Gripa: inamicul invizibil al sezonului rece. Cum să te protejezi eficient?

Gripa inamicul invizibil al sezonului rece. Cum sa te protejezi eficient

Gripa este o boală respiratorie care își face simțită prezența mai ales în lunile reci ale anului. Este extrem de contagioasă, fiind cauzată de virusuri gripale care se transmit cu ușurință prin picături respiratorii produse prin tuse sau strănut. Astfel, adoptarea unor măsuri de prevenție este esențială la trecerea dintre anotimpuri și mai ales în sezonul rece. În situația în care te confrunți cu această patologie respiratorie, informează-te despre terapiile disponibile și modalitățile de sprijinire a organismului în perioada de recuperare.

Gripa: cum se manifestă și cât durează gripa?

Gripa este o infecție respiratorie cauzată de virusuri gripale. Deși poate fi confundată cu o răceală obișnuită, aceasta se manifestă prin simptome mai severe. În plus, are o durată mai lungă, necesitând și o îngrijire mai atentă.

Este crucial să ne informăm despre simptomele și durata gripei pentru a acționa prompt atunci când apare această afecțiune. Cunoașterea acestor informații ne ajută să solicităm ajutor medical adecvat și să luăm măsuri preventive în timp util pentru a limita răspândirea ei.

Cât durează gripa la adulți și ce trebuie să faci pentru a evita răspândirea ei?

În medie, la adulți, gripa durează între 3 și 7 zile. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta simptome timp de până la două săptămâni. Pentru a scurta perioada de convalescență, apelează la alternative naturiste. Acerola este fructul cu cel mai mare conținut de vitamina C din lume. 30 de mililitri de Suc de Acerola ECO – 500ml – Vitamina C lichidă în fiecare zi (15 mililitri în ceea ce privește copiii sub 16 ani) te va ajuta să îți susții organismul în sezonul rece și să te adaptezi mai ușor la schimbările dintre anotimpuri. În plus, acesta este obținut prin presare la rece, pentru a-i conserva intacte proprietățile, și nu conține zahăr, coloranți sau arome artificiale. Are un gust inedit și o aromă naturală unică.

Gripa: contagiozitate 

Dacă te întrebi cât timp ești contagios la gripă, studiile arată că o persoană bolnavă de gripă este contagioasă cu 1-2 zile înainte de apariția primelor simptome și până la 5-7 zile după debutul bolii. Copiii pot fi contagioși o perioadă mai lungă, de până la 10 zile.

Este bine să știi și că în caz de gripă, perioada de incubație diferă după tipul ei. Perioada de incubație la gripa A este între 1 și 4 zile, scade la între 1 și 3 zile pentru gripa de tip B și crește la între 2 și 4 zile pentru gripa de tip C. Totuși, este important de reținut că perioada de incubație poate varia de la o persoană la alta, chiar și în cazul aceluiași tip de virus.

Pentru a evita răspândirea gripei, este important să iei următoarele măsuri:

  1. Rămâi acasă dacă te simți bolnav.
  2. Acoperă-ți gura și nasul cu interiorul cotului sau cu o batistă de unică folosință când tușești sau strănuți.
  3. Aruncă batista de unică folosință imediat după utilizare.
  4. Spală-te regulat pe mâini, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde.
  5. Dezinfectează frecvent suprafețele comune, cum ar fi clanțele ușilor, blaturile și telefoanele.

Te poți considera vindecat de gripă când:

  • Nu mai ai febră timp de cel puțin 24 de ore (fără a lua medicamente antipiretice);
  • Simptomele tale, cum ar fi tusea și durerile musculare, s-au îmbunătățit semnificativ;
  • Te simți suficient de bine pentru a-ți relua activitățile obișnuite.

Este important să reții că deși te poți simți mai bine, poți fi totuși contagios pentru alții. De aceea, este recomandat să stai acasă încă o zi sau două după ce te simți mai bine, pentru a evita răspândirea virusului.

Gripa A, B și C – microorganisme declanșatoare și factori care favorizează apariția ei

Gripa este o boală respiratorie cauzată de virusuri gripale și există trei tipuri principale:

  1. Virusuri gripale A: cele mai frecvente și care pot provoca epidemii și pandemii severe;
  2. Virusuri gripale B: care cauzează de obicei o boală mai ușoară, dar pot fi severe la anumite persoane;
  3. Virusuri gripale C: acestea provoacă simptome ușoare și apar cel mai rar.

Identificarea corectă a tipului de gripă de care suferi este importantă pentru administrarea tratamentului corect. Întrucât simptomele de răceală și gripă sunt într-o măsură semnificativă asemănătoare, ele trebuie analizate cu atenție, pentru a nu fi confundate.

Factori care favorizează apariția gripei

Există o serie de factori care pot favoriza apariția acestei afecțiuni, mai precis:

  • Vârsta: copiii mici și adulții în vârstă sunt mai predispuși decât adulții tineri;
  • Starea de sănătate: persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi bolile pulmonare, cardiace sau renale, sunt mai predispuse la gripă și la complicații grave;
  • Slăbirea sistemului imunitar: cei cu un sistem imunitar slăbit, din cauza unor afecțiuni medicale sau a tratamentelor agresive, sunt mai predispuși să dezvolte această afecțiune.
Pe lângă factorii enumerați mai sus, gripa mai poate fi favorizată de:
  • contactul cu persoane bolnave;
  • lipsa unei igiene adecvate, în special a mâinilor;
  • fumat, întrucât acesta slăbește sistemul imunitar;
  • expunerea la aer rece, care usucă mucoasa nazală, făcând mai ușor ca virusul gripal să intre în organism.

Simptome de gripă care constituie semne de îngrijorare – care sunt ele?

Deși gripa este o boală care de obicei se rezolvă de la sine, anumite simptome pot indica o complicație gravă și necesită asistență medicală imediată:

  • dificultățile de respirație sau respirația accelerată;
  • durerea toracică persistentă sau senzația de presiune în piept;
  • amețelile sau confuzia;
  • deshidratarea severă, manifestată prin urinare rară și gura uscată;
  • febră mare, care persistă mai mult de 3 zile;
  • agravarea simptomelor după o ușoară ameliorare.

Există și multe mituri și concepții greșite despre această problemă medicală. Unul dintre cele mai frecvente mituri este acela că această afecțiune nu este decât o răceală mai gravă. Cu toate că între răceală și gripă simptomele pot fi similare, gripa este o boală mult mai severă decât o răceală obișnuită și poate duce la complicații. Ai grijă de unde îți iei informațiile, mai ales în ceea ce privește sănătatea.

Gripa A: simptome, subtipuri și tratament

Atunci când vorbim despre ce este gripa A, este important să menționăm că aceasta este cauzată de un subtip de virus gripal numit virusul gripal A. Simptomele gripei A pot varia ușor în funcție de subtipul viral, dar în general sunt similare cu cele ale gripei sezoniere.

Gripa de tip A: simptome la adulți

Astfel, simptomele gripei A sunt similare cu cele ale gripei sezoniere, incluzând:

  • febră ridicată;
  • tuse;
  • dureri în gât;
  • dureri musculare și articulare;
  • oboseală;
  • dureri de cap;
  • nas înfundat;
  • pierderea poftei de mâncare.

Tratamentul gripei tip A

Este important să te odihnești suficient pentru a te recupera în caz de gripă. Bea multe lichide: apă, sucuri de fructe și ceai, pentru a evita deshidratarea. Poți lua și medicamente, precum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru a reduce febra și durerile. Totodată, supa de pui, ceaiul cu lămâie și mierea se numără printre cele mai eficiente alternative naturiste pentru ameliorarea simptomelor gripei. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva gripei, deoarece aceasta este o boală virală.

Alternative naturale pentru gestionarea simptomelor specifice acestei afecțiuni

Dacă ești în căutarea unui aliat de nădejde, aronia este varianta ideală. Aceste fructe mici sunt o sursă excelentă de antioxidanți și nutrienți, stimulând și producția de celule imune, care joacă un rol important în ameliorarea simptomelor infecțiilor virale. Mai mult, aronia are proprietăți antiinflamatoare datorită conținutului său de antioxidanți și polifenoli.

În plus, Sucul de Acerola ECO – 500ml – Vitamina C lichidă este un alt partener de încredere la care poți apela într-o astfel de situație. Acerola este un super-fruct ce conține de 50-100 ori mai multă Vitamina C decât lămâile sau portocalele și are proprietăți remarcabile în susținerea imunității.

Simptomele gripei de tip A la copii și cât durează gripa la copii

În ceea ce privește gripa A și simptomele la copii, acesta reprezintă un subiect separat, ce trebuie tratat dintr-o altă perspectivă, pentru că există anumite particularități ale organismului aflat în acest stadiu de dezvoltare.

Simptomele de gripă la copii sunt similare cu cele ale gripei la adulți, dar pot include și:

  • Vărsături și diaree, frecvente mai ales la copiii mici;
  • Dureri de urechi, întrucât această afecțiune poate provoca otită medie;
  • Convulsii – o complicație rară a gripei, care poate apărea mai ales la copiii mici, în caz de febră mare.

În cazul gripei de tip A la copii, simptomele pornesc la cele clasice (febră peste 38°C, tuse, dureri de cap, oboseală, lipsa poftei de mâncare). Însă, pot ajunge și la cianoză (colorare albastră a pielii), deshidratare sau respirație îngreunată. În acest caz, asistența medicală ar trebui solicitată în cel mai scurt timp posibil, pentru a preveni apariția altor probleme.

Simptomele de gripa A la copii încep să se atenueze după primele 3 zile de boală. Majoritatea copiilor se recuperează în 7-10 zile. Cu toate acestea, unii dintre ei pot prezenta simptome timp de până la două săptămâni.

De asemenea, din perspectiva gripei tip B la copii, simptomele sunt similare. Este suficient să te prezinți la medic de îndată ce copilul manifestă simptomele enumerate mai sus. Doctorul va efectua analizeze necesare și va identifica în mod corect tipul de gripă, urmând să administreze și tratamentul adecvat.

Simptomele gripei la adulți: tipul A și subtipurile sale

Simptomele gripei de tip A la adulți sunt similare cu cele ale gripei sezoniere, descrise mai sus. Cu toate acestea, anumite subtipuri de virus gripal A pot provoca simptome mai severe, cum ar fi:

  • Pneumonia: o infecție gravă a plămânilor, ce poate fi fatală;
  • Bronșita, adică inflamația bronhiilor;
  • Sinuzita: o inflamație a sinusurilor;
  • Insuficiența respiratorie.

Gripa A: contagiozitate și simptome la adulți

Odată cunoscute simptomele, este bine de știut că manifestarea lor indică trecerea a 24-72 de ore de la expunerea la virus, în funcție de organism. Perioada de contagiozitate se încadrează în intervalul cuprins între ziua de dinaintea apariției simptomelor și aproximativ 5 zile după acestea, durata prelungindu-se la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Subtipurile virusului gripal A

Există 18 subtipuri diferite de virus gripal A, dintre care cele mai frecvente la om sunt H1N1 și H3N2. Bineînțeles, doar un medic poate identifica în mod corect subtipul.

Gripa de tip B: simptome, subtipuri și comparație cu gripa C și manifestările ei

Gripa de tip B este o boală respiratorie cauzată de un virus gripal numit virusul gripal B. Este al doilea tip de virus gripal cel mai frecvent întâlnit la om, după virusul gripal A. Astfel, gripa B este doar o altă formă frecventă a gripei sezoniere. Există două linii principale de virusuri gripale B: Victoria și Yamagata. Aceste linii se pot schimba în timp, ceea ce înseamnă că noi tulpini de virus gripal B pot apărea și circula.

Gripa B – simptome

Simptomele gripei de tip B sunt similare cu cele ale gripei A și includ: febră ridicată (peste 38°C), care poate fi și ceva mai scăzută, tuse, dureri în gât, oboseală intensă și persistentă, dureri de cap, adesea însoțite de sensibilitate la lumină și sunete și lipsa apetitului. De obicei, gripa B nu conduce la complicații grave, dar poate fi mai severă la anumite grupuri de risc, cum ar fi persoanele în vârstă, copiii mici, persoanele cu afecțiuni cronice și femeile însărcinate.

Majoritatea oamenilor se recuperează în 7-10 zile, fără a fi nevoie de tratament specific. Cu toate acestea, medicul îți poate recomanda mai multă odihnă, hidratare adecvată, medicamente pentru ameliorarea simptomelor și eventual tratamente antivirale.

Gripa C

Comparativ cu simptomele gripei A la adulți, dar și cu simptomele gripei tip B, gripa C este o boală respiratorie mai puțin frecventă. Simptomele gripei C sunt similare cu cele ale gripei A și B, dar sunt mult mai ușoare și durează mai puțin timp, fiind mai apropiate de cele ale unei răceli. Astfel, gripa C nu este asociată cu complicații grave. Tratamentul este similar cu cel al gripei A și B și constă în odihnă, hidratare și medicamente pentru atenuarea simptomelor.

Gripa în sarcină: există riscuri asociate?

Femeile însărcinate sunt mai predispuse la complicații grave din cauza gripei. Dacă pentru tipul de gripă A și B simptomele erau similare, în cazul sarcinii există unele particularități.

Ce simptome are gripa pe perioada sarcinii?

Simptomele gripei în sarcină pot include, pe lângă manifestările clasice, care sunt întotdeauna întâlnite, și alte simptome:

  • frisoane;
  • dureri musculare și articulare;
  • oboseală intensă;
  • dureri de cap;
  • în unele cazuri vărsături și diaree.

Riscurile gripei în timpul sarcinii

Această problemă medicală în timpul sarcinii poate crește și riscul de complicații precum pneumonia, bronșita, sinuzita, otita medie, nașterea prematură, greutatea mică la naștere sau moartea fetală.

În consecință, dacă te confrunți cu simptome de gripă în timp ce ești însărcinată, este important să consulți imediat medicul. Acesta îți va recomanda cel mai potrivit tratament pentru tine și bebelușul tău.

Gripa la copii și bebeluși: cum o recunoaștem și cum o gestionăm eficient?

Simptomele gripei la copii pot fi similare cu cele ale gripei la adulți. În ceea ce privește simptomele gripei B la copii, ele sunt aproape identice cu gripa A și simptomele la copii asociate ei. Poate fi dificil să distingi între cele două, însă nu trebuie să îți faci griji, pentru că tratamentul de administrat este același.

Tratamentul gripei la copii

Gripa la copii și simptomele ei rămân un subiect sensibil, datorită îngrijorării firești a părinților. Însă, majoritatea copiilor se recuperează după această afecțiune fără a fi nevoie de un tratament laborios. Chiar și așa, medicul poate recomanda medicamente antipiretice, pentru a reduce febra și a ameliora disconfortul, hidratare și mai multă odihnă.

Prevenirea gripei la copii

Este foarte important să ne învățăm copiii despre igiena mâinilor și despre evitarea contactului cu persoanele bolnave, pentru a ține la distanță microbii. În plus, în sezonul rece și în perioadele cu fluctuații bruște de temperatură, se recomandă evitarea zonelor aglomerate.

Pentru un organism sănătos, capabil să facă față infecțiilor, este necesar ca cei mici să facă sport și să aibă o alimentație echilibrată. Aportul de vitamina C este de asemenea esențial.

Gripa la copii – simptome în comparație cu bebelușii

În ceea ce privește simptomele gripei la bebeluși, este esențial să le depistezi din timp, pentru a solicita asistență medicală imediată. Motivul este următorul: sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare. Bebelușii cu gripă pot avea o febră de 38°C sau mai mare, tuse uscată sau productivă și poftă de mâncare redusă. Totodată, ei pot dormi mai mult decât de obicei și poți observa o iritabilitate exacerbată și o oboseală nefirească. Unii bebeluși afectați pot avea diaree și vărsături, caz în care afecțiunea devine o urgență medicală și este imperios să vă prezentați de îndată la medic.

În concluzie, gripa este considerată o problemă de sănătate obișnuită, cu care oricine s-a confruntat cel puțin o dată în viață. Deși pare o simplă răceală mai severă, această afecțiune se manifestă cu simptome mai intense și are o durată mai lungă. Febra ridicată, frisoanele, durerile musculare și articulare sunt doar o parte din neplăcerile pe care această afecțiune le aduce cu ea. Așadar, este important să ne menținem sistemele imunitare puternice și să ne ferim de musafirul nepoftit al sezonului rece!

 

Referințe:

https://www.healthdirect.gov.au/influenza-a-flu

https://www.medicalnewstoday.com/articles/15107

https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold_flu_stopping_germs_work

https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-natural-cold-and-flu-remedies

Sursă foto: shutterstock.com

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Reumatismul: clasificare, factori de risc și strategii de ameliorare a simptomelor 

Reumatismul este o afecțiune a sistemului musculo-scheletic care afectează în special adulții și vârstnicii. Totuși, poate apărea și la tineri, mai ales în prezența predispoziției genetice sau a unor factori de mediu, cum ar fi infecțiil...
Blog

Boala Whipple și impactul asupra sistemului digestiv și imunitar: ce semne indică nevoia unui consult medical?

Sindromul Whipple este o afecțiune rară, de natură infecțioasă, provocată de bacteria Tropheryma whipplei. Boala afectează, în special, sistemul digestiv, dar poate implica și alte organe. Una dintre caracteristicile acestei boli este că p...
Blog

Nefropatia diabetică: o complicație a diabetului zaharat. De ce apare și cum poate fi gestionată?

Nefropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente și mai dificile complicații ale diabetului zaharat. Aproape o treime din pacienții cu diabet se confruntă cu această problemă suplimentară de sănătate. Nefropatia diabetică afectează...
Blog

Antocianii – flavonoidele cu beneficii multiple pentru sănătatea noastră

Fructele și legumele sunt considerate a fi unele dintre cele mai sănătoase alimente. Culorile vii ale multora dintre ele au rolul de a le face plăcute vizual, astfel încât ne conving să le consumăm în stare brută. Dar de unde provin acești...
Suc de Acerola ECO – 500ml – Vitamina C lichida

Suc de Acerola ECO – 500ml – Vitamina C lichida

52 lei44,20 lei
Adaugă în coș