Eczema pe piele – toate informațiile pe care trebuie să le știm pentru a ne proteja eficient cel mai mare organ din corp

maini femeie cu unghii rosii in bol ceramic alb cu apa

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, pielea reprezintă un organ foarte important. Aceasta ne apără de bacterii și substanțe străine, ajutând la prevenirea infecțiilor și a bolilor. De asemenea, reglează temperatura corpului prin intermediul glandelor sudoripare și a vaselor de sânge, menținând homeostazia termică.

Prin receptorii senzoriali, pielea ne permite să simțim senzații precum atingerea, presiunea, durerea și temperatura. De asemenea, pielea are un rol esențial în sinteza vitaminei D și în imunitatea cutanată, fiind implicată în protejarea împotriva infecțiilor. Nu în ultimul rând, estetic vorbind, aspectul pielii influențează încrederea în sine și identitatea personală.

Ținând cont de toate aceste lucruri, trebuie să ne respectăm pielea și să îi oferim îngrijirea de care are nevoie. Din păcate, există o multitudine de boli cutanate de care trebuie să ne ferim. De exemplu, dermatita atopică, cunoscută și sub denumirea de eczemă, este o boală cronică a pielii. Este des întâlnită, însă nu este imposibil de ameliorat sau de tratat. În continuare, vom descoperi ce reprezintă această afecțiune cutanată, cum se manifestă și, mai important, cum o ținem sub control.

Ce se înțelege prin eczemă pe piele și de ce este atât de important să știm cum o identificăm?

Eczema pe piele la copii sau la adulți mai este cunoscută și sub numele de dermatită. Este o problemă cutanată cu o evoluție cronică și inflamatorie. Cu toate că poate apărea la orice vârstă, eczema este mai frecventă în copilărie și poate persista sau recidiva la vârstă adultă.

Cauzele eczemei pe piele sau factorii predispozanți încă nu sunt suficient de cunoscuți. Totuși, se crede că există o asociere între factorii genetici, imunitari, de mediu și stilul de viață. De exemplu, persoanele care au cazuri de eczemă sau astm în familie, prezintă un risc mare de a dezvolta această afecțiune. În plus, expunerea la alergeni, inclusiv polenul, mucegaiul, praful sau animalele de companie, poate determina sau complica simptomele. Acestora li se adaugă iritanții, așa cum sunt detergenții, săpunurile sau produsele chimice, care pot complica afecțiunea.

Ce putem face pentru a preveni din timp problema?

Îngrijirea pielii este importantă, indiferent dacă prezintă sau nu semne de eczemă. Pentru o piele frumoasă și sănătoasă, de mare ajutor poate fi Premium Aronia Hyaluronic Acid – formula pentru piele, buze și unghii. Acest supliment este obținut din surse naturale și conține colagen, suc de aronia, acid hialuronic și alte ingrediente benefice. Fiind foarte concentrat, produsul hidratează intens pielea, lăsând-o moale și luminoasă. Acidul hialuronic din compoziție are o greutate moleculară foarte joasă, motiv pentru care ajunge rapid în cele mai profunde straturi ale pielii.

Pe lângă efectul evident asupra pielii, Premium Hyaluronic ajută și la fermitatea și frumusețea buzelor. Totodată, diminuează vizibil ridurile, contribuind semnificativ la procesul anti-îmbătrânire. Cu doar 15 ml în fiecare zi, ne vom putea bucura de toate aceste beneficii, inclusiv un aspect tânăr și frumos.

Ce tipuri de eczemă pe piele se cunosc până în prezent?

În continuare, trebuie să aflăm cum putem deosebi principalele tipuri de eczemă de piele.

  • Dermatita atopică: Este cea mai frecventă formă de eczemă de piele la bebeluși, dar poate fi observată și la adulți. Apare, de obicei pe față, pe obraji și pe frunte, în cazul copiilor, și în zonele de flexie articulară le adulți.
  • Dermatita alergică: Este dată de o reacție a sistemului imunitar la alergeni, precum latexul, plantele sau produsele chimice din cosmetice sau detergenți. Această formă de eczemă apare în locurile de contact cu alergenul și poate provoca mâncărime, roșeață și formarea de vezicule.
  • Dermatita de contact: Se dezvoltă ca urmare a contactului frecvent sau prelungit cu substanțe iritante, cum ar fi detergenții, săpunurile agresive sau solvenții. Aceasta poate afecta orice parte a corpului și se manifestă prin roșeață, inflamație, uscăciune și crăpături ale pielii. În cazurile severe, pielea uscată de pe mâinile cu eczemă poate duce la fisuri adânci și chiar la necroze.
  • Dermatita seboreică: Este caracterizată prin apariția de scuame grase sau cojițe, mai ales pe scalp. Pot fi afectate și alte zone cu glande sebacee, cum ar fi sprâncenele, nasul sau zona pectorală. Se crede că această formă de eczemă este asociată cu un tip de ciupercă numită Malassezia.
  • Eczema numulară: Este, de fapt, eczema rotundă de piele. Leziunile sunt asemănătoare cu monedele, iar pielea este uscată și solzoasă, cu mâncărime. Această formă de eczemă poate apărea pe orice parte a corpului și este declanșată de pielea uscată, iritații sau alergii.
  • Dermatita de stază: Este asociată cu probleme de circulație a sângelui în extremități. Se caracterizează prin umflături, roșeață, mâncărime și iritații în zona picioarelor și gleznelor. Edemul și stagnarea sângelui pot duce la formarea de leziuni și ulcerații pe piele.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale eczemei pe piele?

Înainte de a discuta împreună tabloul clinic al acestei afecțiuni, trebuie să știm că fiecare organism reacționează în mod diferit. Astfel, un alergen poate avea o reacție blândă pe pielea unei persoane, iar la alta simptomele pot fi mai grave. De aceea, este indicat să știm ce simptome poate cauza eczema de piele și cum le putem recunoaște singuri.

Manifestări ale eczemei pe piele

Mâncărimea intensă: Cu siguranță, primul semn care ne poate pune pe gânduri este senzația exagerată și îndelungată de prurit. În unele situații, această mâncărime este atât de severă încât poate afecta somnul și activitățile zilnice ale unei persoane.

Roșeață și inflamație: Zonele afectate de eczemă devin roșii și umflate. Totuși, aceste indicii variază în funcție de intensitatea reacției organismului.

Leziuni cutanate de tip solzos sau cojire: Eczema poate provoca apariția de leziuni cutanate specifice, cojițe sau crăpături în zonele afectate. Aceste leziuni pot varia în dimensiune și aspect, de la mici și uscate până la mai mari și umede. Desigur, aceste elemente se disting în funcție de intensitatea și de tipul eczemei.

Vezicule: Uneori, este posibilă apariția veziculelor pe piele, care pot conține lichid și pot da senzația de mâncărime. Acestea nu doar că afectează starea de sănătate a pielii, dar induc și un disconfort accentuat.

Pielea uscată și crăpată: Eczema afectează gradul de hidratare a pielii. Astfel, aceasta din urmă poate deveni extrem de uscată și, treptat, poate dezvolta crăpături sau fisuri. Mai mult decât atât, pielea uscată agravează mâncărimea și poate provoca durere sau disconfort.

Sângerare: În cazurile severe sau în urma scărpinării excesive, leziunile cutanate produse de eczeme pot sângera și pot fi predispuse la infectare. Acest lucru complică și mai mult gestionarea afecțiunii și poate necesita o intervenție medicală suplimentară.

Sensibilitate la iritanți și alergeni: Persoanele cu eczeme pot dezvolta o sensibilitate crescută la anumiți iritanți sau alergeni. Cel mai des este vorba despre detergenți, săpunuri parfumate, produse de curățenie sau anumite alimente. Expunerea la aceste substanțe poate agrava simptomele și poate duce la recăderi.

Cum putem ține sub control această afecțiune și ce tratament pentru eczemă pe piele merită să încercăm?

Discutând cu un dermatolog, vom putea primi un tratament specific pentru eczema de piele și sfaturi personalizate. De exemplu, acesta își poate da seama dacă este vorba de o eczemă pecingine. Pecinginea poate fi cauzată de o ciupercă de piele și se manifestă prin pete roșii. Indiferent de situație, medicul va trebui să pună un diagnostic precis pentru problema noastră. Astfel, se vor parcurge mai mulți pași:

  1. Anamneza: Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele de care suferă. În această discuție se va preciza momentul apariției lor, zonele afectate ale pielii, posibilii factori declanșatori și istoricul medical.
  2. Consultația: Medicul va examina pielea pacientului pentru a stabili aspectul și distribuția leziunilor cutanate. Acest lucru presupune identificarea semnelor tipice ale eczemelor. Astfel, dermatologul va fi în special atent la mâncărime, roșeață, inflamație, cruste și alte semne distinctive.
  3. Investigații suplimentare: În multe situații, este posibil ca, după consultația principală, să fie nevoie ca pacientul să meargă și la alte analize. De exemplu, dacă medicul consideră că este vorba despre o eczemă alergică, este posibil să-i recomande pacientului teste suplimentare. Se poate efectua o analiză de sânge sau un test alergic cutanat.

După stabilirea diagnosticului, tratamentul eczemelor de piele poate fi instituit în funcție de mai multe elemente. În acest sens, se va ține cont de severitatea afecțiunii, de simptomele acuzate de pacient și de factorii declanșatori identificați.

Sfaturi pentru a ține sub control eczemele

Menținerea pielii hidratate: Utilizarea în mod regulat a cremelor pentru eczemă de piele și a unguentelor hidratante poate fi de mare ajutor. Nu doar că se va reduce senzația de uscăciune și iritație, dar se va restabili stratul de protecție. Este important ca unguentul și crema pentru eczema de piele să fie recomandate de un medic dermatolog.

Utilizarea medicamentelor topice: Inflamația și roșeața pot fi ținute sub control cu ajutorul corticoterapiei, eliberată sub prescripție medicală. Foarte eficiente sunt și produsele naturiste, cum ar fi gelul de Aloe Vera, cunoscut pentru efectul calmant și intens reparator.

Evitarea factorilor declanșatori: Identificând și înțelegând care sunt cauzele ce conduc la apariția eczemei, afecțiunea va fi controlată mai ușor. Astfel, o persoană alergică va putea evita sursele care o declanșează.

Cu toate acestea, este esențial să mai luăm în considerare încă un aspect important. Afecțiunile dermatologice necesită mai mult timp pentru tratare. Astfel, orice pacient trebuie să aibă, mai întâi de toate, răbdare și apoi încredere în ceea ce i se recomandă.

Este foarte important să discutăm deschis cu medicul atunci când avem orice problemă de sănătate. Doar în acest fel, va putea să ne ofere sfaturi și recomandări personalizate. Ulterior, respectând îndrumările acestuia, vom putea efectua un tratament complet și eficient.

Fiind unul dintre cele mai mari și mai importante organe ale corpului, pielea necesită o atenție specială și o îngrijire minuțioasă. Pentru a ne menține sănătoși și pentru a ne bucura de o viață de calitate, trebuie să acordăm atenție pielii noastre. Adoptând obiceiuri sănătoase, ne vom putea bucura de o imunitate puternică, de o piele frumoasă, dar mai ales, de o stare de bine.

Referințe:

  1. Phelps RG, Singh F, Miller MK. The varieties of “eczema”: clinicopathologic correlation.
  2. Agner T, Diepgen TL, Aberer W, Cambazard F, Berth-Jones J, Elsner P, McFadden J, Coenraads PJ. Management of chronic hand eczema. Contact Dermatitis.
  3. Stewart A, Williams H, Anderson HR, von Mutius E, Cookson W; International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) Phase One and Three Study Groups. Is eczema really on the increase worldwide? J Allergy Clin Immunol.
  4. Archer CB, Baron SE, Cohen SN; British Association of Dermatologists and Royal College of General Practitioners. Guidance on the diagnosis and clinical management of atopic eczema.
  5. Fedorowicz Z, van Zuuren EJ, Lavrijsen A, Christensen R, Arents BWM. Emollients and moisturisers for eczema.
  6. Rudnicka L, Rożalski M, Samochocki Z. Atopic and Non-atopic Eczema. Acta Dermatovenerol Croat.

Sursă foto cover: Fotografie de Polina Tankilevitch pe Pexels.com

Blog

Ultimele articole

Blog

Răceala: cauze, simptome și tratament. Care sunt cele mai eficiente remedii?

Răceala este o problemă de sănătate des întâlnită, ce poate apărea chiar și de mai multe ori pe sezon la aceeași persoan...
Blog

Psyllium – informaţii esenţiale şi beneficii remarcabile pentru sănătatea organismului

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătatea și bunăstarea individuală, plantele medicinale au un rol esenţial. U...
Blog

Păpădie – informaţii esențiale despre beneficii, proprietăţi şi moduri de consum

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Aceasta are o istorie înde...
Blog

Amețelile – cauzele și factorii de risc din spatele acestui simptom + când este amețeala un motiv de îngrijorare?

Amețeala este caracterizată prin senzația de instabilitate fizică și percepția că totul în jur se învârte. Uneori, ameț...
Premium Aronia Hyaluronic Acid 120mg – formulă avansată pentru piele, buze și riduri

Premium Aronia Hyaluronic Acid 120mg – formulă avansată pentru piele, buze și riduri

95 lei80,75 lei
Adaugă în coș