Reglarea metabolismului – aspecte esențiale pentru o stare de bine și un organism ce funcționează în mod optim
Desfășurarea proceselor fiziologice din interiorul organismului nostru depinde de o multitudine de elemente. Printre acestea, se regăsește și metabolismul. În acest caz, este vorba despre un cumul de procese care au loc în mod normal. Fără metabolism, corpul nostru ar fi lipsit de energie, obosit și bolnav.
Astfel, se poate spune că metabolismul stă la baza unei funcționări optime a tuturor mecanismelor benefice din organism. În cele ce urmează, vom descoperi mai multe detalii despre acest element important, dar și cum trebuie îngrijit corect.
La ce se referă sintagma de „reglare a metabolismului”?
Reglarea metabolică este un termen folosit pentru a descrie procesul prin care căile metabolice sunt reglate la animale și oameni. Este vorba atât despre căile anabolice sau biosintetice, cât și despre cele catabolice. Organismele vii au nevoie să genereze energie în mod continuu pentru a menține procesele și funcțiile celulare. Capacitatea de a oxida substraturile (adică resursele) pentru a menține nevoile de energie (homeostazia energetică) este esențială pentru supraviețuirea organismului.
La mamifere, se menține un nivel aproape constant de glucoză din sânge (homeostazia glucozei). Acest lucru este important pentru a furniza combustibil pentru producerea de energie de către creier și alte țesuturi. Prin urmare, menținerea homeostaziei energetice și a homeostaziei glucozei sunt esențiale pentru funcționarea și supraviețuirea organismului în timpul hrănirii. Același lucru este valabil și în perioadele de post (datorită consumului intermitent de combustibili dietetici).
Insulina și glucagonul produc efecte opuse asupra proceselor metabolice, iar homeostazia calorică depinde de acești doi hormoni.
Prin modularea fluxului pe diferite căi metabolice, organismul este capabil să mențină atât homeostazia energetică, cât și pe cea a glucozei. Totuși, procesele presupun utilizarea combustibililor disponibili fie din sursele alimentare, fie din depozitele interne de țesut.
Tiroida – un organ fără de care nu există echilibru metabolic
Un alt element cheie pentru reglarea metabolismului este glanda tiroidă. Aceasta este responsabilă de producția hormonilor tiroidieni, adică triiodotironină (T3) și tiroxină (T4). Ambii hormoni sunt precursori ai tirozinei și sunt extrem de importanți pentru metabolism. Printre funcțiile pe care le îndeplinesc se numără: utilizarea resurselor energetice, dezvoltarea creierului, controlul frecvenței cardiace și altele. Lista este lungă, însă, practic, tiroida influențează semnificativ buna funcționare a organismului.
De aceea, este important să avem grijă de această glandă. O formulă foarte utilă în acest sens este Premium Thyroid, obținută din multiple surse naturale. Cele 60 de capsule din fiecare flacon au proporțiile perfecte de L-tirozină, L-selenometionină, Zinc, Potasiu, Acid folic și altele, ajutând organismul să funcționeze în mod optim. Pentru un aport suficient, este recomandat să luăm 2 comprimate pe zi, un flacon fiind suficient pentru o lună întreagă.
Cele 8 ingrediente din compoziție ajută, mai întâi de toate, la controlul afecțiunilor tiroidiene. Prin aceasta, ele sunt implicate și în echilibrarea metabolismului, furnizarea de suficientă energie, dar și în obținerea stării de bine. Nu în ultimul rând, suplimentele sunt foarte utile și pentru ameliorarea simptomelor de depresie, de oboseală și pentru controlul greutății.
De ce este atât de importantă reglarea metabolismului pentru corp?
Metabolismul nostru nu se oprește niciodată, nici măcar atunci când corpul este în repaus. Acesta furnizează în mod constant energie pentru funcțiile de bază ale organismului, inclusiv:
- Respiraţie;
- Circulația sângelui;
- Digerarea și prelucrarea alimentelor;
- Creșterea și repararea celulelor;
- Gestionarea nivelului hormonal;
- Reglarea temperaturii corpului.
Ce este rata metabolismului bazal?
Termenul se referă la numărul minim de calorii de care corpul are nevoie pentru a funcționa în timpul odihnei. Valoarea diferă de la persoană la persoană. Procesul acesta este responsabil de producția a 60% până la 70% din energia pe care o folosește corpul tău. Pierderea bruscă și rapidă în greutate și reducerea drastică a caloriilor afectează metabolismul bazal. De aceea, pierderea în greutate nu este un procedeu rapid și constant, putând avea intervale de timp de stagnare.
Cum folosește organismul restul energiei rămase?
Corpul nostru funcționează pe baza unor principii biologice foarte „smart”. Acesta folosește aproximativ o zecime din energie pentru a procesa alimentele în „combustibil”. Energia rămasă este utilizată pentru a alimenta mișcarea fizică.
Cum afectează metabolismul greutatea corporală?
Mulți oameni dau vina pe problemele metabolice atunci când se află la dietă ori se luptă cu kilogramele în plus. Totuși, metabolismul nostru se reglează în mod natural pentru a satisface nevoile corpului. În puține cazuri se datorează creșterii sau scăderii în greutate. În general, oricine arde mai multe calorii decât consumă va pierde în greutate.
Care este diferența dintre un metabolism rapid și unul lent?
Persoanele cu metabolism normal sau bazal rapid ard multe calorii chiar și în timpul repausului. Dacă avem un metabolism lent, corpul nostru va avea nevoie de mai puține calorii pentru a-l menține.
Un metabolism rapid nu duce neapărat la slăbire. De fapt, studiile arată că persoanele supraponderale sau cu obezitate au în majoritatea cazurilor metabolism rapid. Din cauza greutății, organismul lor are nevoie de mai multă energie pentru a efectua funcțiile de bază.
Care sunt factorii cheie ce influențează reglarea metabolismului?
În general, tulburările de tip endocrin pot influența semnificativ reglarea metabolismului. Printre cele mai comune maladii endocrinologice care afectează metabolismul se numără sindromul Cushing și hipotiroidismul.
Metabolismul poate provoca și alte probleme de sănătate ale tuturor sistemelor din organism. Oricine consumă mai multe calorii decât arde se va îngrășa. Acest lucru conduce în timp la obezitate și alte probleme asociate, cum ar fi diabetul și sindromul metabolic.
Ce sunt tulburările metabolice?
Patologiile de acest fel sunt afecțiuni care afectează modul în care organismul procesează anumite substanțe nutritive sau enzime. De regulă, moștenim tulburările metabolice de la părinți. Cu toate acestea, cantitatea de mâncare consumată ori nivelul activității fizice nu influențează apariția bolilor metabolice.
Lista tulburărilor de natură metabolică moștenite pe cale ereditară cuprinde:
- Boala Gaucher;
- Hemocromatoza;
- Leucinoza (sau Boala urinii cu miros de sirop de arțar);
- Boli mitocondriale,
- Boala Tay-Sachs (boală neurologică ereditară, dar extrem de rară);
- Boala Wilson (tot foarte rară, ce afectează ficatul).
Ce alți factori afectează metabolismul sau rata metabolică?
Există o multitudine de factori ce pot afecta modul în care funcționează metabolismul nostru. Dintre aceștia putem aminti:
- Masa musculară: Este nevoie de mai multă energie (și implicit, calorii) pentru a construi și a menține masa musculară decât țesutul adipos. Persoanele cu mai multă masă musculară au un metabolism mai rapid, care arde mai multe calorii.
- Vârsta: Masa musculară se atrofiază și scade în volum odată cu procesul de îmbătrânire. Astfel, și metabolismul încetinește.
- Sex: Bărbații tind să aibă un metabolism mai rapid decât femeile. Au mai multă masă musculară, oase mai mari și mai puțină grăsime corporală.
- Genele: Genetica pe care o moștenim de la părinții noștri influențează dimensiunea mușchilor și capacitatea de a construi masa musculară.
- Activitate fizică: Mersul pe jos, alergatul ușor (sau joggingul), sporturile și exercițiile fizice determină organismul să ardă mai multe calorii.
Recomandări de activități și regim pentru reglarea metabolismului
După cum am menționat deja, metabolismul este o parte foarte importantă a organismului nostru. Pentru a fi siguri că ne simțim mereu bine, trebuie să ne îngrijim de acesta, ținând cont de câteva aspecte:
- Mese regulate: mesele la ore fixe ajută la menținerea echilibrului metabolic. Acesta e considerat primul pas pentru o creștere a ratei metabolice.
- Aport caloric suficient: consumul de mese sărace în nutrienți determină încetinirea metabolismului pentru a economisi energie.
- Antrenamente de forță: culturismul ajută la dezvoltarea mușchilor. Masa musculară are o rată metabolică mai mare în comparație cu grăsimea, adică întreținerea mușchilor necesită mai multe resurse energetice. Totuși, este important de reținut că musculatura scade odată cu vârsta. Antrenamentul regulat de forță va crește masa musculară și, astfel, metabolismul se va accelera.
- Hidratare corespunzătoare: menținerea echilibrului hidric al organismului este foarte importantă pentru funcționarea corectă a funcțiilor de bază și prevenirea încetinirii ratei metabolice. De asemenea, consumul unor cantități suficiente de apă poate ajuta la pierderea în greutate.
- Controlul nivelului de stres: Stresul afectează nivelul hormonilor și poate induce producția de cortizol într-o cantitate mai mare decât în mod normal. Cortizolul este un hormon ce reglează apetitul. Conform studiilor, producția de cortizol în cantități excesive poate duce la creșterea în greutate și, implicit, la creșterea ratei metabolice.
- Odihnă: Respectarea necesarului de somn ajută la menținerea echilibrului hormonal. În acest fel, nu vom mai simți nevoia să mâncăm cantități mari de alimente. Necesarul de ore de somn diferă de la un individ la altul. Cu toate acestea, studiile arată că adulții au nevoie de cel puțin 7 până la 8 ore de somn zilnic.
Astfel, se poate spune că rata metabolică diferă de la o persoană la alta, precum și în funcție de vârstă. Totuși, renunțând la modul de viață sedentar, abordând o dietă echilibrată și având un somn regulat, ne putem îngriji metabolismul. În plus, putem găsi un ajutor de nădejde în formula Premium Thyroid. Organismul nostru va fi mai mult decât mulțumit de stilul de viață sănătos. În plus, ne va oferi starea de bine pe care o merităm!
Referințe:
- https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/19732206706
- https://books.google.ro/books?hl=ro&lr=&id=d1nu4vcml8sC&oi=fnd&pg=PR5&dq=metabolism+regulation&ots=5svYrMPC2c&sig=0fJEDq_dGqHrzl-kYT2h5dAastE&redir_esc=y#v=onepage&q=metabolism%20regulation&f=false
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1369527405000275
- https://www.cell.com/trends/endocrinology-metabolism/fulltext/S1043-2760(15)00236-2
- https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00030.2013?rfr_dat=cr_pub++0pu
- https://journals.biologists.com/jeb/article/200/2/193/7485/Regulation-Analysis-Of-Energy-Metabolism