Infecția bacteriană: cum apare, de câte tipuri este și ce remedii naturiste există?

capsule ulei de chimen negru, negrilica, ulei chimen negru bio

Infecțiile bacteriene reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică în întreaga lume, pentru că au un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării oamenilor. De-a lungul timpului, bacteriile au evoluat și s-au adaptat, generând diverse tipuri de infecții, unele dintre ele devenind rezistente la tratamente sau mult mai contagioase. Este important să înțelegem modul în care apar infecțiile bacteriene și cum putem lupta împotriva lor, pentru a ne proteja sănătatea noastră și pe a celor apropiați.

Infecție bacteriană: simptome, cauze și tipuri

Bacteriile sunt de mai multe feluri. Unele dintre ele sunt bune, în sensul că ne sunt necesare pentru diferite procese din organism. Printre cele mai cunoscute bacterii benefice se numără cele care trăiesc în tractul nostru gastrointestinal și care ajută la digestie și absorbția substanțelor nutritive. Un alt exemplu îl reprezintă bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii și care contribuie la menținerea unui mediu sănătos al pielii.

Altele, în schimb, ne pot cauza infecții. Aceste bacterii au fost denumite „patogene” și pot provoca o varietate de afecțiuni și boli. Din cauza lor apar infecțiile tractului respirator, infecțiile urinare, infecțiile de la nivelul pielii, intoxicațiile alimentare și multe altele.

Un aliat de nădejde pentru persoanele care se confruntă cu bacterii patogene și infecții asociate lor este Uleiul de Chimen Negru (Negrilica) Premium Vegan. Acest produs 100% natural are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene remarcabile, acționând ca un scut împotriva bacteriilor. De asemenea, beneficiile uleiului de chimen sunt dovedite și pentru a proteja corpul de multe boli grave, inclusiv de inflamații sau radicalii liberi. În plus, întrucât acest supliment alimentar vine sub formă de capsule, este foarte ușor de administrat, transportat și depozitat în orice spațiu. Astfel, ne vom putea bucura de beneficiile sale oriunde și oricând.

Tipuri de infecții bacteriene: intestinale, ale pielii, ale gâtului și altele

Întrucât există mai multe tipuri de infecții bacteriene, și partea corpului afectată va fi mereu alta. Printre cele mai cunoscute tipuri sunt infecțiile respiratorii bacteriene. Acestea afectează tractul respirator. Pot include bronșita bacteriană, pneumonia bacteriană, sinuzită bacteriană și faringita bacteriană. Bacteriile patogene, în cazul lor, infectează plămânii, bronhiile, sinusurile sau gâtul.

De exemplu, infecția bacteriană a gâtului este o infecție a căilor respiratorii superioare și poate fi cauzată de bacterii precum Streptococcus pyogenes, care provoacă faringită streptococică. Simptomele unei infecții bacteriene în gât includ dureri în gât, dificultate la înghițire, inflamație a amigdalelor, febră și dureri de cap.

Ne mai putem confrunta cu o infecție bacteriană la plămâni. De fapt, aceasta este o formă de pneumonie determinată de infectarea țesuturilor pulmonare cu bacterii patogene. Simptomele pot include febră, tuse cu spută purulentă sau cu sânge, dificultate la respirație și durere în piept.

Mai există și alte tipuri de infecții bacteriene, precum:

Infecții bacteriene genitale

Infecția bacteriană genitală va afecta organele genitale și poate include infecții ale tractului genital feminin sau masculin. Printre acestea se numără infecțiile cu chlamydia, gonoreea sau sifilisul, care pot avea diverse simptome. Printre acestea se numără secrețiile anormale, durerea la urinare sau ulcerațiile genitale. Dacă flora vaginală normală a suferit dezechilibre majore, permițând proliferarea bacteriilor patogene, ne putem confrunta cu infecții bacteriene genitale.

Din această categorie face parte vaginoza bacteriană, cauzată de o creștere excesivă a bacteriilor anaerobe în vagin. Infecția bacteriană vaginală poate provoca secreții vaginale anormale, miros neplăcut și iritații.

O categorie conexă o reprezintă infecțiile urinare bacteriene. Această formă de infecție urinară este foarte specifică și implică o colonizare a bacteriilor patogene în tractul urinar. Infecțiile urinare bacteriene pot afecta vezica urinară (cistita) sau rinichii (pielonefrita). Pot determina simptome precum arsuri la urinare, urină tulbure sau cu miros neplăcut și durere în partea inferioară a abdomenului. Infecția urinară bacteriană trebuie gestionată imediat și corespunzător. Altfel, se poate extinde către rinichi, tractul genital, sânge sau alte organe și țesuturi, complicațiile putând fi dintre cele mai grave.

Infecții bacteriene ale pielii sau ale țesuturilor moi

Apar sub formă de furuncule, abcese, impetigo sau celulită. Infecțiile pielii se manifestă prin roșeață, umflături, sensibilitate la atingere și puroi și pot fi cauzate de bacterii care intră în corp prin răni, zgârieturi sau alte leziuni cutanate.

Infecții bacteriene intestinale

Acestea afectează tractul intestinal și se pot manifesta prin diaree, greață, vărsături, febră, dureri abdominale și uneori sânge în scaun. O infecție bacteriană intestinală poate fi cauzată de bacterii patogene ce au pătruns în organism prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Infecții bacteriene digestive

Acestea afectează tractul digestiv și pot fi cauzate de bacterii patogene care intră în organism prin consumul de alimente sau apă contaminate. Infecțiile digestive bacteriene pot provoca simptome precum diaree, greață, vărsături, febră și dureri abdominale.

O altă posibilitate este o infecție bacteriană la stomac. Acest tip de infecție poate afecta mucoasa gastrică și poate fi cauzată de bacterii precum Helicobacter pylori. Simptomele pot fi dureri abdominale, greață, vărsături, pierdere în greutate și disconfort gastric.

Infecții bacteriene: simptome comune

Simptomele unei infecții bacteriene depind în primul rând de localizarea lor și de tipul de bacterie implicată. Totuși, există și câteva simptome generale, comune tuturor sau majorității infecțiilor, precum:

  • oboseala persistentă sau o stare de slăbiciune;
  • durerile de cap, durerile musculare, articulare sau altele, în zona afectată;
  • senzația de greață sau vărsături;
  • febra;
  • congestie nazală, secreție nazală și tuse;
  • umflarea ganglionilor limfatici din gât, axile sau a celor inghinali.

Dacă experimentezi astfel de simptome, care durează prea mult sau pentru care nu poți identifica o posibilă cauză, este necesar să te adresezi unui medic. Acesta va evalua simptomele cu care te confrunți și îți va putea recomanda tratamentul potrivit sau un set de teste pe care să le efectuezi pentru un diagnostic corect.

Infecțiile cu bacterii: de ce apar?

Infecțiile cu bacterii pot apărea din mai multe motive. Cauza specifică poate varia în funcție de tipul de bacterie și de organismul gazdă.

De cele mai multe ori, apar în urma contactului direct. Atunci când o persoană atinge suprafețe contaminate, consumă alimente sau apă contaminate ori inhalează particule de aer infectate, intră în contact cu bacterii patogene.

Unele dintre ele pot supraviețui și se pot multiplica în medii diverse. Printre acestea se numără alimentele nedezghețate, apa contaminată, suprafețele contaminate sau în interiorul organismului uman sau al animalelor.

Un sistem imunitar slăbit ne predispune și mai mult la o astfel de infecție. Acesta poate fi slăbit din cauza stresului, unei alimentații necorespunzătoare, altor boli cronice sau tratamentului medicamentos cu imunosupresoare.

De asemenea, rănile sau leziunile pielii pot crea un mediu propice pentru ca bacteriile să pătrundă în corp și să provoace infecții. Poate fi vorba despre zgârieturi, tăieturi, arsuri sau alte leziuni care permit bacteriilor să pătrundă în țesuturi.

Nu în ultimul rând, o igienă precară poate crește riscul de transmitere a bacteriilor între persoane sau de la suprafețe contaminate la organismul uman. Din acest motiv, spălarea regulată a mâinilor, curățarea adecvată a suprafețelor și manipularea corespunzătoare a alimentelor sunt esențiale în reducerea riscului de infecții bacteriene.

Infecție bacteriană la copii: simptome comune

În ceea ce privește infecțiile bacteriene la copii, micuții pot prezenta o varietate de simptome, în funcție de tipul și localizarea infecției, precum și de severitatea acesteia.

Printre cele mai comune simptome se numără:

  • Febra: creșterea temperaturii corpului este un răspuns obișnuit al organismului la infecție;
  • Durerile abdominale, în gât, de cap sau disconfortul;
  • Probleme respiratorii: tuse, respirație greoaie ori șuierătoare și congestie nazală;
  • Piele roșie, umflată, dureroasă, cu senzație de căldură sau descărcare de puroi în zona afectată;
  • Umflarea ganglionilor limfatici;
  • Diaree, greață, vărsături sau alte probleme gastrointestinale;
  • Iritabilitate, agitație sau letargie.

Poate apărea o infecție bacteriană și la bebeluși sau sugari. De fapt, ele sunt destul de comune, însă necesită atenție și tratament corespunzător. Astfel de exemple sunt: bronșita, otita medie, colita bacteriană, impetigo și chiar meningita. Orice schimbare în starea de sănătate a unui bebeluș trebuie atent monitorizată. La orice simptom de infecție, un consult medical devine obligatoriu.

Este foarte important să se acorde o atenție sporită acestor simptome și să se solicite îngrijire medicală adecvată în cazul în care apar semne de infecție bacteriană la copii. Unele dintre ele pot necesita diferite intervenții medicale sau tratament cu antibiotice.

Tratament naturist pentru infecțiile bacteriene: la ce variante putem apela?

În cazul infecțiilor severe sau complicate, tratamentul naturist nu poate înlocui tratamentul medical adecvat. Totuși, există anumite abordări naturiste care pot fi utilizate complementar tratamentului medical sau pentru a ajuta la menținerea sănătății sistemului imunitar și prevenirea acestor infecții.

  • În primul rând, consumul de alimente bogate în probiotice sau suplimente probiotice poate ajuta la restabilirea și menținerea echilibrului florei intestinale, ceea ce poate fi util în cazul infecțiilor digestive.
  • Uleiul de usturoi are proprietăți antibacteriene și antivirale și poate fi utilizat în mod tradițional pentru a ajuta în caz de infecții bacteriene. Totuși, este important să fie utilizat cu precauție, deoarece poate interacționa cu alte medicamente și poate provoca iritații la nivelul pielii sau a mucoaselor.
  • Uleiul de chimen negru este folosit de multă vreme, în diverse culturi. Substanțele active din uleiul de chimen au proprietăți antimicrobiene și antioxidante, ceea ce îl face util în susținerea sistemului imunitar. Aplicat topic, uleiul de chimen poate ajuta la hidratarea pielii și la reducerea inflamației și iritației. De exemplu, poți opta pentru capsulele de Ulei de Chimen Negru (Negrilica) Premium Vegan cu o concentrație superioară, asigurându-ți astfel toate beneficiile uleiului de chimen negru. Acestea păstrează intacți compușii și nutrienții din semințele de Nigella Sativa, nu conțin aditivi sau ingrediente de origine animală. Astfel, sunt potrivite și pentru vegani sau persoane care suferă de diabet. Însă, înainte de administrarea acestor capsule la copii, este recomandat să se realizeze un consult medical.
  • Echinaceea este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale imunostimulatoare și poate fi utilizată pentru a sprijini sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Poate fi administrată sub formă de ceai, extract sau supliment.
  • Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene și poate fi util pentru persoanele care se confruntă cu infecții bacteriene. Și acesta poate fi consumat sub formă de ceai sau adăugat la alte băuturi sau alimente.
  • Mierea de manuka este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și poate fi utilizată topic, pentru a ajuta la ameliorarea rănilor și a leziunilor cutanate cauzate de infecții bacteriene.

Complicații ale infecțiilor bacteriene: septicemia și sepsisul

Infecțiile bacteriene trebuie abordate cu foarte mare grijă, pentru a evita complicațiile. Septicemia și sepsisul sunt două afecțiuni grave și potențial letale, care apar atunci când infecția se răspândește în întregul organism prin intermediul fluxului sanguin. Aceste afecțiuni pot provoca o reacție puternică a sistemului imunitar, determinând inflamație generalizată și afectând funcționarea organelor vitale.

Tratamentul septicemiei și sepsisului implică adesea administrarea promptă de antibiotice. Acestea sunt selectate, de obicei, în funcție de tipul de bacterie suspectat sau identificat ca fiind cauza infecției. Multe dintre infecțiile bacteriene ajung să fie ameliorate cu antibiotice, deși nu este necesar. Acest aspect trebuie foarte atent analizat. Utilizarea excesivă sau incorectă a antibioticelor poate contribui la dezvoltarea rezistenței bacteriene.

Acolo unde infecțiile sunt ușoare, este recomandat tratamentul naturist sau medicamentos ușor, împreună cu adoptarea unui stil de viață sănătos. Acestea sunt de ajutor pe termen lung pentru a sprijini sistemul imunitar.

Concluzii

În concluzie, infecțiile bacteriene sunt o amenințare semnificativă pentru sănătatea oricui și necesită o abordare complexă și multidisciplinară. Înțelegerea modului în care apar acestea, specificul fiecărui tip și modalitățile de prevenire și tratament sunt esențiale. Astfel, nu doar că vom contribui la protejarea sănătății noastre, ci și a comunității în care trăim. Prin adoptarea unor practici de igienă adecvate, utilizare rațională a antibioticelor și un stil de viață echilibrat, putem lupta eficient împotriva infecțiilor bacteriene. Astfel, vom putea asigura un viitor mai sănătos pentru generațiile viitoare.

Referințe:

  1. https://www.healthdirect.gov.au/bacterial-infections
  2. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/infections-bacterial-and-viral
Blog

Ultimele articole

Blog

Dispareunie – tipuri, cauze, importanţa recunoaşterii simptomelor şi măsuri pentru gestionarea durerii în timpul contactului sexual

Dispareunia este un termen medical utilizat pentru a descrie durerea resimțită în timpul contactului sexual. În continuarea acestui articol, vom prezenta tipurile de dispareunie, cauzele, factorii agravanți și măsurile pentru gestionarea durer...
Blog

Eclampsie – impactul asupra sănătăţii fetale şi materne, metode de evaluare, monitorizare şi gestionare 

Eclampsia este o complicație severă a sarcinii, care necesită o gestionare adecvată. În continuarea acestui articol, vom explica în detaliu ce înseamnă. De asemenea, vom detalia care sunt simptomele, cauzele, factorii de risc și măsurile de...
Blog

Hiperplazie endometrială – informaţii esenţiale pentru recunoaşterea şi gestionarea optimă a acestei afecţiuni ginecologice

Hiperplazia endometrială este o afecțiune ginecologică marcată de îngroșarea anormală a mucoasei uterine. Este cauzată de un dezechilibru hormonal între estrogen și progesteron. Această problemă de sănătate trebuie tratată şi gestiona...
Blog

Sarcopenia, boala care afectează sistemul muscular: de ce este important să ne antrenăm musculatura?

Sarcopenia este o afecțiune ce se manifestă prin diminuarea masei și forței musculare. Aceasta devine tot mai prevalentă odată cu trecerea anilor, afectând preponderent persoanele peste 60 de ani. Cu toate acestea, un stil de viață sedentar,...
Ulei de Chimen Negru (Negrilica) Premium Vegan — 90 capsule, cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene

Ulei de Chimen Negru (Negrilica) Premium Vegan — 90 capsule, cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene

Prețul inițial a fost: 99 lei.Prețul curent este: 89 lei.75,65 lei
Adaugă în coș