Prediabet: ce presupune această stare medicală și ce măsuri ar trebui luate de îndată?

Prediabet ce presupune aceasta stare medicala si ce masuri ar trebui luate de indata

Diabetul nu este doar o afecțiune ce ne poate pune în primejdie viața și care necesită îngrijire constantă, ci și una care ne ține departe de micile bucurii dulci. Astfel, identificarea primelor semne de prediabet, dar și intervenția promptă ne vor ajuta să prevenim aceste consecințe neplăcute.

Află din acest articol ce este diabetul, cum se manifestă, ce regim trebuie adoptat în cazul acestuia și dacă evoluția lui poate fi oprită. Toate acestea te vor ajuta să iei decizii mai bune pentru tine și organismul tău.

Prediabet: simptome, cauze și factori de risc

Ce înseamnă prediabetul, cum se manifestă și de ce apare sunt întrebări frecvente în rândul oamenilor. Răspunsurile pentru acestea sunt esențiale pentru îngrijirea de zi cu zi a corpului nostru. Înțelegerea corectă a prediabetului este primul pas pentru o abordare corectă. Despre toate aceste aspecte esențiale vom vorbi în continuarea articolului.

Ce este prediabetul și de ce apare?

Prediabetul este o stare medicală caracterizată prin niveluri de glucoză în sânge mai ridicate decât cele normale, dar nu suficient de ridicate pentru a fi diagnosticate ca diabet zaharat de tip 2. În consecință, prediabetul nu este o afecțiune în sine, ci un semnal de alarmă pentru organism, riscul de diabet fiind de la 10 până la 20 de ori mai mare decât în cazul persoanelor perfect sănătoase.

Prediabetul este o etapă intermediară între normoglicemie (denumire folosită pentru nivelurile de glucoză normale) și diabetul zaharat. Dacă nu este gestionat eficient, acesta expune persoanele afectate la un risc crescut de a dezvolta diferite boli cardiovasculare și alte complicații legate de acesta.

Valorile glicemiei în prediabet

Valorile glicemiei diferă, în mod firesc, între stările de normoglicemie, prediabet și diabet. În funcție de testul ales pentru măsurarea nivelului de zahăr în sânge, valorile necesită o interpretare diferită.

Ce valori are prediabetul?

  • glicemia în prediabet, măsurată a jeun, are valori între 100 și 123 mg/dL (5,6-6,9 mmol/L); sub 100 mg/dL suntem în prezența normoglicemiei, iar peste 126 mg/dL discutăm deja despre diabet;
  • în cazul testului de toleranță la glucoză orală, prediabetul este indicat de un nivel între 140 și 199 mg/dL, măsurat la două ore după consumul soluției de glucoză;
  • în cazul testului hemoglobinei glicozilate, un nivel între 5,7% și 6,4% indică prediabet.

Măsurarea trebuie făcută într-un mediu controlat, de către un medic. Acesta va putea ține cont și de eventualii factori perturbatori, pentru a-ți putea oferi un diagnostic corect.

Cauzele prediabetului 

Dar cum ajungem în prediabet? Insulina este un hormon produs de pancreas, care ajută glucoza să intre în celule, unde este apoi folosită pentru a genera energie. Prediabetul apare atunci când organismul începe să dezvolte rezistență la insulină. De asemenea, poate apărea atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a menține nivelurile de glucoză în sânge în limite normale.

Atunci când celulele devin rezistente la insulină, glucoza se acumulează în sânge, ducând la niveluri periculoase de zahăr în acesta.

Această stare este influențată și de anumiți factori de risc:
  • istoricul familial;
  • stilul de viață sedentar;
  • obezitatea;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • dietele bogate în carbohidrați rafinați, zahăr și grăsimi nesănătoase;
  • vârsta peste 45 de ani.

Toate aceste elemente înseamnă un risc mai mare de a ajunge în prediabet. Prin urmare, dacă te confrunți cu ele, ar trebui să acorzi o mai mare atenție stilului de viață și alegerilor zilnice.

Simptomele prediabetului și modalitățile de diagnosticare

De cele mai multe ori, prediabetul este asimptomatic.

Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta semne de rezistență la insulină, precum:

  • acanthosis nigricans (îngroșarea și înnegrirea pielii, de obicei în zone precum gâtul, axilele, coatele și genunchii);
  • creștere în greutate, în special în zona abdominală;
  • hipertensiune arterială;
  • colesterol anormal și niveluri crescute de trigliceride;
  • senzația de oboseală constantă, chiar și după odihnă adecvată;
  • probleme de concentrare și memorie.

Deși acestea nu înseamnă în mod necesar că ești în prediabet, pot indica apropierea de această stare sau alte probleme de sănătate. Cu cât prezinți mai multe dintre ele, cu atât ar trebui să te adresezi mai curând unui specialist.

Cum se diagnostichează prediabetul?

Diagnosticarea prediabetului se face prin teste de sânge, cum ar fi:
  • testul de glucoză plasmatică a jeun (FPG), care măsoară nivelul de glucoză în sânge după o perioadă de post de cel puțin 8 ore;
  • testul de toleranță la glucoză orală (OGTT), care măsoară nivelul de glucoză în sânge înainte și după consumul unei soluții de glucoză;
  • testul hemoglobinei glicozilate (HbA1c), care se raportează la nivelul mediu de glucoză în sânge pe parcursul ultimelor 2-3 luni.

Pentru fiecare dintre acestea, în funcție de nivelul măsurat, medicul poate constata că te afli prediabet, sau nu. După caz, acesta îți poate prescrie anumite medicamente sau îți poate recomanda acțiuni pentru a preveni evoluția negativă a stării de sănătate.

Suplimentul alimentar Premium Gluco-Diabet Formula poate regla glicemia și stimula producția de insulină în corp. Cele 7 extracte naturale pe care capsulele le combină mențin un nivel optim de zahăr în sânge. În plus, grație efectelor antiinflamatoare și antioxidante ale acestora, capsulele previn atât fluctuațiile bruște ale glicemiei, cât și complicațiile asociate diabetului. Flaconul cu 120 de capsule este suficient pentru întreaga lună. Astfel, te vei putea bucura din plin de fiecare zi, ținând evoluția diabetului sub control.

(125)
Prețul inițial a fost: 99 lei.Prețul curent este: 89 lei.75,65 lei

Prediabet: simptomele la adulți, comparativ cu simptomele la copii

Prediabetul este adesea asimptomatic, atât la adulți, cât și la copii, însă pot apărea unele semne și simptome, ce vor varia ușor între cele două grupe de vârstă.

În cazul copiilor, pe lângă simptomele caracteristice adulților, prezentate anterior, se mai pot observa următoarele:

  • schimbări în comportament, cum ar fi iritabilitatea și dificultățile de concentrare, pe fondul fluctuațiilor glicemiei;
  • supraponderabilitate sau obezitate, în special cu depozite de grăsime în zona abdominală:
  • creștere rapidă în greutate, fără o schimbare corespunzătoare a înălțimii.

Nu în ultimul rând, setea excesivă și urinarea frecventă, deși mult mai rare în prediabet, pot apărea pe măsură ce starea se apropie de diabet. Așadar, acestea sunt semne ce ar trebui să te trimită cât mai curând în cabinetul medical, pentru o examinare corespunzătoare a celui mic.

Regimul în prediabet: alimente permise în prediabet și alimente interzise

Adoptarea unui regim alimentar pentru prediabet este printre primele măsuri pe care ar trebui să iei pentru a preveni apariția diabetului și a complicațiilor asociate acestuia. Stilul de viață, în general, este un factor important în apariția sau evitarea prediabetului.

Așadar, alimentele permise în prediabet, chiar recomandate, sunt:

  • legumele neamidonoase: spanac, broccoli, varză, conopidă, ardei gras, roșii, castraveți, dovlecei;
  • fructele cu indice glicemic scăzut: fructe de pădure, mere, pere, citrice, prune;
  • cerealele integrale: ovăz, quinoa, orez brun, orz, hrișcă și paste integrale;
  • proteinele slabe: carnea de pui fără piele, carnea de curcan, somonul, tonul, fructele de mare, tofu, fasolea, lintea, năutul;
  • lactatele cu un conținut redus de grăsimi: laptele degresat, iaurtul grecesc fără zahăr, brânza slabă;
  • grăsimile sănătoase: avocado, migdalele, nucile, semințele de chia sau in, uleiul de măsline.

Foarte important de subliniat, în ceea ce privește alimentația în prediabet, este faptul că se recomandă un consum adecvat de apă, hidratarea fiind esențială. De asemenea, ceaiurile și cafeaua pot fi consumate, însă fără a fi îndulcite.

Alimente nerecomandate persoanelor cu prediabet

Există totodată și alimente interzise in prediabet, precum:
  • zahărul și produsele zaharoase: dulciuri, siropuri, băuturi îndulcite;
  • carbohidrații rafinați: pâinea albă, orezul alb, cerealele îndulcite, produsele de patiserie, pastele albe;
  • alimentele prăjite sau de tip fast food: burgeri, cartofi prăjiți, chipsuri;
  • grăsimile trans și saturate: margarina, carnea procesată (salam, cârnați etc.), untura și untul în exces, foietajul;
  • lactatele cu conținut ridicat de grăsimi, cum sunt cele integrale sau îndulcite.

Gestionarea prediabetului prin dietă este esențială pentru prevenirea progresiei spre diabet de tip 2 și menținerea sănătății generale. Controlează porțiile de mâncare, pentru a evita supraalimentarea, respectă regularitatea meselor, pentru a menține nivelul de glucoză stabil, și bea suficientă apă, pentru a-ți menține hidratarea. Toate acestea te vor ajuta să reglezi nivelul de zahăr în sânge, ținând prediabetul sub control.

Vindecarea prediabetului și gestionarea sa – informații esențiale

Prediabetul este reversibil, însă acțiunile imediate diagnosticului sunt esențiale. Dacă descoperi că te confrunți cu această situație, nu trebuie nici să amâni luarea unor măsuri, nici să concluzionezi că diabetul este inevitabil. Cu abordarea corectă, nivelurile de glicemie se pot stabiliza în parametrii normali – cu alte cuvinte, prediabetul se poate vindeca.

Opțiuni de prevenire și gestionare a prediabetului

Iată câteva lucruri pe care le poți face atât pentru a preveni această stare medicală, cât și pentru a o gestiona, dacă deja te confrunți cu ea:
  • adoptă o dietă sănătoasă, bogate în fibre, legume, fructe și proteine slabe;
  • crește-ți nivelul de activitate fizică, astfel încât să ai cel puțin 150 de minute de exerciții moderate pe săptămână;
  • menține o greutate sănătoasă;
  • renunță la fumat și limitează consumul de alcool;
  • monitorizează-ți regulat nivelul de glucoză în sânge și ceilalți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea și dislipidemia (creșterea colesterolului rău sau a trigliceridelor în sânge).

Premium Gluco-Diabet Formula reprezintă un supliment alimentar cu o formulă unică, ce stimulează producția de insulină și ține nivelurile glicemiei sub control. Dacă ai o expunere mai mare la factorii de risc asociați diabetului sau ai fost diagnosticat cu prediabet, aceste capsule pot deveni aliații tăi de încredere pentru a te bucura de un corp mai sănătos.

O caracteristică deosebită este aceea că nu au contraindicații, câtă vreme nu ai alergie la vreunul dintre ingredientele naturale pe care le conțin. 4 capsule pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, înseamnă că te vei bucura din plin de toate cele 7 extracte, de la castravetele-amar, gurmar și aronia, până la scorțișoară, afin, frunze de Banaba și schinduf.

premium-gluco-diabet-formula-120-capsule-pentru-diabetici
(125)
Prețul inițial a fost: 99 lei.Prețul curent este: 89 lei.75,65 lei

Screeningul și consultațiile în prevenția prediabetului

Screeningul regulat și consultul medical sunt foarte importante pentru detectarea timpurie și gestionarea eficientă a prediabetului. Prin aceste măsuri, se poate preveni progresia acestuia către diabetul de tip 2 și se pot îmbunătăți rezultatele pe termen lung privind sănătatea pacienților. Implementarea și menținerea unor obiceiuri sănătoase, sub îndrumarea unui medic, sunt astfel esențiale pentru controlul prediabetului și pentru promovarea unei vieți sănătoase.

 

În concluzie, prediabetul nu este doar un avertisment, ci și o oportunitate de a face schimbări pozitive în viața ta. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și monitorizare regulată poți inversa această stare medicală și preveni progresia către diabetul de tip 2. Prediabetul poate fi o șansă de a-ți recâștiga controlul asupra sănătății și de a pune bazele unei vieți mai active. Ia acum măsurile necesare și transformă acest avertisment într-un angajament pentru o viață mai bună și un corp mai sănătos!

 

Referințe:

https://www.healthdirect.gov.au/pre-diabetes

https://www.webmd.com/diabetes/what-is-prediabetes

https://www.webmd.com/diabetes/stop-prediabetes-progression

https://www.healthline.com/health-news/prediabetes-screen-or-not-screen

https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-diabetes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/311056

https://www.medicalnewstoday.com/articles/in-conversation-can-diet-and-exercise-reverse-prediabetes

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Diverticuloza – sfaturi utile pentru identificarea simptomelor și crearea unui plan alimentar adecvat

Diverticuloza este o afecțiune caracterizată prin prezența unor mici proeminențe, care se formează pe pereții colonului. Potrivit studiilor, persoanele de peste 60 de ani au cu 60% șanse mai mari de a suferi de această afecțiune a colonului....
Blog

Anemia hemolitică – cum se manifestă la adulți și copii și cum se tratează? 

Anemia are mai multe forme și, în general, nu provoacă prea multe îngrijorări, deoarece avem tendința să credem că suplimentele alimentare ne pot ajuta să corectăm deficiențele asociate. Totuși, aceste metode nu sunt întotdeauna eficient...
Blog

Sunătoarea – beneficii pentru sănătatea emoțională și fizică

La ce folosește sunătoarea? Cu siguranță te-ai întrebat acest lucru, pentru că multe persoane au acasă această plantă, poate chiar și tu. Evident, trebuie să știm ceea ce consumăm, iar pentru a fi complet informați este important să î...
Blog

Estradiol – hormonul echilibrului sanatatii 

Estradiolul joacă un rol crucial în sănătatea reproductivă și generală, influențând dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, reglarea ciclului menstrual și sănătatea osoasă, însă nu este întâlnit doar la femei. Descoperă mai...
Premium Gluco-Diabet Formula — 120 Capsule Pentru Diabetici

Premium Gluco-Diabet Formula — 120 Capsule Pentru Diabetici

Prețul inițial a fost: 99 lei.Prețul curent este: 89 lei.75,65 lei
Adaugă în coș