Reumatism: simptome si tratamente naturiste

reumatism scaled

Termenul generic de reumatism este utilizat pentru afecțiunile care determină durere cronică, rigiditate și inflamatie în mușchi și articulații. Cu alte cuvinte, sub această denumire sunt incluse toate simptomele generate de deteriorarea treptată a cartilajului articular.

Această denumire este mereu însoțită de o completare, specifică zonei în care este localizată durerea și alte simptome prezentate (reumatism inflamator, reumatism degenerativ etc.).

Este importantă diagnosticarea din timp, deoarece identificarea rapidă și tratarea adecvată a afecțiunilor reumatice pot încetini evoluția bolii sau chiar remisia temporară a simptomelor.

Simptome comune ale afecțiunilor reumatice

Unul dintre cele mai comune simptome ale afecțiunilor reumatice este durerea articulară. Aceasta poate fi persistentă sau intermitentă și poate fi localizată în funcție de tipul și stadiul bolii. 

 reumatism

Sursa: Freepik.com

De asemenea, durerea poate fi potențată de activitățile fizice sau poate fi mai severă dimineata, înainte de a fi utilizată articulația afectată.

Alte simptome comune ale afecțiunilor reumatice includ:

  • Rigiditatea articulară – poate fi mai pronunțată după perioade de inactivitate sau de repaus;
  • Inflamația –  care poate determina umflarea și roșeața articulațiilor afectate;
  • Mișcări dificile și pierderea flexibilității (chiar și în cele mai simple gesturi);
  • Nivel înalt de oboseală și pierderea energiei;
  • Leziuni la nivelul țesutului cutanat.

În plus, persoanele cu afecțiuni reumatice pot experimenta o varietate de simptome generale, cum ar fi oboseala, febra și pierderea poftei de mancare. Aceste simptome pot fi cauzate de inflamația sistemică și de stresul emoțional și fizic asociat cu gestionarea bolii.

La debut, simptomele sunt reprezentate de dureri ocazionale, de intensitate redusă, apărute fie la schimbarea vremii sau după un efort fizic intens. De reținut că ignorarea acestor simptome determină agravarea lor, ele devenind insuportabile și afectând activitățile cotidiene.

Diagnosticarea afecțiunilor reumatice 

Primul pas în diagnosticarea unei afecțiuni reumatice este vizita la medicul specialist. Acesta va începe prin a analiza simptomele și istoricul medical al pacientului, ulterior fiind necesar un examen fizic detaliat pentru a căuta semne ale unei afecțiuni reumatice.

De asemenea, poate fi necesară efectuarea unor radiografii sau alte imagini în vederea evaluării stării articulațiilor și a altor țesuturi.

Pe lângă examenul fizic și testele imagistice, medicul specialist poate solicita realizarea unor teste de sânge, pentru a identifica markeri care indică anumite boli reumatice.

Reumatism: Tratarea și ameliorarea simptomelor 

Ținând cont de simptome și de complexitatea bolii, medicul specialist stabilește planul de tratament. În general, tratamentul vizează:

  • Minimizarea durerilor și detensionarea mușchilor;
  • Reducerea intensității și frecvenței episoadelor de dureri articulare;
  • Încetinirea deteriorării cartilajului articular etc.

Tratarea simptomelor reumatismului implică un proces complex și poate să includă: 

  • Tratament medicamentos intern (antiinflamatoare, analgezice etc.);
  • Tratament medicamentos extern (unguente, geluri);
  • Terapii alternative (balneoterapia, termoterapia, fizioterapia etc.);
  • Schimbări în alimentație, suplimente alimentare, activitate fizică – adoptarea unui stil de viață sănătos.

Tratamentul afecțiunilor reumatice se concentrează pe managementul și calmarea durerii, indiferent de tipul de boală. Durerea poate fi gestionată prin mai multe metode, inclusiv prin administrarea de analgezice sau calmante care diminuează și inflamația.

Sursa: Freepik.com

Terapiile alternative pentru tratarea afecțiunilor reumatice sunt o opțiune pentru cei care doresc să evite sau să reducă utilizarea de medicamente convenționale. Aceste terapii pot fi folosite singure sau în combinație cu tratamentele medicale tradiționale.

Fizioterapia este frecvent utilizată ca parte a planului general de tratament pentru pacienții cu reumatism. Scopul fizioterapiei este de a ajuta la recuperarea fizică și de a reduce durerea și inflamația. 

Terapeuții utilizează tehnici precum masajul, terapia prin exerciții și terapia prin căldură sau frig pentru a ajuta la recuperarea corpului.

Rolul alimentației în gestionarea simptomelor afecțiunilor reumatice

În general, o dietă echilibrată și sănătoasă este recomandată pentru pacienții cu afecțiuni reumatice. Aceasta ar trebui să includă alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele colorate, nuci și semințe etc. 

Consumul de Omega 3 este un aspect important în alimentația persoanelor cu afecțiuni reumatice. Acizii Grași Omega 3 sunt cunoscuți pentru efectul lor antiinflamator și pentru beneficiile asupra sănătății articulațiilor. 

Studiile arată că Omega 3 diminuează inflamația din articulații, minimizând și durerile asociate. Pentru oase puternice și articulații sănătoase, se recomandă includerea capsulelor cu Omega 3 în dieta zilnică.

suplimente

Sucurile naturale pot fi un ajutor important în tratarea afecțiunilor, deoarece acestea conțin nutrienți esențiali pentru sănătate. Pentru sănătatea articulațiilor și a oaselor se recomandă consumul de:

  • suc de afine siberiene – Acesta diminuează durerea și inflamațiile articulare, ameliorând simptomele acestei afecțiuni. Acest suc conține de 13 ori mai mulți antioxidanți decât afinele normale.
  • suc de coacaze negre – Bogat în minerale, acest suc natural menține sănătatea oaselor. Alături de minerale ies în evidență și vitaminele din suc, care păstrează oasele puternice și rezistente chiar și la vârste înaintate.
  • suc de merisoare – Având proprietăți antiinflamatoare, este adesea recomandat persoanelor care suferă de reumatism pentru ameliorarea durerilor cauzate de această afecțiune.

Concluzii

Afecțiunile reumatice pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Acestea provoacă durere, rigiditate si mobilitate limitată, ceea ce conduce la o reducere a activităților zilnice și a funcțiilor psihosociale. Cu toate acestea, există multe opțiuni de tratament, de la medicamente până la terapii alternative și modificări ale stilului de viață. 

Este esențială discuția cu medicul specialist despre cel mai bun plan de tratament în funcție de simptomele și nevoile individuale ale pacientului.

În plus, adăugarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, cum ar fi consumul de alimente bogate în omega 3 și sucuri naturale cu proprietăți antiinflamatorii contribuie la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

 

Aronia Charlottenburg pune la dispoziție o gamă variată de sucuri medicinale și nutritive, ce oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Descoperă mai multe produse 100% BIO pe www.aronia-charlottenburg.ro! Ai grijă de sănătatea ta!

Blog

Ultimele articole

Blog

Răceala: cauze, simptome și tratament. Care sunt cele mai eficiente remedii?

Răceala este o problemă de sănătate des întâlnită, ce poate apărea chiar și de mai multe ori pe sezon la aceeași persoan...
Blog

Psyllium – informaţii esenţiale şi beneficii remarcabile pentru sănătatea organismului

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătatea și bunăstarea individuală, plantele medicinale au un rol esenţial. U...
Blog

Păpădie – informaţii esențiale despre beneficii, proprietăţi şi moduri de consum

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Aceasta are o istorie înde...
Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...