Gastrita: Simptome, Cauze și Tratament

gastrita simptome cauze si tratament

Gastrita este o afecțiune a mucoasei stomacului care afectează negativ digestia și confortul stomacului. Această afecțiune poate fi acută sau cronică și poate afecta persoanele de toate vârstele. 

Este important să abordezi orice semne ale gastritei cu atenție și să cauți ajutor medical dacă simptomele persistă sau se agravează. În cele mai multe situații, gastrita implică un plan ușor de tratament, însă, dacă această afecțiune este ignorată și nu este tratată la timp, ea poate conduce la afecțiuni complexe.

Ce este gastrita și care sunt cauzele apariției ei?

Gastrita reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni gastroesofagiene și se manifestă prin inflamarea mucoasei stomacului. Aceasta poate să fie:

 • Acută – apare brusc din cauza unui factor declanșator precum: consumul de alimente iritante, consumul unor substanțe toxice sau chiar leziunea mucoasei generată de vărsături frecvente.
 • Cronică – aceasta se împarte în trei subtipuri distincte, fiecare cu caracteristici specifice: de tip A, întâlnită la pacienții care se confruntă cu boli autoimune, de tip B, dezvoltată pe fondul infecției cu bacteria Helicobacter pylori și de tip C, apărută în urma unor intervenții chirurgicale.

Această afecțiune poate avea mai multe cauze. În cele mai multe situații, factorul de risc este infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Această bacterie necesită un mediu acid. Din acest motiv, mediul favorabil pentru bacterie este tractul digestiv. Atunci când bacteria pătrunde în mucoasa stomacului, aceasta poate inhiba sistemul imunitar, împiedicând celulele imunitare să ajungă la bacterie pentru a o elimina. Prin urmare, acidul gastric poate ataca peretele stomacului, provocând inflamație și leziuni care pot conduce la gastrită. 

Alte cauze pot fi:

 • Consumul excesiv de alcool și alimente iritante – ele pot provoca leziuni la nivelul mucoasei gastrice;
 • Anumite tipuri de medicamente – spre exemplu, antiinflamatoarele pot irita mucoasa stomacului și provoca gastrita;
 • Stresul – acesta poate afecta sistemul imunitar și poate reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, inclusiv infecția cu Helicobacter pylori. De asemenea, stresul poate crește secreția de acid gastric și irita mucoasa stomacului, contribuind la dezvoltarea gastritei.

Care sunt simptomele gastritei?

 gastrita

Sursa: Freepik.com

Printre cele mai comune simptome ale gastritei se numără:

 • Dureri abdominale – durerea sau disconfortul abdominal poate fi localizat în partea superioară a abdomenului și poate fi ameliorat sau agravat de alimente sau de momentul zilei.
 • Senzația de arsură (pirozis);
 • Meteorism abdominal (balonare) – în cazurile complexe, acesta poate fi atât de sever încât să provoace disconfort abdominal;
 • Greața și vărsături – aceste simptome pot fi declanșate de alimente sau lichide consumate, iar în cazurile severe, ele pot duce la deshidratare și la pierderea în greutate.
 • Senzația de saţietate neașteptată după masă;
 • Pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate – ele pot fi cauzate de disconfortul abdominal sau de alte simptome ale bolii care pot face greu consumul alimentelor. În cazurile severe, pierderea în greutate poate fi semnificativă și necesită tratament medical.

Cum se poate trata gastrita?

Tratamentul gastritei depinde de cauza subiacentă a bolii și de gravitatea simptomelor. În cazul infecției cu Helicobacter pylori, tratamentul implică antibiotice și medicamente pentru a reduce producția de acid gastric.

Pentru gastrita non-infecțioasă, tratamentul poate include:

 • schimbări în stilul de viață;
 • evitarea alimentelor și băuturilor care agravează simptomele;
 • reducerea consumului de alcool;
 • eliminarea fumatului.

Consultul medical este esențial în cazul gastritei, deoarece ajută la identificarea cauzei și la stabilirea schemei de tratament potrivite. Un diagnostic precoce conduce la un tratament mai eficient și la evitarea complicațiilor pe termen lung, cum ar fi ulcerul gastric sau cancerul gastric.

Ideal în tratarea naturală a gastritei este gelul aloe vera. Acest gel conține doi compuși activi, aloeină și mucilagiu. Ei ajută la reducerea inflamației și reglarea digestiei, oferind protecție mucoasei gastrice. 

ALOE 3

Acești compuși sunt eficienți în tratarea ulcerului, inflamațiilor și acidității. Adăugarea gelului de Aloe Vera în dieta zilnică ajută la menținerea sănătății stomacului și la reducerea simptomelor neplăcute cauzate de gastrită.

Gelul de Aloe Vera acționează ca un protector activ pentru calmarea acidității gastrice și ameliorarea durerilor abdominale. Prin consumul regulat al acestui gel, simptomele neplăcute asociate gastritei pot fi diminuate rapid și eficient.

De asemenea, sucul de aronia este un remediu natural folosit în tratarea gastritei datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Sucul conține o cantitate ridicată de vitamine și minerale, care ajută la restabilirea echilibrului din organism și la îmbunătățirea stării de sănătate a mucoasei gastrice. În plus, sucul de aronia are capacitatea de a reduce aciditatea și de a preveni apariția ulcerelor stomacale.

Pentru a preveni apariția gastritei, se recomandă o alimentație echilibrată, evitarea alimentelor și băuturilor care pot agrava simptomele, reducerea stresului și menținerea unui stil de viață sănătos. 

Tratează simptomele gastritei cu gelul Aloe Vera!

Ideal pentru a trata natural simptomele gastritei este gelul de aloe vera de la Aronia Charlottenburg. Acesta contribuie la protejarea mucoasei gastrice și reduce semnificativ inflamațiile. Gelul este 100% natural, vegan și ecologic, având o puritate de 99.7% gel pur Aloe Vera. 

De asemenea, Aronia Charlottenburg pune la dispoziție o gamă variată de sucuri medicinale și nutritive, ce oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

 

Descoperă mai multe produse 100% BIO pe www.aronia-charlottenburg.ro! Ai grijă de sănătatea ta!

Blog

Ultimele articole

Blog

Dureri articulare – cum pot fi gestionate sau chiar prevenite aceste dureri care pot afecta pe (aproape) oricine?

Durerile articulare reprezintă o problemă care se întâlnește la milioane de oameni din întreaga lume. Acestea pot varia de l...
Blog

Alergii – TOT ce trebuie să știi despre cauze, simptome, tipuri, alergeni sezonieri, prevenție și tratare la adulți și la copii

Ce sunt alergiile? Cu siguranță multe persoane se confruntă cu ele, însă nu mulți știu exact ce reprezintă pentru corp. To...
Blog

Anti aging – semnele îmbătrânirii, cauzele și prevenirea procesului

Cu siguranță ai auzit de acest termen de „anti-aging”, însă în spatele lui există o mulțime de „povești” despre or...
Blog

Glanda tiroidă – rolurile pe care le joacă în organism și mijloacele prin care o poți menține sănătoasă

Glanda tiroidă este un organ vital în corpul uman, cu o formă asemănătoare unui fluture, situată în partea frontală a gât...
Blog

Alimente pentru masa musculară – tot ce trebuie să știi pentru o dietă corectă și eficientă

Construirea masei musculare nu este doar un obiectiv pentru sportivi și culturiști, ci și pentru cei care doresc să își îmb...
Blog

Cancerul la sân – tot ce trebuie să știi pentru a identifica și a ține sub control această problemă de sănătate

Cancerul de sân este una dintre cele mai răspândite și amenințătoare forme de cancer la femei din întreaga lume. Cu toate c...
Blog

Ficat gras – cum afectează această problemă de sănătate buna funcționare a organismului și cum o poți ține sub control

Ficatul gras este o tulburare de natură medicală care a câștigat din ce în ce mai multă atenție în ultimele decenii, pe m...
Aloe Vera Gel 3L ECO (RO-ECO-029)

Aloe Vera Gel 3L ECO (RO-ECO-029)

149 lei134,10 lei
Adaugă în coș