Impetigo – ce trebuie să știm despre afecțiunea denumită popular “bube dulci”
Pielea poate fi considerată un indicator al stării noastre generale de sănătate. Atunci când ne confruntăm cu diverse afecțiuni interne, aceasta poate prezenta semne vizibile care să indice probleme în organism. De asemenea, pielea poate fi afectată direct de diverse boli care se manifestă în multiple forme de care pot suferi atât adulții, cât și copiii.
În cazul copiilor, este esențial să acordăm o atenție deosebită sănătății pielii lor pentru a preveni apariția semnelor care ar putea deveni permanente. Una dintre afecțiunile des întâlnite în copilărie este impetigo. Cunoscută și ca “bube dulci”, este greu de confundat cu alte boli din cauza aspectului său de erupție de culoare galben-maronie.
Ce este impetigo? Definiția sa medicală o încadrează în categoria epidermitelor sau infecțiilor bacteriene, ceea ce înseamnă că poate fi transmisă. Deși copiii sunt cei mai predispuși la această afecțiune, nici adulții nu sunt scutiți de riscuri. În acest articol vom explora când, cum și de ce se dezvoltă “bubele dulci”, precum și metodele de tratament disponibile. În plus, vom discuta câteva măsuri de prevenție pentru a reduce riscul apariției acestei afecțiuni.
Impetigo – categorii de persoane afectate și definiție
Multe persoane care au auzit de „bubele dulci” se întreabă ce înseamnă impetigo, fără să realizeze inițial legătura între aceste două denumiri. Definiția acestei boli ne spune că ea este o infecție de natură bacteriană care se manifestă la nivelul pielii. O caracteristică specifică a sa este că apare de cele mai multe ori pe lângă gură și nas și are o culoare galben-maronie. De cele mai multe ori, este asociată cu un sistem imunitar slăbit care permite virusurilor și bacteriilor să producă diverse infecții în organism. De aceea este important să avem grijă de imunitatea noastră, vitamina C fiind unul dintre cei mai buni aliați în acest sens.
Vitamina C poate fi obținută din alimente, dar și din suplimente, așa cum este Premium Aronia Vitamina C Forte. În acest fel, ea este ușor de administrat atât copiilor, cât și adulților. Sub formă pură de acid L-ascorbic, acest produs se absoarbe rapid și eficient în organism, oferind protecția necesară pentru susținerea unei imunități puternice. Pentru un plus de eficiență, este îmbogățit cu suc de aronia și alte 12 fructe, sporind astfel beneficiile antioxidante.
Doza de 1000 mg reprezintă aportul necesar de vitamina C, astfel că nu avem nevoie de alte suplimente. Alături de o dietă alimentară corectă, ne vom putea bucura de un sistem imunitar puternic, energie și un aspect frumos al pielii. Consumată în mod regulat, aceasta ajută la reducerea riscului de infecții bacteriene, cum este și impetigo, atât la copii, cât și la adulți.
Impetigo la copii și bebeluși
Cei mai afectați de impetigo sunt copiii, iar uneori și bebelușii. De ce apar “bubele dulci” cu precădere la această categorie de vârstă? Deoarece aceștia se zgârie mai ușor, bacteriile pot intra în rănile respective mai repede, provocând boala.
Impetigo apare adesea la copiii cu vârste între 2 și 5 ani. Legat de caracteristicile acestei boli la cei mici, este bine să știm următoarele:
- de cele mai multe ori, este cauzată de infecția cu Stafiloculul auriu ( Staphylococcus aureus) sau de Streptococul beta-hemolitic de tip A;
- apare mai frecvent vara;
- în majoritatea cazurilor, apare în jurul gurii și a nasului;
- băieții sunt afectați mai frecvent de impetigo.
Impetigo la copii și bebeluși poate avea forme diferite, însă de obicei arată ca niște vezicule. Culoarea gălbui-maronie este cea care ne va duce cu gândul la această boală. Este foarte important să știm că afecțiunea este contagioasă, astfel că și adulții se pot molipsi de la cei mici.
Impetigo la adulți
Deși mai rar, impetigo poate afecta și adulții. De cele mai multe ori, infecția cu Stafilococul auriu este cea care se răspândește cel mai repede, în special prin contact direct. Adesea, bacteria atacă atunci când pe piele există și alte leziuni precum înțepăturile de insectă. La fel de ușor, putem suferi de această afecțiune dacă avem deja o boală dermatologică acută sau cronică.
La adulți, impetigo poate apărea sub formă cutanată extinsă, afectând în special zonele corpului precum mâinile și picioarele. De asemenea, s-a observat că boala afectează mai mult persoanele cu imunitate scăzută. Așadar, iată de ce atenția acordată sistemului imunitar ne poate feri de impetigo.
Care sunt simptomele bolii impetigo? Apariția veziculelor de culoare specifică sunt primele semne care ne ajută să ne dăm seama că avem o afecțiune dermatologică. Acest lucru nu este de ajuns, deoarece ea poate fi de mai multe tipuri. Pe lângă acest aspect, există și alte cauze ale instalării sale.
Impetigo – simptome și cauze ale bolii
Impetigo este o boală contagioasă, astfel că principala sa cauză este contactul cu o persoană infectată. De cele mai multe ori, se manifestă la copiii care stau în colectivitate. Atunci când ajung acasă, aceștia îi pot îmbolnăvi și pe părinți.
Dar când și cum apare impetigo și care sunt semnele și simptomele sale? Odată cu apariția veziculelor, putem experimenta diverse manifestări, printre care mâncărimea.
Boala impetigo și cauzele apariției
Principala cauză a apariției bolii impetigo este un sistem imunitar slăbit. Copiii sunt frecvent afectați, mai ales după sezonul rece, când imunitatea lor este scăzută. Această vulnerabilitate poate persista, ceea ce face ca afecțiunea să fie mai frecventă pe timpul verii.
Din punct de vedere medical, impetigo poate apărea din următoarele cauze:
- fragilitatea pielii, în special în cazul bebelușilor, aceștia putând să se rănească mult mai ușor și să dobândească boala;
- tot la nivel cutanat, zgârieturile, tăieturile și arsurile în cazul copiilor mai mari și adulților pot favoriza infecțiile bacteriene;
- infecțiile virale, precum cele cu herpes sau bolile precum varicela, pot cauza și ele leziuni care se pot suprainfecta cu bacterii precum stafilococi sau streptococi;
- expunerea la umiditate ridicată timp îndelungat favorizează, de asemenea, apariția impetigo;
- bolile respiratorii sau alergiile care se manifestă prin curgerea nasului și a strănutului și folosirea șervețelelor sau batistelor sensibilizează pielea, putând contribui la apariția impetigo.
Pe lângă aceste cauze, există și câțiva factori agravanți în propagarea bolii.
Factori externi care pot declanșa impetigo
Există câteva cauze care nu țin neapărat de infecția bacteriană care pot duce la apariția impetigo atât la copii, cât și la adulți. Acestea sunt:
- practicarea unor sporturi de contact care, în cazul adulților, pot favoriza apariția bolii prin atingerea persoanelor care poate nu știu că au impetigo;
- o igienă precară poate fi un alt factor extern declanșator al bolii;
- afecțiuni precum diabetul pot provoca și ele impetigo, deoarece rănile cauzate de această boală se vindecă mai lent și devin mai vulnerabile la infecții;
- la bebeluși, impetigo este adesea cauzat de scutecele care irită zona inghinală.
Așadar, atunci când avem de-a face cu “bubele dulci” trebuie să luăm în considerare și alți factori declanșatori. Dar care sunt simptomele bolii, pe lângă apariția petelor pe piele? Ne putem aștepta și alte semne, în afara celor vizibile.
Impetigo – semne și simptome
Înainte de a discuta despre semnele impetigo, este important să reținem că acestea pot varia de la o persoană la alta. La debut, boala se manifestă prin apariția unor vezicule mici în jurul nasului și gurii, care se sparg rapid. După instalare, această afecțiune poate duce la alte simptome și complicații:
- mâncărimi și chiar durere, în funcție de tipul și de gravitatea bolii;
- formarea de puroi în interiorul bășicilor;
- inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului;
- impetigo corporal va avea ca semne apariția veziculelor și pe mâini și picioare;
- dimensiuni diferite ale veziculelor, în funcție de tipul de impetigo de care suferim;
- rareori, impetigo poate cauza și febră, diaree și inapetență.
Indiferent de forma bolii, însă, veziculele vor avea un aspect gălbui-maroniu.
De asemenea, trebuie să știm că impetigo este de două tipuri: nonbulos și bulos.
Impetigo nonbulos
Impetigo nonbulos este cea mai întâlnită formă a bolii, aceasta fiind și cea contagioasă. Ea este provocată de infecția cu Stafilococul auriu sau cu streptococul beta-hemolitic de grupa A. Uneori, cele doua infecții se pot suprapune.
Simptomele impetigo nonbulos sunt:
- apariția veziculelor pline cu lichid sau puroi, care se sparg ușor și în urma cărora apar crustele de culoare maronie;
- dimensiunea veziculelor de 1 – 2 cm;
- acestea se transformă apoi în semne roșii care pot persista, însă nu lasă urme odată vindecate.
Cea de-a doua formă a impetigo este necontagioasă.
Impetigo bulos
Această formă a bolii este provocată exclusiv de infecția cu Stafilococul auriu. În majoritatea cazurilor, se instalează în stratul superior al pielii, ceea ce va duce la formarea bășicilor. Ele nu sunt dureroase, dar pot cauza mâncărimi. Acestea au o mărime de circa 3 cm și sunt mai greu de rupt sau spart. Impetigo bulos este adesea întâlnit la bebelușii cu vârsta de până la 2 ani.
Ce facem în cazul în care vedem primele semne de impetigo? Cea mai importantă este izolarea pentru a nu infecta și alte persoane apropiate.
Impetigo – tratament și prevenție
Pentru că impetigo poate cauza complicații, precum extinderea bășicilor pe mucoasa nazală sau pe faringe, este foarte important să ne prezentăm la medic pentru diagnosticare.
Diagnosticul în cazul bubelor dulci se pune în funcție de felul în care arată veziculele. În acest scop, se poate preleva puțin țesut sau chiar lichid din care se efectuează o cultură de laborator. Aceasta ajută la stabilirea agentului patogen cauzator. În baza rezultatului, se va prescrie și tratamentul care trebuie urmat.
Cum se tratează impetigo
Având în vedere natura bacteriană a bolii, impetigo poate presupune adesea administrarea unui antibiotic. Acesta poate fi topic, pentru a fi aplicat pe piele, sau oral, în special în cazul celui corporal, care se poate extinde pe mâini și pe picioare. Dacă este asociat unei alte afecțiuni cutanate, cum este eczema, se vor trata ambele probleme de sănătate.
Pentru că este o boală contagioasă în cele mai multe cazuri, este recomandată izolarea în primele zile. Astfel, copiii nu vor mai merge în colectivitate până la ameliorarea simptomelor. Odată început tratamentul, trebuie să avem și o rutină de îngrijire a pielii care poate presupune:
- tamponarea pielii cu apă și săpun pentru înmuierea crustelor;
- spălarea corectă a mâinilor înainte de manipularea antibioticului topic;
- aplicarea unui bandaj pe zonele afectate pentru a ajuta vindecarea.
Infecția trece și de la sine în câteva săptămâni, însă este recomandată tratarea sa pentru a evita complicațiile.
Prevenirea impetigo
Bolile precum impetigo pot fi prevenite, deoarece una dintre cauzele apariției sale este un sistem imunitar fragil. De ce este bine să luăm măsuri dacă se vindecă și de la sine? Deoarece, fiind o afecțiune cutanată, semnele acesteia sunt destul de vizibile, ceea ce ne poate afecta imaginea. Pe lângă acest aspect, metodele de prevenție sunt destul de simple și presupun:
- un stil de viață adecvat, bazat pe o alimentație corectă și suficient somn, mai ales în cazul copiilor;
- practicarea de mișcare în cazul adolescenților și adulților pentru întărirea sistemului imunitar;
- folosirea de suplimente pe bază de vitamina C.
Pe lângă acestea, igiena pielii este foarte importantă pentru menținerea sănătății.
În concluzie, ce este impetigo? Este una dintre afecțiunile cunoscute popular drept “bube dulci” și care apare adesea din cauza unor infecții cu stafilococi sau streptococi. Deși copiii sunt cei mai afectați de boală, ea se poate manifesta și la adulți, mai ales că forma nonbuloasă este contagioasă. Semnele sale presupun, în faza erupției, apariția veziculelor pline cu lichid sau puroi care se sparg și în urma cărora rămân petele galben-maronii. Chiar dacă trece de la sine în câteva săptămâni, este bine să mergem la medic pentru diagnosticare și tratament pentru a evita complicațiile. Cum boala poate fi prevenită, putem lua câteva măsuri simple care să ajute sistemul imunitar să lupte cu infecțiile. Printre acestea, un stil de viață echilibrat, o alimentație corectă și atenția acordată îngrijirii pielii contribuie semnificativ la menținerea sănătății generale.
Referințe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008061/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430974/
https://emedicine.medscape.com/article/965254-overview?form=fpf
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/impetigo
Sursa foto: Shutterstock.com