Prolactina: ce reprezintă și cum afectează sănătatea hormonală? Funcții și dezechilibre 

Prolactina ce reprezinta si cum afecteaza sanatatea hormonala Functii si dezechilibre Copy

Prolactina este un hormon esențial în organismul nostru. Acesta joacă un rol semnificativ în reglarea funcției sistemului reproducător, metabolismului, imunității și chiar a stării de dispoziție. Dezechilibrele nivelurilor de prolactină, în orice sens ar fi, pot duce la o varietate de probleme de sănătate: de la tulburări menstruale și infertilitate, până la scăderea libidoului și disfuncții sexuale.

Descoperă ce este prolactina la femei, respectiv la bărbați, care îi sunt funcțiile în corpul nostru și cum influențează alimentația secreția acesteia. Află care sunt cauzele prolactinei crescute sau mărite și cum poți să îți menții echilibrul hormonal și starea de bine.

Prolactina: ce e și cum știm dacă avem această problemă?

Hormonul prolactină este produs de glanda pituitară (hipofiza) anterioară, situată la baza creierului. Are un rol esențial în mai multe funcții biologice. Cea mai importantă dintre ele este reglarea producției de lapte la mamifere. În plus, prolactina influențează sistemul reproductiv, metabolic, imunitar, precum și anumite comportamente specifice. În continuare, vei descoperi mai multe detalii despre prolactină, de la valorile normale până la simptomele specifice.

Prolactina: valori normale și rol în organism

Nivelurile prolactinei pot varia în funcție de mai mulți factori, în special vârsta, sexul și starea fiziologică (de exemplu, sarcina sau alăptarea).

Funcția principală a prolactinei este stimularea glandelor mamare pentru a produce lapte. În perioada postpartum, una dintre îngrijorările frecvente ale mămicilor este producția de lapte. Bebelușul are nevoie de laptele matern pentru o dezvoltare optimă. Nutrienții pe care acesta îi conține includ o combinație optimă de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale, precum și anticorpi, care sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului.

Prolactina are, deci, un rol esențial în acest proces, facilitând lactația în perioada postpartum.

Rolul prolactinei în menținerea echilibrului hormonal

Pe lângă rolul său în lactație, prolactina influențează și echilibrul hormonal general. La femei, nivelurile ridicate de prolactină inhibă eliberarea hormonului gonadotropin. Acesta scade producția de estrogen și progesteron, afectând astfel ciclul menstrual și ovulația. Aceasta este una dintre explicațiile pentru care femeile care alăptează au o ovulație redusă sau absentă și, prin urmare, o probabilitate scăzută de a rămâne însărcinate în această perioadă.

La bărbați, niveluri anormal de ridicate de prolactină pot duce la scăderea nivelului de testosteron, afectând libidoul, funcția erectilă și fertilitatea.

Iată de ce prolactina este un hormon important. Pe lângă faptul că susține producția de lapte matern, aceasta reglează funcții esențiale ale sistemului reproducător. Astfel, contribuie la menținerea echilibrului hormonal atât la femei, cât și la bărbați.

Prolactină mare sau mică?

În ceea ce privește nivelurile de prolactina, valorile normale diferă în funcție de sex:

  • la femeile care nu sunt însărcinate, valorile normale sunt cuprinse între 4,8 și 23,3 ng/ml;
  • în timpul sarcinii și în perioada de alăptare nivelurile pot crește semnificativ, ajungând până la 200-400 ng/ml;
  • la bărbați, valorile normale sunt cuprinse între 4,0 și 15,2 ng/ml.

Aceste valori normale ale prolactinei pot prezenta variații, inclusiv în funcție de momentul zilei sau de starea emoțională (stres, oboseală). Un rol deosebit de important îl are și laboratorul care efectuează analiza și metodele de testare folosite.

Totodată, valorile prolactinei trebuie măsurate atent, întrucât au o importanță majoră în diagnosticarea și monitorizarea a numeroase afecțiuni. În acest scop, testele de sânge și investigațiile imagistice sunt cel mai des utilizate pentru evaluarea glandei pituitare.

Prolactina mărită: simptome la femei și la bărbați

În cazul hiperprolactinemiei (prolactină crescută), cauzele pot fi variate. În plus, simptomele pentru prolactina mărită diferă în funcție de sexul persoanei afectate și afectează în principal funcția reproductivă și echilibrul hormonal.

Ce este prolactina mărită la femei?

În ceea ce privește femeile, principalele simptome ale prolactinei mărite sunt:

  • galactoreea (secreția anormală de lapte), inclusiv atunci când femeia nu este însărcinată și nici nu alăptează;
  • modificări ale ciclului menstrual: menstruații neregulate, amenoree (lipsa menstruației) sau sângerări menstruale reduse (hipomenoree);
  • sensibilitate la nivelul sânilor sau dureri mamare;
  • inhibarea ovulației, ce determină și o reducere a șanselor de a rămâne însărcinată;
  • scăderea libidoului și uscăciunea vaginală.

Se poate observa așadar cum ciclul menstrual și glandele mamare sunt principalele afectate de nivelurile ridicate de prolactină la femei.

Simptomele prolactinei mărite la bărbați

La bărbați, simptomele hiperprolactinemiei sunt mai puțin evidente la început, dar pot afecta în mod semnificativ funcția sexuală și starea de sănătate generală.

Nivelurile anormale de prolactină la aceștia se manifestă în special prin:
  • disfuncție erectilă;
  • ginecomastie (mărirea sânilor);
  • scăderea libidoului;
  • scăderea masei musculare;
  • oboseală și pierderea vitalității.

De asemenea, pe fondul hiperprolactinemiei poate apărea și infertilitatea – atât la femei, cât și la bărbați. Alte simptome generale care pot apărea sunt durerile de cap și problemele de vedere, atunci când afecțiunea este cauzată de o tumoare hipofizară. În plus, se poate instala și starea generală de rău, oboseala cronică, stresul și tulburările de dispoziție.

Pentru gestionarea acestor simptome, Sucul de Aronia și Afin Siberian 3L ECO reprezintă o alegere minunată. Este un produs 100% natural, obținut prin presarea la rece a fructelor proaspete de aronia și afin. Astfel, proprietățile lor sunt păstrate intacte, pentru ca tu să te poți bucura de ele din plin. Aronia și Afinul Siberian sunt două fructe bogate în antioxidanți, care susțin sănătatea organismului pe termen lung.

Sucul este bogat în vitamine precum A, C, E, K, P și în complexul de vitamine B, precum și în minerale: potasiu, calciu, magneziu și fier. Conține antioxidanți puternici, mai ales resveratrol, într-o concentrație de 10 ori mai mare decât la strugurii roșii, antocianine, flavonoide și alți compuși benefici. Cu doar 100-150 ml de suc pe zi, consumat după masă, te poți bucura de toate proprietățile și beneficiile acestor fructe-minune.

Prolactina – ce înseamnă când este scăzută și cum ne poate afecta?

Hipoprolactinemia indică o prolactină scăzută, mică. Este mai puțin frecventă decât nivelurile ridicate de prolactină, însă poate indica anumite dezechilibre hormonale sau probleme de sănătate. În general, nivelurile scăzute de prolactină pot afecta atât femeile, cât și bărbații, însă simptomele și efectele acestei afecțiuni variază.

La femei, nivelurile scăzute de prolactină pot apărea din mai multe cauze, printre care:

  • disfuncții ale glandei pituitare (hipofizare), adică anumite afecțiuni sau leziuni ale glandei hipofizare;
  • medicamente precum dopaminergicele, care cresc nivelul de dopamină și inhibă astfel prolactina;
  • dezechilibrele hormonale sau tulburările endocrine;
  • malnutriția sau o dietă necorespunzătoare, ce determină apariția unor deficiențe nutriționale.

Prolactina la bărbați, atunci când este scăzută, poate determina o scădere a calității spermei. De asemenea, pot apărea senzația de slăbiciune, oboseală persistentă, anxietate, precum și scăderea libidoului, acest simptom fiind, de altfel, specific și nivelurilor ridicate.

Prolactina și stresul

Stresul, atât fizic, cât și emoțional, activează axa hipotalamo-hipofizară, care poate stimula secreția de prolactină din glanda pituitară.

Astfel, stresul poate stimula creșterea prolactinei prin mai multe modalități:

  • stres fizic: leziuni, durere, exerciții fizice intense sau traume;
  • stres emoțional: anxietate, depresie, stres cotidian sau evenimente traumatice;
  • privare de somn sau tulburări de somn, care pot duce la dezechilibre hormonale, printre care și creșterea nivelului de prolactină.

Acest lucru se întâmplă deoarece, în situații de stres, organismul eliberează o serie de hormoni, printre care cortizol și adrenalină. Ei pot influența indirect nivelurile de prolactină.

Creșterea nivelului de prolactină din cauza stresului poate avea o serie de consecințe asupra sănătății. Printre acestea se numără: tulburări menstruale, oboseală, scăderea libidoului, stare de rău generală, inclusiv cu dificultate de menținere a concentrării.

În mod normal, nivelurile de prolactină sunt menținute sub control de dopamină, care acționează ca un inhibitor asupra secreției sale. Cu toate acestea, stresul poate inhiba eliberarea de dopamină, ducând astfel la o creștere a nivelului de prolactină.

Întrucât prolactina este un hormon sensibil la factorii de stres, gestionarea eficientă a stresului poate contribui la menținerea nivelurilor de prolactină în limite normale. În acest mod, pot fi prevenite și simptomele asociate hiperprolactinemiei.

Cauzele prolactinei mărite sau scăzute și metode de diagnostic

Deoarece știm ce înseamnă prolactina mărită, cauzele principale ale acesteia pot fi ușor deduse. În principiu, poate fi vorba atât despre factori fiziologici, cât și despre factori patologici:

  • prolactinoamele sunt tumori benigne ale glandei pituitare, când aceasta ajunge să producă prolactină în exces;
  • insuficiența renală cronică sau hepatică poate duce la acumularea prolactinei în sânge, deoarece corpul nu o poate elimina în mod eficient;
  • anumite medicamente, antipsihotice și antidepresive, ce pot bloca dopamina, metoclopramidă și domperidonă, utilizate pentru tulburări gastrointestinale, sau estrogenul;
  • orice leziuni, inflamații sau afecțiuni ale hipofizei.

Pentru prolactina mare, cauzele pot fi, așadar, diverse. Situația este diferită în cazul prolactinei scăzute, deoarece aceasta apare mai rar, însă există, de asemenea, mai multe surse:

  • hipopituitarismul, o afecțiune în care glanda hipofiză nu produce suficienți hormoni, deci nici prolactină;
  • sindromul Sheehan: este o afecțiune rară, care apare de obicei după o naștere complicată, și în care glanda hipofiză este afectată și nu mai poate produce prolactină în cantități suficiente;
  • dezechilibrele hormonilor tiroidieni sau sexuali;
  • malnutriția sau deficiențele nutriționale;
  • medicamentele care stimulează dopamina (bromocriptina, cabergolina);
  • la femeile aflate la menopauză, nivelurile de prolactină scad în mod natural, împreună cu alți hormoni sexuali.

Pentru a determina cauza nivelurilor anormale de prolactină, este necesară monitorizarea regulată și o evaluare clinică completă. Prin identificarea cauzelor exacte ale dezechilibrului de prolactină, se poate stabili un plan de tratament adecvat pentru restabilirea echilibrului hormonal și gestionarea simptomelor.

Dozarea prolactinei

Dozarea prolactinei reprezintă analiza nivelului acestui hormon în sânge, pentru a evalua funcția glandei pituitare și a identifica posibilele dezechilibre hormonale. Testul este folosit pentru a diagnostica cauzele unor simptome precum tulburările menstruale, infertilitatea, disfuncțiile sexuale sau secreția anormală de lapte (galactoree).

Medicul poate recomanda dozarea prolactinei în cazul unor tulburări menstruale, a problemelor de concepție, a galactoreei apărute fără legătură cu sarcina sau alăptarea. Mai mult, o poate recomanda în caz de suspiciune a unei tumori hipofizare.

Dozarea prolactinei este un test simplu, care implică recoltarea unei probe de sânge și examinarea sa. Este indicat ca testul să fie făcut dimineața, la aproximativ 2-3 ore după trezire. Motivul este următorul: nivelurile de prolactină sunt mai ridicate pe timpul nopții și scad pe parcursul zilei. Dacă nivelurile de prolactină sunt anormale, medicul poate recomanda investigații suplimentare pentru a determina cauza exactă. Acestea pot include RMN sau teste hormonale suplimentare.

Alimente care scad prolactina și alimente care cresc prolactina: cum știi ce să alegi?

Pe lângă factorii hormonali, nivelurile de prolactină pot fi influențate și de stilul de viață și alimentație. Deși dieta nu este singurul factor care afectează prolactina, unele alimente pot contribui la reglarea acesteia, fie prin stimulare, fie prin reducere.

Alimentele care pot scădea prolactina includ:

  • semințele de dovleac, carnea de miel sau vită, nucile, migdalele, alunele, fasolea și lintea, datorită conținutului ridicat de zinc;
  • peștele (somon, ton), carnea de pui sau curcan, bananele, avocado, cartofii și legumele cu frunze verzi, pentru că sunt bogate în vitamina B6;
  • fructele și legumele bogate în antioxidanți: fructele de pădure, citricele, legumele crucifere, dar și ceaiul verde;
  • uleiul de măsline extravirgin, uleiul de avocado, macroul, sardinele, semințele de in și chia, bogate în Omega-3 și grăsimi sănătoase.

Sucul de Aronia și Afin Siberian 3L ECO este o excelentă sursă de antioxidanți și vitamina B. Datorită acestor proprietăți antioxidante și efectelor benefice asupra hormonilor, sucul poate contribui la susținerea sistemului endocrin, inclusiv prin scăderea prolactinei.

În cazul în care este necesară stimularea nivelurilor de prolactină (cum ar fi în timpul alăptării), se recomandă consumul unor plante și alimente precum:

  1. cereale integrale și carbohidrați complecși: ovăz, orez brun, quinoa, pâine și paste din cereale integrale;
  2. semințe de fenicul și chimen;
  3. schinduf;
  4. alimente bogate în fitoestrogeni: soia și produse din soia, semințe de in, fasole și leguminoase;
  5. lactate și proteine animale, care conțin aminoacizi și alte componente care stimulează secreția de prolactină: lapte, brânză, iaurt, carne de pui, pește și ouă.

În cazul dezechilibrelor hormonale, este recomandat să consulți un specialist care îți poate recomanda o abordare nutrițională personalizată. Alimentația joacă un rol important, dar factori precum stresul, somnul și nivelul de activitate fizică pot influența de asemenea nivelul de prolactină. Pentru o abordare corectă, este important să se țină cont de toate acestea.

Prolactina mărită îngrașă?

Prolactina mărită poate contribui la creșterea în greutate și poate influența metabolismul, însă nu poate fi considerată cauza principală a îngrășării. Există mai multe mecanisme prin care nivelurile ridicate de prolactină pot duce la acumularea de kilograme în plus sau pot face dificilă pierderea în greutate.

  • Dezechilibrele hormonale afectează metabolismul și distribuția grăsimilor, ceea ce poate duce la creștere în greutate, în special în zona abdominală.
  • Un nivel crescut de prolactină poate afecta rinichii și modul în care aceștia reglează apa și sodiul în organism, ceea ce poate duce la retenție de apă și, implicit, la creșterea în greutate.
  • O sensibilitate redusă la insulină (rezistența la insulină) poate face ca organismul să stocheze mai multă grăsime și poate duce la o tendință de îngrășare.
  • Totodată, un nivel crescut de prolactină poate stimula pofta de mâncare, ceea ce poate conduce la un consum mai mare de alimente și la creșterea în greutate.
  • Din cauza oboselii și a scăderii energiei, se reduce și activitatea fizică, ceea ce conduce, în timp, la acumularea de kilograme.

Măsuri generale de monitorizare a nivelurilor de prolactină

Monitorizarea nivelurilor de prolactină este esențială pentru menținerea echilibrului hormonal și pentru prevenirea sau gestionarea anumitor afecțiuni. Un dezechilibru în nivelul de prolactină poate avea consecințe importante asupra sistemului reproductiv, sănătății metabolice și stării de bine generale.

Astfel, evaluările regulate sunt utile pentru depistarea și gestionarea problemelor hormonale în mod eficient. Dacă există simptome specifice sau un istoric de hiperprolactinemie, medicul poate recomanda monitorizarea regulată a prolactinei prin analize de sânge.

În toate cazurile, adoptarea unui stil de viață sănătos ajută la reglarea nivelurilor de prolactină și la menținerea echilibrului hormonal. Capacitatea de gestionare a stresului, un somn de calitate și o dietă bogată în nutrienți sunt esențiale pentru menținerea prolactinei în parametrii normali.

 

În concluzie, prolactina este un hormon cu multiple funcții esențiale în organism. De aceea, nivelurile anormale de prolactină afectează negativ sănătatea hormonală și reproductivă – atât la femei, cât și la bărbați. O bună înțelegere a rolului și efectelor prolactinei înseamnă că poți lua decizii informate, pentru a-ți menține sănătatea și a preveni sau a gestiona eficient orice afecțiuni asociate acestui hormon. În final, evaluarea regulată a nivelurilor de prolactină și un stil de viață sănătos sunt cele vor menține echilibrul hormonal, ținând la distanță orice problemă legată de secreția de prolactină.

 

Referințe:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22429-prolactin

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prolactin-test

https://www.webmd.com/women/what-is-hyperprolactinemia

https://www.healthline.com/health/prolactin

Sursă foto: shutterstock.com

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Siringomielia – ce este, de ce apare și cum se manifestă această boală

Creierul este cel mai complex organ al nostru, fiind responsabil de coordonarea unui număr mare de funcții esențiale pentru organism. De asemenea, este implicat în controlul mișcărilor membrelor prin intermediul conexiunii cu măduva spinării,...
Blog

Anemia pernicioasă și deficitul de B12: cum tratăm eficient această afecțiune autoimună?

Anemia pernicioasă este o formă specifică de anemie cauzată de deficitul de vitamina B12, esențială pentru producția corectă de globule roșii. Persoanele cele mai vulnerabile la această afecțiune sunt în general vârstnicii, vegetarienii ...
Blog

Diverticuloza – sfaturi utile pentru identificarea simptomelor și crearea unui plan alimentar adecvat

Diverticuloza este o afecțiune caracterizată prin prezența unor mici proeminențe, care se formează pe pereții colonului. Potrivit studiilor, persoanele de peste 60 de ani au cu 60% șanse mai mari de a suferi de această afecțiune a colonului....
Blog

Anemia hemolitică – cum se manifestă la adulți și copii și cum se tratează? 

Anemia are mai multe forme și, în general, nu provoacă prea multe îngrijorări, deoarece avem tendința să credem că suplimentele alimentare ne pot ajuta să corectăm deficiențele asociate. Totuși, aceste metode nu sunt întotdeauna eficient...
Suc de Aronia și Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc de Aronia și Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

116 lei98,60 lei
Adaugă în coș