Răceala: cauze, simptome și tratament. Care sunt cele mai eficiente remedii?

Raceala cauze, simptome si tratament. Care sunt cele mai eficiente remedii

Răceala este o problemă de sănătate des întâlnită, ce poate apărea chiar și de mai multe ori pe sezon la aceeași persoană. Uneori, apare din cauza lipsei de protecție, alteori din cauza sistemului imunitar scăzut, însă cauzele pot fi multiple.

În ceea ce privește tratamentul, în funcție de seriozitate și alte riscuri asociate, el poate varia de la suplimentele naturiste până la medicamente eliberate pe bază de rețetă. Descoperă în acest articol informații esențiale despre răceală și află cum o poți ține la distanță sau cum o poți trata, dacă te confrunți deja cu ea.

Răceala: cauze și factori de risc de avut în vedere

Răceala este o infecție virală a tractului respirator superior, care afectează în mod obișnuit nasul, gâtul și sinusurile. Există peste 200 de tipuri de virusuri ce pot cauza răceala. În consecință, cauzele răcelii pot fi reprezentate de mai multe serotipuri de virusuri, însă majoritatea sunt cauzate de rinovirusuri.

Răceala: cauze comune ale îmbolnăvirii 

  • Trecerea rapidă de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute poate slăbi sistemul imunitar.
  • Lipsa de somn, stresul și o dietă nesănătoasă sunt alte cauze ale unui sistem imunitar slăbit, predispus la răceală.
  • Deshidratarea. Aceasta poate îngroșa mucusul, făcând mai dificilă lupta organismului împotriva infecțiilor.

De ce răcim vara?

Dacă te confrunți cu răceală vara, cauzele pot fi diverse. În primul rând, rinovirusurile, care sunt cele mai frecvente cauze ale răcelii, pot circula pe tot parcursul anului, inclusiv vara. Enterovirusurile, un alt tip de virusuri care pot provoca răceli, sunt frecvente mai ales vara.

În plus, sezonul cald este mai bogat în alergii. Polenul, mucegaiul și alți alergeni pot fi mai abundenți vara, declanșând simptome asemănătoare răcelii la persoanele predispuse. Tot vara folosim și aerul condiționat, care poate usca mucoasa nazală, făcând-o mai vulnerabilă la infecții.

Este important de reținut că răceala de vară este de obicei mai ușoară și trece mai repede decât răceala de iarnă. Adoptând un stil de viață sănătos și menținând regulile de bază în ceea ce privește igiena putem preveni cu ușurință răceala de vară.

Factori de risc

Este bine cunoscut faptul că persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot dezvolta răceli mai grave sau mai frecvente și sunt mai predispuse la a dezvolta infecții secundare, precum pneumonia. Factorii de risc ce cresc șansele unei persoane de a contracta o răceală sunt, însă, mult mai variați:

  • copiii și vârstnicii au un risc mai mare, din cauză că organismul lor este încă în formare sau este mai fragil;
  • factorii sezonieri;
  • contactul cu o persoană răcită, ce nu poate fi evitat.

De asemenea, dacă ai deja un diagnostic, adică suferi de o altă afecțiune, în caz de răceală este important să te adresezi medicului. Acesta îți va putea prescrie medicamente care să nu interacționeze în moduri nedorite cu cele pe care le iei deja și va ști să te avertizeze asupra altor riscuri.

Simptome de răceală, în funcție de vârstă

Simptomele de răceală și gripă sunt similare până într-un punct, după care diferă semnificativ, în funcție de mai multe aspecte.

Răceala: simptome specifice adulților

Simptomele răcelii pot varia semnificativ de la o persoană la alta, pentru că depind de mulți alți factori, precum vârsta, starea generală de sănătate sau virusul contractat. Există diferențe și între categoriile de vârstă. În ceea ce privește adulții, printre simptomele cel mai des întâlnite se numără:

  • roșul în gât;
  • tusea;
  • ochii apoși;
  • nasul înfundat sau rinoreea;
  • durerile de cap;
  • strănutatul frecvent.

Un aliat de nădejde în combaterea răcelii este acerola: fructul cu cel mai mare conținut de vitamina C din lume. Sucul de Acerola ECO la 500ml te poate ajuta să îți susții organismul în fața virozelor și răcelilor, să te adaptezi mai ușor la schimbările de temperatură și să îți menții o stare generală de bine. Toate vitaminele și mineralele naturale sunt păstrate intacte, grație presării la rece, iar gustul este complet natural, pentru că sucul nu conține arome artificiale sau zahăr adăugat. În plus, este perfect pentru toată familia și poate fi consumat în orice perioadă a anului.

Alte simptome de răceală, deși mai rar întâlnite, sunt durerile musculare, senzația de slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, frisoanele sau conjunctivita.

Răceala la bebeluși: simptome și semne de îngrijorare

Bebelușii pot răci frecvent, mai ales în primul an de viață. Acest lucru este cauzat de faptul că sistemul lor imunitar nu este încă integral dezvoltat, ceea ce îi face mai predispuși la infecții.

Simptomele răcelii la bebeluși includ nasul înfundat, tusea, pierderea poftei de mâncare, somnul agitat și iritabilitatea. Există câteva semne de îngrijorare care ar trebui să te determine să contactezi medicul pediatru. Acestea includ: febra ridicată sau care nu scade, gâfâitul sau respirația accelerată, vărsăturile, diareea, letargia și apariția petelor sau erupțiilor cutanate.

Apariția febrei la copiii sub 3 luni este o urgență medicală și ar trebui să te adresezi de îndată medicului. De asemenea, dacă răceala durează mai mult de 10 zile ori simptomele sunt neobișnuite sau severe, temperatura nu scade și apar dificultăți în respirație, vizita la medic nu ar trebui să fie amânată.

Simptome de răceală la copii

În cazul răcelii la copii, simptomele sunt aceleași ca în cazul adulților: nas înfundat, tuse, strănut, dar și pierderea poftei de mâncare sau somnul agitat și neodihnitor. Majoritatea răcelilor la copii sunt inofensive și se vor rezolva de la sine în decurs de o săptămână sau două. În cazul unor simptome mai grave, precum cele enumerate mai sus, adresează-te medicului pentru o îngrijire promptă și adecvată.

Remedii naturiste 

Băile calde cu mușețel îți pot ajuta copilul să se simtă mai bine. Alte remedii similare includ frecarea pieptului cu ulei de vaporizare, creșterea umidității aerului din camera acestuia și spray-urile nazale, pentru o desfundare rapidă și ușoară a nasului. Răcelile pot fi neplăcute pentru copii, dar de obicei nu sunt grave. Nu administra niciodată medicamente fără rețetă copilului, ci adresează-te medicului dacă identifici semne de îngrijorare.

Răceala în sarcină: simptome și riscuri pentru mămică sau bebeluș

O răceală în timpul sarcinii poate fi o experiență neplăcută, dar de obicei nu este gravă. Cu toate acestea, este important să fii conștientă de simptome și riscurile potențiale și să iei măsurile necesare pentru a-ți ameliora starea și a-ți proteja bebelușul.

Simptomele răcelii în sarcină sunt similare cu cele ale unei răceli obișnuite: de la temperatură, tuse și nas înfundat sau rinoree, până la strănuturi, ochi apoși și dureri de cap sau musculare ușoare.

Ce poți face pentru a le combate este să te odihnești și să te hidratezi adecvat. Soluțiile saline pentru desfundarea nasului sunt de asemenea utile, dar și compresele calde, pentru cap și sinusuri. Mierea este utilă în calmarea durerilor în gât, iar dacă stai întinsă, menținând capul ridicat, vei observa o reducere a congestiei.

Riscurile răcelii în timpul sarcinii

Deși răceala nu este de obicei dăunătoare bebelușului, există unele riscuri potențiale:

  • Febra mare în primul trimestru a fost asociată cu un risc crescut de naștere prematură.
  • Unele studii au sugerat că răceala în timpul sarcinii ar putea fi asociată cu o greutate mică la naștere.
  • Anumite medicamente utilizate pentru tratarea răcelii, cum ar fi anumite tipuri de antivirale, pot prezenta riscuri pentru bebeluș dacă sunt administrate în anumite momente ale sarcinii.

Astfel, este foarte important să te consulți cu medicul tău dacă ești însărcinată și ai răcit, mai ales dacă te confrunți și cu dureri de cap severe sau persistente, dificultăți de respirație, sânge în nas sau în spută ori o senzație generală de rău. Urmând sfaturile medicului și luând măsurile necesare pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea răspândirea răcelii te poți proteja atât pe tine, cât și pe bebeluș.

Răceala în alăptare

O altă întrebare des întâlnită printre mămici este dacă o răceală în perioada de alăptare prezintă riscuri pentru bebeluș. Deși aceasta nu este de obicei dăunătoare bebelușului, există unele riscuri potențiale, cum ar fi:

  • transmiterea virusului către bebeluș, sistemul imunitar al acestuia nefiind complet format, mai ales în primele luni de viață;
  • deshidrararea: din cauza febrei și a tusei se pot pierde mai multe lichide, ceea ce poate duce la deshidratare;
  • durerea în gât și nasul înfundat pot face alăptarea mai dificilă și mai dureroasă.

În afara acestora, nu există riscuri pentru mămică sau pentru cel mic, iar alăptarea poate continua în siguranță în timpul unei răceli. Anticorpii din laptele matern pot ajuta inclusiv la protejarea bebelușului de infecție, însă acest lucru nu înseamnă că nu ar mai trebui luate măsuri de precauție, ci dimpotrivă.

Remedii pentru răceală și suplimente recomandate

Prevenirea răcelii este mult mai ușoară decât tratarea ei. Dacă știm că avem un sistem imunitar mai fragil sau suntem expuși altor factori de risc, mai ales în sezonul rece, este important să luăm anumite măsuri pentru a ține răceala la distanță:

  1. Evitarea contactului cu persoane răcite. Dacă totuși acesta este inevitabil, pentru că se află în grija noastră, atunci recomandarea este de a folosi o mască, mănuși și de a dezinfecta mai des suprafețele comune.
  2. Tușitul sau strănutatul ar trebui făcute într-un șervețel de unică folosință, care apoi să fie aruncat direct la gunoi. Dacă nu ai un șervețel, atunci folosește interiorul cotului, acoperindu-ți complet gura și nasul.
  3. Spălatul pe mâini în mod regulat, cu apă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde și folosind mișcările indicate de specialiști.
  4. Evitarea atingerii feței, mai ales a nasului, a gurii sau a ochilor, pentru a nu conduce virusurile spre interiorul organismului.
  5. Adoptarea unei diete echilibrate, bogate în fructe și legume proaspete, pentru un aport adecvat de nutrienți.

Remedii imediate pentru răceală

Dacă te-a prins totuși răceala, există câteva lucruri pe care le poți face imediat, pentru a grăbi vindecarea:

  • Bea multe lichide, pentru a preveni deshidratarea.
  • Pentru vindecarea rapidă a gâtului, fă gargară cu sare sau cu miere și suc de lămâie.
  • Odihnește-te suficient. Stai în pat și evită deplasările. În acest mod, îi vei proteja și pe cei din jur, iar organismul tău își va putea folosi toată energia pentru a anihila virusul.
  • În caz de simptome precum temperatura ridicată și diverse dureri, poți folosi paracetamol sau ibuprofen, pentru efectele analgezice și antipiretice ale acestora.
  • Băile de aburi ajută în congestiile nazale și îți pot oferi o senzație de confort.

Suplimente recomandate în lupta cu răceala

Există, de asemenea, mai multe suplimente naturale recomandate în combaterea răcelii:

  • Datorită conținutului ridicat de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, Sucul de Acerola ECO la 500ml stimulează sistemul imunitar, grăbind vindecarea. Fructele de acerola folosite pentru obținerea acestui suc sunt cultivate și procesate cu grijă pentru mediu și pentru tine. 30 de mililitri pe zi (15 ml pentru copii) reprezintă o cantitate suficientă pentru a te bucura de toate beneficiile fructelor acerola.
  • Zincul este un alt mineral important pentru funcția imunitară. Doza recomandată este de 8-11 mg pe zi pentru adulți.
  • O plantă medicinală cu proprietăți antivirale și antibacteriene deosebite, echinacea, este un alt supliment grozav în lupta cu răceala. Doza recomandată este de 400-1000 mg pe zi, sub formă de extract.
  • Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la ameliorarea durerii în gât și a congestiei nazale. Poate fi consumat proaspăt, sub formă de ceai sau ca supliment.
  • Probioticele sunt de asemenea recomandate în caz de răceală. Aceste bacterii benefice nu doar că ajută la menținerea sănătății intestinale, dar stimulează și sistemul imunitar.
  • Usturoiul este un alt aliment cu proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare remarcabile. Poate fi consumat proaspăt, sub formă de supliment sau tinctură.

Pe lângă suplimente, este important să adopți un stil de viață sănătos, pentru un risc cât mai mic de a răci. În cazurile grave, adresează-te medicului, care îți va putea prescrie antibiotice sau antivirale, în funcție de simptomele pe care le ai.

Răceala la plămâni: simptome specifice + posibile complicații

De regulă, răceala dispare după 7-10 zile și nu este considerată o afecțiune îngrijorătoare. În unele cazuri, însă, pot apărea complicații. Un astfel de exemplu îl reprezintă răceala la plămâni.

Simptomele pentru răceala la plămâni

Răceala la plămâni, cunoscută și sub numele de bronșită sau răceală în piept, este o infecție a bronhiilor: căile respiratorii care transportă aerul către și de la plămâni. Poate fi acută (pe termen scurt) sau cronică (pe termen lung). Simptomele bronșitei acute includ tusea, uscată sau productivă, mai gravă în timpul nopții, senzația de lipsă de aer, mai ales în caz de efort fizic, șuierăturile ce însoțesc expirația și frisoanele.

Dacă bronșita este cronică, tusea devine persistentă: poate dura mai mult de trei luni și rămâne prezentă pe tot parcursul anului. De asemenea, vei observa o producție crescută de mucus, mai ales dimineața.

Tratamentul pentru bronșită depinde de severitatea afecțiunii. La răceala în piept, simptomele se ameliorează de la sine în câteva săptămâni, dacă afecțiunea este acută. Bronșita cronică, însă, necesită un tratament pe termen lung, pentru a controla simptomele și a preveni complicațiile.

Complicații ale răcelilor 

Alte complicații posibile ale răcelilor sunt otita medie, sinuzita, miocardita, pericardita sau tulburarea Guillain-Barré. Majoritatea celor care răcesc nu vor dezvolta complicații. Acest risc este mai mare la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni medicale preexistente. Așadar, un sistem imunitar puternic rămâne cea mai bună apărare împotriva complicațiilor răcelii.

O răceala ne poate afecta semnificativ starea de bine și pofta de viață. Însă, printr-o abordare holistică, care combină prevenția cu combaterea simptomelor și remediile naturale eficiente, o putem depăși mai ușor. Nu o putem evita complet, însă o putem preveni, iar dacă apare, avem la îndemână multiple soluții eficiente, care pot ameliora simptomele și accelera recuperarea.

Referințe medicale:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166606#symptoms

https://www.webmd.com/cold-and-flu/common_cold_causes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/315815

https://www.webmd.com/cold-and-flu/understanding-common-cold-basics

Sursă foto: Shutterstock

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Picioare umflate, de la cauze la tratament: când ar trebui să ne îngrijorăm?

Picioarele umflate reprezintă o problemă frecventă și inconfortabilă care poate afecta persoane de toate vârstele. Acest art...
Blog

Deficit de vitamina B12 – simptome comune și modalități eficiente de a-ți proteja sănătatea

Într-o lume în care alimentația echilibrată și stilul de viață sănătos devin din ce în ce mai importante, deficitul de v...
Blog

Rujeola – definiţie, simptome, cauze, importanţa măsurilor de prevenţie şi imunizare

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează în principal copiii. D...
Blog

Miocardita: o provocare pentru sănătatea cardiovasculară. Simptome, cauze și tratament

Miocardita este una dintre afecțiunile cardiace frecvent întâlnite la tineri și la sportivii de performanță, însă poate ap...
Suc de Acerola ECO – 500ml – Vitamina C lichida

Suc de Acerola ECO – 500ml – Vitamina C lichida

52 lei46,80 lei
Adaugă în coș