile de igienă, riscul de contaminare este crescut.
Cum poți sprijini imunitatea copilului tău împotriva infecțiilor virale?
Având în vedere rezistența deosebită a rotavirusului în mediul extern și ușurința cu care se transmite, protejarea copiilor împotriva infecțiilor devine o prioritate pentru părinți. Pe lângă măsurile de igienă riguroase, susținerea imunității naturale a copiilor joacă un rol esențial în reducerea riscului de infecții. În acest context, Premium Aronia Super Junior, un supliment natural avansat, este special formulat pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea sănătoasă a juniorilor. Bogat în nutrienți esențiali, acest produs contribuie la întărirea sistemului imunitar. Un sistem imunitar puternic poate face diferența în prevenirea complicațiilor severe asociate infecțiilor virale.
Formula avansată a acestui supliment reprezintă un sprijin valoros pentru sănătatea generală a celor mici. Este foarte utilă în colectivități, precum grădinițele și creșele. Aici, riscul de contaminare este mai mare din cauza contactului constant între copii.
În combinație cu igiena corectă și o alimentație echilibrată, Premium Aronia Super Junior este un aliat de nădejde pentru copiii între 4 și 18 ani. Alege acum să-i oferi suportul de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă și plină de energie!
Rotavirusul: cauze și măsuri de prevenire
Acest virus, rotavirus, se transmite de la o persoană la alta, după cum spuneam, prin contact direct cu fecalele infectate, cu obiecte contaminate sau prin picături respiratorii.
Caracterul extrem de contagios derivă din structura sa rezistenta și această transmitere fecal-orală. De aceea, acolo unde igiena poate fi mai dificil de menținut, riscul de răspândire este foarte mare.
Perioada de incubație a rotavirusului – sau „cât durează rotavirusul?”
De la momentul infectării cu virusul până la apariția primelor simptome trec, de obicei, între 1 și 3 zile. Așadar, o persoană infectată cu rotavirus poate fi contagioasă cu câteva zile înainte de apariția simptomelor, ceea ce face dificilă prevenirea răspândirii virusului. Din cauza acestei perioade de incubație, devine dificil să identificăm exact momentul și locul în care s-a produs infecția.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a rotavirusului, după igiena riguroasă, este vaccinarea. Vaccinul antirotavirus este sigur și eficient în prevenirea infecției și a complicațiilor asociate acesteia.
Simptomele rotavirusului la adulți
În ceea ce privește rotavirusul la adulți, simptomele care apar, după cum spuneam, în primele 48-72 de ore de la infectare, pot include:
- diaree apoasă, uneori sângeroasă;
- vărsături;
- febră;
- dureri abdominale;
- pierderea apetitului;
- deshidratare (în cazurile severe).
Deși rotavirusul este adesea asociat cu boli severe la sugari și copii mici, și adulții pot să îl contracteze. Simptomele sunt, în general, mai ușoare și de scurtă durată, însă nu ar trebui neglijate.
Rotavirusul la copii: simptome și manifestări specifice
Cei mici sunt și cei mai vulnerabili, întrucât igiena temeinică este mai dificilă în cazul lor. Tocmai în această perioadă încep să fie educați în materie de igienă și sănătate, iar mediile pe care le frecventează sunt mai dificil de controlat.
Simptomele rotavirusului la copii: debutul infecției și evoluția acesteia
De recunoașterea simptomelor depinde gestionarea adecvată a acestei infecții virale, așa încât ai grijă să le cunoști și fii atent la ele.
Boala începe brusc, fără semnale anterioare, și se manifestă prin:
- febră;
- vărsături;
- diaree apoasă;
- dureri abdominale;
- oboseală și iritabilitate;
- scăderea poftei de mâncare.
De ce este rotavirusul la copii atât de periculos?
Cel mai mare pericol al rotavirusului este deshidratarea. Diareea și vărsăturile severe pot duce rapid la pierderea unei cantități semnificative de apă și electroliți din organism. Deshidratarea poate avea consecințe grave, inclusiv insuficiență renală și chiar șoc.
Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la deshidratare, din cauza raportului mai mare dintre suprafața corpului și greutate, precum și a rezervelor mai mici de apă în organism.
Trebuie să contactezi medicul imediat, dacă cel mic prezintă următoarele simptome:
- semne de deshidratare (ochi înfundați, fontanelă deprimată, gura uscată, micșorarea frecvenței urinării);
- febră persistentă;
- vărsături severe și prelungite;
- sânge în scaun;
- dureri abdominale intense.
În cazul rotavirusului, simptomele la copii și bebeluși sunt așadar similare cu cele prezente în cazul adulților, dar prezintă un risc mai mare în cazul lor.
Intervenția promptă este esențială pentru a preveni complicațiile și a grăbi vindecarea.
Infecția cu rotavirus la copii: efecte asupra sistemului digestiv
Rotavirusul afectează în principal tractul gastrointestinal, provocând ceea ce numim gastroenterită. Este o afecțiune comună, ce provoacă inflamația mucoasei tractului gastrointestinal, afectând atât stomacul, cât și intestinul subțire.
Când rotavirusul pătrunde în organism, se multiplică în celulele intestinale, provocând o inflamație intensă. Această inflamație duce la diaree și vărsături și poate afecta capacitatea intestinului de a absorbi nutrienții din alimente.
Diareea și vărsăturile duc la pierderi semnificative de apă și săruri minerale esențiale, cum ar fi sodiul și potasiul. Așa apare deshidratarea: o complicație gravă, în special la copii mici, și care le poate pune viața în pericol.
Regim pentru rotavirus la copii: recomandări pentru o alimentație sănătoasă
În timpul episodului de rotavirus, este important să oferi copilului lichide în cantități suficiente pentru a înlocui fluidele pierdute și a preveni deshidratarea. Odată ce vărsăturile se opresc, se pot introduce treptat alimente ușor digerabile, precum:
- orez;
- morcovi;
- banane;
- mere coapte;
- iaurt simplu.
Oferă copilului mese frecvente, dar în porții mici. Exclude din alimentație alimentele grase, picante, băuturile gazoase, sucurile acidulate și alimentele fibroase. În plus, ai grijă să reintroduci alimentele noi în dietă treptat. Se recomandă, în plus, evitarea unor alimente ce irită stomacul: sucuri acidulate, alimente condimentate, sau care sunt greu de digerat (alimente grase ori legume crude).
Rotavirusul: de la transmitere, la diagnostic
Cum se ia rotavirusul este foarte important de știut pentru părinți și alți îngrijitori ai celor mici. Întrucât un tratament specific nu există, prevenirea este cea mai importantă.
Diagnosticul rotavirusului se pune pe baza simptomelor clinice și a unui test rapid pentru antigenul rotavirus în fecale. Medicul va solicita o probă de scaun pentru a fi examinată în laborator.
Există două metode principale de diagnostic:
- Testul antigen. Este o metodă rapidă, care detectează direct proteinele specifice virusului rotavirus prezente în scaun. Rezultatul este de obicei disponibil în câteva minute, cel mult o oră.
- Testul PCR (reacția în lanț a polimerazei). Această metodă este mai sensibilă și detectează materialul genetic al virusului. Este mai precisă decât testul antigen, dar rezultatul poate dura câteva ore până la câteva zile.
Și în cazul rotavirusului la bebeluși sau copii mici, diagnosticarea se face în principal, tot prin analiza probelor de scaun. Un diagnostic rapid permite inițierea tratamentului potrivit și o vindecare mai rapidă.
Tratament
Nu există un tratament specific antiviral pentru rotavirus. Acesta se concentrează pe ameliorarea simptomelor și prevenirea deshidratării și poate include:
- rehidratare orală cu soluții electrolitice;
- alimente ușor digerabile;
- medicamente pentru reducerea febrei (paracetamol).
Consultă imediat medicul dacă suspectezi o infecție cu rotavirus. Intervenția promptă este cea mai ușoară cale spre o vindecare ușoară.
Rotavirusul în sarcină: există pericole suplimentare?
În general, infecția cu rotavirus în timpul sarcinii nu reprezintă un risc direct pentru făt. Virusul afectează în principal tractul gastrointestinal și nu traversează placenta, pentru a ajunge la făt.
Cum se manifestă rotavirusul în sarcină?
Cu toate acestea, simptomele rotavirusului pot fi mai inconfortabile pentru femeile însărcinate:
- diareea și vărsăturile severe pot duce la deshidratare, ceea ce poate afecta atât mama, cât și fătul;
- simptomele gastrointestinale pot agrava disconfortul tipic sarcinii;
- în unele cazuri, diareea severă și deshidratarea pot provoca contracții uterine premature, dar acest lucru este mai puțin frecvent.
Ia măsuri preventive, precum:
- spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu persoane infectate și consumul de alimente și apă curate;
- bea multe lichide;
- consuma alimente sănătoase și ușor de digerat.
Dacă prezinți simptome de rotavirus în timpul sarcinii, consultă imediat medicul, pentru a primi sfaturi personalizate și pentru a evalua dacă este necesar un tratament specific. Evită să iei medicamente fără să te consulți cu medicul, deoarece unele medicamente pot fi dăunătoare pentru făt.
Infecția cu rotavirus nu este, așadar, o problemă majoră de sănătate. Este important însă să îi cunoști simptomele și mai ales cauzele, pentru a lua din timp măsurile de prevenire și a evita o astfel de situație. În caz de contaminare, hidratarea corespunzătoare și alimentația corectă sunt primele lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta organismul să se refacă. Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur, în primul rând printr-o igienă adecvată. Dacă simptomele se agravează, adresează-te cât mai curând medicului.
Referințe:
- https://www.cdc.gov/rotavirus/about/index.html
- https://www.webmd.com/children/what-is-rotavirus
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rotavirus/symptoms-causes/syc-20351300
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8275-rotavirus
- https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/common-viral-infections-in-infants-and-children/rotavirus-infection
- https://www.who.int/westernpacific/health-topics/rotavirus-infections
Sursă foto: Shutterstock.com