Osteoporoza: ai grijă de sănătatea oaselor tale, pentru a-ți păstra mobilitatea și a te bucura de o viață fără limitări

Osteoporoza ai grija de sanatatea oaselor tale, pentru a ti pastra mobilitatea si a te bucura de o viata fara limitari

Îngrijirea sistemului osos este adesea trecută cu vederea, din păcate, deși sănătatea oaselor este esențială pentru calitatea vieții. Mobilitatea, odată pierdută, nu mai poate fi recuperată. Multe dintre activitățile ce odată îți făceau plăcere ar putea deveni inaccesibile.

Osteoporoza este o boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Din fericire, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a avea grijă de sistemul tău osos. Începând cu alimentația echilibrată și nutrienții oferiți corpului, până la exercițiile fizice regulate și starea psihică, există multiple aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a-ți proteja oasele.

Osteoporoza: simptome, ce este și cum se poate manifesta?

Osteoporoza – ce este sau ce înseamnă ea, de fapt? Doare? Se poate vindeca? Ei bine, aceasta este o afecțiune caracterizată prin pierderea densității osoase și o fragilitate crescută a oaselor. Practic, oasele devin mai susceptibile la fracturi și leziuni. Din acest motiv, multe activități fizice normale pentru alții sunt interzise și este necesară o atenție sporită în tot ce ține de mobilitate.

Ce înseamnă osteoporoza?

Osteoporoza la bărbați sau la femei se manifestă cu predilecție la fel, nu există diferențe din această perspectivă, însă despre această afecțiune se pot spune foarte multe alte lucruri. În primul rând, este o afecțiune care poate ajunge să afecteze pe oricine, cu toate că, cel mai adesea, ea apare în rândul persoanelor în vârstă, mai frecvent la femeile care au intrat la menopauză.

În stadiile incipiente, simptomele osteoporozei sunt destul de subtile:

  • Senzație de slăbiciune în oasele coloanei vertebrale, șoldurilor sau în alte zone ale corpului;
  • Scădere în înălțime, datorită fracturilor vertebrale compresive;
  • Fracturi frecvente, apărute în timpul unor activități banale, precum ridicarea unui obiect mai greu – de unde și denumirea de „boala oaselor fragile”;
  • Postură nefirească a coloanei vertebrale, înclinată sau curbată.
(288)
Prețul inițial a fost: 145 lei.Prețul curent este: 125 lei.112,50 lei

În lupta împotriva osteoporozei, ai nevoie de aliați puternici. Suplimentul alimentar lichid Premium Aronia Colagen, Joints & Muscles te poate ajuta să depășești această provocare. Formula atent gândită, cu glucozamină, MSM, suc de aronia, aloe vera, colagen și altele te va ajuta să învingi durerile articulare, musculare și osoase. Produsul este aprobat de Ministerul Sănătății, fiind sigur și eficient. Aceste reprezintă deci o alegere excelentă pentru reducerea durerilor și prevenirea bolilor osoase. În plus, are un gust plăcut, de fructe. Mai mult decât atât, sticla este suficientă pentru o lună întreagă. Îl găsești ușor, atât online, cât și pe rafturile magazinelor DM.

Osteoporoza poate fi gestionată cu succes prin prevenire și, apoi, prin tratament adecvat. Desigur, ca în orice altă boală, adoptarea unui stil de viață sănătos și integrarea de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi aronia și cătina, pot face diferența.

Cauzele osteoporozei: genetice sau dobândite

Examenul de osteoporoză va revela principala cauză a afecțiunii. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv îmbătrânirea, deficiențele nutriționale (cum ar fi lipsa de calciu și vitamina D), stilul de viață sedentar, predispoziția genetică și anumite condiții medicale și tratamente. Este adevărat că riscul de osteoporoză crește odată cu înaintarea în vârstă și că un stil de viață nesănătos te expune suplimentar, însă și factorii genetici au o pondere semnificativă.

De asemenea, există factori care pot crește riscul de osteoporoză, numiți factori de risc. Aceștia ar putea fi vârsta înaintată, susceptibilitate genetică la fracturi , menopauza, fumatul, consumul excesiv de alcool și utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, precum corticosteroizii.

Întrucât există mai mulți factori posibili, un consult de specialitate este absolut necesar pentru o abordare corectă a afecțiunii. De asemenea, cunoscând acești factori, ar trebui să știi mai bine cum să te protejezi, pentru a preveni instalarea afecțiunii în organismul tău.

Cum se manifestă osteoporoza?

Osteoporoza poate afecta oasele din întregul corp, dar apare cu predilecție în vertebrele coloanei vertebrale, la încheietura mâinii, în cazul femurului și la nivelul șoldurilor. Fiecare dintre aceste forme are o manifestare distinctă.

Ce este osteoporoza la coloană? Osteoporoza la coloană se referă la pierderea densității osoase în vertebrele coloanei vertebrale. Aceasta poate duce la scăderea înălțimii, o postură încovoiată poate crește riscul de fracturi vertebrale. Persoanele cu osteoporoză severă pot experimenta dureri cronice, deformări osoase și alte complicații.

Ce este osteoporoza la picioare? Osteoporoza la picioare se referă la pierderea densității osoase în oasele membrelor inferioare, cum ar fi femurul și tibia. Aceasta poate duce la fragilitate osoasă și la un risc crescut de fracturi în aceste zone.

Mai există și osteoporoză la mâini sau la genunchi, chiar dacă aceste zone nu sunt printre cele mai comune zone afectate de osteoporoză.

Diverse tipuri de osteoporoză

De asemenea, există mai multe tipuri de osteoporoză cu care te-ai putea confrunta:

  • Osteoporoza primară este cea mai frecventă formă și nu este asociată cu alte afecțiuni medicale. Este legată de îmbătrânire și apare frecvent la femei.
  • Anumite boli endocrine sau tratamentele cu corticosteroizi pe termen lung pot contribui la dezvoltarea osteoporozei secundare, adică osteoporoza care rezultă dintr-o altă afecțiune sau tratament medical.
  • Osteoporoza senilă este o formă de osteoporoză care apare odată cu înaintarea în vârstă. Factorii de îmbătrânire, precum scăderea nivelurilor de hormoni și scăderea activității fizice, pot contribui la dezvoltarea osteoporozei la persoanele în vârstă.

Aronia și cătina sunt două ingrediente cu un conținut mare de antioxidanți, cum ar fi vitamina C, flavonoidele și polifenolii, care au proprietăți antiinflamatorii. Inflamația cronică poate contribui la degenerarea țesutului osos și la exacerbarea durerii articulare asociate osteoporozei. Astfel, consumul regulat de aronia și cătină poate ajuta la reducerea inflamației în corp și la diminuarea simptomelor asociate. În plus, antioxidanții pot ajuta la protejarea țesutului osos împotriva deteriorării oxidative.

Integrarea acestor plante în dieta zilnică are beneficii dovedite în susținerea sănătății articulațiilor și te poate ține departe de orice tip de osteoporoză. Ai grijă de sistemul tău osos, pentru a te putea bucura de o viață normală.

Simptome de osteoporoză: analize pe care trebuie să le faci

Din setul de analize pentru osteoporoză, densitometria osoasă este cea mai comună și, totodată, sigură metodă de diagnosticare. Această investigație măsoară densitatea minerală osoasă (DMO) în diferite părți ale corpului, cum ar fi coloana vertebrală, șoldurile și încheieturile mâinii. Scăderea densității osoase indică prezența osteoporozei sau a osteopeniei.

Diferența dintre osteopenie și osteoporoză este dată de gradul de degradare a densității osoase. Osteopenia este o afecțiune în care densitatea minerală osoasă (DMO) este redusă, dar nu suficient de mult pentru a fi considerată osteoporoză. Este adevărat că persoanele cu osteopenie au un risc crescut de a dezvolta osteoporoza în viitor, dar nu toți cei cu osteopenie chiar dezvoltă această afecțiune.

Există și alte analize pentru diagnosticul și evaluarea osteoporozei:

  • Analiza markerilor biochimici: anumiți markeri din sânge și urină pot fi măsurați pentru a evalua activitatea remodelării osoase și pentru a oferi indicii cu privire la riscul de osteoporoză;
  • Radiografiile osoase: deși nu sunt la fel de sensibile ca densitometria osoasă, radiografiile pot fi folosite pentru a identifica fracturile deja prezente sau pentru a evalua deformările osoase asociate cu osteoporoza avansată;
  • Tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sunt alte două tehnici ce pot fi utilizate pentru a oferi imagini detaliate ale oaselor;
  • Examinarea clinică: în toate cazurile, medicul poate efectua o examinare fizică, pentru a căuta semne de fracturi sau pentru a-ți evalua postura.

Remediile pentru osteoporoză sunt diverse și pot fi inclusiv combinate, pentru efecte mai rapide și mai puternice. Este important să discuți cu medicul tău despre opțiunile de diagnosticare. Un diagnostic precoce și evaluarea adecvată a osteoporozei pot ajuta la gestionarea și tratamentul eficient al acestei afecțiuni.

Ce este osteoporoza și cum poate fi tratată?

Indiferent dacă suferi de osteoporoză sau încerci să o previi, primul pas în gestionarea afecțiunii este să identifici factorii de risc și, apoi, să analizezi opțiunile de tratament împreună cu medicul tău. Un plan personalizat, care să includă o combinație de suplimente naturale pentru articulații și reguli pentru un stil de viață sănătos este esențial pentru gestionarea eficientă a osteoporozei.

Osteoporoza: adjuvante naturiste cu rezultate dovedite

În cazul osteoporozei, adjuvantele naturiste sunt o opțiune frecvent utilizată. Privind toate produsele pe care te gândești să le utilizezi, câteva ingrediente sunt esențiale și ar fi bine să le ai în vedere:

Vitamine pentru osteoporoză

Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și menținerea sănătății oaselor. Suplimentarea cu vitamina D poate fi recomandată în special pentru persoanele care nu au suficientă expunere la soare sau care au deficiențe de vitamina D. Calciul este un alt element esențial pentru menținerea densității osoase. Suplimentele de calciu pot fi utile pentru a asigura aportul adecvat de calciu, mai ales pentru cei care nu obțin suficient din alimentație. De asemenea, vitamina K, pentru că este responsabilă pentru metabolismul calciului, poate ajuta la menținerea sănătății oaselor prin prevenirea pierderii de calciu din oase. Și acizii grași omega-3, pe care ți-i poți lua din capsulele Omega 3, pot avea efecte benefice asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea inflamației, motiv pentru care se găsesc adesea printre ingredientele active din suplimentele pentru osteoporoză.

Alimente pentru osteoporoză

Întrucât calciul este un compus esențial, la fel sunt și lactatele, legumele cu frunze verzi (spanac, varză kale), tofu și alte produse lactate alternative fortificate cu calciu.
Pentru un aport ridicat de vitamina D, se recomandă consumul de pește gras (somon, ton, sardine), ouă și ciuperci. Pe lângă suplimentele cu Omega 3, consumă brânză fermentată și ouă, respectiv semințe de in sau ulei de pește.

Colagen

Colagenul este una dintre cele mai importante proteine pentru sănătatea oaselor. Acesta contribuie atât la densitatea osoasă, cât și la rezistența și sănătatea mușchilor și articulațiilor.

(288)
Prețul inițial a fost: 145 lei.Prețul curent este: 125 lei.112,50 lei

Peptidele de colagen sunt compuși care se regăsesc în mod natural în organismul uman. Cantitatea acestora începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă. Un supliment alimentar precum Premium Aronia Colagen, Joints & Muscles conține atât colagen, cât și glucozamină și condroitină. Ambele reprezintă substanțe regăsite în mod natural în articulații. De asemenea, produsul conține și un compus de vitamine esențiale sănătății sistemului osos. Acest complex include și vitamina B12.

Noutăți în tratamentul osteoporozei

În ultimii ani, au apărut mai multe noutăți în tratamentul osteoporozei. Au fost dezvoltate noi clase de medicamente pentru tratamentul acesteia, care au mecanisme de acțiune diferite față de medicamentele tradiționale. Acestea includ inhibitorii de sclerostin, teriparatidă, biosimilară și alte terapii în curs de dezvoltare, care vizează stimularea formării osoase și reducerea resorbției.

Abordările personalizate de tratament, în care se ține cont de factori individuali, precum vârsta, sexul și istoricul medical devin tot mai importante în gestionarea osteoporozei. Această afecțiune este adesea asociată cu altele, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. Managementul adecvat al acestora poate contribui la reducerea riscului de complicații și la îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții cu osteoporoză.

Ce cuprinde o dietă pentru osteoporoză?

O dietă pentru osteoporoză va cuprinde obligatoriu un consum adecvat de calciu, vitamina D, fructe și legume. Este important să ai un aport de nutrienți și antioxidanți ce pot contribui la sănătatea oaselor. Putem adăuga și suplimente specifice pentru a maximiza efectele unui stil de viață echilibrat și armonios.

De asemenea, cafeaua și osteoporoza nu sunt un duo potrivit, arată studiile. Consumul excesiv de sodiu și cafeină poate crește pierderea calciului prin urină și poate afecta sănătatea oaselor. Încearcă să limitezi și consumul de alimente procesate, pentru că sunt bogate în sodiu. De asemenea, consumul excesiv de alcool poate afecta absorbția calciului și poate crește riscul de fracturi, deci și pe acesta este recomandat să îl evităm.

Evită, totodată, dietele restrictive. Asigură-te că ai o dietă echilibrată și variată, care să furnizeze corpului toți nutrienții esențiali pentru sănătatea generală, deci inclusiv cea a oaselor.

Exerciții pentru osteoporoză

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale în prevenirea și gestionarea osteoporozei. Mai ales însoțite de un supliment precum Premium Aronia Colagen – formula pentru articulații, mușchi și oase, acestea pot ajuta la întărirea oaselor, îmbunătățirea echilibrului și a flexibilității și reducerea riscului de fracturi.

Iată câteva tipuri de exerciții recomandate pentru osteoporoză:

  • Exerciții de echilibru și coordonare: aici intră mersul pe o linie, ridicarea piciorului în spatele corpului sau utilizarea unei mingi de exerciții pentru a lucra echilibrul. Aceste exerciții pot ajuta la reducerea riscului de căderi și fracturi.
  • Exerciții de flexibilitate și mobilitate: întinderile și exercițiile de flexibilitate pot ajuta la menținerea sau îmbunătățirea mobilității articulațiilor și la prevenirea rigidității musculare.
  • Masajul poate fi util în gestionarea durerii musculare și a stresului articular, dar trebuie să fie efectuat cu precauție în cazul osteoporozei. Este important ca masajul să fie realizat de un terapeut calificat, care să aibă cunoștințe despre afecțiune și necesitățile specifice ale pacientului cu osteoporoză. În plus, masajul trebuie să fie delicat și să evite presiunea excesivă sau manipulările bruște, care ar putea crește riscul de fracturi.
  • Yoga și Tai Chi: aceste practici combinate de mișcare și meditație pot îmbunătăți echilibrul, flexibilitatea și forța musculară și pot ajuta la reducerea stresului, ceea ce poate fi benefic pentru gestionarea osteoporozei.

Înainte de a începe orice program de exerciții sau terapie fizică, este întotdeauna recomandat să discuți cu medicul tău sau cu un specialist. Trebuie să te asiguri că acestea sunt adecvate stării tale de sănătate.

Osteoporoza se vindecă?

Osteoporoza este o afecțiune cronică a oaselor și nu poate fi vindecată complet. Cu toate acestea, există o serie de tratamente și măsuri care pot ajuta la gestionarea și încetinirea dezvoltării acestei afecțiuni.

Persoanele cu osteoporoză experimentează adesea dureri, rigiditate și alte simptome care le afectează calitatea vieții. Tratamentul pentru acestea poate include administrarea de analgezice și alte medicamente pentru gestionarea durerii. De asemenea, sunt posibile și terapii non-medicamentoase, cum ar fi fizioterapia și terapia ocupațională. Educarea pacienților privitor la importanța unui stil de viață sănătos, inclusiv nutriție adecvată și activitate fizică, alături de prevenirea căderilor, poate juca un rol important în gestionarea osteoporozei.

Osteoporoza doare?

Simptomele osteoporozei la femei sau bărbați sunt aceleași. O persoană cu osteoporoză poate părea sănătoasă din exterior, dar poate avea oase fragile și un risc crescut de fracturi. De altfel, cel mai adesea, această afecțiune apare fără să ne dăm seama, fiind detectată abia în cazul unei fracturi. Oasele încheieturii mâinii, coloana vertebrală sau oasele șoldurilor sunt cele mai fragile, motiv pentru care fracturile apar, de regulă, în aceste zone. Astfel, durerile în osteoporoză vor apărea din astfel de cauze, iar nu din altele.

Deși afecțiunea nu este dureroasă în sine, fracturile asociate ei te pot împiedica să ai o viață normală. Fracturile de șold, spre exemplu, pot afecta capacitatea unei persoane de a merge. În plus, osteoporoza poate crește riscul de apariție a altor afecțiuni, cum ar fi hernia de disc și compresiunea nervilor. Acestea din urmă pot provoca dureri destul de mari.

În consecință, chiar dacă osteoporoza nu este neapărat dureroasă, complicațiile sale, în special fracturile, pot fi. Dacă suferi de această boală, este foarte important să îți monitorizezi starea de sănătate și să iei măsuri preventive.

Ai grijă de sănătatea oaselor tale, adoptând un stil de viață sănătos și incluzând suplimente alimentare lichide. Doar așa te vei simți din nou plin de energie și te vei putea mișca în voie. Osteoporoza nu este plăcută. Cu toate acestea, poate fi gestionată suficient de bine încât să te poți bucura de o viață activă, fără dureri.

Referințe medicale:

  1. https://www.niams.nih.gov/health-topics/osteoporosis
  2. https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/
  3. https://www.healthdirect.gov.au/osteoporosis

Sursă foto cover: imagine de Tiana pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Țelina – cum te bucuri de toate proprietățile unui superaliment

Țelina, o legumă adesea subestimată, este mult mai mult decât un simplu ingredient de decor în salate sau supe. De la rădăcina sa robustă și aromatică până la tulpinile suculente, fiecare parte a acesteia are ceva de oferit. Țelina apio...
Blog

Chlorella – ghid complet pentru utilizare și efecte asupra sănătății 

Chlorella este o algă verde unicelulară, apreciată pentru beneficiile sale remarcabile pentru organism. În acest articol, vom explora în detaliu ce este chlorella. Vom discuta despre beneficiile sale pentru sănătate, conținutul nutrițional, ...
Blog

Acuitate vizuală – îmbunătățește-ți vederea și concentrarea!

Te-ai întrebat până acum ce înseamnă acuitate vizuală și cât de bună este a ta? Ei bine, ea reprezintă claritatea sau capacitatea ochiului de a distinge detalii fine și de a vedea obiecte distincte la o anumită distanță. Este una dintre...
Blog

Pietre la rinichi – metode naturale de prevenire și alte informații utile

De la ce se fac pietrele la rinichi? Cu siguranță te-ai întrebat și tu acest lucru. Ei bine, noi suntem gata să îți răspundem la toate curiozitățile! Descoperă mai jos un articol complex în care vei găsi tot ce trebuie să știi despre p...
Premium Aronia Colagen Joints & Muscles – formulă avansată pentru articulații, mușchi și oase sănătoase

Premium Aronia Colagen Joints & Muscles – formulă avansată pentru articulații, mușchi și oase sănătoase

Prețul inițial a fost: 145 lei.Prețul curent este: 125 lei.112,50 lei
Adaugă în coș