Osteomielita: o infecție osoasă ce poate afecta pe oricine. Cauze, simptome și îngrijire 

Osteomielita o infectie osoasa ce poate afecta pe oricine. Cauze, simptome si ingrijire Copy

Osteomielita este una dintre bolile țesutului osos, caracterizată mai întâi prin inflamarea acestuia și urmată de deteriorarea progresivă. Poate afecta persoane de toate vârstele, în cele mai neașteptate moduri, pentru că una dintre cauzele principale ale ei sunt infecțiile ajunse la os. În acest articol, vei afla mai multe despre osteomielită: ce este, cum apare, care sunt simptomele și de ce tratamentul prompt este atât de important?

Osteomielita: simptome, cauze și factori de risc

În acest capitol, ne propunem să explorăm detaliile esențiale legate de osteomielită, oferind o înțelegere clară a simptomelor caracteristice. Totodată, vor prezenta cauzele ce pot duce la apariția acestei infecții, dar și factorii de risc care pot predispune indivizii la dezvoltarea acesteia.

Cunoașterea simptomelor este foarte importantă, deoarece o diagnosticare timpurie poate fi cheia pentru prevenirea complicațiilor severe. În plus, identificarea cauzelor și a factorilor de risc este esențială pentru dezvoltarea unor strategii eficiente de prevenție și management.

Ce este osteomielita?

Conform definiției, osteomielita este caracterizată prin inflamația și distrugerea matricei osoase. Acest lucru se întâmplă din cauza micoorganismelor patogene care pătrund până la os și se înmulțesc în țesutul osos.

Enzimele eliberate de bacterii și celulele inflamatorii distrug țesutul osos, creând cavități și zone de necroză (moarte celulară). Apoi, acumularea de puroi poate conduce la formarea de abcese și la creșterea presiunii în interiorul osului, cauzând durere intensă. În plus, poate fi compromisă circulația sângelui în os, favorizând extinderea infecției și necroza osoasă. Osul devine astfel fragil și predispus la fracturi.

Poate afecta orice os din corp, dar cel mai frecvent sunt afectate oasele lungi ale brațelor și picioarelor. În plus, dacă infecția nu este tratată corect, poate deveni cronică, cu perioade de acutizare și remisiune și complicații severe.

De aceea osteomielita este considerată o afecțiune gravă, care necesită tratament medical prompt. Doar prin diagnosticare corectă și tratament adecvat, administrat într-un stadiu incipient, se poate asigura o recuperare completă, fără complicații.

Importanța sănătății oaselor

Sănătatea oaselor este adesea neglijată, deși are efecte majore asupra stării noastre generale de bine și a calității vieții. Oasele formează scheletul care ne susține corpul și ne permite să ne mișcăm. Ele ne protejează organele interne, sunt un rezervor important de minerale, în special calciu și fosfor, iar măduva osoasă roșie este responsabilă de producerea celulelor sanguine.

Colagenul este proteina principală din structura oaselor, cartilajelor și tendoanelor. Premium Aronia Colagen, Joints & Muscles este un supliment alimentar cu o formulă unică, din multiple ingrediente active, cu eficiență dovedită științific. Pe lângă colagen, conține MSM (metilsulfonilmetan), pentru diminuarea inflamațiilor și durerilor musculare. De asemenea, are în componența sa glucozamină, esențială în funcționalitatea articulațiilor, Aronia, Aloe Vera, Curcuma, Gheara diavolului, Skullcap Baikal și multe altele. Toate aceste plante medicinale sunt folosite din timpuri străvechi pentru grăbirea recuperării, grație proprietăților antiinflamatoare și analgezice.

(301)
Prețul inițial a fost: 145 lei.Prețul curent este: 125 lei.106,25 lei

Bucură-te și tu de toate beneficiile plantelor menționate cu doar 15 ml de Premium Aronia Colagen, Joints & Muscles în fiecare zi!

Osteomielita traumatică, bacteriană și alte forme ale afecțiunii

Osteomielita poate fi clasificată în mai multe tipuri, fiecare având particularități specifice legate de cauze, simptome și tratamente. În continuare, ne concentrăm asupra diferitelor forme, analizând în detaliu osteomielita traumatică și osteomielita bacteriană. De asemenea, vom explora și formele mai puțin comune.

Ce înseamnă osteomielita traumatică?

Osteomielita traumatică apare în urma unei fracturi deschise, a unei intervenții chirurgicale sau a unei răni penetrante, care permite bacteriilor să ajungă la os. Denumirea este dată de modul în care ea apare. Pornind de la acest criteriu de clasificare, există și alte forme:

  • osteomielita hematogenă (denumire dată de hematiile din sânge), când infecția ajunge la os prin fluxul sangvin, de la un focar de infecție aflată în altă parte a corpului (de exemplu, o infecție a pielii sau o pneumonie);
  • osteomielita contiguă – o infecție extinsă de la țesuturile moi adiacente osului, care au fost infectate (de exemplu, o infecție a pielii sau a mușchilor).

Ce înseamnă osteomielita bacteriană? 

După cauza apariției, osteomielita poate fi clasificată în:

  • osteomielită bacteriană – cea mai frecventă, cauzată de bacterii precum Staphylococcus aureus;
  • osteomielita fungică – mai rară, cauzată de fungi și care afectează de obicei persoanele cu sistem imunitar slăbit;
  • osteomielita virală – extrem de rară, cauzată de virusuri.

Alte forme de osteomielită

După localizare, osteomielita oaselor lungi este cea mai larg răspândită și afectează în special oasele lungi ale membrelor (femur, tibie, humerus etc.). Însă, orice os din corp poate fi afectat. Astfel, există:

  • osteomielită vertebrală: afectează oasele coloanei vertebrale;
  • osteomielită craniană: afectează oasele craniului;
  • osteomielită mandibulară: afectează mandibula.

Aceste clasificări aceste clasificări se pot suprapune. De exemplu, o osteomielită traumatică poate fi și bacteriană și vertebrală. Înțelegea diferitelor forme este importantă din perspectiva abordării medicale a bolii.

Osteomielita: semne și simptome la care să fii atent

Osteomielita se poate manifesta printr-o varietate de semne și simptome, precum:

  • durere la nivelul osului afectat;
  • febră;
  • frisoane;
  • tumefiere, roșeață și sensibilitate în zona afectată;
  • oboseală și senzație de slăbiciune;
  • drenaj de puroi prin piele, în cazul osteomielitei cronice;
  • dificultăți de mișcare;
  • șchiopături;
  • simptome neurologice: amorțeală, furnicături sau slăbiciune musculară.

Simptomele osteomielitei pot varia de la o persoană la alta. În plus, pot fi ușoare, iar unele dintre ele confundate cu alte afecțiuni.

Consultă un medic dacă te confrunți cu astfel de manifestări ale organismului. Diagnosticul precoce este esențial pentru a preveni complicațiile osteomielitei.

Posibile complicații ale osteomielitei

Sepsisul (infecția generalizată) și amputarea membrului afectat sunt cele mai dure, drastice și nedorite complicații ce pot apărea. Din păcate, există situații în care acestea nu mai pot fi evitate și de aceea este atât de importantă intervenția promptă.

Din păcate, nu sunt singurele pericole. Alte implicații includ:

  • osteomielita cronică, mult mai dificil de tratat;
  • distrugerea osoasă, cu erodarea osului și predispunerea lui la fracturi;
  • artrita septică;
  • fracturile patologice;
  • cicatrici și deformări.

Ori de câte ori ai simptome dintre cele enumerate, recomandarea este să te adresezi de îndată unui medic. Cu cât tratamentul este inițiat mai devreme, cu atât șansele de recuperare completă sunt mai mari.

Despre osteomielita: cauze și factori de risc pe care este bine să îi cunoști

Principala cauză a osteomielitei o reprezintă infecțiile bacteriene. Ce se întâmplă, de fapt?

Bacteriile care reușesc să pătrundă în corp ajung mai apoi la os, în diverse moduri:

  • prin sânge, de exemplu de la o infecție din altă parte a corpului;
  • printr-o rană deschisă;
  • în timpul unei intervenții chirurgicale.

Alte cauze, mai puțin frecvente, includ infecțiile fungice sau virale. Fungii, cum ar fi Candida sau Aspergillus, pot ajunge la os prin sânge, similar bacteriilor, afectând în principal persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Infecțiile virale sunt extrem de rare și nu apar decât la persoanele cu un sistem imunitar deja compromis.

Există totodată și multipli factori de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni:

  • diabetul;
  • radioterapia;
  • bolile vasculare sau autoimune;
  • sistemul imunitar slăbit;
  • traumatismele;
  • intervențiile chirurgicale;
  • unele medicamente, cum ar fi bisfosfonații (utilizați în tratamentul osteoporozei).

Toți aceștia cresc riscul de osteomielită. În consecință, persoanelor care au expunere la ei li se recomandă o mai mare grijă și atenție.

Îngrijirea pacientului cu osteomielită: ce include planul de îngrijire?

Fiecare pacient are nevoi individuale și un anumit tip de organism. Un plan de îngrijire pentru osteomielită trebuie să țină cont de vârsta, starea generală de sănătate, severitatea infecției și tipul de osteomielită, pentru a fi eficient.

Astfel, planul de îngrijire în osteomielită poate consta în:

  • administrarea medicației: în special antibiotice – fie intravenos, fie pe cale orală, analgezice, antiinflamatoare sau medicamente pentru greață, după caz;
  • intervenția chirurgicală;
  • îngrijirea plăgilor, dacă pacientul a suferit o intervenție chirurgicală sau are o rană deschisă; îngrijire ce include curățarea regulată, aplicarea de pansamente sterile și monitorizarea semnelor de infecție;
  • exerciții fizice și terapie fizică, pentru menținerea mobilității articulațiilor și recuperarea forței musculare;
  • suport nutrițional: o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, uneori completată cu suplimente (cele cu colagen, spre exemplu, precum Premium Aronia Colagen, Joints & Muscles, ajută la menținerea sănătății articulațiilor, la reducerea durerilor articulare și la îmbunătățirea mobilității);
premium-aronia-colagen-joints-muscles-formula-avansata-pentru-articulatii-muschi-si-oase-sanatoase
(301)
Prețul inițial a fost: 145 lei.Prețul curent este: 125 lei.106,25 lei
  • educație: este important ca pacientul să înțeleagă boala, tratamentul și măsurile de prevenire a complicațiilor;
  • monitorizare atentă și permanentă, pentru evaluarea răspunsului la tratament și ajustarea acestuia;
  • suport psihologic. 

Gestionarea cu succes osteomielitei implică, asemenea oricărei alte boli, o colaborare strânsă și o comunicare eficientă între medic și pacient. Fii deschis și onest cu medicul, cere toate explicațiile de care ai nevoie și asigură-te că ești implicat activ în luarea deciziilor privind tratamentul. Doar așa îți maximizezi șansele de recuperare și te bucuri de o mai bună calitate a vieții.

Osteomielita la copii: cum pot fi afectați cei mici?

Osteomielita hematogenă, cea în care infecția ajunge la os prin fluxul sangvin de la un focar de infecție localizat în altă parte a corpului este mai frecventă la copii. Ea afectează, de obicei, oasele lungi ale acestora. Așadar, nici cei mici nu sunt feriți de această afecțiune, mai ales dacă un sistem imunitar slăbit ori diverse traumatisme.

În plus, la copii, simptomele pot fi mai subtile și nespecifice, ceea ce face afecțiunea mai dificil de depistat: iritabilitate, pierderea poftei de mâncare, dificultăți de somn. Uneori, pot apărea unele semne mai sugestive, de tipul șchiopătatului sau refuzului de a merge.

Copiii cu vârsta sub 5 ani cei sunt mai susceptibili la osteomielită. În cazul lor, riscul major este dat de potențialul aceste boli de a afecta creșterea osoasă a acestora, ducând la deformări. Zonele de creștere osoasă, numite cartilaje de creștere sau plăci epifizare, sunt deosebit de vulnerabile la infecții. Dacă un membru este afectat de osteomielită, poate crește mai puțin decât celălalt, ducând la o diferență de lungime între membre. De asemenea, infecția se poate extinde la articulațiile din apropiere, cauzând artrită septică și deteriorarea articulației.

Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni la copii, ai grijă ca orice rană să fie riguros dezinfectată și orice infecție prompt tratată. În cazul oricăror simptome suspecte, adresează-te de îndată medicului.

Osteomielită cronică sau acută: cum se deosebesc cele două forme?

Osteomielita acută debutează brusc și cu simptome intense (febră, durere, inflamație etc.). Simptomele sunt de obicei intense, cu febră mare, durere severă, inflamație pronunțată și stare generală alterată.

De cealaltă parte, după cum am văzut, osteomielita cronică este o complicație a celei dintâi. În acest caz, infecția persistă o perioadă lungă de timp (peste 3 luni), chiar și după tratament, cu perioade de acutizare și remisiune. Radiografiile evidențiază modificări caracteristice, cum ar fi zone de distrugere osoasă, sechestre (fragmente de os mort), involucrum (os nou format în jurul zonei infectate) și fistule.

Mai există și osteomielita subacută: o formă intermediară, ce se situează între forma acută și cea cronică, atât ca manifestare clinică, cât și ca durată. Debutul nu este la fel de brusc ca în forma acută, simptomele instalându-se treptat, pe parcursul a câteva săptămâni. Simptomele sunt prezente, dar mai puțin intense decât în osteomielita acută. Durerea este de obicei surdă și persistentă, febra poate fi absentă sau moderată, iar inflamația locală este mai puțin pronunțată.

Diagnosticul diferențial între acestea poate fi dificil în unele cazuri, necesitând o evaluare atentă a tuturor factorilor menționați mai sus, pe care doar un medic are pregătirea necesară pentru a o face.

Plante pentru osteomielită și alte aspecte esențiale: de la diagnostic, la tratament

Diagnosticarea osteomielitei începe cu un examen clinic amănunțit. Medicul discută cu pacientul despre simptomele pe care le prezintă, momentul apariției lor și antecedentele medicale personale și familiale. În plus, menționează posibilele traumatisme sau intervenții chirurgicale recente.

Apoi, examinează zona afectată, căutând semne de inflamație (roșeață, căldură, umflare, durere), sensibilitate la palpare, limitarea mișcărilor, prezența unor plăgi sau fistule. De asemenea, se evaluează starea generală a pacientului, verificându-se temperatura, pulsul și tensiunea arterială.

Investigații suplimentare:

După examenul clinic, medicul poate recomanda o serie de investigații suplimentare, pentru a confirma diagnosticul de osteomielită și a evalua extinderea infecției:

analize de sânge:
  • hemoleucogramă (poate arăta o creștere a numărului de leucocite, indicând o infecție);
  • VSH și PCR, cei doi markeri ai inflamației în organism;
  • hemoculturi, pentru identificarea bacteriei ce a cauzat infecția;
studii imagistice:
  • radiografie, RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau CT (tomografie computerizată);
biopsie osoasă:
  • considerată standardul de aur în diagnosticarea osteomielitei, deoarece permite identificarea cu precizie a microorganismului cauzator și testarea sensibilității la antibiotice.

Tratamentul osteomielitei – medicamentos, completat de naturist

Principalul tratament în osteomielită este reprezentat de antibiotice administrate intravenos sau pe cale orală. Durata tratamentului cu antibiotice variază în funcție de severitatea infecției, de tipul de bacterie și de răspunsul pacientului la tratament. De obicei, tratamentul durează cel puțin 4-6 săptămâni, dar în cazurile de osteomielită cronică poate fi necesar un tratament mai lung.

În multe cazuri, pe lângă tratamentul medicamentos, este necesară și intervenția chirurgicală, pentru drenarea infecției și îndepărtarea țesutului osos afectat. Prin intermediul ei, se îndepărtează sechestrele (fragmente de os mort) și se curăță zona infectată. În cazul fracturilor patologice sau al distrugerii osoase extinse, poate fi necesară stabilizarea osului cu ajutorul unor implanturi (plăci, șuruburi, tije). În cazurile severe, se poate ajunge inclusiv la reconstrucția osului.

Tratamentul naturist în osteomielită

Pe lângă tratamentul medicamentos și chirurgical, anumite remedii naturiste pot fi utilizate ca adjuvant în tratamentul osteomielitei. Beneficiile plantelor sunt numeroase:

  • reducerea inflamației și a durerii, cu ajutorul plantelor cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi turmericul, ghimbirul sau gheara diavolului;
  • stimularea sistemului imunitar, deoarece plantele cu proprietăți imunostimulatoare, cum ar fi echinacea, pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor.
  • îmbunătățirea circulației sangvine: pentru o mai bună oxigenare a țesuturilor și o vindecare mai rapidă, se pot folosi plante care îmbunătățesc circulația sângelui, cum ar fi ginkgo biloba sau castanul sălbatic.

Sănătatea oaselor este interconectată cu starea generală de sănătate. Afecțiunile osoase, cum ar fi osteomielita, pot crește riscul de fracturi, care la rândul lor pot duce la complicații grave și la o scădere a calității vieții. Având grijă de sănătatea oaselor de la o vârstă fragedă, putem preveni apariția unor probleme grave mai târziu, cum ar fi pierderea mobilității.

Adoptă un stil de viață sănătos și adresează-te medicului ori de câte ori suspectezi că ai putea suferi de vreo afecțiune, pentru a preveni evoluția unor probleme simple în boli grave.

În concluzie, osteomielita reprezintă o afecțiune care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții pacientului. Înțelegerea simptomelor, cauzelor și factorilor de risc este esențială pentru diagnosticarea timpurie și intervenția eficientă. Astfel, o abordare informată și proactivă în gestionarea sănătății oaselor este foarte importantă pentru a preveni osteomielita și a asigura un trai sănătos și activ. Ai grijă de corpul tău!

 

Referințe:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/osteomyelitis-bone-infection

https://www.nhs.uk/conditions/osteomyelitis/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532250/

https://www.webmd.com/diabetes/osteomyeltis-treatment-diagnosis-symptoms

https://medlineplus.gov/ency/article/000437.htm

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Boala Bowen – o formă incipientă a cancerului de piele. Află mai multe despre simptomele și cauzele ei

Boala Bowen este considerată o formă de debut a cancerului de piele, ce apare înainte ca acesta încă țesuturile mai profunde. Este adesea numită „carcinom in situ”, iar tratamentul prompt este esențial pentru a preveni evoluția tip de c...
Blog

Eczema numulară – cum o recunoaştem şi cum o gestionăm pentru redobândirea sănătăţii pielii?

Eczema numulară este o afecțiune inflamatorie a pielii, care necesită să fie gestionată corespunzător. În acest articol, vom explora în detaliu ce este, care sunt simptomele sale caracteristice, cauzele principale şi factorii declanșatori. ...
Blog

Dispareunie – tipuri, cauze, importanţa recunoaşterii simptomelor şi măsuri pentru gestionarea durerii în timpul contactului sexual

Dispareunia este un termen medical utilizat pentru a descrie durerea resimțită în timpul contactului sexual. În continuarea acestui articol, vom prezenta tipurile de dispareunie, cauzele, factorii agravanți și măsurile pentru gestionarea durer...
Blog

Eclampsie – impactul asupra sănătăţii fetale şi materne, metode de evaluare, monitorizare şi gestionare 

Eclampsia este o complicație severă a sarcinii, care necesită o gestionare adecvată. În continuarea acestui articol, vom explica în detaliu ce înseamnă. De asemenea, vom detalia care sunt simptomele, cauzele, factorii de risc și măsurile de...
Premium Aronia Colagen Joints & Muscles – formulă avansată pentru articulații, mușchi și oase sănătoase

Premium Aronia Colagen Joints & Muscles – formulă avansată pentru articulații, mușchi și oase sănătoase

Prețul inițial a fost: 145 lei.Prețul curent este: 125 lei.106,25 lei
Adaugă în coș