Mineralele: importanța lor în organism și din ce alimente le putem obține

Mineralele importanta lor in organism si din ce alimente le putem obtine cover

La baza organismului uman stau celulele din care sunt alcătuite toate organele noastre. Pentru a supraviețui, acestea trebuie să primească mai multe elemente nutritive, printre care se regăsesc vitaminele și mineralele, care contribuie la starea noastră de sănătate optimă. Ele sunt nutrienții care ne ajută să funcționăm zi de zi, fiind obținute din alimentație.

Dar ce sunt mineralele și vitaminele? Primele sunt substanțe chimice organice, în timp ce cele din a doua categorie sunt substanțe chimice solide anorganice. Ele sunt necesare în cantități mici pentru ca noi să fim sănătoși.

Deși toate vitaminele și mineralele conlucrează, ele sunt compuși chimici distincți, fiecare având rolul său în organismul uman. În articolul de mai jos, vom afla mai multe despre ce sunt mineralele și rolul lor în corpul nostru. De asemenea, vom vedea cum sunt ele clasificate, dar mai ales care sunt alimentele din care le putem obține pentru a fi sănătoși.

Ce sunt mineralele: definiție și funcția lor în organism

Mineralele sunt nutrienți de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. Pentru că de multe ori le grupăm cu vitaminele, putem fi înclinați să credem că cele două sunt unul și același lucru. Însă, fiecare dintre ele are rolul său în corp. Astfel, mineralele sunt substanțe anorganice, în timp ce vitaminele, pentru că au și carbon în componență, sunt elemente organice. Un alt lucru important de știut despre ele este că nu pot fi produse de corpul nostru.

Funcțiile mineralelor în corpul uman

Mineralele din organism joacă un rol important pentru sănătatea noastră. Astfel, ele îndeplinesc următoarele funcții:

  • Sunt responsabile de alcătuirea țesuturilor;
  • Ajută la declanșarea contracțiilor musculare și a reacțiilor nervoase;
  • Sunt responsabile de coagularea sângelui;
  • Ele ajută și la menținerea echilibrului acido-bazic, responsabil pentru pH-ul neutru al organismului.

Pentru că sunt destul de multe, unele pot fi considerate mai importante decât altele. Totuși, este bine să știm că toate trebuie asimilate de organism pentru ca acesta să funcționeze corect. De aceea, clasificarea nu se face după importanță, ci după cantitatea necesară în corp.

De unde ne luăm mineralele?

Mineralele sunt necesare organismului uman, ele jucând diverse roluri esențiale pentru ca noi să ne simțim bine și să fim sănătoși. Alimentația este unul dintre modurile prin care putem să îndeplinim ambele condiții. Legătura dintre aceste elemente și dieta noastră este foarte strânsă, deoarece acestea pot fi obținute doar din anumite produse pe care ar trebui să le consumăm.

Doze zilnice recomandate de minerale esențiale pentru organism

Anumite minerale trebuie să se regăsească în corpul uman în cantități mai mari. Acest lucru se întâmplă deoarece sunt implicate în mai multe procese. Printre ele, următoarele doze zilnice recomandate trebuie respectate de către adulți:

  • În cazul calciului, doza zilnică recomandată este de la 1.000 până la 1.300 miligrame/zi;
  • În cazul magneziului, doza zilnică recomandată este de 350 până la 420 miligrame/zi;
  • În cazul sodiului, doza zilnică recomandată este de cel mult 2.300 miligrame/zi;
  • Pentru potasiu, doza zilnică recomandată este de 4.700 miligrame/zi;
  • Pentru fosfor, doza zilnică recomandată este de 1.250 miligrame/zi;
  • Pentru fier, doza zilnică recomandată este de la 8 până la 18 mg/zi;
  • Pentru zinc, doza zilnică recomandată este de 8 până la 11 mg/zi;
  • Pentru iod, doza zilnică recomandată este de 150 până la 200 micrograme/zi;
  • Pentru seleniu, doza zilnică recomandată este de 55 până la 70 micrograme/zi.

Mineralele joacă un rol foarte important în alimentație și, din fericire, există o mulțime de alimente în care acestea se găsesc. Printre ele se numără legumele, fructele, produsele lactate și anumite tipuri de carne. Atunci când dieta este deficitară într-unele din aceste produse, putem compensa cu ajutorul suplimentelor sub diverse forme, sucul de Aronia și Afin Siberian 3L ECO fiind un supliment recomandat.

Mineralele din alimentație

Atât mineralele, cât și vitaminele pot fi găsite în diverse surse alimentare. Acestea trebuie administrate plecând de la doza zilnică recomandată în funcție de vârstă. Cu toate acestea, este destul de greu de ținut cont de fiecare element în parte, având în vedere numărul lor mare. Așadar, cum putem proceda? Destul de simplu: printr-o dietă care să conțină cât mai multe dintre ele. Astfel:

  • Din categoria fructelor, caisele, bananele, piersicile, nectarinele, căpșunele, pepenele, mango, stafidele și cireșele, afinele, coacăzele, sunt surse excelente de fier, magneziu, sodiu și clor;
  • Din categoria legumelor, cele cu frunze verzi, precum țelina, salata verde, roșiile, broccoli, morcovii, varza și sfecla roșie sunt surse bune de fluor, fier, magneziu și sodiu;
  • Produsele lactate și ouăle sunt surse foarte bune de calciu;
  • Produsele oleaginoase precum semințele de floarea soarelui, de dovleac, diversele tipuri de nuci și migdalele sunt bogate în zinc, cupru și fier.

Pe lângă acestea, carnea roșie și cea albă sunt surse bune de fier, seleniu și zinc.

Deși multe din aceste alimente se găsesc în dieta noastră zilnică, deficiența anumitor minerale sau oligominerale nu este imposibilă. Acest lucru se poate întâmpla din cauza anumitor afecțiuni. În acest caz, există diverse suplimente pe care le putem lua pentru a mări aportul acestora. Pe lângă produsele farmaceutice, există și o mulțime de variante naturale. Acestea sunt disponibile atât sub formă de tablete, cât și sub formă de sucuri.

Mineralele obținute din suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt disponibile într-o gamă variată, ajutându-ne să creștem aportul mineralelor și vitaminelor din organism. Acestea pot fi consumate atât de adulți, cât și de copii.

Pentru că sunt prezente în forme diferite, multe suplimente sunt ușor de administrat și de integrat în orice dietă. Un astfel de produs este Sucul de Aronia și Afin Siberian 3L ECO. Acesta este bogat în minerale, vitamine și antioxidanți, fiind recomandat pentru că susține sănătatea pielii, a creierului, a sistemului imunitar și a inimii.
Aronia și afinul siberian sunt două super-fructe, care îmbinate fac minuni pentru sănătatea organismului nostru. Consumând 150 ml de suc zilnic, poți și tu să te bucuri de zecile de beneficii pentru corp și pentru minte!

Care sunt mineralele esențiale pentru organism?

Pe lângă întrebarea ce sunt mineralele, de multe ori ne întrebăm care sunt acestea și din ce se obțin. Ele sunt de două tipuri, fiind împărțite în:

  • minerale esențiale sau macrominerale;
  • oligominerale sau microminerale.

Principala diferență dintre ele o constituie cantitatea zilnică de care are nevoie organismul pentru a funcționa corect. Aceasta se stabilește în funcție de greutatea corporală. Ce mai trebuie să știm este că fiecare tip de element are rolul său în corp.

Mineralele și tipurile lor

Mineralele din corpul uman sunt de două tipuri: macro și micro. Atât unele, cât și altele se regăsesc în fiecare celulă din organism jucând roluri bine determinate. Ceea ce au ambele în comun este că ele nu pot fi obținute decât din alimente. Alternativ, ele pot fi luate și din diverse suplimente alimentare sub mai multe forme, Sucul de Aronia și Afin Siberian 3L ECO fiind o opțiune cu multe beneficii.

Mineralele esențiale sau macromineralele

Din categoria mineralelor esențiale pentru organism fac parte:

  • Calciul, a cărui cantitate necesară este de 2% din greutatea corporală;
  • Fosforul, care trebuie să se regăsească în corp în proporție de 1% din greutatea totală a unei persoane;
  • Potasiul, care trebuie să se regăsească în organism în proporție de 0.40% din greutatea corporală;
  • Sulful, a cărei doză trebuie să fie de 0.25% din greutatea corporală;
  • Clorul, care trebuie să se regăsească tot în proporție de 0.25% din greutatea corporală în organismul uman;
  • Sodiul, care reprezintă 0.25% din greutatea corporală;
  • Magneziul, al cărui necesar este de 0.05% din greutatea corporală.

Pe lângă mineralele esențiale, organismul are nevoie de microelemente sau oligominerale.

Micromineralele necesare organismului uman

Din categoria oligomineralelor fac parte următoarele:

  • Fluorul, a cărui cantitate necesară pentru organism este de 0.20% din greutatea corpului;
  • Fierul, a cărui cantitate necesară este de 0.08% din greutatea corporală;
  • Manganul, care trebuie să fie prezent în organism în proporție de 0.03% din greutatea corpului;
  • Cuprul, care trebuie să se regăsească în organism în proporție de 0.00015% din greutatea corporală;
  • Iodul, care trebuie să fie prezent în organism în proporție de 0.00004% din greutatea corpului.

Pe lângă acestea, alte oligoelemente cunoscute, dar care se găsesc într-o cantitate infimă în organism sunt:

  • Zincul;
  • Seleniul;
  • Siliciul;
  • Cromul;
  • Molibdenul.

Pentru a funcționa corect, organismul uman are nevoie atât de macro, cât și de microelemente. Dar pentru ce sunt ele bune? Fiecare îndeplinește câte un rol bine definit.

Pentru ce sunt bune mineralele?

După ce au fost prezentate mai sus, ne putem da seama că despre unele elemente știm mai multe, în timp ce despre altele mai puține. Dar pentru ce sunt bune mineralele în organism? Fiecare are contribuția sa la funcționarea acestuia, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Mineralele esențiale și rolul lor în organism

Iată care sunt rolurile macromineralelor în corpul uman:

  • Calciul joacă un rol esențial în sănătatea oaselor și a dinților, dar și a mușchilor, a sistemului nervos, ajutând și la coagularea sângelui, la reglarea tensiunii arteriale, susținând în același timp și sistemului imunitar;
  • Sodiul și potasiul contribuie la menținerea echilibrului hidroelectrolitic, susținând în același timp și sistemul nervos și pe cel muscular;
  • Clorul ajută la menținerea echilibrului hidroelectrolitic și a acidității stomacului;
  • Fosforul joacă un rol important în sănătatea oaselor și a dinților, contribuind și la echilibrul acido-bazic al organismului;
  • Magneziul este important pentru sănătatea oaselor, a sistemului nervos, a celui muscular, dar și a celui imunitar, fiind responsabil și de sinteza proteinelor;
  • Sulful contribuie la reglarea digestiei, secreția bilei, detoxifierea și tonifierea organismului.

Simptomele lipsei mineralelor esențiale din organism

Carențele oricăruia dintre ele pot atrage simptome precum:

  • Stările de oboseală;
  • Depresia și stările accentuate de nervozitate;
  • Dezechilibrele digestive;
  • Slăbirea sistemului imunitar;
  • Durerile musculare;
  • Afecțiunile dentare.

Așadar, iată doar câteva funcții pentru care mineralele sunt bune în corp. Pentru a funcționa corect, acesta are nevoie și de oligominerale.

Rolul oligomineralelor în corpul uman

Deși le vom regăsi în cantități mult mai mici în organism, și micromineralele sunt foarte importante pentru corpul nostru. Iată care este rolul câtorva dintre cele mai cunoscute dintre ele:

  • Fluorul este adesea prezent la nivelul oaselor, danturii, sângelui, pielii și unghiilor, ajutând în procesele de vindecare;
  • Fierul, care se găsește în cea mai mare cantitate în sânge, este responsabil cu formarea hemoglobinei, contribuind la oxigenarea sângelui;
  • Manganul ajută la metabolizarea sau absorbția carbohidraților și la întărirea țesuturilor și oaselor, găsindu-se în ficat, pancreas, rinichi și glandele suprarenale, însă și în creier, în plămâni și oase;
  • Cuprul ajută la absorbția fierului în organism, regăsindu-se în ficat, vezica biliară, plămâni și în inimă;
  • Iodul este oligomineralul care se găsește în cea mai mare cantitate în glanda tiroidă, fiind foarte important în reglarea funcțiilor metabolice.

Carențele acestora țin mai mult de tulburări ale metabolismului, fiind foarte importante atât pentru creșterea copiilor, dar și funcționarea corectă a organismului adulților.

După cum spuneam la începutul articolului, mineralele nu sunt produse de corpul nostru. Așadar, de unde se obțin ele? Principala sursă sunt alimentele care le conțin în cantități optime, însă există și suplimente bogate în aceste elemente, precum este și Sucul de Aronia și Afin Siberian 3L ECO.

În concluzie, ce sunt mineralele? Sunt elemente chimice anorganice. Aceste substanțe sunt foarte importante pentru corpul uman, fiind implicate în foarte multe procese.

Ele ajută sistemele: osos, nervos, digestiv și imunitar, însă sunt importante și pentru mușchi și țesuturi. Pentru că nu sunt produse de organism, ele trebuie luate din surse externe, alimentele fiind cele mai la îndemâna. Atunci când dieta nu este echilibrată, însă, le putem prelua și din diverse suplimente, sub diferite forme.

Acum știi mai multe despre minerale, cum îți poți suplimenta dieta zilnică și cum te poți bucura de un corp sănătos!

Referințe:

  1. Vitamins and Minerals: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/
  2. Minerals: Their Functions and Sources: https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=ta3912
  3. Vitamins and Minerals: https://www.nccih.nih.gov/health/vitamins-and-minerals
  4. Minerals: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218735/

Sursă foto cover: pikisuperstar pe Freepik.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Răceala: cauze, simptome și tratament. Care sunt cele mai eficiente remedii?

Răceala este o problemă de sănătate des întâlnită, ce poate apărea chiar și de mai multe ori pe sezon la aceeași persoan...
Blog

Psyllium – informaţii esenţiale şi beneficii remarcabile pentru sănătatea organismului

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătatea și bunăstarea individuală, plantele medicinale au un rol esenţial. U...
Blog

Păpădie – informaţii esențiale despre beneficii, proprietăţi şi moduri de consum

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Aceasta are o istorie înde...
Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Suc de Aronia și Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc de Aronia și Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

116 lei98,60 lei
Adaugă în coș