Iod – un element crucial pentru funcționarea corectă a organismului

Iod un element crucial pentru functionarea corecta a organismului cover

Pentru a funcționa în mod optim, corpul nostru are nevoie de mai multe elemente care lucrează împreună. Cele mai multe dintre ele se obțin din alimente.

Unul dintre aceste elemente este iodul, care este asociat cu funcționarea corectă a glandei tiroide. Ce trebuie să știm este că aceasta, la rândul ei, este responsabilă de coordonarea mai multor procese din organism. Iodul se poate obține din mai multe surse, sarea fiind una dintre cele mai cunoscute, însă se găsește și în anumite alimente.

De ce este, totuși, aportul de iod atât de important pentru noi? Deoarece ajută la sintetizarea a doi hormoni tiroidieni responsabili de dezvoltarea noastră încă din uter. O carență sau un exces al acestui element este asociat cu mai multe probleme de sănătate.

În acest articol, vom vorbi despre iod, ce este el și de ce este important pentru organism. De asemenea, vom vedea care sunt sursele din care poate fi obținut, pentru a ne menține organismul sănătos pe termen lung.

Iodul – ce este și care este rolul său

Iodul este un oligoelement care se găsește în corpul nostru în cantități foarte mici, de 15-20 miligrame. Acesta este foarte important pentru funcționarea corectă a glandei tiroide, situată în partea anterioară a gâtului. Ea are nevoie de iod pentru a sintetiza 2 hormoni, și anume:

  • tiroxina sau T4, care conține 4 atomi de iod;
  • triiodotironina sau T3, care are în compoziție 3 atomi de iod.

De ce este această glandă atât de importantă și de ce contează echilibrul de iod din organism pentru funcționarea ei? Deoarece tiroida își începe activitatea încă din timpul formării fătului.

Rolul și importanța glandei tiroide și a iodului

Corpul nostru este alcătuit din celule care se bazează pe funcționarea corectă a glandei tiroide și a hormonilor săi. Aceștia sunt responsabili de următoarele procese:

  • dezvoltarea normală a creierului în timpul sarcinii și imediat după naștere;
  • dezvoltarea corectă a oaselor în timpul copilăriei;
  • transformarea substanțelor nutritive în energie sau metabolismul corect al corpului.

Unde găsim iodul natural sau organic? În alimente, însă el poate fi consumat și sub formă de suplimente alimentare în cazul unei diete deficitare.

Un astfel de supliment este Premium Thyroid Formula, care poate fi consumat atât pentru funcționarea corectă a glandei tiroide, cât și în cazul unor afecțiuni precum hipotiroidismul. Suplimentul conține Ashwagandha, L-tirozină, L-selenometionină, zinc, potasiu și acid folic, care au fost studiate îndelung și au beneficii dovedite asupra tiroidei. Ingredientele sale lucrează împreună pentru a asigura sănătatea acestei glande. Poate fi consumat pentru a preveni dezechilibrele hormonale responsabile pentru afecțiuni precum tiroidita Hashimoto și boala Graves, care sunt autoimune.

(54)
Prețul inițial a fost: 120 lei.Prețul curent este: 99 lei.89,10 lei

Iodul natural și unde se găsește

Există mai multe tipuri de alimente care conțin iod, unele fiind mai bogate, altele mai puțin bogate în acest oligoelement. Probabil cel mai cunoscut dintre ele este sarea. Solul și apa din România sunt sărace în iod, iar prin adăugarea sării iodate în dietă se corectează deficitul acestei substanțe, reducându-se cazurile de gușă endemică.

Sarea pe care o consumăm poate avea sau nu iod adăugat. De cele mai multe ori, cea din urmă provine direct din depozite subterane sau marine. Pe lângă sare, însă, există o mulțime de alte produse despre care probabil nu știm ca sunt bogate în acest element.

Alimente bogate în iod

El se găsește în mai multe alimente, printre cele mai bogate fiind anumite fructe, cerealele, dar și peștele. Pentru a asigura un aport corect al său, trebuie să includem în dieta noastră zilnică fiecare dintre aceste categorii. De altfel, o dietă echilibrată va contribui la sănătatea întregului organism, inclusiv al glandei tiroide.

Top 10 alimente bogate în iod

Dacă ar fi să consumăm alimentele cu cel mai ridicat conținut de iod, pe primele 10 poziții s-ar afla:

  1. peștele, dintre care codul și tonul conțin 99 micrograme de iod per porția de 85 de grame;
  2. iaurtul simplu cu puține grăsimi conține 75 micrograme de iod per cană;
  3. laptele slab conține și el 56 micrograme iod per cană;
  4. creveții conțin 35 micrograme de iod per porția de 85 de grame;
  5. pastele conțin 27 de micrograme de iod per porția de aproximativ o cană;
  6. un ou conține 24 de micrograme de iod;
  7. pâinea albă conține 22,5 micrograme de iod per felie;
  8. prunele uscate conțin 13 micrograme de iod în limita a 5 fructe;
  9. 30 de grame de brânză Cheddar conțin 12 micrograme de iod;
  10. cerealele de tărâțe conțin 11 micrograme de iod per cană;

Pe lista fructelor cu conținut ridicat de iod se află și bananele, una de mărime medie conținând aproximativ 3 micrograme.

Alimente fără iod permise în terapia cu iod radioactiv

Afecțiunile tiroidiene pot fi de două tipuri:

  • cele în care iodul se găsește în exces în organism;
  • cele în care iodul se găsește în cantități prea mici în organism.

Ambele probleme vor duce la anumite deficiențe, însă în cazul primului tip, tratamentele au la bază terapiile cu iod radioactiv. În acest caz, trebuie să se urmeze o alimentație săracă în iod natural.

Pe lista alimentelor fără iod și care sunt permise în terapia cu iod radioactiv sunt:

  • morcovul, păstârnacul, țelina, cartoful, fasolea, vinetele, castraveții, ardeii, ceapa, salata verde în categoria legumelor fără iod;
  • portocalele, lămâile, avocado, gutuile, ananasul, mango, perele și kiwi în lista fructelor fără iod;
  • carnea de pui, vita, porc, miel și curcan;
  • peștele de apă dulce, precum bibanul, păstrăvul și crapul, deoarece au un conținut redus de iod;
  • din categoria oleaginoaselor, doar nucile pecan nesărate au un conținut redus de iod, alături de caju, migdale și alunele de pădure, toate nesărate.

Pe lista alimentelor fără iod poate fi introdusă și sarea de Himalaya neiodată.

De ce este atât de important să respectăm conținutul de iod din alimente? Deoarece atât excesul, cât și deficitul sau absența sa din organism pot provoca dezechilibre mari.

Iodul – prezența în exces și carența în organism

Acesta are foarte multe beneficii pentru organism. Pe lângă rolul său pentru funcționarea corectă a metabolismului, pe listă pot fi puse și următoarele două:

  • contribuie la alocarea optimă a grăsimilor în corp, ajutând la depozitarea acestora în mod corect în organism;
  • ajută la eliminarea toxinelor din organism, susținând sistemul imunitar.

Așadar, beneficiile acestui oligoelement, deși nu sunt extrem de numeroase, sunt foarte importante.

Ce se întâmplă când în organism se regăsește iod mai puțin sau în exces? În primul rând, trebuie să urmărim simptomele, iar apoi să ne prezentăm la un medic endocrinolog pentru diagnostic și tratament.

Excesul de iod și simptomele sale

Excesul de iod din organism duce la apariția unor afecțiuni tiroidiene destul de grave. Acesta este principalul motiv pentru care se încurajează moderația în ceea ce privește consumul de sare iodată. În continuare, vom afla care sunt cantitățile optime ale acestui oligoelement în corpul uman.

Cât iod trebuie să se regăsească în corpul uman?

În general, în corpul uman se găsesc între 15 și 20 de miligrame din acesta în total, din care 70% – 80% din întreaga cantitate este concentrată în glanda tiroidă. Pentru ca aceasta să funcționeze corect, trebuie să consumăm între 150-300 micrograme pe zi. Doza zilnică trebuie mărită în cazul femeilor însărcinate, la copiii cu vârsta de până în 3 ani și adolescenților.

Ce se întâmplă când în organism este mai mult iod decât cantitatea optimă? Simptomele excesului de iod în corp

Prea mult iod natural în corp poate duce la instalarea unor boli sau a unor alergii. Aportul crescut al acestui oligoelement poate avea următoarele consecințe:

  • boli precum hipo și hipertiroidismul, tiroidita, apariția nodulilor tiroidieni și chiar a cancerului de tiroidă;
  • un nivel crescut al TSH-ului, un marker care se poate verifica în sânge;
  • intoxicația acută cu iod;
  • alergia la iod.

Dacă bolile tiroidei pot duce la apariția gușii, aceasta fiind un semn distinctiv al îmbolnăvirii glandei tiroide, alte simptome pot fi și:

  • febra, durerile abdominale, greața, vărsăturile și febra în cazul intoxicației sau alergiei;
  • uscăciunea la nivelul pielii, în special în cazul hipo și hipertiroidismului;
  • pierderea în greutate;
  • căderea părului;
  • stările de anxietate.

Așadar, excesul de iod în organism, cu precădere în cazul hipo și a hipertiroidismului poate duce chiar și la afecțiuni de ordin psihologic. Consecințe la fel de nefaste va avea, însă, și deficitul sau lipsa acestui micro-element din organismul nostru.

Deficitul și lipsa iodului din corp

Așa cum în corpul nostru se poate găsi prea mult, la fel de comun este ca nivelul acestuia să scadă destul de mult. Acest lucru va avea, de asemenea, mai multe efecte asupra organismului. Unul dintre cele mai grave este dizabilitatea intelectuală la nou-născuți.

Deficitul sau lipsa iodului din corp va avea efecte adverse și asupra dezvoltării și creșterii fătului, aceasta fiind una dintre cele mai grave manifestări ale sale. De aceea, femeile gravide trebuie să aibă un aport corect al acestui element pe parcursul sarcinii.

La o persoană căreia tiroida îi funcționează corect, aceasta va fi controlată de glanda hipofiză sau pituitară, aflată la baza creierului. Ea este centrul de comandă din care, atunci când nivelul hormonilor T3 și T4 scade, se va produce hormonul TSH. Secreția acestuia din urmă crește atunci când cantitatea de iod scade sub 100 micrograme pe zi.

Atunci când aportul de iod este mai mic de 10 – 20 de micrograme pe zi, se instalează deficitul sever sau lipsa acestuia, ceea ce va duce la hipotiroidism. Acesta este cunoscut și sub numele de gușă, care este primul și cel mai evident semn al deficitului de iod.

Deficitul cronic sever de iod poate provoca afecțiuni și mai grave, precum:

  • cretinismul;
  • pubertatea întârziată;
  • diverse anomalii fizice și neurologice.

Ce putem face pentru a evita atât excesul, cât și deficitul moderat sau sever al iodului din organism? Avem mai multe soluții la îndemână.

Cum combatem lipsa sau excesul de iod din organism:

Dieta este unul dintre cei mai importanți pași în funcționarea optimă a glande tiroide. Un aport de iod organic prin alimente precum cele din listele de mai sus ne vor ajuta să îi oferim organismului cantitatea optimă a acestui oligoelement.

Fructe, legume, carne și produse lactate bogate în iod în mod natural, toate ar trebui să se regăsească în alimentația noastră. Pe lângă dietă, analiza hormonului TSH pentru a vedea cum funcționează glanda tiroidă ne va ajuta să ne dăm seama dacă avem nevoie și de anumite suplimente.

În concluzie, iodul este microelementul care asigură funcționarea corectă a glandei tiroide. Ea este responsabilă de dezvoltarea neurologică și fizică a nou-născuților, în timp ce la adulți, ea contribuie la realizarea metabolismului. Atât excesul, cât și deficitul iodului pot duce la afecțiuni grave, printre care cele mai frecvente sunt hipo și hipertiroidismul. Acest oligoelement se găsește în mod natural în diverse alimente, cel mai cunoscut fiind sarea. El poate fi asimilat, însă, și din diverse suplimente, astfel încât să ne putem bucura de o stare de sănătate optimă.

Referințe:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iodine/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9459956/

https://thyroidresearchjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13044-021-00116-y

Sursă foto: Shutterstock

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Țelina – cum te bucuri de toate proprietățile unui superaliment

Țelina, o legumă adesea subestimată, este mult mai mult decât un simplu ingredient de decor în salate sau supe. De la rădăcina sa robustă și aromatică până la tulpinile suculente, fiecare parte a acesteia are ceva de oferit. Țelina apio...
Blog

Chlorella – ghid complet pentru utilizare și efecte asupra sănătății 

Chlorella este o algă verde unicelulară, apreciată pentru beneficiile sale remarcabile pentru organism. În acest articol, vom explora în detaliu ce este chlorella. Vom discuta despre beneficiile sale pentru sănătate, conținutul nutrițional, ...
Blog

Acuitate vizuală – îmbunătățește-ți vederea și concentrarea!

Te-ai întrebat până acum ce înseamnă acuitate vizuală și cât de bună este a ta? Ei bine, ea reprezintă claritatea sau capacitatea ochiului de a distinge detalii fine și de a vedea obiecte distincte la o anumită distanță. Este una dintre...
Blog

Pietre la rinichi – metode naturale de prevenire și alte informații utile

De la ce se fac pietrele la rinichi? Cu siguranță te-ai întrebat și tu acest lucru. Ei bine, noi suntem gata să îți răspundem la toate curiozitățile! Descoperă mai jos un articol complex în care vei găsi tot ce trebuie să știi despre p...
Premium Thyroid Formula — 60 de capsule pentru sănătatea glandei tiroide

Premium Thyroid Formula — 60 de capsule pentru sănătatea glandei tiroide

Prețul inițial a fost: 120 lei.Prețul curent este: 99 lei.89,10 lei
Adaugă în coș