Pudra Aronia – efecte benefice asupra organismului

pudra aronia

Aronia este o plantă din familia Rosaceae cunoscută pentru efectele ei benefice asupra sănătății organismului. Acesta este un arbust care poate atinge până la 2-3 metri înălțime și 2 metri în diametru. 

Fructele de aronia sunt cunoscute în întreaga lume pentru conținutul bogat de vitamine (vitamina C, vitamina B, vitamina E etc.) și minerale (potasiu, calciu, magneziu etc.), ce contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar. Acestea au un număr mic de calorii, dar pot furniza organismului antioxidanți care să-i mențină rezistența și sănătatea mult timp.

Fructele proaspete pot fi consumate ca atare sau pot fi încorporate în smoothie, shake-uri, iaurturi și înghețată. Pudra de aronia este din ce în ce mai utilizată în diverse preparate, cu precădere în macarons, creme pentru prăjituri sau chiar topping-uri.

Aronia – Remediu naturist pentru un organism sănătos 

aronia un remediu naturist

Sursa: Freepik.com

Aronia a fost utilizată pe scară largă de către triburile din America de Nord în tratarea diferitelor afecțiuni. În urmă cu 300 de ani, acest arbust a fost adus de peste Ocean în Europa, răspândindu-se mai ales în Peninsula Scandinavă și Rusia. 

Nu este de mirare că s-a întâmplat așa, având în vedere că fructele de aronia (chokeberry) au fost utilizate în scopuri medicinale pentru combaterea:

  • bolilor sistemului digestiv;
  • infecțiilor virale și bacteriene;
  • reducerea febrei etc. 

În categoria superalimentelor, fructele cu proprietăți antioxidante au devenit din ce în ce mai căutate. Fructele de aronia au o acțiune antioxidantă mult superioară afinelor, murelor, zmeurii, cireșelor, rodiilor, chiar și vestitelor fructe de goji.

Acestea au fost testate cel mai temeinic de către cercetători, în vederea stabilirii cu exactitate a potențialelor efecte terapeutice pe care le dețin. 

Beneficiile fructelor de Aronia 

avantajele aroniei

Sursa: Freepik.com

Înainte de orice, această plantă are un efect antioxidant extrem de puternic: de 4 ori mai mare decât afinele, merele sau strugurii.  De asemenea, conține acid ascorbic (vitamina C), beta-caroten, vitamina B2, vitamina E, niacină, acid folic etc. Această combinație de vitamine reușește să genereze un puternic efect antioxidant, precum și un efect tonic pronunțat, de revitalizare a întregului organism. 

Conform cercetătorilor, fructele de aronia conțin cele mai mari concentrații de iod dintre toate fructele ce cresc în zona noastră de climă temperată. Microelementele și substanțele biologic active sunt foarte ridicate și le depășesc cu mult pe cele ale complexelor de vitamine sintetice.

S-a mai dovedit și faptul că antocianinele existente în fructele de aronia pot inhiba activitatea enzimelor implicate în modificările care au loc în celulele umane. Studiile au arătat că atât extractele de fructe, inclusiv sucul de aronia, au capacitatea naturală de a împiedica dezvoltarea cancerului de colon.

Atunci când sunt consumate în mod regulat, aceste fructe în stare naturală sau chiar sub formă de pudră, pot să contribuie la normalizarea greutății corporale. Este o veste bună în primul rând pentru persoanele care suferă de diabet sau care prezintă o rezistență la insulină. 

Scăderea greutății corporale se produce în principal prin:

  • reglarea metabolismului glucidic, prin scăderea glucozei în repaus alimentar;
  • creșterea sensibilității celulelor corpului la insulină și scăderea valorii hemoglobinei glicozilate.

S-a dovedit că aronia are și un efect pozitiv asupra vaselor de sânge și, mai precis, asupra endoteliului (element al vaselor de sânge a cărui funcționare corectă reduce semnificativ riscul de a dezvolta hipertensiune arterială și ateroscleroză).

De asemenea, pudra de aronia contribuie și la îmbunătățirea activității cerebrale, în special a memoriei. Mai mult decât atât, cercetările indică faptul că pot fi utile și în tratamentul tulburărilor neurodegenerative grave, precumi: boala Parkinson, boala Alzheimer și demența. 

Pudra de aronia – Beneficii pentru organism

Pudra de aronia

Ca indicatori organoleptici, culoarea pulberii de aronie variază de la roz închis spre violet închis, un gust și miros caracteristic. Această pulbere valoroasă obținută din fructele de aronia uscate se poate utiliza cu succes în producerea de:

  • băuturi vitaminizante;
  • nectare;
  • ceaiuri;
  • jeleuri;
  • prăjituri și alte produse de panificație;
  • sosuri;
  • gumă de mestecat;
  • suplimente alimentare valoroase.

Se poate achiziționa pulberea de aronia în stare brută. Ea poate fi folosită de către consumatori într-un termen de circa 18 luni, dacă se respectă condițiile de depozitare recomandate de producători (o temperatură care să nu fie mai mare de plus 20 grade Celsius și o umiditate relativă a aerului care să nu depășească 70%). 

Pudra se păstrează în locuri uscate, ventilate, fără posibili dăunători, în ambalaje închise ermetic.

Pudra de aronia oferă numeroase efecte pozitive asupra organismului, mai exact:

  • contribuie la îmbunătățirea activității inimii;
  • ameliorează stresul oxidativ;
  • reglează tensiunea arterială;
  • sprijină vederea;
  • stimulează producerea de colagen;
  • îmbunătățește sistemul imunitar;
  • împiedică apariția diabetului;
  • reglează tranzitul intestinal;

Chiar dacă se poate produce pulbere de aronia și acasă, cel mai simplu este să fie achiziționată din magazinele de specialitate.

Recomandări privind consumul echilibrat al aroniei

mod de consum pudra si fructe de aronia

Sursa: Unsplash.com

Chiar dacă aronia este cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice, este ideal să existe un echilibru în privința consumului. Este important de menționat faptul că procianidinele și antocianinele din fructele de aronia, se regăsesc într-o cantitate relativ mare și pot interacționa cu multe medicamente luate frecvent de către anumiți pacienți. 

Aceștia  acționează ca inhibitori ai enzimei principale responsabile de metabolizarea medicamentelor (CYP3A4). Din acest motiv, ar trebui ca aronia să se consume cu responsabilitate. Dacă se administrează diferite medicamente pentru afecțiuni cronice, este important să se consulte un medic în vederea stabilirii exacte a cantității necesare de aronia.  

Cantitatea zilnică de consum a fructelor de aronia nu trebuie să depășească 100 grame. Dacă se depășește cantitatea de 100 de grame/ zi pot apărea diverse iritații la stomac, dureri sau chiar vărsături. Aceste efecte pot apărea dacă persoana în cauză are alergie la acest fruct sau la un ingredient. 

În ceea ce privește pudra de aronia, se recomandă consumul a 2 – 3 lingurițe pe zi.

Atât fructele, cât și pudra de aronia pot fi incluse în prăjituri, ceaiuri, iaurt și alte preparate alimentare.

Concluzii

Dacă vrei să îți îmbunătățești sistemul imunitar, include în dieta ta zilnică pudra de aronia. Aceasta are numeroase beneficii pentru organism, contribuind cu cele mai importante vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a acestuia.

Descoperă pe site-ul Aronia Charlottenburg, pudra de aronia și alte produse din acest fruct miraculos.

Blog

Ultimele articole

Blog

Shilajit – descoperă beneficiile extraordinare ale acestui elixir al vieții!

Shilajitul este o substanță naturală cu o istorie îndelungată în medicina tradițională, fiind considerat un adevărat elixir al sănătății. Rășina pură de shilajit se formează în mod natural în munții înalți, fiind rezultatul unui...
Blog

Gutuie, un aliat de nădejde pentru un sistem imunitar puternic și o digestie sănătoasă: beneficii și modalități de consum

Gutuia este un fruct autentic de toamnă, apreciat pentru aroma sa distinctivă dulce-acrișoară și pentru multiplele beneficii aduse sănătății. Deși adesea subestimată în fața altor fructe de sezon, gutuia se remarcă prin proprietăți va...
Blog

Azoospermie: în ce moduri afectează fertilitatea masculină, metode de diagnosticare și abordări terapeutice eficiente

Azoospermia este una dintre cauzele principale de infertilitate la bărbați. În acest articol, vom descoperi ce este azoospermia, cauzele și simptomele acesteia. De asemenea, vom stabili metodele de diagnostic și opțiunile de tratament disponibi...
Blog

Hiperuricemie – manifestări, cauze, modalităţi de diagnosticare şi gestionare cu dietă echilibrată

Hiperuricemia sau acidul uric crescut este o afecțiune comună. Dacă nu este gestionată în mod corect, poate duce la complicații severe, cum ar fi litiaza renală, respectiv pietrele la rinichi. În acest articol vom vorbi pe larg despre hiperur...
Pudră Aronia 200G ECO (RO-ECO-029)

Pudră Aronia 200G ECO (RO-ECO-029)

29 lei24,65 lei
Adaugă în coș