Lipsa de calciu – simptome și semne pe care ți le transmite organismul în cazul acestei deficiențe și cum o poți corecta

Lipsa de calciu, persoana consultata de medic, aronia-charlottenburg.ro

Organismul uman este o rețea complexă de țesuturi, oase și organe, care lucrează împreună pentru a menține funcționarea corectă și starea de bine. Însă, uneori, aceste mecanisme pot fi perturbate din cauza unor carențe de nutrienți sau vitamine. Una dintre cele mai comune deficiențe, întâlnită la adulți și copii, este lipsa de calciu.

Ce este, cum se manifestă și ce se întâmplă dacă ai lipsă de calciu? Simptomele tale pot fi un semnal că ar trebui să consulți un medic pentru o evaluare și un tratament adecvat. Aceasta este o deficiență cunoscută și sub numele de hipocalcemie, afectând funcționarea inimii și a mușchilor.

Veți descoperi cum să recunoașteți lipsa de calciu în organism, simptomele specifice la adulți și copii, legătura cu durerile osoase și soluțiile pentru prevenirea și tratarea acestei deficiențe.

Lipsa de calciu – ce este și care sunt cauzele sale?

Lipsa de calciu simptome, alimente bogate in calciu, aronia-charlottenburg.ro

Poză de Freepik pe Freepik.com

Pentru a înțelege lipsa de calciu, trebuie să știi că acesta este un mineral extrem de important din organismul uman.  El se regăsește în cea mai mare proporție, de 99%, în sistemul osos și în dinți. Restul de 1% se găsește în sânge și în lichidul din jurul celulelor corpului. Mai precis, o persoană sănătoasă are în jur de 1 200 de mg de calciu în organism. În termeni medicali, carența acestuia înseamnă hipocalcemie.

Principalele cauze ale lipsei de calciu sunt:

  • Cauze ereditare, transmise pe linie genetică;
  • Cauze dobândite, adică cele care au legătură cu anumite afecțiuni sau cu un comportament alimentar dezechilibrat. Factori relevanți includ intoleranța la alimentele bogate în calciu, carențele de vitamina D, medicamentele care inhibă absorbția calciului și modificările hormonale. Acestea din urmă sunt adesea întâlnite în rândul femeilor, care sunt mai predispuse la alte afecțiuni care au la bază lipsa de calciu, cum este osteoporoza, favorizată de această deficiență.

Fie că este vorba despre lipsa de calciu ereditară, fie că factorii care au dus la apariția hipocalcemiei sunt dobândiți, există anumite suplimente care ajută organismul să corecteze această deficiență. Adesea, simptomele dispar imediat, dar, dacă hipocalcemia este cauzată de o altă afecțiune, este posibil să fie necesare investigații suplimentare și tratamente mai complexe. 

Lipsa de calciu – simptome resimțite de adulți și copii

Lipsa de calciu simptome fata, pahar cu lapte, aronia-charlottenburg.ro

Poză de Garetsvisual pe Freepik.com

Lipsa de calciu și simptomele asociate sunt variate și uneori pot fi confundate cu alte afecțiuni. Această deficiență poate apărea la orice vârstă, inclusiv la bebeluși, de aceea este crucială detectarea sa precoce.

Simptomele lipsei de calciu pot varia, unele fiind comune, iar altele mai rare. Acestea pot include fragilitatea unghiilor, slăbiciune musculară, amețeli, tremurături ale mâinilor, dureri de cap, tinitus și chiar anxietate sau depresie.

Simptomele lipsei de calciu la adulți

Deficiența de calciu este destul de comună în rândul adulților, unul dintre motive fiind și modificarea stilurilor de viață și a dietelor alimentare. De aceea, multe persoane adulte care au anumite suspiciuni caută răspunsuri la întrebări precum “ce simptome ai când ai lipsă de calciu” sau “ce se întâmplă când ai lipsă de calciu”. Pentru că această deficiență poate fi legată și de cea a magneziului din organism, o altă întrebare care poate apărea la nivel individual este “ce simptome ai când ai lipsa de calciu și magneziu?”. Pentru a afla răspunsul, este esențial să consulți un medic, deoarece simptomele deficienței de magneziu sunt de obicei subtile, exceptând cazurile în care nivelurile devin foarte scăzute. În general, semnele sunt similare cu cele ale hipocalcemiei, printre acestea numărându-se oboseala, crampele musculare sau bătăile neregulate ale inimii. 

În rândul adulților, principalele simptome ale lipsei de calciu pot fi:

  • Afecțiunile musculare, tremuratul mâinilor, amorțeală și furnicături;
  • Oboseala, depresia, pierderea memoriei, dureri de cap;
  • Afecțiunile dentare;
  • Probleme ale sistemului osos;
  • Convulsii, bătăi anormale ale inimii;
  • Afecțiuni ale pielii, părului și unghiilor.

Printre cele mai comune afecțiuni musculare se numără durerile, spasmele, crampele și amorțelile resimțite la nivelul brațelor și coapselor. Oboseala poate fi un semn al lipsei de calciu, manifestându-se prin amețeală, confuzie, lipsă de concentrare și afectare a memoriei.

Durerile de oase, asociate adesea cu o deficiență de calciu, pot indica osteopenia, caracterizată de scăderea densității minerale a oaselor. Se poate ajunge și la osteoporoză, care reprezintă o degenerare a osteopeniei, adică o fragilizare a oaselor. Chiar dacă femeile sunt mai afectate, și bărbații pot suferi de această boală. Hipocalcemia trebuie tratată cu atenție de ambele categorii de sexe. Studii recente au asociat sindromul premenstrual sever la femei cu deficiența de calciu.

Alte semne evidente ale hipocalcemiei sunt afecțiunile dentare, printre care apariția cariilor, demineralizarea dinților și iritarea/inflamarea gingiilor. Nu în ultimul rând, anumite stări anxioase au fost semnalate drept cauze ale acestei deficiențe. Stările anxioase pot fi însoțite, în cazul lipsei de calciu, de tremuratul mâinilor, transpirația excesivă, înțepăturile la inimă, senzația de nod în gât sau sufocare și chiar de atacuri de panică. De aceea, multe persoane se întreabă dacă lipsa de calciu afectează inima. Specialiștii spun că hipocalcemia severă poate duce, în unele cazuri, chiar și la insuficiență cardiacă și aritmii.

Lipsa de calciu la bebeluși și copii mai mari

Lipsa de calciu poate apărea și la copii, inclusiv la bebeluși, mai ales în cazul celor de până la 6 luni, a căror dietă se bazează exclusiv pe laptele matern sau formule speciale. Cum se manifestă în cazul lor? Anumite simptome sunt asemănătoare celor prezente la adulți, însă există și semne specifice care pot fi urmărite.

La bebeluși, printre cauzele comune ale hipocalcemiei se numără nașterea prematură, infecțiile, diabetul matern și unele medicamente. Deficiența de calciu poate fi cauzată și de lipsa vitaminei D, mai ales la bebelușii alăptați la sân fără suplimente de vitamina D. Este esențial să se monitorizeze nivelul de calciu în sânge în timpul sarcinii și al alăptării, nu doar atunci când apar semne precum căderea părului, inflamația gingiilor sau fragilitatea unghiilor, ci și în scop preventiv. O astfel de carență poate fi și un semn al preeclampsiei care se manifestă printr-o creștere a tensiunii arteriale.

Copiii mai mari pot dobândi lipsa de calciu atunci când dieta acestora este deficientă în alimente bogate în vitamina D. Simptomele pe care le poți urmări ca părinte sunt:

  • Uscăciunea excesivă a pielii copilului;
  • Fragilitatea unghiilor și a părului;
  • Vărsăturile;
  • Lipsa creșterii în înălțime;
  • Crampele musculare;
  • Senzația de înțepături la nivelul buzelor și degetelor;
  • Afecțiunile dentare prezente de la vârste fragede;
  • Stările letargice.

În anumite cazuri, lipsa de calciu la bebeluși și copii se poate manifesta și prin stări convulsive și chiar afecțiuni oculare.

Detectarea corectă și rapidă a deficienței de calciu este crucială atât pentru copii, cât și pentru adulți, pentru a interveni prompt și eficient.

Semnele lipsei de calciu și diagnosticul corect

Semnele unei lipsă de calciu pot fi confuze, dar din punct de vedere medical, hipocalcemia este definită ca o scădere a concentrațiilor de calciu seric sub limitele minime stabilite pe grupe de vârstă. Astfel:

  • În cazul nou-născuților și bebelușilor. Limitele inferioare sub care se poate avea în vedere lipsa de calciu sunt sub 6 mg/dl, respectiv sub 7 mg/dl;
  • În cazul copiilor mai mari. Valorile sunt diferite în funcție de vârsta, însă cele mai mici de 8 mg/dl pot indica o lipsa de calciu;
  • Același principiu se aplică și în cazul adulților. Valorile de calciu seric variază în funcție de vârstă, cu limite inferioare între 8.2 mg/dl pentru persoanele peste 90 de ani și 8.6 mg/dl pentru cele mai tinere.

Diagnosticul lipsei de calciu se face prin analize de sânge. Odată stabilită carența, se poate trece la corectarea ei. Medicul poate recomanda și alte analize pentru determinarea cauzelor hipocalcemiei, incluzând măsurarea nivelurilor de vitamina D, hormonului paratiroidian, magneziului și fosfatului seric.

Soluții pentru lipsa de calciu care te ajută să o previi și să o tratezi

Lipsa de calciu simptome alimente, lapte, branza, aronia-charlottenburg.ro

Poză de 8foto pe Freepik.com

Adesea, lipsa de calciu se poate observa destul de ușor în aspectul unghiilor, acestea devenind fragile și casante, iar în urma analizei de calciu seric din sânge, se poate concretiza și un diagnostic în acest sens. Restabilirea nivelurilor normale ale acestui mineral se poate face cu suplimente de calciu care să prevină formarea osoasă deficitară și oasele fragile, predispuse la fracturi. Se pot administra și suplimente alimentare pe bază de vitamina D3, însă și o alimentație bazată pe produse bogate în mod natural în această vitamină contribuie la o stare de sănătate bună.

Ce să mănânci când ai lipsă de calciu? Carența poate fi corectată prin consumul de ouă, produse lactate, fasole, linte, spanac, broccoli și altele. Multe persoane care consumă în mod regulat alimente bogate în calciu pot dezvolta totuși deficiențe, necesitând un aport suplimentar de vitamina D.

Lipsa calciului din organism poate fi suplimentată și cu tablete cu calciu natural și vitamina D3, această formă fiind absorbită mai bine de celulele corpului uman. Tot pentru o absorbție bună este recomandată și vitamina K2 MK7, mai ales că vitamina K2 joacă un rol important și în sănătatea sistemului osos și a celui cardiac.

Vitamina D este bine cunoscută pentru rolul său în menținerea unui sistem imunitar sănătos, iar, pe lângă suplimente, consumul de fruct de aronia poate fi la fel de benefic. Acesta poate fi consumat sub forma de Suc de Aronia Ecologic la 3 L pentru întreaga familie.

Lipsa de calciu, suc de aronia, aronia-charlottenburg.ro

Poză de aronia-charlottenburg.ro

Managementul optim al hipocalcemiei depinde foarte mult de gravitate și de caracteristicile clinice. Persoanele cu lipsă de calciu necesită o evaluare rapidă și precisă pentru a reduce riscul de complicații grave. Suplimentele orale de calciu, dar și de vitamina D sunt cele mai frecvente tratamente pentru hipocalcemie. Acestea sunt formulate astfel încât să fie absorbite în cantități mai mari de organism. Pentru a preveni lipsa de calciu, este esențial să ai un stil de viață sănătos și să consumi alimente bogate în calciu.

Lipsa de calciu este comună la adulți, dar poate fi diagnosticată și la copii, inclusiv la bebeluși. Hipocalcemia poate fi dobândită genetic sau cauzată de un stil de viață nesănătos sau o dietă săracă în nutrienți. Este necesar să identifici simptomele lipsei de calciu și să tratezi deficiența cu atenție, deoarece poate afecta sistemul osos, muscular și cardiac. Analiza calciului seric și suplimentele de vitamina D și calciu, împreună cu alimentele bogate în aceste substanțe, pot corecta deficiența.

 

Referințe:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32367335/

https://www.healthlîne.com/health/calcium-deficiency-disease

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/șites/books/NBK279022/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673697123315

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2096479/

Blog

Ultimele articole

Blog

Demența – ce este, cum o descoperi, cauze, simptome și metode de prevenție

Demența are cauze și simptome diverse, iar de multe ori poate fi greu să ne dăm seama că o persoană apropiată este afectat...
Blog

Epilepsie – definiție, cauze, tipuri, simptome și remedii naturale de gestionare

Cu siguranță ai auzit până acum lucruri despre epilepsie. Aceasta este o tulburare neurologică cronică caracterizată prin a...
Blog

Hipotiroidism – informații utile despre cauze, simptome și remedii naturale

Esențială pentru funcționarea optimă a organismului, glanda tiroidă are un rol crucial în reglarea metabolismului, a tempera...
Blog

Dermatita – tot ce trebuie să știi despre tipuri, cauze, simptome și remedii naturiste

Te confrunți cu dermatită sau cunoști pe cineva care pare că nu poate gestiona corespunzător simptomele acestei afecțiuni? A...
Premium Oyster Calcium + D3 – 60 tablete cu Calciu natural și Vitamina D3

Premium Oyster Calcium + D3 – 60 tablete cu Calciu natural și Vitamina D3

42 lei37,80 lei
Adaugă în coș