Neuropatia diabetică: ce este, de ce apare și cum poate fi gestionată?

Neuropatia diabetica ce este, de ce apare si cum poate fi gestionata

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai comune și, totodată, cel mai puțin înțelese complicații ale diabetului zaharat. Afectează nervii din întregul corp, aducând cu ea o multitudine de simptome ce pot reduce semnificativ calitatea vieții. De la disconfortul minor, până la complicațiile severe, neuropatia diabetică necesită o abordare complexă, pentru a fi gestionată.

Află mai multe despre neuropatia diabetică: ce este, sub câte tipuri se întâlnește și care sunt simptomele specifice. Descoperă strategii alimentare sau schimbări în stilul de viață ce te vor ajuta în prevenirea și ameliorarea ei.

Neuropatia diabetică: ce este și câte tipuri există?

Nivelurile ridicate de glicemie pe termen lung au un efect toxic asupra întregului organism. Nervii și vasele de sânge care îi hrănesc sunt deosebit de vulnerabili. Din acest motiv, diabetul este o boală dificilă nu doar din cauza restricțiilor pe care le implică. O altă problemă semnificativă este dată de complicațiile ce îi pot urma.

Ce este neuropatia diabetică?

Neuropatia diabetică este o complicație frecventă a diabetului zaharat. Urmare a nivelurilor crescute de glucoză din sânge pe perioade îndelungate, vasele de sânge ce hrănesc nervii și fibrele nervoase în sine se deteriorează. Astfel, nervii periferici au de suferit, iar pacientul ajunge să experimenteze diverse simptome neurologice.

Mecanismul prin care hiperglicemia cronică duce la apariția neuropatiei diabetice implică o serie de procese complexe:

  • În primul rând, hiperglicemia prelungită creștere producția de radicali liberi: molecule instabile care pot deteriora celulele și pereții vasculari. Așa apare și stresul oxidativ, urmat de deteriorarea progresivă a fibrelor nervoase și a vaselor de sânge care hrănesc nervii.
  • O bună irigare sangvină este esențială pentru sănătatea nervilor. Prin ea, aceștia primesc nutrienți și oxigen. Hiperglicemia afectează vasele mici de sânge, adică cele care hrănesc nervii, și determină îngroșarea pereților acestora, care scade fluxul sangvin. Odată ce alimentarea cu sânge a nervilor este compromisă, nervii nu mai primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie pentru a funcționa corect, așa că se deteriorează.
  • Când nivelurile de glucoză sunt foarte ridicate, o parte din această glucoză intră într-un proces alternativ de metabolism, cunoscut sub numele de calea poliolului. În acest proces, glucoza este transformată în sorbitol și fructoză – două substanțe care se pot acumula în celulele nervoase. Acestea cresc stresul osmotic și afectează echilibrul electroliților în celule. Drept rezultat, ele devin vulnerabile la deteriorare.
  • Hiperglicemia cronică poate afecta și funcționarea celulelor Schwann, care formează teaca de mielină a nervilor. Mielina este necesară pentru transmiterea rapidă a impulsurilor electrice de-a lungul nervilor. Când mielina este deteriorată sau teaca de mielină este distrusă, conducerea nervoasă încetinește sau este întreruptă. Astfel, se ajunge la simptomele caracteristice neuropatiei diabetice.

Toate aceste mecanisme lucrează împreună, deteriorând atât nervii periferici, cât și pe cei autonomi, ceea ce duce la apariția diferitelor tipuri de neuropatie diabetică. Cu alte cuvinte, neuropatia diabetică este rezultatul afectării funcției nervoase, în orice parte a corpului s-ar manifesta ea: de la mâini și picioare, până la organele interne.

Câte tipuri de neuropatie diabetică există?

Există patru tipuri principale de neuropatie diabetică, fiecare cu manifestări și efecte distincte asupra corpului. Deși toate sunt legate de diabet, severitatea și localizarea simptomelor variază semnificativ de la o persoană la alta.

Neuropatia periferică (la picioare)

  • Cel mai des întâlnit tip este neuropatia periferică, care afectează în principal picioarele și membrele inferioare. Această formă adesea asociată cu simptome precum furnicături, amorțeală, senzație de arsură sau durere la nivelul picioarelor. Neuropatia periferică progresează încet, iar pacienții încep să simtă pierderea sensibilității, ceea ce îi predispune la răni și ulcerații ale picioarelor, care se vindecă greu.

Neuropatia autonomă

  • afectează nervii autonomi, cei care controlează funcțiile involuntare ale corpului, precum digestia, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Această formă poate cauza probleme digestive, amețeli sau chiar probleme cardiace.

Neuropatia proximală

  • apare mai rar, dar este și mai severă. Afectează în special zona șoldurilor, coapselor și feselor. De cele mai multe ori, este însoțită de slăbiciune musculară severă și dureri intense.

Neuropatia focală

  • implică deteriorarea bruscă a unui anumit nerv sau a unui grup de nervi, cauzând slăbiciune musculară sau durere în anumite zone ale corpului, precum fața, trunchiul sau picioarele.

Mononeuropatiile

  • reprezintă o formă de neuropatie în care un singur nerv sau un grup izolat de nervi este afectat. Simptomele variază în funcție de localizare, astfel că există mai multe tipuri. Mononeuropatia nervului median este una dintre cele mai frecvente forme și apare atunci când nervul median, care trece prin tunelul carpian la încheietura mâinii, este comprimat sau deteriorat. Este un tip de mononeuropatie foarte comun la pacienții cu diabet, cum este și cea a nervului femural (nervul din partea frontală a coapsei) sau a nervului sciatic (nervul care coboară în partea posterioară a piciorului). Alte exemple includ mononeuropatie nervului cranian sau mononeuropatia toracică.

Ce înseamnă neuropatie diabetică cronică?

Fără a fi un tip distinct, când vorbim despre neuropatia diabetică cronică, ne referim la acea formă a bolii care se dezvoltă treptat și persistă de-a lungul timpului. Aceasta apare de obicei la pacienții cu diabet de lungă durată și cu control slab al glicemiei. Pe măsură ce nervii sunt afectați pe o perioadă lungă, simptomele pot deveni ireversibile, iar senzația de disconfort poate crește în intensitate.

Cel mai important de reținut lucru este că identificarea și gestionarea precoce a neuropatiei, indiferent de tipul ei, este esențială pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Un aliat valoros este Sucul de Aronia 100% Natural, Ecologic – 3L, obținut doar din fructe proaspete, atent culese. Presate la rece, acestea își păstrează proprietățile intacte, putând contribui inclusiv la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Sucul de Aronia conține antocianine: compuși care ajută la reducerea cantității de zaharuri și de grăsimi absorbite de organism în urma digestiei. Fibrele din fructele de aronia previn creșterile bruște ale glicemiei și echilibrează modul de descompunere și de folosire a carbohidraților în corp. În plus, există studii ce au demonstrat o îmbunătățire cu până la 22% în ceea ce privește sensibilitate la insulină.

Cu doar 100 ml de suc de aronia pe zi, te poți bucura de toate aceste beneficii. Dacă îți dorești rezultate satisfăcătoare, recomandarea este să urmezi o cură de cel puțin 3-6 luni. Împreună cu o alimentație completă și un stil de viață echilibrat, acest supliment te va ajuta să îți menții organismul sănătos și mai pregătit să facă față provocărilor zilnice.

Început de neuropatie diabetică: simptome și manifestări

În neuropatia diabetică, manifestările inițiale sunt ușoare. De cele mai multe ori, pot fi ignorate sau confundate cu alte probleme. La început, pacienții pot simți furnicături, amorțeală sau senzație de arsură la nivelul picioarelor sau mâinilor, însă nu se vor alerta imediat. În timp, aceste simptome pot progresa către probleme de sănătate mai grave, ce creează un disconfort mai ridicat.

Simptomele neuropatiei diabetice la începuturile ei sunt:

  • amorțeală;
  • pierderea sensibilității la durere sau căldură;
  • furnicături sau senzația de „ace și înțepături”;
  • dureri ușoare;
  • senzația de arsură, în special la nivelul tălpilor sau degetelor;
  • senzații de căldură sau răceală;
  • slăbiciune musculară ușoară;
  • crampe musculare sau spasme, mai ales în zona picioarelor și gambelor, frecvent întâlnite în timpul nopții.

Astfel, simptomele neuropatiei diabetice apar inițial la nivelul extremităților, în special la picioare, și progresează pe măsură ce afecțiunea avansează.

Simptomele neuropatiei diabetice pot fi ușor trecute cu vederea sau subestimate la început. Totuși, identificarea și tratarea precoce a afecțiunii încetinesc îi încetinesc progresia. În plus, acestea previn complicațiile mai severe, cum ar fi problemele digestive sau cardiovasculare.

Simptomele neuropatiei diabetice pot fi asimetrice și variază semnificativ în funcție de tipul de neuropatie prezent. De exemplu, neuropatia autonomă poate cauza probleme gastrointestinale, precum diareea sau constipația. De cealaltă parte, neuropatia periferică este mai frecvent asociată cu simptome la nivelul picioarelor.

Impactul acestor manifestări asupra calității vieții și funcționării zilnice

Amorțeala și pierderea sensibilității cresc riscul de accidentări, arsuri și tăieturi pe care persoana nu le simte și, prin urmare, nu le tratează la timp. Acest risc este deosebit de periculos la nivelul picioarelor, unde leziunile pot evolua în ulcerații sau infecții greu de vindecat, mai ales la diabetici. Pacienții pot deveni anxioși în legătură cu mersul desculți și pot evita activitățile fizice sau sociale care implică mersul pe jos.

Disconfortul constant poate afecta odihna, conducând la oboseală cronică, iritabilitate și dificultăți de concentrare în timpul zilei. Pacienții pot avea dificultăți în a-și menține rutina zilnică, pot avea performanțe scăzute la locul de muncă sau la școală și pot dezvolta tulburări de somn.

Activitățile zilnice, cum ar fi îngrijirea personală, pregătirea mâncării, menajul sau condusul, pot deveni mai dificile. Acest lucru poate duce la o pierdere a independenței, făcându-i pe pacienți să depindă de ajutorul altor persoane.

Pe măsură ce se confruntă cu limitările fizice și durerile persistente, pacienții pot dezvolta depresie, anxietate sau alte tulburări de dispoziție. Iată de ce se spune că neuropatia diabetică este o boală grea și necesită un management complex.

Polineuropatie diabetică: ce înseamnă și cum o putem preveni?

Știind ce e neuropatia diabetică, polineuropatia ar trebui să fie mai ușor de înțeles. Acest termen se referă la afectarea a mai multor nervi simultan, în special la nivelul extremităților corpului. Polineuropatia diabetică apare, de obicei, la pacienții cu diabet de tip 1 sau 2 care nu și-au menținut glicemia sub control pe perioade lungi.

Este cea mai comună formă de neuropatie diabetică și poate afecta atât nervii senzoriali (cei care transportă senzațiile), cât și nervii motori (cei care controlează mișcările). Pacienții pot prezenta o combinație de simptome, începând cu pierderea senzațiilor tactile și durerile cronice, până la slăbiciunea musculară.

Cum putem preveni polineuropatia diabetică?

Deși nu există o metodă sigură de a preveni complet polineuropatia diabetică, există o serie de strategii și schimbări ale stilului de viață care se pot adopta. Ele pot reduce semnificativ riscul de apariție sau progresie a acestei afecțiuni. Printre acestea se numără:

  • controlul strict al glicemiei este cea mai importantă măsură în prevenirea polineuropatiei diabetice: monitorizarea regulată a glicemiei, tratamentul medicamentos prescris de către medic și ajustarea dozelor de insulină sau medicamente orale sunt esențiale pentru a obține acest control;
  • o dietă sănătoasă, echilibrată și cu un conținut controlat de carbohidrați ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control și la reducerea riscului de complicații al diabetului;
  • supraponderabilitatea și obezitatea pot agrava diabetul și pot crește riscul de neuropatie diabetică; menținerea unei greutăți corporale sănătoase este esențială;
  • activitatea fizică regulată, precum mersul pe jos, înotul, ciclismul sau antrenamentul cu greutăți ușoare, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la controlul glicemiei;
  • renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pot îmbunătăți sănătatea vasculară și funcția nervoasă;
  • verificarea zilnică a picioarelor pentru a identifica tăieturi, bășici sau inflamații, purtarea unor pantofi confortabili care să nu provoace frecare sau presiune și tăierea cu grijă a unghiilor pentru a preveni leziunile;
  • există dovezi că unele suplimente, precum acidul alfa-lipoic, vitamina B12 sau antioxidanți, precum cei din Sucul de Aronia 100% Natural, Ecologic – 3L, pot avea efecte benefice în prevenirea sau ameliorarea simptomelor neuropatiei diabetice.

Polineuropatia diabetică reprezintă o complicație serioasă a diabetului, care poate afecta calitatea vieții și funcționarea zilnică. Prevenția se bazează în principal pe un control riguros al glicemiei, un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și o bună îngrijire a picioarelor. Prin adoptarea acestor măsuri, pacienții cu diabet își pot reduce semnificativ riscul de apariție sau progresie a polineuropatiei diabetice.

Neuropatia diabetică este reversibilă?

Întrebarea dacă neuropatia diabetică este reversibilă este frecvent întâlnită. Din păcate, odată ce nervii sunt deteriorați, aceștia nu mai pot fi readuși la starea lor inițială. Cu toate acestea, progresia bolii poate fi încetinită, iar simptomele pot fi gestionate. Pentru acestea, sunt necesare atât intervenții medicale, cât și schimbări ale stilului de viață.

Controlul strict al nivelului de glucoză și intervențiile terapeutice precoce sunt esențiale. Menținerea nivelurilor de zahăr în sânge în limite normale previne deteriorarea suplimentară a nervilor și poate reduce simptomele asociate afecțiunii.

Investigații în neuropatia diabetică

Diagnosticul neuropatiei diabetice se bazează pe istoricul medical, examenul fizic și teste specializate, precum electromiografia sau studiul conducerii nervoase.

  • Medicul va efectua un examen fizic complet, care include testarea sensibilității la atingere, la vibrații, testarea reflexelor și a sensibilității la temperatură sau durere.
  • Electroneurografia este un test ce implică măsurarea vitezei și a forței semnalelor electrice transmise de-a lungul nervilor. Se aplică stimuli electrici ușori la nivelul nervilor periferici, iar răspunsul acestora este evaluat, pentru a se identifica orice întârziere sau anomalie în transmiterea impulsurilor. Testul ajută la confirmarea deteriorării nervoase și la determinarea severității neuropatiei.
  • Electromiografia este un alt test, folosit pentru a evalua activitatea electrică a mușchilor și capacitatea acestora de a răspunde la stimularea nervilor. Rolul ei este foarte important în a determina dacă slăbiciunea musculară este cauzată de deteriorarea nervilor sau a mușchilor și oferă informații detaliate despre starea funcțională a nervilor.
  • Alte teste ce se pot efectua și care au ca rol evaluarea funcției sistemului nervos autonom includ:
  • se testează variabilitatea ritmului cardiac pentru a determina eventuale fluctuații anormale;
  • se măsoară tensiunea arterială la trecerea din poziție culcată în poziție verticală pentru a vedea dacă există o scădere bruscă a acesteia;
  • dacă pacientul prezintă simptome digestive, sunt necesare teste suplimentare, de evaluare a funcției tractului gastro-intestinal, precum studiul golirii gastrice.

Deși nu se poate vorbi despre o „reversibilitate” completă a neuropatiei diabetice, progresia bolii poate fi încetinită și simptomele pot fi ameliorate. Identificarea precoce a neuropatiei este, însă, esențială pentru a lua măsuri prompte.

Alimentație în neuropatia diabetică: ce alimente sunt benefice și de care ar trebui să te ferești?

O alimentație echilibrată și sănătoasă este esențială în gestionarea neuropatiei diabetice. Scopul principal este menținerea nivelului de glucoză în sânge în limite normale și prevenirea inflamațiilor ce ar putea agrava simptomele neuropatice.

Iată ce alimente ar trebui să incluzi mereu în dieta ta:

  • alimente bogate în antioxidanți: fructele și legumele precum fructele de pădure (aronia, afine, zmeură), spanacul, broccoli și morcovii au un conținut ridicat de antioxidanți, ce ajută la reducerea inflamației și la protejarea celulelor nervoase;
  • grăsimi sănătoase: uleiurile bogate în acizi grași omega-3, precum uleiul de măsline sau de pește, pot ajuta la reducerea inflamației și la susținerea sănătății nervilor;
  • fibre și carbohidrați complecși: consumul de alimente bogate în fibre, precum legumele și cerealele integrale, ajută la menținerea glicemiei sub control și previn fluctuațiile majore ale zahărului din sânge.

Există și alimente de evitat în neuropatia diabetică

Evită consumul excesiv de zaharuri simple, grăsimi saturate și alimente procesate, care pot contribui la creșterea glicemiei și la inflamație. De asemenea, grăsimile saturate și trans contribuie la inflamație, la creșterea nivelului de colesterol LDL („rău”) și pot agrava simptomele neuropatiei. Alimentele bogate în astfel de grăsimi includ carnea procesată, produsele fast-food, prăjelile, produse de patiserie făcute cu grăsimi hidrogenate și lactatele integrale. Trebuie evitate și alimentele procesate sau bogate în sodiu. Acestea nu doar cresc riscul de hipertensiune arterială, ci pot duce și la retenție de apă și inflamație.

Nu în ultimul rând, alcoolul poate agrava neuropatia diabetică prin diferite mecanisme. Poate afecta controlul glicemiei, poate provoca leziuni nervoase directe și poate interfera cu absorbția de nutrienți esențiali pentru funcția nervoasă, precum vitamina B12. Inclusiv anumiți aditivi și conservanți pot contribui la inflamație și stres oxidativ, care sunt factori agravanți.

Alege alimente proaspete și minim procesate pentru a reduce expunerea la aceste substanțe și a menține o dietă mai sănătoasă.

În concluzie, neuropatia diabetică este o afecțiune complexă și progresivă, ce poate afecta calitatea vieții pacienților cu diabet. Cu toate acestea, gestionarea adecvată a nivelului de glucoză, adoptarea unui stil de viață sănătos și includerea alimentelor benefice în dietă vor juca un rol important în prevenirea și ameliorarea simptomelor acestei complicații. Printr-o abordare completă și un control strict al diabetului, pacienții se pot bucura de o mai bună calitate a vieții și pot evita complicațiile neuropatiei diabetice.

 

Referințe:

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/nerve-damage-diabetic-neuropathies/what-is-diabetic-neuropathy

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/symptoms-causes/syc-20371580

https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-neuropathy

https://www.healthdirect.gov.au/diabetic-neuropathy

https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/diabetic-neuropathy

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21621-diabetic-neuropathy

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diabetes/diabetic-neuropathy-nerve-problems

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Fotofobie: când lumina devine dușmanul ochiului. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionată?

Lumina, esențială pentru viață, poate deveni o provocare neașteptată în anumite situații. Privită adesea ca un element natural și binevenit, aceasta poate influența profund starea de bine și echilibrul organismului. Relația dintre ochi �...
Blog

Angina pectorală: tot ce trebuie să știi. De la simptome și cauze, până la diagnostic și tratament

Inima noastră este un motor care funcționează neîntrerupt, zi și noapte, pentru a ne menține corpul în mișcare și în viață. Însă și inima poate întâmpina dificultăți, dacă nu este îngrijită corespunzător. Una dintre cele mai co...
Blog

Boala Lyme: cum se manifestă și ce măsuri ar trebui să iei pentru a te proteja?

Teama de căpușe nu este dată de insectele în sine, ci de bacteriile pe care acestea le poartă cu ele. De cele mai multe ori, mușcătura de căpușă nu este o problemă gravă. În alte situații, însă, din cauza bacteriei care pătrunde în ...
Blog

Eritemul polimorf – semne, cauze și strategii de gestionare

Eritemul multiform sau polimorf este o afecțiune dermatologică caracterizată prin apariția unor leziuni cutanate de diferite forme și dimensiuni. Ca multe alte probleme dermatologie, acesta trebuie diagnosticat corect, pentru că poate fi ușor ...
Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Aronia 3L ECO (RO-ECO-029)

99 lei84,15 lei
Adaugă în coș