Neuropatia periferică – ce este, de ce apare și cum o tratăm

Neuropatia periferica ce este de ce apare si cum o tratam (1)

Pentru a simți diverși stimuli, corpul nostru se bazează pe o mulțime de nervi pe care îi avem la nivelul membrelor superioare și inferioare. Funcționarea defectuoasă a acestora poate duce la diverse senzații, începând cu amorțeala și până la durere intensă. Una dintre bolile asociate cu aceste manifestări este neuropatia periferică. Aceasta este o afecțiune care poate apărea la persoane din diverse categorii de vârstă, având la bază mai multe cauze.

Ce este neuropatia periferică? O afecțiune a sistemului nervos periferic, care intră în sfera tulburărilor neurologice. Ce o deosebește de alte boli de același tip este simptomatologia foarte complexă, diferită de la individ la individ. Cum se poate diagnostica având în vedere această particularitate? Medicul neurolog este cel care poate pune un diagnostic cert și care poate oferi diverse alternative de tratament.

Mai jos, vom descoperi ce este și cum se manifestă neuropatia periferică. De asemenea, vom afla de câte tipuri este, mai ales având în vedere faptul că felul acesteia contează în tratarea corectă a afecțiunii.

Neuropatie periferică – ce este și tipurile sale

Neuropatia periferică este o tulburare de spectru neurologic a nervilor periferici, după cum indică și numele său. Atunci când aceștia se degradează sau sunt lezați, pot apărea dureri sau senzații de slăbiciune și amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor. Pentru a înțelege cum apare afecțiunea, trebuie să știm mai întâi ce sunt acești nervi și care este rolul lor în organism.

Ce sunt nervii periferici?

Nervii periferici sunt nervii care fac legătura între sistemul nervos central, care înseamnă creierul și măduva spinării și restul organelor corpului, ajungând la extremități. Ei se împart în:

  • nervi senzitivi și senzoriali, care sunt responsabili de transmiterea informațiilor de la mâini și picioare (extremități) la sistemul nervos central, pentru ca acesta din urmă să transmită impulsurile necesare realizării unei acțiuni;
  • nervii motori, care preiau impulsul de la sistemul nervos central și îl duc către mușchii care se contractă și realizează diverse acțiuni;
  • nervii vegetativi sau autonomi, care sunt implicați în cele mai importante funcții ale organismului.

Așadar, nervii periferici joacă un rol foarte important privind întreaga sănătate a corpului nostru. Pentru că o neuropatie periferică poate apărea ca urmare a lezării acestora, este foarte important să le păstrăm integritatea. Cea mai simplă și naturală metodă este integrarea vitaminei B în dietă.

Un produs bogat în acest nutrient este Premium Aronia Vitamin B-Complex, un supliment care conține toata gama de vitamine B, vitamina C și suc de aronia în concentrații mari, precum și alți nutrienți care contribuie la sănătatea întregului organism. Pentru sistemul nervos, vitamina B3 este cea care are cele mai multe beneficii, ajutându-l să funcționeze în parametri optimi.

Complexul de Vitamine B se prezintă sub formă lichidă, având în compoziție apă ultrapură demineralizată cu pH neutru, fiind ușor de consumat și integrat în orice dietă. Pe lângă beneficiile pentru sistemul nervos, ajută și la menținerea sănătății inimii, a ochilor, pielii, părului, unghiilor și chiar a creierului conectat la toți nervii periferici.

De câte tipuri este neuropatia periferică

Datorită complexității sale, neuropatia periferică se împarte în câteva tipuri. Mai precis:

  • neuropatia periferică diabetică, care apare datorită nivelului ridicat de zahăr din sânge;
  • neuropatia periferică alcoolică, care apare în urma consumului exagerat de alcool;
  • neuropatia senzorială și senzitivă, care apare în urma leziunilor nervilor senzoriali și senzitivi;
  • neuropatia ereditară, care, după cum îi spune și denumirea, este transmisă pe cale genetică de la părinți la copii;
  • neuropatia motorie, care afectează nervii motori și care poate cauza paralizia;
  • neuropatia senzitivo-motorie, care afectează nervii motori și senzitivi în același timp;
  • neuropatia autonomă, care afectează nervii vegetativi, printre cei mai importanți fiind cei care controlează respirația și cei care reglează tensiunea arterială;
  • mononeuropatia multiplă, care afectează mai mulți nervi sau trunchiuri nervoase în același timp;
  • polineuropatia sau neuropatia periferică idiopatică, care afectează toți nervii periferici și care are la bază mai mulți factori, de multe ori de origine necunoscută.

Dintre toate acestea, cele mai des întâlnite sunt neuropatia periferică diabetică, alcoolică, senzorială/senzitivă și idiopatică. Se vindecă această boală? Răspunsul este că terminațiile nervoase nu se pot regenera în niciunul dintre felurile acesteia, tulburarea putând doar să fie controlată.

Neuropatia periferică diabetică

Neuropatia diabetică periferică este cel mai frecvent întâlnit tip al acestei afecțiuni. Acest lucru se întâmplă din cauza nivelului crescut de zaharuri din sânge, care duce la diabet. Între 60% și 70% dintre persoanele care au diabet ajung să sufere și de neuropatie periferică.

De ce apare neuropatia periferică diabetică? Deoarece nivelul mare de glucoză din sânge afectează vasele mici de sânge care irigă nervii din mâini și din picioare. Astfel, simptomele bolii neuropatice se manifestă cu precădere la cei care suferă de diabet.

Neuropatia periferică senzorială și senzitivă

Două alte tipuri de neuropatie periferică sunt cele senzoriale și senzitive. Acestea afectează nervii cu același nume. Astfel, anumite funcții ale organismului nu mai sunt îndeplinite corect, ceea ce poate duce la simptome precum slăbiciunea musculară și senzația de amorțeală.

Neuropatia senzitivă periferică se instalează la nivelul nervilor responsabili de transmiterea senzațiilor de la creier către corp. Aceasta poate apărea din mai multe cauze, printre care anumite traume, dar și alte diverse patologii, precum dezechilibrele metabolice.

Neuropatia senzorială periferică afectează nervii senzoriali. Aceștia percep senzațiile precum temperatura, durerea sau atingerea. Atunci când sunt afectați de boală, aceste simțuri sunt diminuate. Din ce cauze apare acest tip de neuropatie? Ele pot fi multiple, printre acestea numărându-se traumatismele, dar și diverse afecțiuni autoimune.

Simptomele neuropatiilor periferice senzorială și senzitivă sunt asemănătoare cu ale celorlalte tipuri ale bolii și necesită investigații complexe pentru determinare.

Neuropatia periferică alcoolică

Un alt tip de neuropatie periferică este cea alcoolică. Aceasta apare în urma consumului excesiv de alcool, care are drept consecință lezarea nervilor. Astfel, apar senzațiile de amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor.

Neuropatia alcoolică periferică are o evoluție de lungă durată, primele senzații de amorțeală instalându-se prima data la nivelul tălpii și feței dorsale a piciorului. Mai mult, simptomele afecțiunii sunt destul de variate, ceea ce poate face boala destul de greu de diagnosticat. Pe lângă semnele comune, aceasta are și unele specifice, printre care parestezia, greața și vărsăturile. De asemenea, în cazuri avansate, se poate instala chiar și atrofia musculară.

Neuropatia periferică idiopatică

O altă categorie a acestei boli este neuropatia idiopatică periferică. Și aceasta este destul de întâlnită, fiind mai greu de diagnosticat. De ce? Deoarece cauzele sale sunt necunoscute de cele mai multe ori.

Aproape 30% din cazurile de neuropatie periferică idiopatică au o etiologie necunoscută, însă la multe persoane prediabetul poate fi incriminat de apariția sa.

Neuropatia periferică – cauze și simptome

După ce am aflat ce este neuropatia periferică și care sunt tipurile sale, este important să vedem și care pot fi cauzele acesteia. Prima și cea principala este lezarea terminațiilor nervoase ale membrelor superioare și inferioare. De ce apar ele? Sunt determinate de destul de mulți factori.

Neuropatia periferică și cauzele determinante

Când vorbim despre neuropatie periferică, putem lua în considerare factori externi sau mecanici și interni. Astfel, atât comportamentul nostru, stilul de viață, cât și anumite boli preexistente pot duce la instalarea sa.

În ceea ce privește factorii externi, orice traumatism sau leziune a mâinilor și picioarelor poate sensibiliza terminațiile nervoase, cauzând boala. De asemenea, anumite medicamente administrate pentru alte afecțiuni pot fi cauze ale apariției neuropatiei periferice. Expunerea la substanțe chimice nocive poate duce și ea la instalarea tulburării neuropatice.

Când vorbim despre factori interni ce pot cauza neuropatia, infecțiile și anumite boli sunt responsabile de apariția sa.

Boli și infecții care pot duce la neuropatie periferică

Iată principalele cauze de natură internă ale neuropatiei periferice:

  • diabetul este, fără îndoială, cea mai importantă cauză și sursă a neuropatiei periferice;
  • bolile autoimune, printre care lupusul, poliartrita reumatoidă, sindromul Sjogren și sindromul Guillain-Barre, care pot duce la inflamație în corp;
  • infecțiile precum cele cu virusul HIV, Epstein-Barr și hepatic;
  • tumorile maligne și benigne;
  • diverse boli ale rinichilor și ale tiroidei.

Poză de Towfiqu barbhuiya pe Unsplash

Pe lângă acestea, nu trebuie să uităm de consumul de alcool, care este o cauză frecventă a neuropatiei alcoolice periferice.

Cum se manifestă neuropatia periferică și pe cine afectează? Poate avea destul de multe simptome. De aceea, este nevoie de mai multe teste pentru diagnosticare. În ceea ce privește categoriile de persoane predispuse la boală, adulții cu diabet sunt cei care prezintă cele mai mari riscuri.

Simptomele neuropatiei periferice

Neuropatia periferică poate avea mai multe simptome, mai ales având în vedere faptul că este de mai multe tipuri și poate avea cauze multiple. Cele mai frecvente sunt:

  • amorțeala și furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor sunt primele și cele mai des întâlnite semne ale neuropatiei, indiferent de tipul său;
  • durerea și/sau slăbiciunea musculară este un alt simptom universal al neuropatiei periferice;
  • dificultatea de a controla mușchii este și ea asociată cu neuropatia periferică;
  • problemele digestive sunt simptome des întâlnite în neuropatiile periferice senzoriale și senzitive;
  • disfuncțiile sexuale sunt și ele semne ale unei posibile neuropatii periferice;
  • transpirația excesivă și greutatea controlului vezicii urinare, precum și dificultățile la defecație sunt simptome ale neuropatiei periferice care afectează nervii autonomi.

În cazurile grave, neuropatia periferică poate duce chiar la paralizii. De aceea este foarte important să ne prezentăm la medicul neurolog pentru un diagnostic corect cât mai rapid.

Neuropatia periferică: diagnosticare și tratament

În cazul în care ne întrebam dacă neuropatia se vindecă, trebuie să vedem, de fapt, care este calea către ținerea sub control a bolii, deoarece nervii nu se pot regenera. Acest lucru se poate face în momentul în care ne prezentăm la medicul neurolog pentru diagnosticare. Acesta va efectua următoarele teste în cadrul consultației:

  • anumite teste de sânge pentru a detecta posibile inflamații în corp, boli autoimune sau chiar probleme de nutriție;
  • analize imagistice, printre CT și RMN, care se efectuează pentru a exclude prezența unor tumori;
  • electromiografia, care vizează activitatea electrică a mușchilor, mai exact transmiterea impulsurilor către mușchi și capacitatea acestora de a se contracta.

Toate acestea se vor corobora cu anamneza pacientului pentru diagnostic corect.

Cum se tratează neuropatia periferică

Nervii periferici nu se pot reface, însă prin diverse terapii, își pot recăpăta funcțiile. Acest lucru se întâmplă treptat. Ca opțiuni de tratament, medicul poate indica:

  • tratamentul medicamentos, care poate viza și bolile care cauzează neuropatie periferică, printre care hipotiroidismul și diabetul;
  • terapia fizică, recomandată când sunt afectate atât sistemul nervos periferic, cât și funcțiile senzoriale și motorii;
  • abordarea chirurgicală disponibilă atunci când există tumori sau mase care duc la deteriorarea nervilor periferici.

Tratamentul medicamentos poate include analgezicele, printre care antiinflamatoriile nesteroidiene, dar și cremele sau unguentele pe bază de capsaicina și lidocaina. Printre terapiile fizice care funcționează sunt kinetoterapia și acupunctura.

La fel de importantă în tratarea neuropatiei periferice este și regimul alimentar.

Dieta în neuropatia periferică

Regimul alimentar este foarte important în tratarea și ținerea sub control a neuropatiei periferice. Dieta este foarte importantă deoarece boala este asociată cu afecțiuni precum diabetul, dar și pentru că poate cauza probleme digestive.

Ce poate consuma un pacient cu neuropatie periferică? Iată câteva idei:

  • alimentele bogate în fibre, precum fructele, legumele, nucile și fasolea;
  • produsele bogate în omega-3 și vitamina B, care ajută la reducerea durerii;
  • peștele gras, precum somonul, halibutul și macroul.

În ceea ce privește produsele de evitat în dieta neuropatiei periferice, zahărul, alcoolul, precum și alimentele cu conținut ridicat de gluten sunt printre cele care nu trebuie consumate.

În concluzie, neuropatia periferică este o afecțiune neurologică ce afectează terminațiile nervoase de la mâini și de la picioare. Apare cu precădere la persoanele diabetice, dar poate fi indusă și de consumul excesiv de alcool, acestea fiind cele mai frecvente tipuri ale sale. Cauzele dobândirii acestei afecțiuni pot fi externe (traumatisme sau consumul de medicamente) sau interne (anumite boli sau infecții din organism). Simptomele sale sunt destul de variate, însă adesea amorțeala, furnicăturile și slăbiciunea musculară sunt cele mai des întâlnite. Diagnosticarea sa se poate face doar de către neurolog, care va prescrie și tratamentul. Acesta poate fi medicamentos, însă și terapia fizica este o abordare frecventă, deoarece neuropatia periferică nu se vindecă. Împreună cu o dietă bogată în fibre, omega-3 și vitamina B, boala poate fi ținută sub control.

Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1074084/

https://www.nhs.uk/conditions/peripheral-neuropathy/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-neuropathy/diagnosis-treatment/drc-20352067

https://diabetesjournals.org/clinical/article/23/1/9/1269/Management-of-Diabetic-Peripheral-Neuropathy

Sursă foto: Shutterstock

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Anevrism aortic – ce îl cauzează, de ce apare și ce opțiuni de tratament există

Anevrismul aortic reprezintă una dintre cele mai serioase afecțiuni vasculare, având un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare. O astfel de problemă medicală este caracterizată de o dilatare anormală a pereților aortei, care...
Blog

Cortizol – cum se poate monitoriza şi gestiona nivelul de cortizol în mod natural şi echilibrat?

Cortizolul, cunoscut adesea ca "hormonul stresului", este esențial pentru buna funcționare a organismului nostru. Acest hormon influențează răspunsul la stres, metabolismul și funcțiile imunitare. Așadar, el are un impact semnificativ asupra ...
Blog

Acizii grași saturați și nesaturați: ghid util pentru o dietă echilibrată

Deși mulți dintre noi evităm grăsimile din considerente legate de sănătate, este crucial să înțelegem un lucru important. Există și grăsimi care sunt benefice pentru organism. Grăsimile alcătuiesc 60% din creier și din nervii care coor...
Blog

Paraziți intestinali – tipuri, simptome, opţiuni de diagnostic, metode de prevenire şi gestionare 

Paraziții intestinali sunt cunoscuţi şi sub denumirea de viermi intestinali. Aceste organisme pot provoca o varietate de simptome neplăcute și pot fi periculoase dacă nu sunt tratate sau gestionate corect. În continuarea acestui articol vom pr...
Premium Aronia Vitamin B-Complex 500ml

Premium Aronia Vitamin B-Complex 500ml

87,78 lei79 lei
Adaugă în coș