Homocisteina – definiție, valori normale și anormale și afecțiuni asociate

Homocisteina – definitie, valori normale si anormale si afectiuni asociate Copy

Funcționarea corectă a organismului nostru se bazează pe o serie de procese chimice la care participă diverși compuși organici. Printre cei mai importanți și bine cunoscuți de toți sunt glucidele, lipidele, fibrele și proteinele. Acestea din urmă sunt alcătuite din diverse tipuri de aminoacizi. Unul dintre cei mai importanți este homocisteina.

Homocisteina este un aminoacid non-esențial, implicat în diverse funcții importante ale organismului. Unul dintre cele mai importante este legat de contribuția sa la sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Ea se găsește atât în plasmă, legată de alte proteine, cât și în forme libere. Când apare un dezechilibru al homocisteinei, pot apărea diverse probleme de sănătate.

În articolul de mai jos, vom descoperi ce înseamnă homocisteina, care sunt valorile sale normale și anormale, precum și afecțiunile care pot apărea din cauza dezechilibrelor sale. De asemenea, vom găsi răspunsuri la diverse întrebări legate de acest aminoacid și de importanța sa în organism.

Homocisteina – ce este și care sunt rolurile sale în organism?

Despre homocisteină trebuie să știm că este un aminoacid non-esențial, deoarece îl preluăm din diverse surse alimentare, așadar nu este secretat de organism. În mod paradoxal, el este un indicator important al stării noastre de sănătate, deoarece participă la:

  • sănătatea vaselor de sânge și a inimii;
  • procesul de formare a oaselor;
  • asigurarea funcțiilor cognitive și neuronale;
  • sinteza proteinelor;
  • detoxifiere;
  • repararea țesuturilor;
  • formarea antioxidanților;
  • metabolismul dopaminei și serotoninei.

Pentru a ne da seama de importanța homocisteinei, trebuie să știm și cum se produce în organism.

Sinteza homocisteinei în corp

Homocisteina nu este produsă direct de organism, ci rezultă din metabolizarea unui alt aminoacid esențial, metionina. Aceasta este ulterior transformată în alte substanțe, precum cisteina, prin procese chimice care implică vitaminele B6, B9 și B12. Pentru a menține un nivel optim de homocisteină în organism, este recomandat să consumăm alimente bogate în aceste vitamine. De asemenea, nivelul de homocisteină poate fi reglat și prin administrarea unor suplimente alimentare.

Unul dintre suplimentele care pot fi consumate pentru un aport suficient de homocisteină este Premium Aronia Vitamina B Complex sub formă lichidă. Ușor de administrat, produsul conține toate formele vitaminei B și este îmbogățit cu vitamina C și aronia. Acest supliment susține sănătatea creierului, a sistemului nervos, a sistemului imunitar și a inimii.

Premium Aronia Vitamina B Complex conține o combinație optimă de vitamina B9 (acid folic) și B12 (metilcobalamină), ambele fiind esențiale pentru reglarea nivelului de homocisteină în organism. În plus, prezența vitaminei C contribuie la susținerea sănătății sistemului imunitar, protejând astfel principalele organe vitale: inima și creierul.

premium-aronia-vitamin-b-complex-500ml
(51)
Prețul inițial a fost: 99 lei.Prețul curent este: 87,78 lei.79 lei

Ce se întâmplă atunci când echilibrul homocisteinei este perturbat? Putem dezvolta mai multe probleme de sănătate, majoritatea destul de serioase.

Homocisteina și problemele de sănătate cu care este asociată

Ce e homocisteina? Este un aminoacid care are mai multe roluri în organism. Mai mult, între el și alte elemente asemănătoare trebuie să existe un echilibru pentru o stare de sănătate bună. Ce înseamnă acest echilibru? Menținerea valorilor sale în parametri normali. Orice anomalie poate duce la probleme severe în organism, printre care:

  • boli cardiovasculare precum ateroscleroza, accidentul vascular cerebral și atacul de cord;
  • diabet zaharat;
  • afecțiuni neurologice și psihiatrice precum Alzheimer, Parkinson, depresia și schizofrenia;
  • osteoporoză;
  • diverse tipuri de cancer.

Aceste afecțiuni pot apărea atât din cauza deficiențelor de homocisteină, cât și din cauza dezechilibrelor vitaminelor implicate în metabolizarea sa. Este important de reținut că nivelurile ridicate ale acestui aminoacid pot contribui la dezvoltarea acestor boli. Prin urmare, atunci când facem analize de rutină, ar fi recomandat să solicităm și testarea homocisteinei, mai ales dacă am depășit vârsta de 50 de ani.

Determinarea homocisteinei este recomandată în următoarele situații:

  • persoanelor în vârstă cu risc crescut de boli cardiovasculare la fiecare 3 – 4 ani;
  • persoanelor cu vârsta sub 40 de ani, dacă au fost diagnosticate cu afecțiuni cardiovasculare;
  • persoanelor care suferă de anemie megaloblastică;
  • persoanelor vegetariene, care pot avea un aport redus de vitamina B12;
  • persoanelor care suferă de neuropatie periferică;
  • femeilor care au avut mai multe avorturi spontane.

Așadar, atât femeile, cât și bărbații trebuie să facă analiza de determinare a homocisteinei în funcție de istoricul medical.

Homocisteina și valorile sale

Unde se găsește homocisteina? Homocisteina se găsește în plasmă. Așadar, determinarea acesteia nu se poate face decât prin analize de sânge. Acestea ne vor indica dacă are valori normale sau anormale.

Valorile crescute ale homocisteinei pot indica afecțiuni atât la femei, cât și la bărbați, precum și deficiențe ale vitaminelor din complexul B. Testarea homocisteinei este deosebit de importantă în timpul sarcinii, deoarece valorile anormale pot duce la complicații, cum ar fi preeclampsia. Prin urmare, menținerea acesteia în limite normale devine esențială.

Homocisteina – valori normale

Care sunt valorile normale ale homocisteinei? Acestea trebuie să fie sub 10 micromol/litru (μmol/L). Limita sa de detecție este 2,8 μmol/L. Pe baza rezultatului obținut, se poate determina riscul de a dezvolta anumite afecțiuni sau de a avea deficiențe de vitamine din grupul B.

Deoarece nivelurile ridicate de homocisteină sunt adesea asociate cu un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiace, iată cum se interpretează valorile acesteia:

  • Între 10 și 15 μmol/L indică un risc intermediar de boli cardiovasculare;
  • Între 15 și 30 μmol/L semnalează un risc crescut de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară;
  • Valorile de peste 30 μmol/L sunt corelate cu riscuri foarte mari de apariție a bolilor cardiovasculare.

Este bine să știm și că, în unele cazuri, valoarea normală a homocisteinei poate fi influențată de administrarea anumitor medicamente, precum și de:

  • administrarea de suplimente cu vitamina B12 sau B6;
  • fumat;
  • o dietă dezechilibrată;
  • deficitul anumitor vitamine;
  • boli precum hipotiroidismul sau a celor cronice de ficat și de rinichi.

De cele mai multe ori, homocisteina mărită este cea care indică riscul crescut de a dezvolta anumite afecțiuni.

Homocisteina crescută

În majoritatea cazurilor, homocisteina mărită este asociată cu un deficit de vitaminele B6, B9 și B12. Aceste carențe pot duce la instalarea mai multor boli, de aceea sunt necesare testele menționate mai sus. Totodată, valorile crescute ale acestui aminoacid sunt adesea corelate cu apariția bolilor cardiovasculare.

Determinarea unor valori ridicate ale homocisteinei în analizele de sânge poate indica următoarele:

  • formarea cheagurilor de sânge;
  • deteriorarea vaselor de sânge;
  • creșterea inflamației în corp.

Toate acestea favorizează instalarea bolilor cardiovasculare, în special a aterosclerozei și a accidentului vascular cerebral. De aceea, în cazul persoanelor de peste 75 de ani, testarea este recomandată mai des.

Un nivel mare de homocisteină este asociat și cu deteriorarea funcției cognitive, favorizând apariția bolilor neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Acestea se instalează adesea la persoane de peste 50 de ani, atât la femei, cât și la bărbați.

La femeile tinere, homocisteina mărită este asociată cu anumite complicații în perioada sarcinii. Astfel, femeile însărcinate au riscuri crescute de:

  • naștere prematură;
  • preeclampsie;
  • întârzieri de dezvoltare a fătului;
  • malformații congenitale precum defectele de tub neural ale fătului.

Tot la femei, un nivel mare al homocisteinei este asociat cu slăbirea densității osoase, ceea ce le predispune la osteoporoză și fracturi.

Un alt caz în care homocisteina are valori ridicate este cel al afecțiunii denumite homocisteinurie. În această situație, aminoacidul a ajuns în urină. Acest lucru se întâmplă deoarece funcția rinichilor nu mai este îndeplinită corect.

Diverse studii au arătat că un nivel crescut al homocisteinei este întâlnit la persoanele în vârstă și cu boli autoimune.

Factori de risc ce pot duce la creșterea valorilor homocisteinei

Există situații în care valorile homocisteinei pot crește. Acestea sunt asociate cu câțiva factori de risc, printre care amintim:

  • o dietă neadecvată care poate afecta metabolismul și obținerea homicisteinei din alimente;
  • fumatul și consumul de alcool sunt alți factori de risc pentru creșterea nivelului homocistenei în sânge;
  • anumite mutații genetice, printre care MTHFR (metilentetrahidrofolat reductaza), pot provoca scăderea capacității organismului de a metaboliza aminoacidul.

Homocisteina scăzută

Ce trebuie să știm despre homocisteină este că poate avea și valori scăzute. Acestea, însă, nu sunt un semnal de alarmă, astfel că o dozare sub nivelul de 10 μmol/L este considerată normală. În schimb, este posibil ca rezultatele analizelor să indice o concentrație fals crescută de homocisteină în anumite situații, cum ar fi:

  • la pacienții care urmează tratamente cu metotrexat;
  • la persoanele care iau medicamente pe bază de oxid nitric, fenitoină, carbamazepină sau S-adenozil-metionină;
  • la femeile care utilizează contraceptive orale.

De aceea, atunci când mergem la analize pentru determinarea homocisteinei trebuie să menționăm dacă luăm anumite medicamente care îi pot influența valorile.

Homocisteina și asigurarea aportului corect pentru organism

Valorile normale ale homocisteinei sunt strâns legate de o alimentație echilibrată. Paradoxal, deficiențele de acid folic și vitaminele B6 și B12 conduc la creșterea nivelului de homocisteină în sânge, afectând procesele de detoxifiere și metabolism. Astfel, alimentația joacă un rol crucial în metabolizarea acestui aminoacid, un regim alimentar adecvat putând influența atât creșterea, cât și reducerea nivelurilor sale.

Alimente care cresc nivelul homocisteinei în corp

Deși un nivel scăzut de homocisteină nu reprezintă un risc major pentru sănătate, acidul folic joacă un rol esențial, în special pentru femeile însărcinate. Pentru a sprijini metabolizarea acestui aminoacid, se pot consuma anumite alimente bogate în metionină, cum ar fi:

  • ouăle;
  • nucile braziliene;
  • organele de animale, printre care ficatul este unul dintre cele mai recomandate;
  • peștele;
  • porumbul;
  • avocado;
  • lintea;
  • legumele cu frunze verzi (broccoli, sparanghel).

Acestea sunt bogate în vitamina B12 și folați. Pe lângă consumul acestor alimente, este recomandat și un stil de viață activ, care ajută la detoxifierea corectă a organismului. În acest scop, sunt recomandate sportul și consumul de alimente bogate în fibre.

Pe de altă parte, există persoane care trebuie să reducă nivelul homocisteinei în organism. Pentru acestea, este recomandată adoptarea unei diete ușor modificate.

Alimente care scad homocisteina în organism

Nivelul crescut de homocisteină este asociat cu riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare foarte periculoase. Astfel, orice dietă care ajută la menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge va preveni și mărirea valorii acestui aminoacid peste limitele normale.

Ce putem consuma pentru a avea o inimă sănătoasă și a scădea homocisteina? Iată câteva exemple de alimente benefice pentru organism și metabolism:

  • legumele bogate în fibre, precum fasolea verde și lintea;
  • fructele de pădure, care sunt bogate în antioxidanți;
  • merele și prunele, două fructe bogate în quercetină, care are proprietăți anti-inflamatorii;
  • alimentele bogate în acizi grași, precum peștele cu conținut ridicat de omega-3 (somonul sălbatic și sardinele), dar și diverse tipuri de semințe;
  • spanacul, varza kale și salata verde, care un conținut ridicat de acid folic.

Există numeroase alimente care susțin sănătatea inimii, ceea ce face relativ ușoară personalizarea unei diete echilibrate. Când simțim nevoia unui aport suplimentar de vitamine din complexul B, suplimentele alimentare pot fi o soluție eficientă pentru completarea regimului. Pe lângă alimentație, sănătatea inimii este influențată și de evitarea unui stil de viață sedentar și de reducerea stresului, ambii factori putând contribui indirect la creșterea nivelului de homocisteină. Prin urmare, la fel de importantă ca dieta este și adoptarea unor obiceiuri sănătoase în viața de zi cu zi.

În concluzie, ce este homocisteina și unde se găsește? Homocisteina este un aminoacid non-esențial prezent în sânge, mai exact în plasmă, unde se efectuează și dozarea ei. Valoarea normală a homocisteinei este sub 10 μmol/L, iar creșterea acestei valori ar trebui să ne atragă atenția. Un nivel ridicat de homocisteină poate indica un risc crescut de boli cardiovasculare și neurodegenerative. La femei, un nivel mare al acestui aminoacid poate fi asociat cu probleme în sarcină. Pentru a menține homocisteina în limite normale, o alimentație echilibrată, bogată în metionină și vitaminele B6, B9 și B12, este esențială. Pe lângă dietă, un stil de viață activ susține sănătatea inimii și a vaselor de sânge.

Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5741875/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7073042/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21527-homocysteine

https://www.bmj.com/content/325/7374/1202

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.99.1.178

Fotografie de fernandozhiminaicela pe Pixabay.com

 

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Regim alimentar sindrom Cushing

Sindromul Cushing necesită o atenție specială în ceea ce privește alimentația pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții. 👍🏻 Alimente recomandate: Proteine slabe, legume verzi, fructe cu indice glicemic scă...
Blog

Regim alimentar hemoroizi

Hemoroizii sunt o afecțiune frecventă, adesea cauzată sau agravată de constipație, alimentație dezechilibrată și stil de viață sedentar. Vestea bună este că schimbările în dietă pot face o diferență majoră în reducerea disconfortul...
Blog

Regim alimentar pentru hepatita autoimună

Hepatita autoimună necesită o abordare atentă a alimentației pentru a susține sănătatea ficatului și a reduce inflamația. 🫐 Consumă alimente antiinflamatorii și bogate în antioxidanți pentru a proteja ficatul. Alege fructe de p�...
Blog

Regim alimentar pentru insuficiența mitrală

Insuficiența mitrală este o afecțiune care afectează valva mitrală a inimii, îngreunând circulația sângelui și solicitând suplimentar mușchiul cardiac. Deși tratamentul medicamentos este esențial, alimentatia joacă un rol-cheie în ges...
Premium Aronia Vitamin B-Complex 500ml

Premium Aronia Vitamin B-Complex 500ml

Prețul inițial a fost: 99 lei.Prețul curent este: 87,78 lei.79 lei
Adaugă în coș