Enteroviroza – tot ce trebuie să știi despre gastroenterita virală și metode naturale de prevenire și ameliorare

Enteroviroza tot ce trebuie sa stii despre gastroenterita virala + metode naturale de prevenire si tratare

O afecțiune des întâlnită în rândul copiilor și adulților, enteroviroza reprezintă o problemă serioasă, care merită toată atenția noastră. Este important să cunoaștem cauzele care stau la apariția ei, cum se manifestă, dar și cum pot fi ameliorate simptomele. Așadar, descoperă în continuare ce este enteroviroza și cum o poți gestiona eficient.

Enteroviroza – informații utile pentru adulți

Enteroviroza acută este o infecție virală provocată de virusurile din familia Enterovirus, care includ coxsackievirusuri, echovirusuri și poliovirusuri. Acestea afectează în principal tractul gastrointestinal, dar pot avea implicații și asupra altor sisteme ale corpului. Enterovirusurile sunt responsabile pentru o gamă de manifestări clinice, de la simptome ușoare asemănătoare răcelii, până la afecțiuni mai severe cum ar fi meningita virală sau miocardita.

Deși infecțiile enterovirale sunt frecvente în special în sezonul cald, ele pot apărea pe tot parcursul anului, afectând în principal copiii, dar și adulții. Importanța recunoașterii și gestionării corecte a enterovirozei este esențială pentru prevenirea complicațiilor și răspândirii infecției.

Enteroviroza – transmitere

Enteroviroza se transmite foarte ușor, prin mai multe modalități. Una dintre principalele căi de transmitere este contactul direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate, cum ar fi saliva sau secrețiile nazale. O altă modalitate de răspândire a enterovirusurilor este contactul cu suprafețele și obiectele contaminate. Virusurile pot supraviețui pentru perioade extinse de timp pe diverse suprafețe, iar atingerea acestora și ulterior a feței poate duce la infecție. În plus, inhalarea particulelor virale eliberate în aer prin tuse sau strănut poate facilita transmiterea infecției, chiar și fără contact direct cu o persoană infectată.

Având în vedere contagiozitatea ridicată a enterovirozelor, măsurile de igienă riguroasă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii.

Enteroviroza – perioadă de incubație

Perioada de incubație pentru enteroviroză variază în funcție de tipul specific de enterovirus, dar, în general, este cuprinsă între 3 și 6 zile. Aceasta este perioada de timp dintre momentul expunerii la virus și apariția primelor simptome ale infecției. În acest interval, persoana infectată poate începe să fie contagioasă, chiar dacă încă nu prezintă simptome evidente.

Enteroviroza în sarcină

În general, femeile însărcinate nu sunt mai predispuse la complicații severe din cauza enterovirusurilor decât restul populației. Totuși, în cazuri rare, infecția poate duce la probleme mai grave, cum ar fi miocardita (inflamația mușchiului inimii) sau meningita aseptică (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării). La femeile gravide, simptomele enterovirozei pot varia de la febră și simptome gastrointestinale (greață, vărsături, diaree) la simptome respiratorii (tuse, durere în gât). Diagnosticul se bazează pe simptome clinice și poate fi confirmat prin teste de laborator care detectează prezența virusului în sânge, scaun sau alte fluide corporale.

Prevenția este esențială și se bazează pe măsuri de igienă riguroasă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu persoane infectate și dezinfectarea suprafețelor. Nu există un tratament antiviral specific pentru enteroviroze, astfel că se vizează ameliorarea febrei, a durerilor și rehidratarea corespunzătoare.

Pentru a trece cât mai ușor peste enteroviroză este important, pe lângă hidratarea intensă a corpului, să folosim suplimente precum Premium Probiotic – Prebiotic!

Suplimentul Premium Probiotic este o opțiune eficientă pentru susținerea sănătății intestinale și ameliorarea problemelor digestive, inclusiv în cazul enterovirozei. Cu o formulă bazată pe 7 tulpini de bacterii sănătoase, acest supliment oferă beneficii probiotice și prebiotice esențiale. Bacteriile probiotice ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, în timp ce prebioticele furnizează hrana necesară pentru ca acestea să se multiplice și să se dezvolte în mod sănătos.

Suplimentul contribuie la ameliorarea simptomelor digestive precum greața, vărsăturile, durerile abdominale și diareea asociate cu enteroviroza. De asemenea, prin promovarea imunității și facilitarea tranzitului intestinal normal, acesta poate spori rezistența organismului la infecții și poate preveni tulburările digestive.

Premium Probiotic reprezintă o soluție naturală și eficientă pentru întărirea sistemului digestiv și susținerea sănătății intestinale, fiind un aliat valoros în lupta împotriva enterovirozei și altor afecțiuni digestive.

Enteroviroza – simptome

Simptomele enterovirozei la adulți pot varia în funcție de tipul de enterovirus implicat și de sistemele corpului afectate. În general, manifestările clinice includ:

Simptome respiratorii:

 • Febră;
 • Durere în gât;
 • Tuse;
 • Rinoree (secreții nazale);
 • Dificultăți respiratorii ușoare.

Simptome gastrointestinale:

 • Greață;
 • Vărsături;
 • Diaree;
 • Dureri abdominale.

Simptome asemănătoare gripei:

 • Febră;
 • Dureri de cap;
 • Dureri musculare;
 • Stare generală de rău.

Alte simptome:

 • Erupții cutanate (mai frecvente în infecțiile cu coxsackievirus);
 • Meningită aseptică (simptomele includ dureri de cap severe, gât înțepenit, febră, fotofobie);
 • Encefalită;
 • Afectarea sistemului cardiovascular (foarte rar): Miocardită.

Enteroviroza la adulți prezintă simptome, de obicei, ușoare, dar în cazurile severe, mai ales la persoanele cu sistem imunitar compromis, pot necesita asistență medicală. Tratamentul este în mare parte axat pe ameliorarea simptomelor și menținerea hidratării.

De asemenea, enteroviroza poate să se manifeste fără să prezinte simptome specifice gastrointestinale, cum ar fi diareea. În unele cazuri, persoanele infectate pot prezenta simptome predominant respiratorii sau simptome asemănătoare gripei, fără să aibă probleme gastrointestinale evidente.

Simptomele comune ale enterovirozei fără diaree pot include febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală și uneori dureri în gât sau tuse. Deși simptomele gastrointestinale, cum ar fi greața și vărsăturile, sunt întâlnite în multe cazuri de enteroviroză, absența lor nu exclude diagnosticul de enteroviroză.

Cât durează o enteroviroză și ce o cauzează?

Cât timp este contagioasă enteroviroza?

Enteroviroza este contagioasă pe o perioadă care poate varia în funcție de tipul specific de enterovirus și de starea de sănătate a persoanei infectate. În general, persoanele infectate pot începe să fie contagioase cu câteva zile înainte de apariția simptomelor, din cauza perioadei de incubație care variază între 3 și 6 zile. Astfel, chiar și înainte de manifestarea simptomelor evidente, indivizii pot răspândi virusul.

Pe durata bolii acute, când simptomele sunt evidente, cum ar fi febra, diareea și durerile de gât, persoana infectată este foarte contagioasă. Este important să se ia măsuri de izolare și prevenire pentru a reduce riscul de transmitere în această perioadă.

După dispariția simptomelor, virusul poate continua să fie eliminat prin fecale timp de câteva săptămâni. Acest lucru înseamnă că persoana infectată poate rămâne contagioasă chiar și după ce se simte mai bine și nu mai prezintă simptome active.

Enteroviroza – cauze

Enteroviroza cu vărsături este cauzată exclusiv de virusuri, mai precis de virusuri din familia Enterovirus. Acestea sunt contagioase și se pot răspândi ușor prin diverse modalități. Principalele enterovirusuri responsabile de enteroviroză includ:

Coxsackievirusuri:

 • Grupul A și B;
 • Pot provoca o gamă largă de afecțiuni, inclusiv herpangina, boala mână-picior-gură și miocardita.

Echovirusuri:

 • Sunt implicate frecvent în apariția meningitei aseptice și a altor infecții sistemice.

Poliovirusuri:

 • Virusurile care cauzează poliomielita, o afecțiune gravă care poate duce la paralizie, deși vaccinarea a redus semnificativ incidența acestei boli.

Enterovirusuri non-polio:

 • Incluzând Enterovirusurile A, B, C și D, acestea pot cauza infecții respiratorii, erupții cutanate și alte simptome sistemice.

Enteroviroza la copii și bebeluși

Ca adulți, este bine să cunoaștem ce este enteroviroza la copii și cum se manifestă, pentru a putea veni în ajutorul bebelușului atunci când este nevoie.

Enteroviroza – contagiozitate la copii

Copiii infectați pot răspândi virusul altor copii prin diverse modalități de transmitere, cum ar fi contactul direct cu secrețiile respiratorii sau contactul cu suprafețe contaminate și aerosolii eliberați în aer prin tuse sau strănut. Deoarece copiii sunt adesea în contact strâns în mediile de grup, cum ar fi școlile, grădinițele și creșele, este important să se acorde o atenție deosebită măsurilor de prevenire a răspândirii infecției în aceste medii, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului. Enteroviroza la bebeluși și copii poate fi contagioasă chiar și înainte de apariția simptomelor, datorită perioadei de incubație a virusului.

De asemenea, enteroviroza apărută la bebeluși trebuie monitorizată îndeaproape. Adultul trebuie să solicite și consult medical în cazul apariției simptomelor sau semnelor de preocupare, cum ar fi refuzul hranei, scăderea semnificativă a nivelului de activitate sau semne de deshidratare.

Enteroviroza la copii – simptome și tratament

Simptomele enterovirozei la copii includ:

 • Febră;
 • Oboseală și iritabilitate;
 • Dureri de gât;
 • Refuzul hranei;
 • Erupții cutanate (uneori);
 • Simptome gastrointestinale: greață, vărsături și/sau diaree (mai puțin frecvente sau mai puțin severe decât la adulți);
 • Iritabilitatea și plânsul excesiv la copii;
 • Refuzul să sugă sau să mănânce la bebeluși;
 • Deshidratarea (posibil la bebeluși).

Este important ca părinții să consulte un medic în cazul în care copilul prezintă simptome de enteroviroză sau dacă sunt îngrijorați de starea lui de sănătate.

Regimul enterovirozei la copii trebuie să fie bazat pe multe lichide, suc diluat sau supă pentru a preveni deshidratarea. Dieta trebuie să fie ușoară, evitând alimentele grele sau picante care ar putea agrava simptomele gastrointestinale.

Regim pentru enteroviroză, prevenție și tratament

Regimul în enteroviroză este important, însă trebuie menționat faptul că o dietă echilibrată ajută atât în prevenirea afecțiunii, cât și în timpul tratamentului și după.

Prevenirea îmbolnăvirii

Pentru a preveni îmbolnăvirea, igiena personală adecvată este esențială. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde poate ajuta la eliminarea virusurilor de pe suprafețe și de pe piele. De asemenea, este important să evităm contactul cu persoanele infectate și să nu ne atingem fața cu mâinile murdare.

Tratamentul

În ceea ce privește tratamentul, acestea se concentrează pe ameliorarea simptomelor și menținerea hidratării adecvate cu ajutorul apei, supelor sau sucurilor 100% naturale, așa cum este gelul de aloe vera. Acesta are efecte antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației în tractul gastrointestinal și la accelerarea vindecării mucoasei intestinale afectate de enterovirusuri. În plus, gelul de aloe vera este bogat în apă și substanțe nutritive esențiale, precum vitaminele și mineralele, care pot ajuta la hidratarea și nutriția corpului în timpul infecției.

Nu în ultimul rând, aloe vera are și proprietăți antimicrobiene, care pot ajuta la combaterea bacteriilor și virusurilor prezente în tractul gastrointestinal, contribuind astfel la reducerea simptomelor enterovirozei și la accelerarea recuperării.

Pentru febră și dureri musculare pot fi administrate medicamente antipiretice și analgezice, conform dozajului adecvat pentru vârsta copilului. Este important să se consulte un medic înainte de administrarea oricărui medicament, mai ales în cazul copiilor. De asemenea, în enteroviroză este necesar un regim alimentar strict, pentru a nu deregla și mai tare flora intestinală. În plus, odihna adecvată este deosebit de importantă pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecției și să se recupereze rapid.

 

Așadar, acum știi ce este această afecțiune, care sunt simptomele și cauzele ei, cum o poți preveni și combate, dar și ce regim alimentar să ții în enteroviroză.

 

Referințe:

Enterovirus

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562330/

Enterovirus

https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/enterovirus

Sursă foto: shutterstock.com

 

Blog

Ultimele articole

Blog

Ulei de cocos – ce trebuie să ştim despre proprietăţile şi beneficiile sale pentru uz intern şi extern?

În ultimele decenii, uleiul de cocos a câștigat popularitate la nivel global datorită versatilității și beneficiilor sale p...
Blog

Chimen negru – ce este și ce beneficii uimitoare are pentru sănătatea ta?

Chimenul negru, cunoscut și sub denumirea de Nigella sativa sau "Negrilică", este o plantă cu proprietăți remarcabile. Aceast...
Blog

Iod – un element crucial pentru funcționarea corectă a organismului

Pentru a funcționa în mod optim, corpul nostru are nevoie de mai multe elemente care lucrează împreună. Cele mai multe dintre...
Blog

Acnee hormonală: care sunt cauzele acestei afecțiuni și ce soluții există pentru a obține rezultate vizibile?

Acneea hormonală nu afectează doar adolescenții, ci și adulții de toate vârstele. Aproximativ 50% din femeile și bărbații...
Premium Probiotic – Prebiotic Vegan – 60 capsule

Premium Probiotic – Prebiotic Vegan – 60 capsule

79 lei67,15 lei
Adaugă în coș