Mangan – de ce are corpul nostru nevoie de acest mineral și de unde îl obținem
Organismul uman este extrem de complex deoarece necesită o varietate de substanțe nutritive pentru a funcționa corespunzător. Unele dintre aceste substanțe sunt prezente în corpul nostru în cantități mai mari, iar altele în cantități mai mici. Acest lucru nu înseamnă că cele din urmă sunt mai puțin importante. Acesta este și cazul manganului, un mineral de care avem nevoie în proporții foarte mici, dar care are funcții bine definite.
Ce este manganul? Este un nutrient, un oligoelement sau mineral de care avem nevoie în cantități mici în organism. Este foarte important în anumite procese biochimice, susținând în primul rând sistemul imunitar.
În articolul de mai jos, vom afla mai multe despre rolul manganului, unde se găsește și care sunt beneficiile sale pentru sănătatea noastră. De asemenea, vom vedea și care sunt cele mai bune surse alimentare pentru procurarea sa.
Manganul – definiție și rolul său în organism
Manganul este un element de care corpul nostru are nevoie în cantități mici. Din cauza acestei ultime caracteristici, am putea să credem că rolul său nu este unul important. Totuși, manganul este esențial în funcționarea corectă a sistemului imunitar, mai precis în reacțiile biochimice ale acestuia. Este sintetizat cu precădere în ficat, oase, rinichi, glandele endocrine și pancreas. Prin urmare, rolurile sale în organism sunt numeroase.
Rolul manganului în corpul nostru
Manganul intră în alcătuirea enzimelor mitocondriale, activând alte enzime în acest proces. De asemenea, acest element ajută la formarea țesuturilor conjunctive și osoase. Alte roluri importante ale manganului includ:
- metabolizarea grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților;
- furnizarea de nutrienți pentru celulele creierului, sprijinind sănătatea sistemului nervos central și al celui periferic;
- facilitarea digestiei grăsimilor;
- asigurarea funcționării corecte a organelor reproducătoare și a glandelor mamare.
Pe lângă acestea, un aport corect de mangan în organism ajută și la:
- reglarea comunicării între celule, având rolul de electrolit;
- procesul de antioxidare care combate radicalii liberi;
- ruperea aminoacizilor și a colesterolului din sânge;
- refacerea țesuturilor deteriorate;
- menținerea funcției de secreție a hormonilor sexuali;
- creșterea și dezvoltarea corectă a oaselor care alcătuiesc structura scheletică;
- absorbția vitaminelor B1 și E;
- metabolizarea calciului;
- reglarea zahărului din sânge;
- reducerea inflamației din organism.
Deși organele menționate mai sus stochează doar cantități mici de mangan, este necesar un aport adecvat pentru îndeplinirea tuturor funcțiilor sale. Manganul poate fi obținut atât din diverse alimente, cât și din suplimente alimentare.
În ceea ce privește alimentele bogate în mangan, aronia este unul dintre cele mai cunoscute. Sucul de aronia este bogat și în vitamine, minerale și antioxidanți, inclusiv mangan. Acesta are efecte benefice asupra sistemului imunitar, creierului și sistemului nervos, ajutând și la scăderea colesterolului și la reglarea glicemiei. Introducerea sucului de aronia în dietă poate oferi un impuls nutritiv, oferind numeroase beneficii pentru sănătate, dar și nutrienții esențiali, cum ar fi manganul.
Cantitatea necesară de mangan pentru organism
Corpul nostru are nevoie de mangan în proporții foarte mici, dar cât mai exact? Aproximativ 20 de mg, aceasta fiind cantitatea stocată de rinichi, oase, ficat și pancreas. În urma unor dezechilibre, ea poate scădea, astfel că este nevoie de suplimentare. Doza maximă poate ajunge până la 11 miligrame.
Pentru copii, cantitatea necesară se stabilește în funcție de vârstă, astfel:
- pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani doza maximă este 2 mg pe zi;
- pentru copiii cu vârste între 4 și 8 ani doza maximă recomandată este 3 mg pe zi;
- pentru copiii cu vârste între 9 și 13 ani se recomandă o doză de 6 mg pe zi;
- pentru adolescenții cu vârste între 14 și 18 ani (inclusiv pentru femeile însărcinate și care alăptează), doza maximă recomandată este de 9 mg pe zi.
Unde se găsește manganul? Principalele surse sunt diverse alimente, dar acesta poate fi obținut și din suplimente alimentare pentru a echilibra nivelurile de zinc și cupru din organism.
Unde se găsește manganul?
Manganul poate fi luat din mai multe surse, alimentele fiind unele dintre cele mai importante. Printre acestea se regăsesc legumele cu frunze verzi, dar și fructele.
O sursă importantă de mangan o reprezintă și apa, însă poate fi și una dintre cauzele excesului acestui oligoelement.
Alimente care conțin mangan
Există mai multe alimente bogate în mangan, printre care cele mai cunoscute sunt:
- legumele cu frunze verzi, precum spanacul, salata verde, pătrunjelul, țelina și algele;
- orezul brun;
- nuca de cocos;
- migdalele;
- alunele.
Pe lângă acestea, alte surse de mangan sunt și următoarele legume:
- sfecla;
- mazărea;
- prazul;
- morcovii.
Unde se mai găsește manganul în mod natural? În fructe precum cele tropicale, printre care bananele, smochinele și kiwi.
De asemenea, acest element poate fi preluat și din:
- căpșuni;
- ananas;
- mure;
- zmeură;
- struguri;
- avocado.
Alte alimente care conțin mangan sunt ovăzul, orzul, hrișca, cerealele integrale, menta, usturoiul, cuișoarele, tofu, turmericul și muștarul. În ceea ce privește produsele pe bază de carne, manganul se găsește în organe precum creier și ficat.
Manganul și alte surse din care îl putem asimila
Pe lângă fructe și legume, apa este una dintre cele mai la îndemână surse de mangan pentru organism. În mod natural, acest mineral se găsește în :
- roci;
- sol;
- apa din pământ;
- apa de suprafață.
Pentru a putea fi consumată, apa nu trebuie să aibă un conținut mai mare de 0.05 miligrame per litru, conform legii. De aceea, este tratată pentru a putea fi băută. Orice concentrație mai mare va da lichidului gust, miros și culoare maronie-roșiatică. De aceea sursele de apă trebuie alese cu atenție, în special în cazul copiilor și a femeilor însărcinate.
Pe de altă parte, lipsa manganului din organism este compensată prin suplimente. Acestea sunt prescrise din două motive:
- pentru a reduce deficiența mineralului din organism;
- pentru a echilibra nivelul de zinc și cupru din corp.
Atunci când este administrat ca supliment, manganul poate fi luat sub formă de tablete, dar și intravenos, dacă deficiența este foarte mare. Însă, un consum excesiv de mangan nu este benefic, astfel că nivelul său trebuie să fie unul optim.
Manganul – deficitul și excesul din organism
Un adult are nevoie de aproximativ 2 mg de mangan pe zi, acesta putând fi obținut fără probleme printr-o alimentație echilibrată. De aceea, lipsa sa din organism este destul de rară. Totuși, există excepții, deoarece, de-a lungul vieții, ne putem confrunta atât cu deficiențe, cât și cu un exces al acestui mineral în organism.
Cum se manifestă deficitul de mangan în organism
Cele mai frecvente cazuri de deficiență de mangan sunt cele în care este neutralizat de cantitățile mari de potasiu, calciu sau zinc din organism. Atunci când corpul nostru nu primește suficient mangan, putem avea următoarele simptome:
- slăbiciune musculară;
- crampe abdominale, în special în cazul femeilor;
- tulburări de dispoziție;
- erupții la nivelul pielii;
- pierdere în greutate.
Având în vedere simptomele care pot fi comune altor afecțiuni, este indicat să facem un set de analize pentru a determina cauza acestora.
Deficitul de mangan din corp poate avea consecințe destul de grave, printre care favorizarea următoarelor boli:
- infertilitate;
- diabet;
- artrită;
- osteoporoză;
- creșterea nivelului de colesterol din corp.
La polul opus este intoxicația cu mangan, care este la fel de dăunătoare.
Excesul de mangan în corp
Intoxicația cu mangan apare de obicei când acesta este inhalat. Fiind un mineral folosit în exploatările miniere, poate ajunge în aer unde, în combinație cu praful, îi afectează pe cei expuși. De cele mai multe ori, lucrătorii din mine pot suferi de exces de mangan. Acesta poate fi, de asemenea, ingerat din apa în care se găsește în cantități foarte mari.
Cel mai mare pericol al excesului de mangan în organism sunt tulburările neurologice pe care le provoacă. Intoxicația poate determina următoarele simptome:
- febra;
- frisoanele;
- mialgiile;
- cefaleea;
- agitația;
- deficiențele de vorbire, mers și auz;
- halucinațiile;
- tremurul;
- rigiditatea feței.
Excesul de mangan în corp a fost asociat și cu boli precum Parkinson, schizofrenia și hipertensiunea. La copii, incapacitatea de a absorbi acest mineral poate duce la scolioză severă.
Beneficiile manganului pentru organism
Manganul are destul de multe beneficii pentru organism. Pe lângă rolul de a contribui la echilibrul sistemului imunitar, ajută și la prevenirea anumitor probleme de sănătate. Acest oligoelement funcționează cel mai bine în combinație cu alți nutrienți. În funcție de aceștia, contribuția sa la sănătatea noastră devine foarte importantă.
Beneficiile manganului în combinație cu alți nutrienți pentru sistemul osos
Manganul este esențial pentru sănătatea noastră osoasă de la cele mai mici vârste. El contribuie la dezvoltarea sistemului osos, dar și la întreținerea acestuia. Pentru a ne bucura cu adevărat de beneficiile sale, manganul trebuie să fie combinat cu vitamina D, calciu, zinc și cupru. Împreună susțin densitatea minerală osoasă, un aspect foarte important pentru persoanele vârstnice și pentru femeile predispuse la osteoporoză.
Influența benefică a manganului asupra diabeticilor
În prezent, diabetul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale omului. Studiile arată că persoanele cu diabet zaharat prezintă niveluri scăzute de mangan în organism. Totuși, nu este clar dacă diabetul provoacă această deficiență de mangan. Pancreasul, un organ în care se găsește o cantitate mare de mangan, joacă un rol crucial în secreția corectă a insulinei.
Manganul poate ajuta la reducerea inflamației din corp
Unul dintre beneficiile manganului este cel antioxidant. Astfel, el poate contribui la reducerea inflamației din organism, atunci când este combinat cu glucozamina și condroitina. De altfel, ultimele două elemente sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sistemului osos. Împreună, acestea pot reduce durerile cauzate de artrită.
Rolul și beneficiile manganului în metabolism
Principalul rol al manganului este cel de a regla procesele chimice responsabile de funcția metabolică a organismului. Mai precis, el ajută corpul să proceseze vitaminele C și E, colina și tiamina, susținând funcționarea corectă a ficatului. Tot pentru metabolism, acest element contribuie și la digestie și la folosirea corectă a proteinelor și aminoacizilor de către organe. De asemenea, un nivel corect de mangan va ajuta la ținerea colesterolului și a carbohidraților sub control.
Manganul contribuie la sănătatea creierului
Manganul joacă un rol esențial în funcționarea corectă a creierului, precum și în tratarea anumitor tulburări. Una dintre cele mai frecvente este epilepsia. Un nivel optim al acestui mineral în corp poate reduce crizele epileptice care apar adesea în urma accidentelor vasculare cerebrale. Din acest punct de vedere, manganul este un vasodilatator care ajută la creșterea fluxului sanguin și transportul corect al sângelui la creier. Pe lângă acestea, manganul are și proprietăți antioxidante, protejând împotriva radicalilor liberi care distrug celulele creierului.
Manganul ajută glanda tiroidă să funcționeze corect
Glanda tiroidă are mai multe roluri în organism. Ea produce tiroxina, care ajută la menținerea unei greutăți bune și la funcționarea eficientă a organelor. Manganul este și el implicat în anumite procese enzimatice, printre care și producția de tiroxină. Un deficit al său duce la boli precum hipotiroidismul, care afectează mai mult femeile.
Tot pentru femei, manganul joacă un rol important în reducerea simptomelor sindromului premenstrual. Acesta este utilizat ca un remediu natural împotriva crampelor abdominale, dar și a tulburărilor de dispoziție.
Deși suplimentele sunt o opțiune, consumul de alimente bogate în mangan rămâne una dintre cele mai eficiente metode pentru a obține toate beneficiile acestui mineral.
În concluzie, manganul, deși este un mineral găsit în cantități infime în organism, are foarte multe funcții. Printre acestea, este responsabil de anumite procese metabolice și de sănătatea creierului. Unde se găsește manganul? Alimentele sunt cele mai bune surse pentru a-l obține, cele cu frunze verzi fiind printre cele mai bogate în acest oligoelement.
Atât deficitul, cât și excesul său în organism pot duce la tulburări serioase, eliminând beneficiile sale asupra sănătății. Printre acestea din urmă se regăsesc susținerea sistemului osos și a celui nervos, dar și stimularea unor funcții, precum cea a glandei tiroide.
Referințe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222332/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8027856/
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/manganese
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-HealthProfessional/
Sursa foto: Shutterstock.com