Infecții fungice: tipuri, semne de îngrijorare și forme de tratament la care putem apela

Infectii fungice tipuri, semne de ingrijorare si forme de tratament la care putem apela

Există milioane de specii de fungi – elemente extrem de diverse și esențiale atât pentru ecosistemele terestre și acvatice, cât și pentru funcționarea optimă a organismelor în care trăiesc. De altfel, numeroase medicamente sunt derivate din fungi sau sunt produse de aceștia prin inginerie genetică. Totuși, în pofida rolurilor benefice, anumite specii pot provoca infecții și boli. În aceste cazuri, luarea de măsuri imediate este esențială pentru tratarea acestor infecții și pentru restabilirea sănătății și echilibrului organismului.

Infecțiile fungice: cauze, tipuri și simptome

Infecția fungică este o afecțiune cauzată de creșterea excesivă a unor fungi în interiorul sau pe suprafața organismului unei gazde. Aceștia pot infecta diferite părți ale corpului, inclusiv pielea, unghiile, părul, tractul respirator, organele interne și alte țesuturi. Netratarea unei infecții fungice poate avea consecințe serioase. Prin urmare, este important să știm cum să identificăm o astfel de problemă și, mai ales, cum să o gestionăm în mod corect.

Infecție cu fungi: ce sunt fungii și cum apar infecțiile?

Fungii sunt organisme care există în diverse medii: sol, apă, aer și chiar în corpul altor organisme, precum cel uman. Prezența lor poate fi benefică, însă există și situații în care ea este patogenă. Există o diversitate de fungi – de la ciuperci, până la mucegaiuri și drojdii – care pot provoca infecții de diferite grade și localizări, unele mai ușor, altele mai dificil de tratat.

Cauzele infecțiilor fungice:

Ciupercile prosperă în medii umede și calde, astfel că expunerea la astfel de medii poate crește riscul de infecție fungică. Acest lucru este valabil în special pentru infecțiile cutanate, cum sunt cele din zonele inghinale, de sub sâni sau dintre degete.

O altă cauză o poate reprezenta sistemul imunitar slăbit. Persoanele cu HIV/SIDA, cele care urmează tratamente cu medicamente imunosupresoare sau care au alte afecțiuni medicale, ce afectează sistemul imunitar, sunt mai predispuse la infecțiile fungice. De asemenea, antibioticele pot perturba echilibrul natural al florei microbiene din corp, ceea ce favorizează creșterea ciupercilor și crește riscul de infecții, cum ar fi candidoza.

Din fericire, sistemul imunitar poate fi îmbunătățit cu ajutorul mai multor suplimente naturale, precum Capsulele cu Ulei de Chimen Negru (Negrilică): un tip de semințe cu beneficii dovedite împotriva inflamațiilor, bacteriilor și alergiilor. Chimenul negru (Nigella sativa) este bogat în compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante și antibacteriene excelente: Timochinonă (TQ), Omega 3, vitamina C, calciu, fier, zinc și alte minerale esențiale. Capsulele cu ulei de chimen negru sunt ușor de administrat, 100% naturale și vegane, cu o concentrație superioară, putând deveni un aliat de nădejde în lupta împotriva infecțiilor.

O altă cauză a infecțiilor fungice este transmiterea lor de la o persoană la alta, prin contact direct cu zonele infectate ale pielii sau cu obiecte contaminate, precum prosoapele, lenjeria de pat sau hainele. Din acest motiv, orice astfel de contact trebuie urmat de spălarea cu apă și săpun, iar obiectele de îngrijire nu trebuie să fie niciodată împărțite.

Nu în ultimul rând, rănile sau leziunile pielii pot fi o poartă de intrare pentru ciuperci, crescând riscul de infecții fungice, mai ales în cazul leziunilor care sunt expuse la umiditate sau la alte condiții favorabile pentru dezvoltarea ciupercilor.

Pentru toate acestea, o igienă personală impecabilă, evitarea contactului cu persoane infectate sau obiecte contaminate și menținerea unui sistem imunitar puternic, prin adoptarea unui stil de viață sănătos sunt principalele acțiuni pe care ar trebui să le avem în vedere dacă ne dorim să evităm infecțiile fungice.

Infecții fungice: simptome și semne de îngrijorare

Infecțiile fungice nu sunt deloc plăcute, în mod cert. Creează un disconfort semnificativ, mai ales din cauza mâncărimilor. Dincolo de acest simptom, există și alte semne:

  • iritații și disconfort;
  • roșeață, ce apare ca răspuns la inflamație;
  • umflături sau edeme în zonele afectate;
  • bășici ce pot fi pline cu lichid și destul de inconfortabile;
  • exfolierea pielii, cu desprinderea de scuame din stratul exterior al acesteia.

Dincolo de prurit și aspectul inestetic, vestea bună este că infecțiile fungice, în cele mai multe cazuri, nu sunt afecțiuni grave. Totuși, o vizită la medic este foarte importantă dacă suspectezi o astfel de infecție. Doar așa vei putea beneficia de un diagnostic corect și de tratamentul cel mai potrivit.

Ai grijă și la semnele îngrijorătoare ce pot apărea: răspândirea rapidă a infecției sau amplificarea bruscă a simptomelor, durerile severe, aproape insuportabile, orice fel de supurație, scurgere sau secreție anormală, febră sau schimbări în starea de sănătate generală. În aceste situații, asistența medicală imediată este esențială.

Infecțiile fungice: de câte tipuri pot fi?

De câte feluri pot fi infecțiile fungice? Studiile arată că există foarte multe tipuri, fiecare cu particularitățile sale.

Printre cele mai întâlnite se numără:

  1. Candidoza. Aceasta este cauzată de ciuperca „Candida albicans” și poate afecta diferite părți alte corpului: începând cu gura (candidoza orală), până la piele (candidoza cutanată) și zonele umede ale corpului.
  2. Pitiriazisul. Aceste infecții fungice afectează pielea, scalpul și unghiile și sunt cauzate de diferite specii de ciuperci dermatofite, care se hrănesc cu keratină.
  3. Infecția fungică sistemică. În cadrul acesteia, ciupercile patogene invadează sistemul circulator și se răspândesc în întregul organism. Poate fi foarte gravă, deoarece poate afecta multiple organe și țesuturi, inclusiv plămânii, ficatul, rinichii, creierul și alte organe interne. Infecțiile fungice sistemice sunt adesea cauzate de specii de ciuperci care sunt normale în mediul înconjurător, dar care devin patogene atunci când sistemul imunitar al gazdei este slăbit sau compromis.
  4. Onicomicoza. Este o infecție fungică a unghiilor, care apare de obicei la unghiile de la picioare, însă nu este exclus să apară și la cele de la mâini. Ciupercile care cauzează onicomicoza pot fi de diferite specii, această infecție fiind printre cele mai dificil de tratat.
  5. Micozele pulmonare. Aceste infecții afectează tractul respirator și pot fi cauzate de diverse specii de fungi, inclusiv Histoplasma, Coccidioides și Aspergillus.
  6. Criptococoza (sau boala Busse-Buschke). Este o infecție fungică sistemică, cauzată de ciuperca Cryptococcus neoformans și care poate afecta în special persoanele cu sistem imunitar slăbit, inclusiv pacienții cu infecție HIV/SIDA.

Tratamentul adecvat depinde de tipul și severitatea infecției, precum și de starea generală a pacientului. Astfel, diagnosticarea corectă este crucială pentru un tratament adecvat, motiv pentru care o vizită imediată la medic este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru organismul tău.

Infecții ale unghiilor de la picioare, de piele, gât sau inghinale

O persoană poate suferi una sau mai multe infecții fungice în același timp. Deoarece fungii trăiesc pe suprafața întregii epiderme, aproape orice zonă poate fi afectată.

Infecția fungică la picior: despre piciorul atletului

Infecțiile fungice la picioare pot fi cauzate de mai multe tipuri de fungi. Poate cea mai cunoscută formă este infecția numită „piciorul atletului”. Aceasta afectează adesea atleții și se manifestă de regulă între degetele de la picioare, putându-se răspândi și pe talpă. Pielea afectată devine iritată și sensibilă, pot apărea crăpături, umflături și o senzație intensă de mâncărime.

Pantofii strâmți sau încălțămintea sportivă creează un mediu umed și cald, propice pentru aceste tipuri de ciuperci. În plus, igiena deficitară, transpirația excesivă și umiditatea favorizează dezvoltarea acestei infecții. Pentru tratament, se folosesc adesea creme antifungice. De asemenea, este foarte important ca picioarele să fie menținute curate și uscate.

Infecția fungică a unghiei

Infecțiile fungice la unghii apar, de cele mai multe ori, din cauza unor ciuperci. Mai exact, peste jumătate dintre infecțiile unghiilor sunt onicomicoze. La început, apare o mică pată colorată pe unghie. Pe măsură ce se extinde, pot apărea și alte semne, precum exfolierea unghiei, fragilitatea sau îngroșarea ei, dungi care apar sub unghie. În stadiile avansate, unghia își poate schimba inclusiv forma sau culoarea.

Infecții fungice în gât

O infecție fungică în gât apare mult mai rar decât una bacteriană sau virală, însă nu este exclusă. O cauză frecventă o reprezintă creșterea excesivă a unor ciuperci precum Candida Albicans. Acestea se manifestă prin senzații de arsură sau durere, care devin mai severe la înghițire, roșeață și inflamație, anumite depuneri albe și, desigur, mâncărime.

Un sistem imunitar slăbit ne face mai susceptibili la a dezvolta o astfel de infecție. Suplimentar, antibioticele, corticosteroizii sau diabetul zaharat sunt circumstanțe care favorizează creșterea ciupercilor. Riscuri semnificative prezintă și bolnavii de astm, pentru că inhalatoarele creează un mediu umed, propice pentru dezvoltarea ciupercilor.

Infecția fungică inghinală

Infecțiile fungice inghinale – sau tinea cruris – apar adesea la bărbați, dar pot afecta și femeile. Mediile umede și calde favorizează dezvoltarea acestor infecții. De aceea, ele sunt uneori denumite și „micoze de plajă” sau „micoze de saună”.

Primul semn îl reprezintă apariția unei erupții cutanate roșii în zona inghinală. Aceasta este însoțită de mâncărime, adesea persistentă și foarte deranjantă. Pielea din zona afectată devine roșie și iritată și poate prezenta descuamare sau exfoliere, fiind adesea asociată cu aspectul de coajă. Poate fi tratată cu medicamente antifungice, cum ar fi cremele și unguentele aplicate local. Este foarte important ca zona afectată să fie menținută curată și uscată și să se evite hainele strâmte, pentru că acestea rețin umiditatea și pot agrava infecția.

Infecții fungice ale scalpului

Infecțiile fungice de la nivelul scalpului sunt frecvente la copii, fiind cauzate de ciupercile dermatofite. Pot afecta pielea de pe scalp, părul și foliculii piloși, cauzând simptome variate.

Scalpul devine iritat și apar mâncărimi, roșeață și inflamații. Piele poate să se descuameze, particulele fiind similare unor coji. De asemenea, pot apărea leziuni în formă de inel sau pătrat pe scalp.

Infecțiile fungice ale scalpului pot fi tratate topic, prin șampoane sau creme antifungice care conțin agenți precum ketoconazolul, clotrimazolul sau ciclopiroxul. În cazurile severe, se poate ajunge la administrarea de medicamente antifungice orale. Tratamentul medical este foarte important. Aceste infecții pot fi persistente și pot duce la complicații, precum subțierea sau căderea părului.

De asemenea, infecțiile fungice ale scalpului pot fi contagioase și pot fi transmise de la o persoană la alta. De aceea, este important să se evite contactul direct cu zonele infectate și să se respecte cu strictețe măsurile de igienă.

Infecția fungică: remedii naturiste

Înainte să apelăm la remedii pentru infecțiile deja produse, trebuie să avem grijă de corpul nostru și să încercăm să prevenim, în primul rând, apariția acestor probleme. O igienă adecvată este esențială:

  • ai grijă ca pielea ta să fie mereu curată și uscată, mai ales în zonele cu pliuri;
  • spală-te pe mâini în mod regulat și mai ales după ce ai atins animale sau obiecte din exterior;
  • nu folosi produsele de igienă ale altor persoane (de la perii de păr și prosoape, până la creme și alte produse similare);
  • dacă mergi la piscine publice sau folosești dușul de la sală, poartă întotdeauna șlapi, pentru a-ți proteja picioarele de fungii care proliferează în aceste medii cu umiditate ridicată.

Remedii naturiste pentru tratarea efectelor minore

Dacă deja te confrunți cu o astfel de problemă, există câteva remedii naturiste care pot fi utile în tratarea infecțiilor fungice minore sau în sprijinirea tratamentului medical convențional:

  1. Uleiul esențial de arbore de ceai are proprietăți antifungice puternice și poate fi aplicat topic pentru a trata infecțiile pielii sau unghiilor. Înainte de a fi aplicat pe piele, este necesar să fie diluat într-un ulei purtător, precum cel de cocos.
  2. Un alt produs cu proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante este uleiul de chimen negru, ce poate fi un sprijin pentru sistemul imunitar, ajutând, la rândul lui, organismul să lupte împotriva infecțiilor.
  3. Gelul de aloe vera are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea iritațiilor și a mâncărimilor asociate cu infecțiile fungice ale pielii.
  4. Anumite plante, precum coada-șoricelului, echinaceea, busuiocul sau pelinul au fost de asemenea asociate cu proprietăți antimicrobiene și antifungice. Ceaiurile din aceste plante pot fi consumate sau aplicate topic, pentru a sprijini sistemul imunitar și a combate infecțiile fungice.
  5. Oțetul de mere are proprietăți antimicrobiene și poate ajuta la echilibrarea pH-ului pielii. Se poate folosi, în principal, pentru a clăti zonele afectate de infecția fungică.

O dietă echilibrată și bogată în nutrienți va sprijini sistemul imunitar și va ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor fungice. Ai grijă la alimentație și evită consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați. Remediile naturiste pot fi utile în completarea tratamentului medical. Acestea nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medic, mai ales în cazurile severe de infecție fungică.

Concluzii

Fungii fac parte din viața noastră, pe care o susțin prin activitatea benefică pe care o au. Igiena, însă, este esențială și trebuie să îi acordăm toată atenția necesară. În absența ei, fungii se pot înmulți excesiv, situația scăpându-ne de sub control și ajungându-se astfel la infecții. Acestea sunt extrem de neplăcute și pot necesita mult timp pentru vindecare.

Dacă suspectezi că ai contractat o infecție fungică, nu amâna vizita la medic. O abordare corectă și promptă te poate scuti de mult disconfort.

Referințe medicale:

  1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/fungal-infections-skin
  2. https://www.healthline.com/health/fungal-infection

Sursă foto cover: imagine de Cats Coming, pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Prediabet: ce presupune această stare medicală și ce măsuri ar trebui luate de îndată?

Diabetul nu este doar o afecțiune ce ne poate pune în primejdie viața și care necesită îngrijire constantă, ci și una care ne ține departe de micile bucurii dulci. Astfel, identificarea primelor semne de prediabet, dar și intervenția promp...
Blog

Ambrozia și alergia: predispoziții, simptome și metode de ameliorare a reacțiilor alergice

Primăvara este considerat a fi anotimpul în care apar cele mai multe alergii. Odată cu încălzirea vremii, multe persoane încep să manifeste diverse reacții alergice, în special la plante. Una dintre cele mai comune este ambrozia. Aceasta are...
Blog

Demineralizarea dinților: ce este, care sunt cauzele și cum să o prevenim eficient?

Smalțul dentar, învelișul exterior dur care protejează dinții împotriva cariilor, este compus din mai multe minerale. Structura sa complexă include în principal calciu și fosfat, care se formează împreună în cristale puternice de hidroxi...
Blog

Steatohepatita – ce înseamnă, ce o cauzează, câte tipuri sunt, diagnostic și prevenire

Sănătatea ficatului este un pilon fundamental al bunăstării noastre generale. Ficatul, un organ esențial și complex, nu numai că joacă un rol esențial în detoxifiere și metabolism, dar și în gestionarea nivelurilor de energie și substan...
Ulei de Chimen Negru (Negrilica) Premium Vegan — 90 capsule, cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene

Ulei de Chimen Negru (Negrilica) Premium Vegan — 90 capsule, cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene

89 lei80,10 lei
Adaugă în coș