Potasiul – unul dintre cele mai importante macrominerale din corpul uman

Potasiu unul dintre cele mai importante macrominerale din corpul uman cover

Organismul nostru se bazează pe celulele care se hrănesc cu micro și macrominerale pentru a-și putea desfășura procesele chimice. Unul dintre aceste elemente este potasiul pe care cel mai bine îl cunoaștem de la orele de chimie. Denumirea sa chimică este K, de la kaliu, iar proveniența sa este de origine arabă, însemnând cenușă de plante. În natură, el se găsește în țesuturile vegetale și animale, așadar și în corpul uman.

De ce este potasiul denumit macroelement? Deoarece este un nutrient esențial pentru toate celulele din organismul nostru. El se găsește în majoritatea alimentelor pe care le consumăm. Cu toate acestea, nivelurile de potasiu pot varia, crescând sau scăzând în anumite perioade ale vieții. În astfel de situații, trebuie să acționăm în consecință și să efectuăm anumite analize pentru a ne menține sănătatea în parametri optimi.

Dacă te întrebi ce alimente conțin potasiu, poți include în dietă bananele, cartofii dulci și portocalele pentru a-ți asigura necesarul zilnic din acest mineral important. De asemenea, spanacul, migdalele și avocado sunt surse bogate în potasiu, magneziu și calciu, elemente esențiale pentru menținerea sănătății generale.

Acest articol abordează diverse aspecte despre potasiu, inclusiv importanța sa și principalele alimente și suplimente din care poate fi obținut.

Potasiul – definiție, roluri și cantitățile din organism

Potasiul este unul dintre cele mai importante minerale pentru țesuturile corpului nostru. Dintre cei 7 macronutrienți prezenți în organism, acesta ocupă locul al treilea în ceea ce privește cantitatea. Aproximativ 80% din potasiu se găsește în celulele țesutului muscular, iar restul de 20% se află în ficat, oase și celulele roșii.

Potasiul are mai multe funcții în organism, iar unul dintre cele mai cunoscute este cel de electrolit, ajutând la echilibrarea nivelului apei din celule. Acest macroelement poate fi obținut din diverse alimente, dar și din suplimentele alimentare. Spre exemplu, Aronia Forte capsule este o sursă naturală de potasiu. Acestea ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar, dar și a celulelor care alcătuiesc pereții vaselor de sânge. În combinație cu alte elemente, precum fierul, magneziul, calciul și zincul, contribuie și la starea de bine a inimii. De asemenea, oferă energia necesară pe parcursul unei zile.

Comprimatele de aronia sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, având o mulțime de beneficii pentru corp. În plus, sunt produse naturale, certificate ecologic de Bio Garanție. Include-le în dieta ta și alege să te bucuri de proprietățile deosebite ale aroniei într-o formulă concentrată!

Potasiul în organism și funcțiile sale

Pe lângă rolul de electrolit, potasiul este important și pentru alte funcții în organism. Unul dintre acestea este de a regla fluidele care se găsesc în interiorul celulelor. Potasiul mai contribuie și la:

  • reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale;
  • o digestie corectă;
  • reglarea PH-ului;
  • reducerea contracțiilor musculare.

Pentru copii, valorile normale ale potasiului în organism au rolul de a asigura o dezvoltare corectă. Din acest punct de vedere, alimentația este foarte importantă. Doza necesară de potasiu în organism nu este importantă doar pentru cei mici, ci și pentru adulți.

Valorile normale ale potasiului

Potasiul se măsoară în miliechivalenți pe decilitru (mEq/dL) și are următoarele valori normale:

  • între 3,7 și 5,9 mEq/dl la nou-născuți;
  • între 4,1 și 5,3 mEq/dl la copiii mici;
  • între 3,4 și 4,7 mEq/dl la preadolescenți;
  • între 3,5 și 5,1 mEq/dl la adulți și persoane de peste 65 de ani considerate vârstnice.

Trebuie să știm că acestea sunt valorile normale ale potasiului seric, care variază în funcție de modificările pH-ului.

Potasiul seric

Analiza nivelului de potasiu din sânge se numește potasiu seric. Aceasta se calculează în funcție de pH și este corelată cu cea a sodiului din organism. De ce este această referință importantă? Deoarece când unul din ele crește, celălalt va scădea. Valorile sale normale sunt cele prezentate mai sus pentru toate categoriile de vârstă.

Analiza potasiului și sodiului din sânge este necesară pentru:

  • a determina starea sănătății rinichilor;
  • a stabili cantitatea de sodiu asimilată din alimentație;
  • a stabili nivelul hormonilor din organism, în special a aldosteronului secretat de glandele suprarenale.

De asemenea, potasiul seric se va verifica în cazul administrării unor medicamente și/sau suplimente alimentare.

Analiza potasiului seric, denumită și potasemie, se face și în funcție de variațiile pH-ului:

  • când acesta scade, va produce deplasarea potasiului din spațiul intracelular în cel vascular, însemnând o creștere a valorii acestuia;
  • când acesta crește, potasiul se va deplasa în spațiul intracelular, așadar, potasemia va scădea.

De obicei, potasemia scade cu 0,3 mEq/L pentru fiecare 0,1U peste valoarea normală a pH-ului seric. Fie că nivelul potasiului seric crește sau scade, pot apărea diverse complicații.

Potasiu crescut în organism – cauze și simptome

Un nivel crescut al potasiului seric poate duce la hiperpotasemie. Ea poate apărea din mai multe cauze, printre care:

  • excesul de potasiu în organism;
  • insuficiența renală;
  • migrarea potasiului din celule în lichidul interstițial;
  • administrarea anumitor medicamente (de obicei, a unora pentru diverse afecțiuni renale).

Potasiul seric crescut se verifică printr-o analiză a urinei, în urma anumitor simptome.

Simptomele potasiului crescut

Printre cele mai frecvent întâlnite semne ale hiperpotasemiei se numără:

  • slăbiciunea;
  • greața;
  • amețeala;
  • senzația de furnicături;
  • insuficiența respiratorie;
  • paralizia;
  • aritmiile sau alte probleme cardiace.

Cu toate că este rar întâlnit, un potasiu seric mare în sânge poate duce la afecțiuni destul de severe. Din fericire, nivelul său poate fi adus la parametri normali prin tratament adecvat, dar mai ales printr-o alimentație corectă.

Așa cum potasiul seric poate crește în organism, la fel de bine poate scădea. Al doilea scenariu este mai des întâlnit, din păcate.

Potasiu scăzut în organism – cauze și simptome

Dacă în cazul potasiului crescut putem suferi de hiperpotasemie, în cazul unui nivel scăzut, vom avea hipopotasemie. Aceasta este o afecțiune foarte gravă, care ne poate pune viața în pericol.

De ce se pierde potasiul din organism? De cele mai multe ori, de vină sunt anumite boli, printre care cele de ordin renal, însă și afecțiunile asociate diabetului pot duce la scăderea nivelului său.

Un potasiu scăzut poate apărea din următoarele motive:

  • migrarea potasiului din spațiul interstițial în cel intracelular;
  • absorbția deficitară a potasiului în organism;
  • bolile renale, în special cele din cauza cărora trebuie făcută dializa;
  • solicitarea în exces a glandelor suprarenale;
  • utilizarea corticosteroizilor și/sau a diureticelor în exces.

De foarte multe ori, simptomele unui nivel scăzut de potasiu sunt puține și pot fi asociate altor afecțiuni. Acesta este principalul motiv pentru care adesea nu sunt luate în seamă.

Semnele lipsei de potasiu

Principalele semne ale unei lipse de potasiu sunt de ordin cardiovascular și neuromuscular. Ele sunt urmate de cele hormonale, renale și metabolice. Printre acestea se regăsesc:

  • slăbiciunea;
  • starea de oboseală accentuată;
  • crampele și spasmele musculare care pot duce chiar la incapacitate motorie;
  • durerile și rigiditatea musculară;
  • furnicăturile și/sau senzația de amorțeală;
  • greața și vărsăturile;
  • balonarea;
  • constipația;
  • durerile abdominale;
  • urinarea excesivă;
  • setea;
  • palpitațiile;
  • greutățile de respirație;
  • scăderea tensiunii arteriale până la leșin;
  • schimbările de dispoziție și chiar depresia;
  • halucinațiile.

La fel ca în cazul potasiului seric mărit, și lipsa acestuia se diagnostichează după un set de analize de urină. Tratamentul poate include suplimente minerale, precum și consumul de alimente care conțin potasiu.

Alimente bogate în potasiu – principalele surse din care îl obținem

Alimentele sunt una dintre cele mai bune surse de potasiu pentru organism. Din fericire, există foarte multe fructe și legume bogate în acest mineral, iar printre cele mai cunoscute se numără banana.

Cât potasiu conține o banană? În medie, o banană conține 0,4 grame de potasiu, fiind una dintre cele mai sănătoase opțiuni pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Însă nu este singura. Până să ajungem la toate alimentele bogate sau sărace în potasiu, în funcție de nevoi, trebuie să știm care este necesarul de potasiu pentru organism.

Necesarul zilnic de potasiu pentru corpul uman

Pentru ca valorile potasiului din organism să se păstreze în limitele normale, trebuie să știm care este necesarul zilnic de care avem nevoie. Acesta se stabilește în funcție de sex și de grupa de vârstă din care facem parte. Astfel:

  • în cazul fetelor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, doza zilnică recomandată este de 2.300 mg de potasiu;
  • pentru femeile adulte, trecute de 19 ani, doza zilnică recomandată este de 2.600 mg de potasiu;
  • femeile însărcinate și care alăptează au nevoie de cantități ușor mărite de potasiu, doza zilnică recomandată fiind între 2.500 și 2.900 mg, în funcție de vârstă;
  • în cazul băieților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, cantitatea de potasiu recomandată pe zi este de 3.000 mg;
  • pentru bărbații adulți, doza zilnică recomandată este de 3.400 mg de potasiu.

În urma analizei potasiului seric și a rezultatelor obținute, se poate recomanda mărirea sau micșorarea dozei. Cele mai bune rezultate se vor obține printr-o alimentație echilibrată, bogată sau săracă în acest element.

Alimente cu potasiu – surse esențiale în dietă

În cazul în care constatăm o lipsă de potasiu în organism, există multe alimente bogate în acest nutrient. Legumele și fructele sunt printre cele mai bune surse pentru cei cu deficit de potasiu:

  • sfecla, spanacul, broccoli, lintea, fasolea albă, cartofii, dovleacul, varza de Bruxelles și roșiile, dacă avem ca reper legumele;
  • avocado, pepenele galben, portocalele, bananele, kiwi, mango, nectarinele și papaya, dacă ne referim la fructe care conțin potasiu;
  • migdalele și nucile caju sunt și ele surse bune de potasiu, mai ales că acestea sunt rareori procesate.

În categoria fructelor care conțin potasiu poate fi inclusă și aronia. Fructele de aronia sunt cunoscute pentru conținutul lor bogat în nutrienți și antioxidanți, iar potasiul este unul dintre mineralele importante pe care le furnizează. Consumul de Aronia Forte Capsule poate contribui la aportul zilnic de potasiu, alături de alte vitamine și minerale benefice pentru sănătate.

De asemenea, produsele lactate, printre care laptele și iaurtul sunt considerate alimente cu potasiu crescut. Din această categorie, merită menționate și produsele lactate pe bază de plante, precum laptele de migdale sau laptele obținut din diverse cereale. Pe lista alimentelor care conțin potasiu pot fi incluse și carnea de pui și cea de pește, în special de ton și somon.

Potasiul poate fi obținut și din suplimente, iar unul dintre cele mai eficiente este clorura de potasiu. Clorura de potasiu nu este un supliment tradițional, aceasta putând fi administrată prin perfuzie sau sub alte forme, cum ar fi plicurile dizolvabile în apă. Este indicată în diverse situații, inclusiv în cazurile de deshidratare, având numeroase beneficii. Poate fi consumată de adulți și copii, însă este esențial să nu se depășească doza recomandată. În funcție de nevoi și de recomandările medicale, ea poate fi administrată și pentru menținerea tensiunii arteriale. Contribuie și la sănătatea sistemului nervos și a celui muscular.

Alimente care scad potasiul – produse care ajută la reducerea nivelului de potasiu din organism

Nivelul potasiului din organism nu poate fi doar crescut, ci și scăzut cu ajutorul alimentelor. Alimentele sărace în potasiu sunt recomandate în cele mai multe cazuri în afecțiunile renale. Atunci când știm că suferim de o astfel de boală sau de alta care necesită un aport redus al acestui element, ne putem baza pe:

  • mazăre, vinete, sparanghel, ridichi, conopidă, castravete, dovlecel și ceapă din categoria legumelor cu conținut redus de potasiu;
  • mandarine, pere, pepene, grapefruit, mere, fructe de pădure, struguri, căpșuni și piersici în categoria fructelor fără sau sărace în potasiu;
  • brânza maturată de vacă, atunci când ne referim la lactate;
  • carnea de curcan este și ea săracă în potasiu;
  • orezul alb și pâinea albă din categoria făinoaselor.

Trebuie să reținem că o porție de alimente cu conținut scăzut de potasiu conține mai puțin de 150 de miligrame din acest nutrient.

Potasiul și beneficiile sale pentru buna funcționare a organismului

Dincolo de nevoia prezenței potasiului în organism și de rolurile sale, acesta are și alte beneficii. Printre acestea le putem enumera pe următoarele:

  • Potasiul este foarte important pentru sistemul nervos, deoarece activează impulsurile nervoase. Acest lucru este esențial pentru coordonarea mișcărilor și răspunsurilor organismului.
  • Potasiul este esențial pentru contracțiile musculare, inclusiv pentru mușchiul cardiac, asigurând astfel o funcționare corectă a inimii.
  • Un nivel optim de potasiu în organism ajută și la reducerea tensiunii arteriale prin relaxarea pereților vaselor de sânge.
  • Potasiul ajută și la prevenirea osteoporozei și a pietrelor la rinichi.
  • Potasiul poate reduce retenția de apă și contribuie la reglarea echilibrului hidric.

În concluzie, potasiul este unul dintre cele mai importante 7 macroelemente care se găsesc în organism. El are numeroase roluri, printre care cel de a asigura sănătatea rinichilor, a sistemului nervos și a celui muscular. Pentru a ști dacă avem o cantitate suficientă în corp, se va efectua analiza potasiului seric. În caz de deficiențe sau exces, una dintre cele mai bune metode de control este alimentația. Din fericire, există atât alimente bogate, cât și sărace în acest mineral care pot fi introduse în dieta adulților și a copiilor fără nicio problemă.

Referințe:

Potassium

https://www.healthline.com/nutrition/what-does-potassium-do#TOC_TITLE_HDR_5

https://www.healthline.com/health/potassium

https://www.webmd.com/food-recipes/low-potassium-diet-foods#091e9c5e81908045-1-4

Sursa foto: Shutterstock.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Nefrita – ce este, cauze, simptome și alte informații esențiale

Rinichii sunt organe vitale care îndeplinesc funcții esențiale în menținerea sănătății noastre. Printre acestea se numără filtrarea sângelui, eliminarea deșeurilor și reglarea echilibrului fluidelor și electroliților. Atunci când sun...
Blog

Fără poftă de mâncare – ce este inapetența, de ce apare și cum stimulăm apetitul?

Pofta scăzută de mâncare, cunoscută și sub denumirea de inapetență, este o problemă frecvent întâlnită, care poate afecta oamenii de toate vârstele. Acest fenomen se manifestă printr-o reducere a dorinței de a consuma alimente. Poate va...
Blog

Histamina – cum influențează organismul și cum facem față intoleranței

Alergia la histamină reprezintă un subiect de interes pentru mulți, mai ales dacă ne gândim la legătura sa cu sănătatea și starea de bine. Acest compus din organismul nostru este esențial în funcționarea multor procese, însă devine prob...
Blog

Coagularea sângelui – informații utile despre acest mecanism complex și vital pentru organism 

Coagularea sângelui reprezintă un proces fiziologic esenţial ce previne pierderile excesive de sânge din cauza unei leziuni. Acest fenomen complex este denumit hemostază în termeni tehnici. El presupune o serie de etape şi mecanisme biochimice...
Aronia Forte 120 Capsule RAW ECO (RO-ECO-029)

Aronia Forte 120 Capsule RAW ECO (RO-ECO-029)

89 lei80,10 lei
Adaugă în coș