Insomnia – informații utile despre gestionarea acestei tulburări de somn

Insomnia – informații utile despre gestionarea acestei tulburări de somn

Nimic nu este mai neplăcut decât să vrei să te odihnești după o zi lungă, dar să nu poți dormi. Studiile arată că insomnia nu mai este doar o problemă a persoanelor în vârstă, ci poate apărea la oricine, inclusiv la copii. Cauzele sunt multiple, deși nu toate sunt și pe deplin înțelese sau abordate corect. Faptul că ne confruntăm la o scară atât de mare cu această tulburare de somn face esențială cunoașterea ei. Doar așa îi putem preveni complicațiile și ne putem bucura de o mai bună calitate a vieții.

Insomniile: cauzele și simptomele acestora

Pentru insomnie, o definiție ar putea fi următoarea: tulburare de somn frecvent întâlnită, caracterizată prin dificultăți în adormire ori menținerea somnului sau odihnă necorespunzătoare. Putem observa, așadar, că există mai multe modalități prin care insomnia se poate manifesta, adică simptomele sunt diferite. Din acest motiv, și gestionarea ei va trebui adaptată.

Cauzele insomniei: de la tulburări medicale, la stres și un stil de viață nesănătos

Cauza insomniei poate fi adesea destul de dificil de identificat. De cele mai multe ori, această tulburare apare din următoarele probleme cu care ne putem confrunta:

  1. Stresul. Indiferent că este cauzat de probleme financiare, relații sau locul de muncă, stresul stă adesea la baza insomniei, fiind unul dintre principalii dușmani ai sănătății noastre. Prevenirea și reducerea lui sunt extrem de importante, mai ales dacă ne dorim să evităm alte probleme de sănătate. Datorită efectelor antioxidante, aronia este un aliment excelent pentru reducerea stresului, având și proprietăți antiinflamatoare și neuroprotectoare. Alte alimente bogate în antioxidanți, deci eficiente în gestionarea stresului sunt fructele de pădure, citricele, rodia, legumele crucifere, peștele gras și cerealele integrale.
  2. Anxietatea, depresia sau traumele. Atât stresul, cât și anxietatea, declanșează un răspuns de tip „luptă sau fugi” în organism. Acest răspuns duce la eliberarea unor hormoni precum adrenalina și cortizolul, care cresc ritmul cardiac, tensiunea arterială și ritmul respirator. Toate aceste modificări pot face dificilă adormirea și menținerea somnului.
    În plus, unele persoane care se confruntă cu anxietate pot dezvolta o teamă de somn, deoarece îl asociază cu sentimentul de vulnerabilitate sau cu gândurile negative. Această teamă le poate face să evite somnul, ceea ce va perpetua insomnia.
  3. Diferite tulburări medicale. Durerea cronică, refluxul acid, apneea de somn și depresia sunt doar câteva dintre afecțiunile ce pot provoca insomnie. Disconfortul fizic poate perturba relaxarea necesară pentru a dormi, iar trezirile frecvente din cauza durerii pot fragmenta somnul. Același efect de fragmentare a somnului îl are și apneea de somn, care presupune opriri respiratorii repetate.

Alte posibile cauze ale insomniei la adulți ar putea fi:

  • administrarea unor medicamente având acest efect secundar;
  • un program neregulat de somn;
  • un mediu de somn nepotrivit: prea luminos, cu umiditate mare sau cu o temperatură prea joasă ori prea ridicată;
  • sarcina, în cazul femeilor;
  • privitul de ecrane înainte de somn, pentru că lumina albastră emisă de acestea interferează cu producția melatoninei – hormonul somnului;
  • vârsta: deși afectează persoane de toate vârstele, insomnia rămâne mai frecventă la persoanele în vârstă.

Alte probleme asociate insomniei

Cauzele insomniei la adulți sunt important de identificat, deoarece abordarea terapeutică trebuie să pornească de la ele pentru a fi eficientă. Mai mult decât atât, efectele acestei tulburări asupra sănătății și desfășurării activităților zilnice nu sunt de neglijat. Persoanele care suferă de insomnii se pot confrunta cu numeroase alte probleme:

  • dificultăți de concentrare la locul de muncă sau la școală, predispoziție la a face mai multe greșeli și o memorie mai slabă;
  • emoții negative amplificate: frustrare, furie etc.;
  • un sistem imunitar slab, expus la infecții și boli (în acest sens, cătina este un aliat de nădejde în sprijinirea sistemului imunitar – aceasta are efecte calmante și restabilește echilibrul hormonal);
  • risc amplificat de accidentare rutieră, la muncă sau acasă, din cauza afectării timpului de reacție și coordonare;
  • creșterea în greutate, din cauza creșterii poftei de mâncare și a alegerilor alimentare nesănătoase;
  • probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

În ansamblu, insomnia poate reduce semnificativ calitatea vieții. Aceasta afectează negativ viața personală, profesională și socială a celor care suferă de ea, indiferent de vârstă.

Insomnia: simptome caracteristice

Simptomele insomniei pot fi și indicatori ai altor probleme: diabet, sindromul colonului iritabil, afecțiuni tiroidiene sau respiratorii. Până acolo, însă, este important să le cunoaștem, iar acestea sunt:

  • dificultatea în adormire;
  • trezirile nocturne;
  • senzația de oboseală cronică;
  • trezirea la ore prea matinale;
  • iritabilitatea;
  • dificultățile de concentrare;
  • starea de spirit joasă.

Capsulele Sleep Formula pot fi soluția ideală pentru un somn odihnitor, o stare de bine și de calm. Cele 6 plante medicinale pe care le conține acest supliment alimentar îți vor asigura un somn mai bun, mai lin și mai adânc. Pe lângă valeriană, care are proprietăți remarcabile pentru somn, acest produs are în compoziție roiniță, pentru reducerea anxietății, lavandă, pentru relaxare și rhodiolă, pentru creșterea energiei.

Capsulele Sleep Formula reduc stresul și îți redau starea de bine zilnică. Organismul are nevoie de odihnă pentru a se reface și pentru a-și restabili energia, iar 1-2 capsule înainte de culcare te vor ajuta să ai un somn mai profund ca oricând.

Există unele dovezi care sugerează că sucul de aronia și rodie pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Aronia este bogată în antioxidanți, iar aceștia ajută la reducerea stresului oxidativ, care reprezintă un factor ce contribuie activ la insomnie. Includerea în dietă a unei varietăți de alimente bogate în antioxidanți contribuie la menținerea sănătății și bunăstării generale, pe lângă efectele benefice în ceea ce privește un somn de calitate.

Tipuri de insomnie: care sunt acestea?

Cercetările recente sugerează că aceasta nu este o afecțiune unică, ci mai degrabă un termen general pentru o problemă de somn care poate fi cauzată de factori diferiți. Înțelegerea diferitelor tipuri este utilă din perspectiva identificării cauzei problemei, astfel încât să alegem și tratamentul potrivit.

Insomnia de trezire presupune o dificultate de a rămâne adormit pe parcursul nopții și se manifestă prin treziri frecvente și dificultatea de a readormi. Din cauză că somnul este întrerupt de treziri repetate, calitatea generală a acestuia va fi una slabă. De asemenea, persoanele afectate se vor simți obosite, lipsite de energie și chiar vor putea avea dificultăți în concentrare a doua zi.

Insomnia de adormire este o altă formă a acestei afecțiuni. Aceasta, însă, se caracterizează prin dificultatea de a adormi la începutul nopții. Mintea rămâne activă mult timp după ce persoana afectată s-a așezat în pat să doarmă. Grijile, stresul și îngrijorările pot contribui la dificultatea de a adormi, iar aceasta din urmă poate duce la frustrare și iritabilitate.

Insomnia de menținere a somnului se manifestă prin dificultatea de a menține somnul pe parcursul nopții. Poate fi cauzată de stres, anxietate sau depresie, rezultatul fiind trezirile frecvente și fragmentarea somnului. Persoanele cu acest tip de insomnie se pot trezi simțindu-se odihnite, oboseala urmând să se instaleze mai târziu în zi.

Tipuri de insomnie mai puțin obișnuite

  • Insomnia disociativă este o formă rară de insomnie, care implică o deconectare între creierul conștient și cel subconștient în timpul somnului. Persoanele cu acest tip pot experimenta episoade de trezire bruscă, cu un sentiment de teamă sau panică, însoțite de paralizie în somn și halucinații.
  • Insomnia cognitiv-perceptivă este asociată cu gânduri negative legate de somn, care provoacă anxietate și îngrijorare, menținând persoana trează. Persoanele care se confruntă cu acest tip se concentrează excesiv pe încercarea de a dormi, ceea ce le face și mai dificilă adormirea.

O persoană poate prezenta simptome ale mai multor tipuri de insomnie, iar severitatea și impactul asupra vieții pot varia semnificativ. Un diagnostic precis și un plan de tratament individualizat pot fi stabilite doar de către un medic specialist, după o evaluare amănunțită.

Remedii pentru insomnii: variante pentru insomnia de trezire și celelalte forme

„Cu ce se tratează insomnia?” este o întrebare adesea dificilă, pentru că organismul nostru nu răspunde la fel la stimuli, de altfel, identici. S-ar putea ca unele remedii să aibă rezultate rapide și spectaculoase pentru unii și niciun rezultat pentru alții.

1. Plantele medicinale

  • Valeriana este cunoscută de secole pentru proprietățile sale sedative și relaxante. Rădăcina de valeriană poate fi consumată sub formă de ceai, capsule sau tinctură.
  • Mușețelul are proprietăți calmante și poate induce somnul. Se poate consuma sub formă de ceai sau se poate adăuga la o baie relaxantă înainte de culcare.
  • Lavanda are un efect calmant asupra sistemului nervos și poate ajuta la relaxarea mușchilor. Se poate folosi sub formă de ulei esențial, poate fi adăugată la o baie relaxantă sau se poate difuza în dormitor. Capsulele Sleep Formula conțin atât lavandă, cât și valeriană, fiind astfel un ajutor semnificativ pentru a fi 100% odihnit.  Adulții pot opta cu încredere pentru acest supliment alimentar, deoarece plantele medicinale din compoziția lui au beneficii minune pentru somn și relaxare.
  • Suplimentele cu melatonină sunt, de asemenea, o opțiune bună fiindcă melatonina este hormonul natural care reglează somnul.

2. Băile calde. O baie caldă înainte de culcare, îmbogățită cu uleiuri esențiale de lavandă sau mușețel, poate ajuta la relaxarea mușchilor și la inducerea somnului.

3. Aromaterapia. Uleiurile esențiale pot fi utilizate pentru a induce relaxarea și a crea o atmosferă plăcută în dormitor și prin aromaterapie.

4. Meditația. Practicarea meditației, yoga sau respirația profundă pot reduce stresul și anxietatea, îmbunătățind calitatea somnului.

5. Acupunctura. Nu în ultimul rând, există studii ce sugerează că acupunctura poate ajuta în tratamentul insomniei.

Remediile naturiste pentru somn pot fi primul ajutor în combaterea insomniei. În cele mai multe cazuri, gestionarea acesteia se poate face cu succes cu ajutorul acestor variante.

Utilizarea tratamentului medicamentos pentru insomnie ar trebui considerată ca ultimă opțiune, doar pentru cazurile cronice. Acesta poate duce la dependență și efecte secundare, în timp ce abordările naturiste pot fi mai sigure și mai durabile pe termen lung.

Dacă insomnia persistă indiferent ce ai încerca, recomandarea este să consulți un medic, pentru a exclude orice probleme medicale subiacente.

Despre insomnie: sfaturi utile pentru gestionarea acestei probleme

Despre insomnie se știu deja multe lucruri, însă nu destule, astfel că această afecțiune rămâne una destul de problematică. Din fericire, există și modalități de prevenire:

  • Un program de somn regulat. A merge la culcare și a te trezi la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend, poate ajuta la stabilirea unui ritm care să faciliteze somnul.
  • Crearea unui mediu potrivit. Ai grijă ca dormitorul să fie întunecat, liniștit și răcoros. Înainte de culcare poți face o baie caldă, poți citi o carte sau poți asculta puțină muzică relaxantă. De asemenea, mai poți utiliza tehnici de relaxare sau meditație, pentru inducerea somnului.
  • Evitarea cofeinei și alcoolului înainte de culcare.
  • O dietă echilibrată. Evită mesele copioase și alimentele grase seara. Consumă o cină ușoară, cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.
  • Mișcarea regulată. Un program regulat de exerciții fizice poate îmbunătăți calitatea somnului, însă mișcarea nu trebuie făcută chiar înainte de somn, ci cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.
  • Evitarea somnului în timpul zilei sau limitarea lui la reprize de 20, cel mult 30 de minute. Somnul din timpul zilei, mai ales după amiaza târzie, poate perturba somnul nocturn.

Toate acestea sunt utile atât pentru prevenirea insomniei, cât și pentru gestionarea ei, dacă te confrunți deja cu această tulburare. Așadar, integrează-le cu încredere în stilul tău de viață!

În concluzie, insomnia nu este o problemă banală, ci o afecțiune care poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătății și asupra calității vieții. Dacă variantele la care ai apelat nu sunt de ajutor în combaterea insomniei, este recomandat să te adresezi unui medic. Acesta te va putea ajuta să identifici corect cauza și îți va putea prescrie un tratament adecvat. Medicul va lua în considerare simptomele tale, istoricul medical, stilul de viață și alți factori care pot contribui la problema ta. În final, și tu te vei putea bucura de un somn odihnitor, iar calitatea generală a vieții tale se va îmbunătăți semnificativ.

Referințe:

https://www.webmd.com/sleep-disorders/insomnia-symptoms-and-causes

Sursă foto cover: imagine de cottonbro studio pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Răceala: cauze, simptome și tratament. Care sunt cele mai eficiente remedii?

Răceala este o problemă de sănătate des întâlnită, ce poate apărea chiar și de mai multe ori pe sezon la aceeași persoan...
Blog

Psyllium – informaţii esenţiale şi beneficii remarcabile pentru sănătatea organismului

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătatea și bunăstarea individuală, plantele medicinale au un rol esenţial. U...
Blog

Păpădie – informaţii esențiale despre beneficii, proprietăţi şi moduri de consum

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Aceasta are o istorie înde...
Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Sleep Formula — 60 capsule pentru un somn mai bun

Sleep Formula — 60 capsule pentru un somn mai bun

65 lei55,25 lei
Adaugă în coș