Refacerea florei intestinale și menținerea funcționării optime a sistemului digestiv: beneficii, remedii și alimentație

REFACE~1

În intestinele corpului uman trăiesc trilioane de microbi: bacterii, fungi și alte microorganisme. Mediul în care acestea trăiesc se numește microbiom, iar echilibrul acestuia este esențial pentru o digestie optimă și o sănătate de fier. Atunci când apar dezechilibre la nivelul acestuia, este foarte important să se intervină pentru refacerea florei intestinale. Compoziția și diversitatea bacteriilor din intestin influențează digestia, absorbția nutrienților, imunitatea și chiar sănătatea mintală.

Refacerea florei intestinale și beneficiile acesteia

Procesul de refacere a florei intestinale, cunoscut și sub numele de refacere a microbiotei intestinale, implică restabilirea echilibrului bacteriilor benefice din tractul gastrointestinal. Acestea sunt esențiale, în primul rând, pentru menținerea sănătății digestive și a sistemului imunitar.

Microbiomul și microbiota sunt două noțiuni distincte, cu semnificații specifice, dar care sunt adesea confundate. Termenul de microbiom desemnează un mediu în care există viață: de la microorganisme și genomuri, până la condiții din mediul exterior.

De cealaltă parte, microbiota reprezintă o comunitate de bacterii, virusuri, fungi și alte microorganisme prezente într-un mediu specific – spre exemplu, tractul digestiv. Microbiota intestinală influențează profund sănătatea întregului organism. O altă denumire pentru aceasta, de asemenea frecvent folosită, este cea de microfloră intestinală, iar echilibrul ei este crucial.

Funcțiile microbiotei intestinale sunt esențiale:

  • generează energie din alimentele digerate;
  • oferă protecție împotriva agenților patogeni;
  • reglează funcția imună;
  • întărește barierele biochimice din stomac și intestine.

Orice schimbare a compoziției microbiotei intestinale va afecta însăși desfășurarea acestor funcții. În consecință, refacerea ei după evenimentele ce cauzează dezechilibre majore, cum ar fi administrarea de antibiotice, este deosebit de importantă.

Beneficiile refacerii florei intestinale

O floră intestinală sănătoasă ajută, în primul rând, la descompunerea și absorbția eficientă a nutrienților. Astfel, îmbunătățirea digestiei este principalul beneficiu al refacerii florei intestinale, însă nu singurul. În plus față de acesta:

  • bacteriile benefice joacă un rol crucial în apărarea organismului împotriva infecțiilor;
  • o microbiotă echilibrată contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase;
  • există o legătură importantă între sănătatea intestinului și sănătatea mintală, microbiota influențând producția de neurotransmițători și starea de spirit.

În consecință, refacerea florei intestinale este un proces complex, dar esențial pentru organismul uman. Acesta necesită o abordare holistică, începând cu nutriția și stilul de viață și ajungând, la nevoie, până la intervențiile medicale.

Regimul pentru refacerea florei intestinale

Refacerea florei intestinale natural, fără administrarea de medicamente, se poate face prin adoptarea unui regim alimentar specific și a unor obiceiuri de viață sănătoase. Toate acestea vor favoriza creșterea și menținerea bacteriilor benefice în intestin, menținând echilibrul necesar.

Alimente pentru refacerea florei intestinale

Refacerea florei intestinale prin alimente este cea mai sigură metodă la care poți apela. Există o gamă largă de alimente recomandate în acest scop, astfel încât vei găsi cu siguranță produse pe gustul tău. Astfel, se recomandă în special consumul de:

  1. Probiotice:
  • iaurtul și kefirul sunt surse excelente de bacterii lactice vii;
  • alimentele fermentate: varza murată, kombucha, kimchi, miso.

În plus, se pot administra suplimente probiotice, mai ales după tratamentele cu antibiotice, când flora intestinală este semnificativ afectată.

  1. Prebiotice:
  • alimentele bogate în fibre, precum bananele, sparanghelul, ceapa, usturoiul, prazul și leguminoasele sunt surse excelente de prebiotice;
  • cerealele integrale (ovăz, orz, secară) hrănesc bacteriile benefice, ceea ce le face excelente pentru a fi consumate.

Capsulele Premium Probiotic – Prebiotic Vegan sunt excelente pentru sănătatea microflorei intestinale. Sunt 100% naturale, realizate din bacterii sănătoase și pot deveni aliatul tău de nădejde în lupta împotriva infecțiilor și pentru menținerea sistemului digestiv în formă optimă. Suplimentele sunt recomandate pentru asigurarea aportului optim de probiotice, în acele cazuri în care doza zilnică recomandată nu poate fi atinsă prin alimentație. Există situații în care carența este majoră și în care avem nevoie de suplimente. În plus, acestea contribuie la detoxifiere și luptă eficient împotriva altor probleme digestive: de la disbioze intestinale, infecții și constipație, până la sindromul intestinului iritabil.

  1. Alimente bogate în polifenoli:
  • fructe de pădure (afine, zmeură, mure);
  • ceai verde, pentru că este bogat în antioxidanți benefici;
  • ciocolata neagră, cu peste 70% cacao.
  1. Grăsimi sănătoase:
  • ulei de măsline extravirgin;
  • nuci, migdale și semințe de in sau chia, pentru că sunt bogate în acizi grași Omega-3.

De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor procesate și a zaharurilor rafinate. Consumul excesiv al acestora poate perturba echilibrul florei intestinale. Pe lângă o alimentație sănătoasă, este esențial să menții un stil de viață activ, să te hidratezi suficient și să dormi suficient, pentru a-i oferi organismului tot ce are nevoie pentru a se recalibra.

Flora intestinală: refacerea ei poate fi stimulată în diverse moduri

Pe lângă o alimentație bine aleasă, sunt necesare și alte obiceiuri și practici sănătoase care vor sprijini echilibrul și diversitatea microbiotei intestinale.

  • În primul rând, hidratarea este foarte importantă. Pentru a menține funcția digestivă în parametrii optimi, este necesar să bei suficientă apă, în fiecare zi.
  • În al doilea rând, nu contează doar ce mănânci, ci și cum o faci. Evită să sari peste mese și programează-le la intervale regulate, pentru a avea un ritm digestiv sănătos.
  • Foarte important este și controlul stresului. Tehnicile de relaxare precum meditația și exercițiile fizice sunt esențiale pentru a reduce impactul negativ al stresului asupra microbiomului.
  • Nu apela la antibiotice decât în cazurile cu adevărat serioase și doar la recomandarea medicului.
  • Spală-te corespunzător pe mâini înainte de a mânca sau de a prepara mâncarea, pentru a preveni introducerea de bacterii dăunătoare în sistemul digestiv.
  • Ține un jurnal alimentar și vezi care sunt alimentele care te influențează pozitiv, respectiv negativ, pentru a-ți optimiza sănătatea intestinală.
  • Asigură-te că dormi suficient. În jur de 7-9 ore de somn de calitate pe noapte, în funcție de organism, sunt esențiale pentru o bună funcționare a acestuia.

Refacerea florei intestinale după antibiotice și după diaree

Se știe despre antibiotice că pot avea efecte nedorite asupra sănătății. Afectarea florei intestinale este doar unul dintre acestea, consecințele negative răsfrângându-se și asupra digestiei. Desigur, tratamentul cu antibiotice este necesar în anumite situații și nu ar trebui să fie refuzat. Din păcate, însă, în procesul de ucidere a bacteriilor dăunătoare, sunt afectate și cele benefice.

Astfel, după ce administrarea antibioticelor s-a finalizat, este necesar să fie restabilită și flora intestinală. Una dintre metodele cele mai uzitate în acest sens este administrarea de probiotice și prebiotice. Acestea din urmă sunt substanțe cu care bacteriile se hrănesc. Astfel, administrarea lor contribuie la îmbunătățirea funcției metabolice și la restabilirea echilibrului florei intestinale, hrănind microbiota.

Există studii ce susțin efectele benefice ale probioticelor în restabilirea microbiomului intestinal, însă doza și tipul sunt foarte importante. În plus, pot exista efecte secundare, așa încât administrarea lor ar trebui să fie precedată de o discuție cu medicul, pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză.

Refacerea florei intestinale după diaree

Diareea este un simptom sau o eventuală consecință a multor probleme medicale. Există chiar și bacterii care pot cauza infecții ce se manifestă prin diaree și vomă. Una dintre principalele consecințe negative ale diareei este deshidratarea. Pe lângă aceasta, din cauză că bacteriile și alți agenți patogeni pot distruge bacteriile benefice din intestin, este afectat și echilibrul florei intestinale.

Așadar, devine necesară luarea unor măsuri pentru refacerea acesteia:
  • Rehidratarea. Soluțiile de rehidratare orală sunt esențiale pentru a înlocui lichidele și electroliții pierduți din cauza diareei. Sunt disponibile în farmacii și conțin un amestec echilibrat de săruri și zaharuri. Consumă apă și ceaiuri din plante (de exemplu, ceai de mentă sau mușețel), pentru a-ți menține hidratarea. Evită băuturile carbogazoase și pe cele care conțin cofeină.
  • Alimentație ușoară. Supa de pui sau de legume poate ajuta la hidratare și la obținerea nutrienților esențiali, fără a irita stomacul. Pentru stabilizarea tractului digestiv se recomandă în special dieta BRAT, care include banane, orez, mere rase și pâine prăjită. Toate aceste alimente sunt ușor de digerat și contribuie la stabilizarea tractului digestiv.
  • Suplimente probiotice. Desigur, și acestea pot fi de ajutor pentru a accelera procesul de refacere a florei intestinale, în special cele care conțin tulpini de Lactobacillus și Bifidobacterium. Capsulele Premium Probiotic – Prebiotic Vegan conțin atât Lactobacillus, cât și Bifidobacterium. Le poți include cu ușurință în dieta ta, pentru a scăpa de problemele digestive. Se pot utiliza pe perioada de tratament cu antibiotice, prin administrarea la 2-3 ore după administrarea antibioticului. În plus, sunt naturale și vegane, putând fi consumate de către oricine.

În final, introdu treptat alimente bogate în fibre solubile, cum ar fi fulgi de ovăz, mere (fără coajă) și legume fierte, pentru a hrăni bacteriile benefice din intestin. Oricât de intens ar fi un episod de diaree, printr-o dietă adecvată și cu ajutorul suplimentelor menționate poți accelera procesul de refacere a florei intestinale.

Refacerea florei intestinale la copii și la adulți. Care sunt diferențele?

Atât copiii, cât și adulții trebuie să consume o dietă variată și bogată în nutrienți, pentru a-și sprijini sănătatea intestinală. Cu toate acestea, procesul de refacere a florei intestinale necesită abordări adaptate vârstei și nevoilor nutriționale specifice ale acestora.

Refacerea florei intestinale la copii

Copiii pot consuma, în primul rând, iaurturi și alte produse lactate fermentate. Este esențial să fie special concepute pentru cei mici, cu tulpini bacteriene potrivite și doze adaptate vârstei.

Suplimentele probiotice pot fi folosite la copii, dar trebuie să fie alese produse formulate special pentru cei mici și utilizate în acord cu recomandările medicului pediatru.

Totodată, este important să se limiteze consumul de dulciuri, băuturi carbogazoase și alimente procesate, care pot afecta negativ flora intestinală. Nu în ultimul rând, cei mici trebuie să fie încurajați să se implice în jocuri active și să facă exerciții fizice regulate, pentru a sprijini sănătatea generală și digestivă.

Refacerea florei intestinale la adulți

Adulții pot folosi o gamă mult mai largă de suplimente probiotice, ținând cont de nevoile lor specifice. Este important, însă, să se aleagă produse de înaltă calitate și să se urmeze recomandările medicului sau farmacistului. Copiii au nevoie de un aport mai ridicat de anumite vitamine și minerale pentru creștere și dezvoltare, pe când adulții pot avea nevoi diferite, în funcție de vârstă și stil de viață. Nu în ultimul rând, copiii pot fi mai pretențioși cu privire la alimente, iar părinții trebuie să fie creativi pentru a încorpora alimente sănătoase în dieta lor. Adulții au, de obicei, mai mult control asupra alegerilor alimentare și pot urma cu mai multă ușurință o dietă echilibrată.

Microorganismele sunt vitale, fiind responsabile pentru numeroase funcții din organismul uman. În intestine, se estimează că există de 10 ori mai multe bacterii decât celule umane. Menținerea echilibrului între acestea este foarte important, pentru că în absența lui, funcțiile din organism pot avea de suferit, prin urmare suferă întregul nostru corp. O serie de factori, cum ar fi alimentația nesănătoasă, utilizarea antibioticelor, stresul și bolile intestinale pot perturba echilibrul florei intestinale, ducând la probleme digestive și alte afecțiuni. Iată de ce este important să intervenim cât mai curând, pentru a ne redobândi starea de bine, atât de necesară pentru o viață liniștită.

Referințe:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/do-antibiotics-harm-healthy-gut-bacteria#harm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325293

https://www.medicalnewstoday.com/articles/307998

https://www.healthline.com/health/antibiotics/stomach-pain-caused-by-drugs

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-174938/ultimate-flora-probiotic-oral/details

Sursă foto: shutterstock.com

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Fără poftă de mâncare – ce este inapetența, de ce apare și cum stimulăm apetitul?

Pofta scăzută de mâncare, cunoscută și sub denumirea de inapetență, este o problemă frecvent întâlnită, care poate afecta oamenii de toate vârstele. Acest fenomen se manifestă printr-o reducere a dorinței de a consuma alimente. Poate va...
Blog

Histamina – cum influențează organismul și cum facem față intoleranței

Alergia la histamină reprezintă un subiect de interes pentru mulți, mai ales dacă ne gândim la legătura sa cu sănătatea și starea de bine. Acest compus din organismul nostru este esențial în funcționarea multor procese, însă devine prob...
Blog

Coagularea sângelui – informații utile despre acest mecanism complex și vital pentru organism 

Coagularea sângelui reprezintă un proces fiziologic esenţial ce previne pierderile excesive de sânge din cauza unei leziuni. Acest fenomen complex este denumit hemostază în termeni tehnici. El presupune o serie de etape şi mecanisme biochimice...
Blog

Escherichia coli, un pericol ascuns în alimente și apă – ce este E. coli, cum se transmite și ce impact poate avea asupra sănătății?

Escherichia coli, cunoscută popular ca E. coli, este o bacterie gram-negativă care se găsește în mod natural în intestinul oamenilor și animalelor. Majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive și fac parte din flora normală a intestinul...
Premium Probiotic – Prebiotic Vegan – 60 capsule

Premium Probiotic – Prebiotic Vegan – 60 capsule

79 lei71,10 lei
Adaugă în coș