Fractura – ce este, când apare, cum se previne şi cum se tratează? Alimente şi suplimente ce pot ajuta la regenerarea osoasă din interior

fractura, doctor, radiografie

Fractura reprezintă o problemă frecventă de sănătate, care poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau stil de viaţă. De la sportivi de performanţă la persoane tinere sau vârstnice, fracturile pot avea consecințe semnificative asupra calităţii vieții si mobilităţii. În continuarea articolului îți vom vorbi despre ce înseamnă o fractură, când apare, care sunt cauzele și consecinţele. De asemenea, îți vom oferi câteva sfaturi despre cum poţi preveni fracturile și ce suplimente și alimente pot sprijini regenerarea osoasa.

Fractura – ce înseamnă, când apare și care sunt cauzele sale?

O fractură este o ruptură sau o fisură în interiorul osului, respectiv o discontinuitate la nivelul acestuia. Poate apărea în urma unor mişcări repetitive, care implică o suprasolicitare osoasă şi ligamentară. Aceasta poate varia de la o leziune minoră la fracturi grave, care necesită intervenţie chirurgicală și reabilitare pe termen lung. Înțelegerea cauzelor fracturilor este importantă pentru prevenirea acestora și pentru dezvoltarea unor strategii de reducere a riscului la care ne expunem.

Cele mai comune cauze ale fracturilor

  • Traumatismele, precum suprasolicitarea sau alte traume fizice, sunt printre cauzele comune ale fracturilor. Acestea pot surveni în urma unor accidente, căzături sau lovituri. De exemplu, căzăturile sunt o cauză frecventă de fracturi, mai ales la persoanele în vârstă. Accidentele auto, sporturile de contact sau de performanţă şi alte activități care implică riscuri crescute pot duce, de asemenea, la fracturi.
  • Fracturile de stres sunt leziuni cauzate de stresul mecanic repetat asupra osului, de regulă, în zona extremităţilor inferioare. Acestea sunt adesea întâlnite la sportivi şi persoanele care desfășoară activități fizice intense. Osul este supus la o presiune constantă și poate ceda, în cele din urmă, provocând o fisură mică sau o rupere parțială.
  • Osteoporoza este o boală care afectează densitatea osoasă și calitatea osului, făcându-l mai fragil şi expus la fracturi. Persoanele cu osteoporoză au un risc crescut de fracturi, inclusiv în urma unor traumatisme minore sau căzături. Aceasta afectează femeile aflate la menopauză, deoarece scăderea producției de estrogen în aceasta perioadă poate duce la pierderea densităţii osoase.
  • Activitățile fizice repetitive şi suprasolicitarea pot duce la fracturi de stres sau leziuni ale ţesuturilor moi care înconjoară osul. Acestea sunt adesea întâlnite la sportivi şi persoanele care desfășoară activități repetitive, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi sau săriturile. Oasele pot deveni vulnerabile la rupere, mai ales dacă nu exista suficient timp pentru recuperare între sesiunile de antrenament.
  • Anumite boli şi condiții medicale pot slăbi osul şi pot crește riscul de fracturi. Printre acestea se numără cancerul osos, osteomielita (infecţia osoasă), osteogeneza imperfectă (boala oaselor fragile), boala Paget (o afecţiune care afectează remodelarea osoasă). De asemenea, şi anumite afecţiuni endocrine, cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul, pot crește riscul de fracturi.
  • Unele medicamente pot fi factori de risc pentru apariția fracturilor. Un exemplu sunt corticosteroizii (utilizaţi pentru a trata afecţiuni inflamatorii). Există şi anumite medicamente pentru epilepsie care pot slăbi oasele si pot crește riscul de fracturi.
  • Factorii de risc modificabili pot contribui la creșterea riscului de fracturi. Printre aceștia se numără fumatul, consumul excesiv de alcool, deficitul de calciu şi vitamina D, dar şi lipsa de activitate fizică.

Sfaturi pentru menținerea sănătății osoase

Prin urmare, cauzele fracturilor sunt variate, iar abordarea pentru tratarea acestora diferă de la caz la caz. Așa cum am văzut, fracturile sunt adesea legate de densitatea osoasă scăzută (osteoporoză). De aceea, pentru menținerea sănătății oaselor și a articulațiilor, este important să avem un stil de viață echilibrat. Acest lucru presupune un consum adecvat de calciu și vitamina D, renunțarea la fumat și moderarea cantității de alcool. De asemenea, exercițiile fizice regulate pot contribui la menținerea densității osoase.

La fel de importantă este și alimentația, care trebuie să asigure sănătatea oaselor și a articulațiilor. De exemplu, colagenul este o proteină care se găsește în piele, oase, mușchi și alte țesuturi. Prin urmare, este esențial să consumăm alimente bogate în colagen sau substanțe care stimulează producția de colagen. Glucozamina şi condroitina sunt alte componente ale cartilajului şi pot fi benefice în menţinerea sănătăţii articulaţiilor și oaselor.

În acest sens, de mare ajutor poate fi Joint formula – tablete pentru sănătatea oaselor şi articulațiilor. Suplimentul conţine glucozamină şi condroitină, dar şi colagen, bioflavonoide citrice sau extract de ghimbir. Mixul de ingrediente contribuie la diminuarea durerii și la reducerea inflamației.

Joint Formula este un supliment cu beneficii dovedite în sănătatea oaselor și a articulațiilor. Disponibil sub formă de tablete, acesta este ușor de consumat și reprezintă un sprijin real în lupta cu durerile de oase. În plus, contribuie la flexibilitate și la mobilitate sporită. Comandă-l de la Aronia Charlottenburg și bucură-te de oase și articulații puternice!

Cât se ţine gipsul la fractură? Despre consecinţe, complicații și prevenirea fracturilor

Oricine poate suferi fracturi osoase, însă acestea sunt mai frecvente la persoanele cu oase fragile. Consecinţele fracturilor pot afecta sănătatea și calitatea vieții persoanei în cauză. De la durere şi disconfort la complicaţii pe termen lung, fracturile pot afecta în mod diferit starea de sănătate.

Consecinţele fracturilor

  • Durere şi disconfort – Una dintre primele consecințe resimțite de pacienții cu fracturi este durerea intensă şi disconfortul asociat. Fracturile pot fi extrem de dureroase, mai ales în primele zile sau săptămâni după producerea leziunii. Durerea poate fi constantă sau poate fi amplificată de mișcare sau de presiune asupra zonei afectate. Acest disconfort poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții şi poate necesita gestionarea durerii pentru a asigura confortul si recuperarea.
  • Limitări în mișcare – În funcție de localizarea şi gravitatea fracturii, aceasta poate duce la restricții în mișcare şi la dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice. Fracturile membrelor inferioare, precum cele ale femurului și tibiei, pot afecta capacitatea de a merge sau de a suporta greutate pe piciorul afectat. Fracturile membrelor superioare pot limita capacitatea de a efectua sarcini simple, cum ar fi ridicarea obiectelor. Aceste limitări pot avea consecinţe serioase asupra independenței și calităţii vieții persoanei afectate.

Complicaţiile fracturilor

Fracturile pot fi asociate cu diverse complicaţii, care pot afecta recuperarea pe termen lung a pacientului. Printre acestea se numără:

  • Pierderea funcției membrelor – În cazul fracturilor severe sau complicate, există riscul de pierdere a funcției membrelor. Aceasta poate fi rezultatul ruperii vaselor de sânge, nervilor sau a ţesuturilor moi în zona fracturată. De asemenea, poate fi rezultatul unei vindecări necorespunzătoare sau parţiale.
  • Infecţii osoase – Fracturile pot crește riscul de infecţii osoase (osteomielită), mai ales în cazul fracturilor deschise sau a celor care necesită intervenţie chirurgicală. Infecţiile osoase pot fi dificil de tratat si pot duce la complicaţii grave pe termen lung.
  • Tulburări de vindecare – În unele cazuri, fracturile pot avea dificultăți în vindecare. Acest lucru poate fi influențat de factori precum vârsta, starea generală de sănătate, nutriţia și tratamentul adecvat.

Fracturile pot avea consecinţe asupra calităţii vieții persoanei afectate, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoțional şi social. Durerea constantă, limitările în mișcare şi dependenţa de ajutorul altor persoane afectează autonomia si independența individului. Aceste aspecte pot duce la sentimente de frustrare, izolare socială şi scăderea stimei de sine. În plus, recuperarea poate fi o perioadă dificilă, cu numeroase provocări şi obstacole de depăşit.

Prevenirea complicaţiilor

Prevenirea complicaţiilor asociate fracturilor este esențială şi poate implica o serie de măsuri, cum ar fi:

  • Respectarea recomandărilor medicale și urmarea tratamentului prescris de către medicul specialist;
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentaţie echilibrată, exerciții fizice regulate, de intensitate moderată;
  • Evitarea factorilor de risc precum fumatul şi consumul excesiv de alcool;
  • Monitorizarea şi gestionarea oricăror condiții medicale preexistente, care pot crește riscul de fracturi;
  • Utilizarea echipamentului de protecţie adecvat, în timpul activităților cu risc crescut de accidentare.

Prin adoptarea unei abordări preventive şi prin gestionarea corespunzătoare a fracturilor, se poate reduce riscul de complicaţii şi se poate asigura o recuperare completă. Este important să se solicite asistență medicală promptă în cazul apariţiei unei fracturi. De altfel, trebuie să se urmeze recomandările medicului pentru a asigura un rezultat favorabil pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Recuperarea şi reabilitarea

Recuperarea completă după o fractură poate dura săptămâni sau chiar luni. Acest lucru presupune o reabilitare extinsă pentru a restabili funcţionalitatea normală a membrelor afectate. Reabilitarea implică terapie fizică, precum kinetoterapie sau fizioterapie, exerciții de întărire şi întindere, adaptări ale mediului şi suport emoțional din partea celor apropiaţi. Este important ca pacientul sa primească îngrijire adecvată şi să urmeze recomandările medicului. În acest fel, se va asigura o recuperare completă şi se va reduce riscul de complicaţii pe termen lung.

Dacă te întrebi cât se ţine gipsul la fractură sau in cât timp se vindecă, acest lucru depinde de tipul acesteia și de osul fracturat. Procesul de vindecare și de recuperare poate dura între 6 și 16 săptămâni sau chiar mai mult. Alți factori care se iau în calcul sunt gravitatea fracturii, vârsta pacientului și starea generală de sănătate. În general, fracturile minore se pot vindeca în câteva săptămâni. Fracturile mai grave pot necesita luni întregi pentru a se vindeca complet.

Tipuri de fracturi, alimente și suplimente ce pot ajuta la regenerarea osoasă din interior

Fracturile sunt leziuni ale osului care pot fi clasificate în diverse tipuri, în funcție de forma şi gradul de afectare. De exemplu:

  • Fractura închisă – este o fractură în care pielea de deasupra zonei afectate nu este ruptă. Osul poate fi rupt în interiorul corpului, dar nu există o deschidere externă. Acest tip de fractură poate fi mai ușor de tratat şi are un risc mai mic de infecție.
  • Fractura deschisă (sau fractura expusă) – în contrast cu fractura închisă, în cea deschisă, osul rupt străpunge pielea și se poate evidenţia în exterior. Acest lucru poate creşte riscul de infecţie și poate necesita o intervenţie chirurgicală imediată, pentru curăţarea şi închiderea rănii.
  • Fractura transversală – aceasta este un tip de fractură în care osul este rupt într-o direcție orizontală sau transversală faţă de axa sa. Poate fi cauzată de o forţă laterală aplicată asupra osului.
  • Fractura oblică – într-o fractură oblică, osul este rupt sub forma unui unghi înclinat, în loc să fie rupt într-o linie dreaptă. Aceste fracturi pot fi cauzate de forțe de torsiune sau de impact.
  • Fractura cominutivă – este o fractură în care osul este rupt în mai multe segmente. Acest lucru poate fi rezultatul unei forțe puternice aplicate asupra osului mai slab.
  • Fractura în “lemn verde” – aceasta este o fractură care apare în principal la copii, când osul se îndoaie, dar nu se rupe complet. În loc să se rupă, partea externă a osului se crapă, formand o fisură numită “fractura în lemn verde”.

Rolul suplimentelor şi a alimentelor în regenerarea osoasă

Alimentele și suplimentele alimentare pentru articulații pot juca un rol important în menţinerea sănătăţii osoase pe termen lung. În continuare, îți vom prezenta câteva dintre acestea:

Calciu şi vitamina D – consumul adecvat de calciu şi vitamina D este esențial pentru menținerea sănătăţii osoase. Calciul este un element de bază ce intră în structura osoasă, iar vitamina D contribuie la absorbția acestuia în organism.

Proteine – sunt importante pentru construirea şi repararea ţesuturilor, inclusiv a osului. Consumul adecvat de proteine poate contribui la refacerea structurii osoase.

Acizii grași Omega 3 – au proprietăți antiinflamatorii şi pot contribui la reducerea inflamaţiei ce poate apărea în urma fracturilor. De aceea, este important consumul de alimente bogate în Omega 3, cum ar fi peștele gras, seminţele de in şi nucile.

Vitamina C – este esențială pentru sinteza colagenului, care este o componentă importantă a oaselor. Consumul adecvat de vitamina C poate ajuta la susţinerea vindecării fracturilor şi la menținerea sănătăţii osoase.

Aşadar, o fractură este o ruptură sau o fisură în interiorul osului, care se poate recupera sau vindeca în câteva săptămâni sau luni. Însă, procesul poate fi accelerat prin integrarea adecvată a nutrienţilor şi suplimentelor în dietă, pentru regenerarea osoasă din interior. Alături de un tratament medicamentos potrivit, un plan de recuperare fizică și alte recomandări de specialitate, vindecarea fracturilor poate fi rapidă și eficientă.

Referinţe:

“Fracture – Definition and Patient Education” – Healthline.com
https://www.healthline.com/health/fracture

“Food for healthy bones” – Nhs.uk
https://www.nhs.uk/live-well/bone-health/food-for-strong-bones/

“What is a fracture?” – Medicalnewstoday.com
https://www.medicalnewstoday.com/articles/173312

Sursa imagine cover: fotografie de Towfiqu barbhuiya pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Epilepsie – definiție, cauze, tipuri, simptome și remedii naturale de gestionare

Cu siguranță ai auzit până acum lucruri despre epilepsie. Aceasta este o tulburare neurologică cronică caracterizată prin a...
Blog

Hipotiroidism – informații utile despre cauze, simptome și remedii naturale

Esențială pentru funcționarea optimă a organismului, glanda tiroidă are un rol crucial în reglarea metabolismului, a tempera...
Blog

Dermatita – tot ce trebuie să știi despre tipuri, cauze, simptome și remedii naturiste

Te confrunți cu dermatită sau cunoști pe cineva care pare că nu poate gestiona corespunzător simptomele acestei afecțiuni? A...
Blog

Lupus – când și de ce apare această boală autoimună și cum poate fi controlată?

Lupusul este o boală cronică autoimună, ceea ce înseamnă că propriul organism se ,,întoarce’’ împotriva noastră. Mai ...
Joint Formula – 60 tablete pentru sănătatea oaselor și articulațiilor

Joint Formula – 60 tablete pentru sănătatea oaselor și articulațiilor

85 lei76,50 lei
Adaugă în coș