Radicali liberi – să cunoaștem acești compuși chimici care pot influența buna funcționare a organismului!

Titlu Radicali liberi sa cunoastem acesti compusi chimici care pot influenta buna functionare a organismului

Radicalii liberi au fost asociați în literatura de specialitate cu apariția mai multor boli și a procesului de îmbătrânire. Aceștia joacă un rol important în organism, cum ar fi apărarea împotriva agenților patogeni sau transmiterea semnalelor celulare. Dezechilibrul care poate avea loc între producția de radicali liberi și neutralizarea acestora de către organism poate duce la stres oxidativ. Stresul oxidativ se referă la daunele celulare produse de radicalii liberi și este asociat cu îmbătrânirea și cu diverse boli. 

Ținând cont de aceste aspecte, ne putem da seama de ce este atât de important să cunoaștem întregul proces fiziologic. Astfel, vom putea adopta obiceiuri benefice și un stil de viață sănătos. În continuare, îți vom prezenta ce sunt radicalii liberi și cum putem reduce nivelul de stres oxidativ și impactul pe care îl poate avea asupra sănătății. 

 Radicalii liberi – ce reprezintă și ce exemple trebuie să știm?

Este cunoscut faptul că radicalii liberi sunt molecule foarte instabile și reactive, pe care organismul le produce în mod natural. Aceștia apar sub forma unor produși secundari ai metabolismului normal. Radicalii liberi pot fi produși și de organism după expunerea la toxinele din mediu. În acest caz, este vorba în special despre fumul de tutun și lumina ultravioletă (UV), însă lista poate continua.

Durata de viață a radicalilor liberi se limitează la doar o secundă, dar este suficient cât să poată deteriora ADN-ul. Astfel, aceste particule sunt capabile să producă uneori mutații, crescând totodată, riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace sau cancer. Nu sunt cunoscute cazuri în care să fi existat o predispoziție pentru anumite tipuri de cancer dată de acești radicali liberi. În multe situații, gradul de expunere al cuiva la un element nociv va dicta și riscul pentru dezvoltarea unei patologii.

Antioxidanții ca soluție împotriva formării de radicali liberi

Antioxidanții pe care îi obținem din alimente au abilitatea de a neutraliza moleculele instabile și pot reduce șansele ca acestea să provoace daune. Un exemplu de produs care ne poate ajuta în acest sens este reprezentat de sucul de Aronia ecologic. Acesta este obținut din 100% fruct natural, prin presare la rece.

Sucul este cunoscut pentru conținutul bogat în luteină și catechine, compuși foarte importanți în detoxifiere. Astfel, consumând doar 100ml/zi după o masă principală, vom putea scăpa de radicalii liberi din sânge, piele, organe și țesuturi. Nu doar că putem preveni în acest fel mutațiile, dar ne va ajuta să reducem și grăsimea depusă pe organe.
Desigur, beneficiile sucului de Aronia nu se limitează doar la detoxifiere. Acesta ajută și la întărirea imunității, mai ales datorită conținutului mare de vitamina C. Aronia este benefică și în perioadele de convalescență, dar și în dezvoltarea celor mici.

Ce exemple de radicali liberi trebuie să cunoaștem?

Din punct de vedere chimic, radicalii liberi se remarcă prin faptul că au un electron lipsit de pereche. În unele cazuri, se poate constata prezența a mai mult de un electron nepereche. Se cunoaște faptul că electronii trebuie să fie perechi pentru a fi stabili. Totodată, aceste particule caută în permanență să se atașeze de alte molecule sau chiar particule, pentru a se stabiliza.

În timp ce caută perechea potrivită, radicalii liberi pot afecta diferite celule umane. Consecințele acestor leziuni microscopice sunt destul de grave și se observă în timp. Mai precis, este vorba despre accelerarea procesului de îmbătrânire, apariția cancerului și a altor boli dificil de controlat. Odată formați radicalii liberi, aceștia afectează organismul, indiferent dacă provin din expunerea la un agent cancerigen sau din procesele fiziologice.

Disponibilitatea radicalilor liberi creează un proces denumit „stres oxidativ”. Se numește „stres” deoarece reacțiile chimice care permit radicalilor liberi să primească un electron apar în prezența oxigenului. Există mai multe părți în cadrul acestui proces. Când un radical liber „fură” un electron dintr-o moleculă, acea moleculă devine un radical liber, deoarece îi lipsește un electron. Acest ciclu continuă și determină apariția mai multor radicali liberi.

Tipuri de compuși chimici

Până în prezent, s-au identificat multiple forme ale radicalilor liberi. Cu toate acestea, radicalii ce nu prezintă oxigen sunt cei mai importanți în procesele fiziologice petrecute în organismul uman.
Câteva exemple de radicali liberi de oxigen sunt:

  • Dioxigen (când oxigenul este „divizat” în atomi unici cu electroni lipsiți de pereche);
  • Apă oxigenată;
  • Superoxizi;
  • Anionii hidroxil.

Radicalii liberi pot proveni din procesele metabolice ce se desfășoară în mod normal în organism. În afară de această sursă, ei pot apărea după contacte repetate la substanțe cancerigene (carcinogeni) sau la alte particule periculoase din mediu.

Care sunt sursele principale din care obținem radicalii liberi?

Corpul produce particulele de acest fel, în paralel descompunând nutrienții pentru asigurarea energiei de care avem nevoie pentru a funcționa. Producția fiziologică de radicali liberi din timpul acestor procese normale în organism este cauza din spatele procesului de îmbătrânire. Pe măsură ce organismul trece prin procesele metabolice, acesta eliberează radicali liberi care, cu timpul, se depun în diferite zone. Odată ce se acumulează, radicalii conduc la apariția semnelor de îmbătrânire și la creșterea riscului de tulburări fiziologice.
Radicalii liberi pot lua naștere și atunci când suntem expuși la agenți cancerigeni, cum ar fi:

  • țigara;
  • radiațiile UV;
  • radonul;
  • substanțe chimice provenite din mediu și de uz profesional (de exemplu, azbest și clorură de vinil);
  • unii agenți patogeni (în special virusuri);
  • radiații;
  • poluarea aerului.

Lista elementelor nocive pe care organismul nostru le întâlnește zi de zi este lungă. Cu toate acestea, realizând constant diete pentru detoxifiere, ne vom simți mai bine și vom încetini procesul de îmbătrânire.

Ce efecte au radicalii liberi de oxigen asupra organismului?

Din păcate, radicalii țintesc spre materialul genetic al corpului. Mai precis, ADN-ul, care este zestrea genetică, adăpostește genele noastre, proteinele, lipidele, membranele celulare și alte substanțe importante. ADN-ul deteriorat poate duce la apariția bolilor.
Deocamdată, există doar speculații cu privire la motivul pentru care corpul nostru suferă schimbări, iar radicalii liberi sunt un factor cheie. Însă, aceștia nu sunt considerați în totalitate responsabili pentru schimbările asociate cu procesul de îmbătrânire. Studiile efectuate până în prezent au dovedit că diferite procese metabolice sunt, de fapt, cauza principală care stă la baza îmbătrânirii.

Radicalii liberi pot contribui la apariția tumorilor (neoplaziilor) prin diverse mecanisme care afectează structura și funcționarea celulară. Radicalii liberi pot cauza rupturi ale lanțului de ADN, care conduc la mutații genetice dacă nu sunt corect reparate. Mutațiile în genele critice, cum ar fi genele supresoare de tumori sau oncogenele, pot iniția transformarea celulară și dezvoltarea tumorilor. Radicalii liberi pot induce un răspuns inflamator cronic, care, la rândul său, poate promova carcinogeneza. De asemenea, aceștia pot afecta și sistemul imunitar, reducând capacitatea organismului de a detecta și de a elimina celulele tumorale.

Ce putem face pentru a elimina radicalii liberi din organism?

1. Ce reprezinta radicalii liberi suc de aronia la 3L pe fundal mov

Sursa foto: aronia-charlottenburg.ro

Nu putem evita complet radicalii liberi, deoarece aceștia fac parte dintr-un proces natural din corp, pe care nu îl controlăm. Însă, putem adopta mai multe strategii legate de stilul de viață și de dietă, pentru a combate efectele lor negative. Acestea ajută la stimularea mecanismelor naturale de apărare ale organismului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Iată câteva recomandări în acest sens:

Alimentația bogată în antioxidanți

O bună parte din substanțele chimice vegetale (fitochimice) care se găsesc în alimentele noastre au un rol antioxidant. Nutrienții de acest fel opresc formarea radicalilor nocivi, diminuând efectele induse în organism. De aceea, dietele bazate pe produse proaspete au fost asociate cu un risc vizibil scăzut pentru afecțiuni degenerative. Multe alimente și băuturi, cum ar fi fructele de pădure și ceaiul verde, sunt surse bune de antioxidanți, care combat radicalii liberi și stresul oxidativ. Cei mai reprezentativi sunt:

  • Vitamina E;
  • Vitamina A;
  • Beta caroten;
  • Antocianidine;
  • Galat de epigalocatechină.

Studiile au arătat că o dietă bogată în antioxidanți va ajuta la prevenirea multor boli cronice, inclusiv a proceselor neoplazice. Persoanele ce consumă alimente cu beta-caroten și vitamina E au șanse mai mici de a dezvolta cancer pulmonar.
Pe lângă aronia, și cătina este cunoscută pentru conținutul său bogat în antioxidanți, ceea ce o face extrem de valoroasă pentru sănătate. Aceasta este o sursă naturală de vitamina C, un antioxidant ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, cătina conține flavonoide, care au proprietăți antioxidante.

În altă ordine de idei, se poate spune că suplimentele și produsele naturiste pot juca un rol însemnat în controlul radicalilor liberi. Trebuie să înțelegem că, oricât de mult am încerca să îi îndepărtăm în totalitate, este imposibil. Cu toate acestea, un nivel scăzut și ținut sub control al acestor compuși chimici nu este neapărat dăunător. Procesul de îmbătrânire este perfect normal, însă trebuie să avem mare grijă să nu contribuim la grăbirea acestuia.

Reducerea expunerii la toxine

Activitățile de zi cu zi sau de la locul de muncă pot reprezenta surse pentru radicalii liberi. De aceea, trebuie să facem tot posibilul să evităm expunerile și să luăm măsuri de protecție, atunci când riscul este inevitabil. Printre acestea pot fi menționate evitarea fumatului, utilizarea cremelor de protecție solară și alegerea alimentelor ecologice atunci când este posibil.

În concluzie, este important să abordăm un stil de viață sănătos și benefic pentru organism. Dietele bazate pe antioxidanți ne vor ajuta să fim mereu sănătoși și plini de energie, dar și pregătiți pentru orice provocare.

Referințe:

1. Moskovitz, J., Yim, M. B., & Chock, P. B. (2002). Free Radicals and Disease. Archives of Biochemistry and Biophysics
2. Pham-Huy, L. A., He, H., & Pham-Huy, C. (2008). Free radicals, antioxidants in disease and health. International journal of biomedical science
3. https://health.clevelandclinic.org/free-radicals
4. https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/free-radical
5. Venditti P, Di Meo S. Evolution of the Knowledge of Free Radicals and Other Oxidants. Oxid Med Cell Longev.
6. https://doi.org/10.3390/oxygen2020006
7. Chaudhary P, Docea AO, Abdull Razis AF, Janmeda P, Yeskaliyeva B, Modu B, Calina D, Sharifi-Rad J. Oxidative stress, free radicals and antioxidants: potential crosstalk in the pathophysiology of human diseases
8. Macvanin MT, Zaric BL, Isenovic ER. Free radicals: Relationship to Human Diseases and Potential Therapeutic applications. Int J Biochem Cell Biol. 2023 Jan
9. https://doi.org/10.1007/s12291-023-01147-y

Blog

Ultimele articole

Blog

Răceala: cauze, simptome și tratament. Care sunt cele mai eficiente remedii?

Răceala este o problemă de sănătate des întâlnită, ce poate apărea chiar și de mai multe ori pe sezon la aceeași persoan...
Blog

Psyllium – informaţii esenţiale şi beneficii remarcabile pentru sănătatea organismului

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătatea și bunăstarea individuală, plantele medicinale au un rol esenţial. U...
Blog

Păpădie – informaţii esențiale despre beneficii, proprietăţi şi moduri de consum

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Aceasta are o istorie înde...
Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei84,15 lei
Adaugă în coș