Lipsa de calciu – simptomele care ar trebui să ne pună pe gânduri și efectul acestei carențe nutriționale

Lipsa de calciu – simptomele care ar trebui să ne pună pe gânduri și efectul acestei carențe nutriționale

Calciul, cel mai abundent mineral din organism, se găsește în unele alimente sau medicamente, dar și ca supliment alimentar. Acesta constituie o mare parte din structura oaselor și dinților, asigurând țesuturi puternice și flexibile organismului.

Ținând cont de aceste aspecte, este ușor să ne dăm seama cât de important este calciul pentru organism. Astfel, orice simptome de lipsă de calciu ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne îndrume spre cele mai eficiente tratamente. Vom discuta despre importanța calciului pentru corp, funcțiile pe care le îndeplinește, dar și mijloace eficiente de control al acestuia.

Ce presupune lipsa de calciu?

Calciul este un mineral esențial, cu funcții foarte importante pentru sistemul osos, cardiovascular, endocrin și neurologic. Aproximativ 99% din calciul total se află în oase, asigurând rigiditate și structura scheletului. Restul de 1% participă la procesele metabolice, inclusiv contracția vasculară și musculară, sinapsele sistemului nervos, transportul transmembranar și funcția hormonală.

Din fericire, lipsa calciului este o problemă foarte comună, care poate fi rezolvată relativ ușor, apelând la câteva schimbări în ceea ce privește stilul de viață și la ajutorul de nădejde al suplimentelor naturale. Aronia Premium Oyster Calcium + D3 este un supliment care conține calciu natural, îmbogățit cu vitamina D3, complex esențial pentru sănătatea oaselor și mușchilor.

Majoritatea studiilor privind consecințele pe termen lung ale aportului inadecvat de calciu sunt legate de sănătatea oaselor. În cazul bebelușilor și copiilor, lipsa abundentă de calciu se poate manifesta și prin rahitism. La adulți, semnele că putem prezenta lipsă de calciu sunt fracturile, osteopenia și osteoporoza.

Pe lângă aceasta, calciul este implicat în numeroase alte funcții vitale ale corpului, printre care:

  • Transmiterea impulsurilor nervoase: joacă un rol important în transmiterea semnalelor nervoase de la creier către restul corpului, facilitând comunicarea dintre neuroni.
  • Contracția musculară: este esențial pentru funcționarea corectă a mușchilor, inclusiv a inimii (miocard). Fără suficient calciu, mușchii pot deveni slăbiți și incapabili de a se contracta corespunzător.
  • Coagularea sângelui: calciul este necesar pentru procesul de coagulare a sângelui, ajutând la formarea cheagurilor ce opresc sângerările.
  • Funcția enzimatică: Calciul servește drept cofactor pentru numeroase enzime, contribuind la catalizarea unor reacții chimice vitale din corp.

Care sunt cauzele ce conduc la apariția simptomelor de lipsă de calciu?

Acum că știm de ce este atât de important acest mineral, ne putem imagina și cum se manifestă deseori lipsa lui. Totuși, trebuie să descoperim și care sunt cauzele din spatele fenomenului. În această situație, există mai multe categorii de factori ce stabilesc ce se întâmplă dacă ai lipsă de calciu.

1. Factori de natură alimentară:

Dieta săracă în acest mineral este, cu siguranță, prima cauză. Calciul este prezent în multe alimente, inclusiv laptele și produsele lactate, legumele cu frunze verzi, nucile și semințele. Persoanele care nu consumă suficiente alimente bogate în calciu sau care au diete restrictive sunt predispuse la deficiențe de calciu. Este cazul celor care urmează diete vegetariene sau vegane care, fără îndrumare nutrițională, pot ajunge la lipsa calciului în organism. În paralel, consumul excesiv de cafea, alcool sau sodiu poate afecta absorbția calciului. Astfel, se poate ajunge la tremuratul mâinilor, țiuitul urechilor sau la dureri de cap de intensitate mare.

2. Factori ce țin de starea de sănătate generală:

Anumite patologii pot influența nivelul de calciu din organism. De exemplu, persoanelor cu intoleranță la lactoză sau cu alergii alimentare le poate fi dificil să consume produse cu un conținut ridicat de calciu. De asemenea, boala celiacă sau sindromul colonului iritabil pot afecta absorbția calciului în intestine. Acestora li se adaugă și afecțiunile hormonale, precum hipotiroidismul sau hipertiroidismul. Nu în ultimul rând, pacienții cardiaci trebuie să acorde atenție asupra dietei atunci când au lipsă de calciu. În unele situații, se asociază lipsa de calciu cu înțepăturile la inimă și poate fi necesară îngrijirea medicală de urgență.

3. Stil de viață:

Ca în multe alte patologii, modul în care ne desfășurăm activitatea zilnică poate influența apariția semnelor de lipsă de calciu. Activitatea fizică limitată determină scăderea densității osoase, fiind asociată cu tremuratul mâinilor. De asemenea, viciile precum fumatul sau alcoolul pot induce atacuri de panică sau chiar transpirație excesivă în lipsă de calciu. Nu în ultimul rând, lipsa de expunere la soare este și ea o posibilă cauză a lipsei de calciu. În acest fel, corpul nu poate absorbi vitamina D, compus responsabil pentru metabolismul acestui mineral.

Cum se manifestă lipsa de calciu?

De unde știm că avem lipsă de calciu? Este o întrebare la care este dificil să obținem un răspuns exact. Indiciile care sugerează că organismul suferă de un deficit de calciu pot fi foarte nespecifice și, de asemenea, numeroase. Acestea pot varia în funcție de severitatea deficienței și de perioada de timp în care persistă. Totuși, iată ce simptome putem prezenta atunci când suferim de lipsă de calciu și magneziu:

  1. Osteoporoză și fragilitate osoasă: Lipsa de calciu poate conduce la scăderea densității osoase și la fragilitatea oaselor, crescând riscul de fracturi și osteoporoză.
  2. Spasme musculare și crampe: Deficitul de calciu poate provoca spasme musculare involuntare și crampe, în special la nivelul mușchilor, picioarelor și mâinilor.
  3. Oboseală și stare de extenuare: Lipsa de calciu poate da senzația de oboseală persistentă și de slăbiciune musculară.
  4. Probleme dentare: Calciul este esențial pentru sănătatea dinților, iar lipsa acestuia determină probleme dentare, precum demineralizări, carii și gingii inflamate.
  5. Probleme cardiace: Cunoaștem faptul că lipsa de calciu afectează inima. Un organism ce prezintă carență de calciu are un cord aritmic și o circulație sanguină deficitară.
  6. Tulburări digestive: Unele persoane pot acuza tulburări digestive, precum constipația, ca urmare a lipsei de calciu.

Deficitul de calciu la copii

Simptomele de lipsa de calciu la copii sunt la fel de neplăcute ca în cazul adulților. Cel mai evident aspect este fragilitatea scheletului, care determină durerile osoase și fracturile. De asemenea, lipsa de calciu poate afecta sistemul nervos, determinând noduri în gât, spasme musculare, furnicături și senzații de amorțeală. În cazuri severe, deficiența de calciu poate da convulsii și alte probleme neurologice.

Lipsa de calciu în alăptare și sarcină

Calciul seric total scade în mod normal pe parcursul sarcinii, astfel încât viitoarele și proaspetele mămici trebuie să fie foarte atente la dietă. Acestea trebuie să stabilească ce să mănânce când au lipsă de calciu pentru a asigura aportul nutrițional propriu, cât și cel al copilului. Nu în ultimul rând, mama trebuie să își mențină rezervele de nutrienți și pentru perioada viitoare de alăptare.

Femeile sunt expuse riscului când suferă deja de hipocalcemie, însă cu ajutorul suplimentelor, precum tabletele de calciu natural și vitamina D3, organismul poate primi „rezervele” necesare de calciu pentru a putea funcționa din nou în ritm optim. Bineînțeles, înainte de sarcină, pe parcursul acesteia, dar și post-partum, mămicile trebuie să își facă regulat analize. Astfel, medicul ce le supraveghează poate stabili doza recomandată zilnică, precum și dacă au nevoie de alte investigații ori tratamente.

În ceea ce privește perioada de alăptare, cerințele nou-născutului sunt ceva mai diferite. În primele 6 luni de viață, micuțul are nevoie de mai mult calciu, pe care îl obține din laptele matern. Astfel, mămica va trebui să opteze ori pentru suplimente pe bază de calciu, ori pentru o dietă bogată în acest mineral.

Cum pot fi prevenite și tratate simptomele de lipsă de calciu?

Pentru a preveni și trata lipsa de calciu în organism, este important să urmăm o dietă echilibrată, bogată în alimente care conțin acest mineral atât de esențial. Acest lucru presupune consumul de lapte și produse lactate, legume, nuci și semințe. Suplimentele de calciu sunt special create în acest sens, dar trebuie să fie administrate sub supravegherea unui medic și ținând cont de indicațiile producătorului. Supradozarea calciului poate avea efecte adverse neplăcute.

Este important să fim conștienți de faptul că există elemente care pot afecta absorbția calciului în organism. De aceea, trebuie să tratăm corect orice afecțiuni preexistente. De asemenea, adoptarea unui stil de viață sănătos va asigura un nivel de calciu optim.

Prevenirea și tratarea lipsei de calciu sunt părți importante care asigură sănătatea oaselor, a mușchilor, a sistemului nervos și a altor funcții vitale. Iată ce putem lua în considerare:

Prevenirea deficitului de calciu

Trebuie să ne asigurăm că dieta pe care o adoptăm are suficiente surse de calciu în componență. Lactatele (lapte, iaurt, brânză), legumele (spanac, varză, broccoli), tofu, somon și alte alimente bogate în calciu sunt opțiuni potrivite.

Dacă dieta nu ne permite să obținem aportul necesar de calciu, putem opta pentru suplimentele naturale. Același lucru este valabil și dacă avem risc crescut de deficiență de calciu (cazul femeilor aflate la menopauză sau care alăptează).

Nu trebuie să uităm nici faptul că vitamina D este esențială pentru absorbția corectă a calciului în organism. Trebuie să obținem suficientă vitamina D prin expunerea la soare și din alimente precum pește gras, ouă și suplimente alimentare.

Premium Oyster Calciu + D3 este un supliment care îți asigură doza zilnică optimă de calciu recomandată de specialiști, îmbogățit cu vitamina D3, care facilitează absorbția optimă în organism. Tabletele sunt concentrate, conținând 620mg de calciu natural, obținut din cochiliile de stridii.

Produsul nu conține coloranți artificiali, conservanți, lactoză sau gluten. Un singur recipient conține 60 de tablete, suficiente pentru o lună întreagă de administrare. Pune-ți încredere în Premium Oyster Calciu + D3, tabletele premium care te ajută să menții sănătatea sistemului osos și muscular, dar și pe cea a dinților, inimii și sistemului nervos.

Exercițiile fizice, în special cele care implică încărcare și rezistență, pot ajuta la menținerea sănătății oaselor și la creșterea densității osoase.

Tratarea lipsei de calciu

Dacă avem deficiență de calciu diagnosticată de către medic, acesta poate recomanda suplimente de calciu pentru a corecta problema. În cazul în care știm că avem probleme cu inima ori tulburări de circulație a sângelui, ne putem orienta spre suplimente naturale, precum tablete de calciu natural îmbogățite cu vitamina D3.

În funcție de cauza lipsei de calciu, medicul poate ajusta dieta pentru a include alimente bogate în calciu și vitamina D. Totodată, poate interveni și prin eliminarea factorilor care pot interfera cu absorbția calciului.

Dacă lipsa de calciu este cauzată de o afecțiune medicală subiacentă, se va trece la tratarea acesteia. Poate fi vorba despre intoleranța la gluten sau sindromul intestinului iritabil. Este important să tratăm problemele de acest fel în primă fază, pentru a îmbunătăți absorbția calciului.

Este important să supraveghem atent nivelul de calciu din organism și să ne facem teste periodice pentru a stabili eficiența tratamentului. Nu în ultimul rând, aceste examene sunt utile și pentru a detecta orice complicații sau probleme asociate cu lipsa de calciu.

Orice pacient trebuie să vorbească deschis cu medicul înainte de a începe orice tratament, chiar și pentru lipsa de calciu. Totodată, trebuie să respecți cu strictețe recomandările acestuia pentru a asigura o gestionare adecvată a deficiențelor.

Carența de calciu este o problemă de sănătate comună, întâlnită la nivel mondial care, din fericire, poate fi ținută sub control foarte ușor. Investigațiile de rutină și alimentația sănătoasă, completată de suplimente naturale, dar și colaborarea cu specialiștii sunt esențiale pentru o viață fericită și sănătoasă.

Referințe:

1. Askari S, Shlisky J, Mandlik R, Abrams S, Bourassa MW, Belizan JM, Calcium deficiency worldwide: prevalence of inadequate intakes and associated health outcomes
2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/
3. A., Almalki,, Almaghamsi, M. H., & Buhary, B. M. (2018). Hypocalcemia in Pregnancy: A Clinical Review Update
4. NORDIN, B. E. C. M.D., M.R.C.P., PH.D.†. Osteomalacia, Osteoporosis and Calcium Deficiency. Clinical Orthopaedics 17():p 235-258,
5. Pitkin RM. Calcium metabolism in pregnancy and the perinatal period
7. P Affinito, C di Carlo, G A Tommaselli, C Nappi, F Guida, Changes in bone mineral density and calcium metabolism in breastfeeding women: a one year follow-up study

Blog

Ultimele articole

Blog

Țelina – cum te bucuri de toate proprietățile unui superaliment

Țelina, o legumă adesea subestimată, este mult mai mult decât un simplu ingredient de decor în salate sau supe. De la rădăcina sa robustă și aromatică până la tulpinile suculente, fiecare parte a acesteia are ceva de oferit. Țelina apio...
Blog

Chlorella – ghid complet pentru utilizare și efecte asupra sănătății 

Chlorella este o algă verde unicelulară, apreciată pentru beneficiile sale remarcabile pentru organism. În acest articol, vom explora în detaliu ce este chlorella. Vom discuta despre beneficiile sale pentru sănătate, conținutul nutrițional, ...
Blog

Acuitate vizuală – îmbunătățește-ți vederea și concentrarea!

Te-ai întrebat până acum ce înseamnă acuitate vizuală și cât de bună este a ta? Ei bine, ea reprezintă claritatea sau capacitatea ochiului de a distinge detalii fine și de a vedea obiecte distincte la o anumită distanță. Este una dintre...
Blog

Pietre la rinichi – metode naturale de prevenire și alte informații utile

De la ce se fac pietrele la rinichi? Cu siguranță te-ai întrebat și tu acest lucru. Ei bine, noi suntem gata să îți răspundem la toate curiozitățile! Descoperă mai jos un articol complex în care vei găsi tot ce trebuie să știi despre p...
Premium Oyster Calcium + D3 – 60 tablete cu Calciu natural și Vitamina D3

Premium Oyster Calcium + D3 – 60 tablete cu Calciu natural și Vitamina D3

42 lei37,80 lei
Adaugă în coș