Hemoroizi – de ce apar și cum ținem sub control boala hemoroidală

suc afin siberian 3L

De-a lungul timpului, anumite afecțiuni sau obiceiuri pot avea efecte secundare care se pot transforma în boli. Un astfel de exemplu sunt hemoroizii care apar la nivelul anusului și care pot fi destul de dureroși în funcție de localizare. Ce sunt aceștia? Din punct de vedere medical, sunt dilatații venoase anormale. Când vine vorba despre ceea ce simțim noi, durerea la defecare este primul semn care ar trebui să ne determine să luăm măsuri de ameliorare.

Din ce cauză se fac hemoroizii? Există mai mulți factori de risc din cauza cărora în prezent nu doar adulții pot suferi de boala hemoroidală, ci și copiii. Ea apare pe fondul unui stil de viață sedentar, dar și a unor obiceiuri alimentare deficitare.

În continuare, vom afla care sunt cauzele care duc la apariția hemoroizilor, simptomele și tipurile acestora. De asemenea, vom descoperi și remedii naturiste care ne pot ajuta în gestionarea acestei afecțiuni.

Hemoroizii – definiție, cauze, manifestări și tipuri

Etimologia cuvântului hemoroid vine din limba greacă, unde haima înseamnă sânge, iar rhoos a curge. Pornind de la această definiție, aceștia sunt dilatații venoase de natură anormală care pot apărea la nivelul rectului și/sau anusului. Boala hemoroidală se formează la nivelul venelor care alcătuiesc căptușeala pereților anusului și a canalului rectal. Aceste formațiuni sunt, de fapt, niște săculeți umpluți cu sânge al căror rol este acela de a asigura continența anală. Când se dilată, pot apărea edeme care vor duce mai departe la unul dintre cele mai comune simptome: durerile hemoroidale.

Apariția hemoroizilor poate avea mai multe cauze, împărțindu-i în două categorii: interni și externi, primii având mai multe stadii. De asemenea, nu este exclusă și boala hemoroidală mixtă. Ea este caracterizată de prezența ambelor tipuri de hemoroizi. În funcție de aceste caracteristici, ei pot genera simptome care ar trebui să ne trimită la medic.

Din ce cauze se fac hemoroizii?

Principala cauză a hemoroizilor este diminuarea tonusului peretelui venos. Aceasta duce la dilatarea venelor, care dă senzația de durere.

Alte cauze sau factori de risc care pot duce la apariția hemoroizilor sunt:

  • constipația cronică cauzată de un stil de viață sedentar și o alimentație deficitară în fibre;
  • tot din punct de vedere alimentar, consumul de produse picante și condimente este o cauză des întâlnită în incidența bolii hemoroidale în rândul adulților;
  • consumul scăzut de lichide;
  • în cazul femeilor, hemoroizii pot apărea în sarcină.

Din ce alte cauze se fac hemoroizii? Conform medicilor, alți factori de risc pot fi:

  • diareea cronică, sindromul colonului iritabil sau alte afecțiuni ale tractului digestiv;
  • nașterea naturală și sindromul premenstrual în cazul femeilor;
  • folosirea îndelungată a laxativelor sau supozitoarelor;
  • obezitatea;
  • statul în șezut sau în picioare pentru perioade lungi de timp.

Nu trebuie ignorați nici factorii ereditari, astfel că dacă în familie avem rude care au sau au avut hemoroizi, riscul ca și restul membrilor să sufere de această afecțiune este ridicat.

Hemoroizii și simptomele acestora

Sângerarea este una dintre primele manifestări ale bolii hemoroidale. Aceasta apare în special în cazul hemoroizilor interni care nu cauzează dureri. Alte simptome pe care le putem simți sunt:

  • senzația de mâncărime sau iritație în zona anală;
  • disconfortul sau senzația de arsură;
  • sensibilitatea sau durerea în apropierea anusului ca urmare a întăririi nodulilor din zona respectivă;
  • durerea anală care apare după ce am stat așezați mai mult timp, după un efort fizic de intensitate mare sau după constipație.

Trebuie să știm că simptomele hemoroizilor depind, în mare măsură, de tipul lor. De aceea, consultul medical de specialitate este primul pas spre ținerea sub control a bolii hemoroidale. Totuși, putem apela și la remedii naturale în vederea ameliorării și prevenirii acestei afecțiuni. În acest sens, afinul siberian este unul dintre remediile naturiste foarte bune pentru hemoroizi. Acesta poate fi consumat sub formă de Suc de Afin Siberian la 3L ECO. El are mai multe proprietăți, fiind considerat un aliment probiotic, care ajută la echilibrarea florei intestinale. De asemenea, este bogat în antioxidanți, precum polifenolii și antocianinele, favorizând reducerea inflamației.

Hemoroizii externi

Hemoroizii externi au forma unor pungi sau formațiuni de culoare albăstruie care apar în afara anusului. De cele mai multe ori, aceștia apar spontan. Principalele cauze care duc la formarea lor sunt constipația și efortul fizic intens. Aceștia se manifestă prin alcătuirea unui cheag de sânge la nivelul vaselor de pe pereții anali. Presiunea duce la deteriorarea pielii, urmată de sângerare și senzația de durere.

De multe ori auzim că hemoroizii externi se retrag singuri, ceea ce este adevărat. Însă, acest lucru se întâmplă doar în fazele incipiente ale bolii hemoroidale. De asemenea, respectarea unui regim alimentar poate favoriza retragerea lor.

Hemoroizii interni

Al doilea tip de hemoroizi sunt cei interni. Aceștia se formează la 2 – 4 cm în interiorul canalului rectal și de aceea de cele mai multe ori nu dor. În schimb, principalul lor simptom este sângerarea.

Hemoroizii interni sunt clasificați în funcție de următoarele 4 grade:

Hemoroizii interni de gradul 1. Aceștia se prezintă sub forma unor mici umflături pe căptușeala interioară a anusului și rectului inferior. Nu pot fi văzuți și nici simțiți. Aceștia sunt unii dintre cei mai frecvenți.

Hemoroizii interni de gradul 2. Se prezintă sub forma unor umflături mai mari, putând fi parțial împinși în afara anusului. Acest lucru se poate întâmpla în constipație după efortul la defecație. În această fază, ei se pot retrage singuri.

Hemoroizii de gradul 3. Aceștia se simt ca niște umflături care ,,atârnă’’ de anus. Ei se pot retrage singuri sau pot fi repoziționați manual în interiorul anusului.

Hemoroizii de gradul 4. Aceasta este cea mai severă formă a bolii hemoroidale. În acest stadiu, hemoroizii atârnă permanent și nu mai pot fi împinși înapoi înăuntru.

Hemoroizii micști

Pe lângă hemoroizii interni și externi, putem suferi și de boala hemoroidală mixtă. Aceasta apare atunci când ambele tipuri de hemoroizi există și se umflă în același timp. În acest stadiu, afecțiunea poate da senzația mărită de disconfort în majoritatea timpului. De aceea, este important ca măsurile sau remediile la care apelăm să fie luate înaintea atingerii acestei etape.

Hemoroizii – incidența în rândul populației

Conform studiilor, hemoroizii au incidență crescută în rândul persoanelor de peste 50 ani. De asemenea, sarcina poate favoriza apariția lor la femei. În ziua de azi, însă, chiar și copiii pot suferi de boala hemoroidală din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației precare. Putem spune, așadar, că afecțiunea se poate instala indiferent de sex și grupa de vârstă.

Hemoroizii la bărbați

Bărbații pot suferi atât de hemoroizi interni, cât și externi. Aceștia se încadrează în simptomele clasice enumerate mai sus. Mai mult, persoanele de sex masculin cu vârsta de peste 50 ani sunt adesea cele mai afectate de această boală.
Primul simptom care ar trebui să ducă un bărbat cu gândul la această afecțiune sunt durerile, mai ales în cazul hemoroizilor interni. Sângerarea este cea de-a doua manifestare a sa. Pentru un diagnostic clar, însă, este necesară prezența la medicul proctolog. În funcție de tipul și gradul acestora, specialistul va îndruma pacientul către soluția optimă. De cele mai multe ori, regimul alimentar este prima variantă pentru ameliorarea simptomelor.

Hemoroizii la femei

La fel ca în cazul bărbaților, și femeile pot suferi de boala hemoroidală de-a lungul vieții. Aceasta poate apărea atât la cele tinere, cât și la cele mai în vârstă. Ele pot suferi atât de hemoroizi interni, cât și externi. Unul dintre factorii care îi cauzează este sindromul premenstrual care este adesea însoțit de constipație. Astfel, efortul la defecare pune presiune pe pereții anusului.

Un alt factor de risc suplimentar în cazul persoanelor de sex feminin, însă, este sarcina.

Hemoroizii în sarcină

Sarcina este una dintre cauzele principale ale apariției hemoroizilor la femei, mai ales în ultimul trimestru. Ei se formează ca urmare a presiunii create de uterul care crește în volum. De asemenea, nașterea este un alt factor favorizant al bolii hemoroidale în cazul femeilor. Totuși, trebuie să știm că simptomele se ameliorează considerabil odată încheiată această perioadă.

Hemoroizii la bebeluși și copii

Le copii, hemoroizii sunt destul de rar întâlniți. Cu toate acestea, boala se poate instala la diverse vârste. De aceea, este posibil ca și bebelușii să sufere de dureri hemoroidale. De cele mai multe ori, următorii factori sunt principalii responsabili ai acestei afecțiuni:

  • atât în cazul copiilor mai mari, cât și a bebelușilor cu vârsta de peste 6 luni, lipsa hidratării și a unei hrane bogate în fibre poate duce la apariția hemoroizilor;
  • constipația și diareea pot favoriza apariția hemoroizilor la bebeluși și copii;
  • sedentarismul și statul pe scaun timp îndelungat favorizează formarea hemoroizilor la școlari;
  • statul pe oliță timp îndelungat poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea hemoroizilor la bebeluși.

Pe lângă acestea, boala inflamatorie intestinală este o altă cauză a apariției hemoroizilor în rândul copiilor.

Remedii pentru hemoroizi

Când vine vorba despre hemoroizi, în primele stadii, putem apela la remedii naturiste și o schimbare a alimentației sau un regim alimentar strict. Totuși, dacă afecțiunea se agravează, este recomandată consultarea unui medic specialist. Chiar și acesta poate recomanda o dietă pentru ameliorarea simptomelor, intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea formațiunilor fiind necesare doar în cazuri severe.

Tratamentul naturist al hemoroizilor

Pentru hemoroizi, tratamentul naturist funcționează adeseori în rândul persoanelor de orice sex și vârstă. Acesta poate consta în consumul ceaiurilor, printre care:

  • ceaiul de pelin;
  • ceaiul de brusture;
  • ceaiul de busuioc;
  • ceaiul de coada șoricelului;
  • ceaiul de mușețel;
  • ceaiul de nalbă;
  • ceaiul de afin.

Pe lângă aceste remedii naturiste, este recomandată și o igienă riguroasă a zonei anale. De asemenea, anumite unguente pot ajuta cu ameliorarea durerilor date de hemoroizi.

Evitarea sedentarismului

Sedentarismul este unul dintre principalii factori ai instalării acestei boli în rândul populației moderne. De aceea, eliminarea sa va ajuta în îmbunătățirea stării de sănătate. Ce exerciții se pot face când avem hemoroizi? Mișcarea ușoară, precum mersul pe jos, yoga, pilates, precum și practicarea sporturilor de intensitate redusă sunt recomandate. Toate acestea se pot asocia unei alimentații bogate în fibre și unei hidratări optime.

Alimentația și regimul alimentar când suferim de hemoroizi

Unul dintre lucrurile bine cunoscute despre hemoroizi este că o dietă corectă poate ajuta în ameliorarea simptomelor. Ce alimente sau ce regim alimentar poate fi adoptat în această boală? Produsele bogate în fibre, printre care:

  • alimentele oleaginoase, precum nucile;
  • legumele precum fasolea, mazărea, conopida și cartofii;
  • tărâțele și făina din grâu integral;
  • fructele bogate în colagen, precum merele, citricele și fructele de pădure, sunt recomandate dacă avem hemoroizi.

Pe lângă acestea, hidratarea este esențială în boala hemoroidală. Astfel, cei 2 litri de apă care ar trebui consumați zilnic ar trebui incluși în regimul alimentar în tratarea hemoroizilor.

Tot din alimentația pentru hemoroizi face parte și evitarea anumitor produse, printre care:

  • a pâinii albe și altor produse din făină albă;
  • a laptelui și a brânzeturilor care favorizează constipația;
  • a cărnii, în special a celei roșii;
  • a produselor de tip fast-food și a celor ultraprocesate, cum sunt mezelurile.

Toate remediile naturale pot reduce simptomele hemoroizilor interni și externi, evitând nevoia intervențiilor invazive.

În concluzie, hemoroizii sunt una dintre bolile care în ziua de azi poate afecta atât bărbații și femeile, cât și copiii. Ameliorarea lor constă într-o dietă echilibrată și în remedii naturiste eficiente. De asemenea, mișcarea efectuată în mod regulat este unul dintre cele mai bune remedii în cazul acestei boli.

Referințe:

  1. Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment – https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-bașics
  2. Hemorrhoids and what to do about them – https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them
  3. Treatment of Hemorrhoids – https://www.niddk.nih.gov/health-înformation/digestive-diseases/hemorrhoids/treatment
Blog

Ultimele articole

Blog

Demența – ce este, cum o descoperi, cauze, simptome și metode de prevenție

Demența are cauze și simptome diverse, iar de multe ori poate fi greu să ne dăm seama că o persoană apropiată este afectat...
Blog

Epilepsie – definiție, cauze, tipuri, simptome și remedii naturale de gestionare

Cu siguranță ai auzit până acum lucruri despre epilepsie. Aceasta este o tulburare neurologică cronică caracterizată prin a...
Blog

Hipotiroidism – informații utile despre cauze, simptome și remedii naturale

Esențială pentru funcționarea optimă a organismului, glanda tiroidă are un rol crucial în reglarea metabolismului, a tempera...
Blog

Dermatita – tot ce trebuie să știi despre tipuri, cauze, simptome și remedii naturiste

Te confrunți cu dermatită sau cunoști pe cineva care pare că nu poate gestiona corespunzător simptomele acestei afecțiuni? A...
Suc Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

Suc Afin Siberian 3L ECO (RO-ECO-029)

119 lei107,10 lei
Adaugă în coș